НВ-ВМХ, част 84

• 47 797
  • 732
  •   1
Отговори
# 645
SkyBlue, нито 208, нито 212 е наистина висок холестерол - тези стойности съответстват на 5,33 и 5,44 по българската система. И освен това говорим за общ холестерол, който е абсолютно без значение, ако не се знаят останалите стойности от липидния панел - ХДЛ, ЛДЛ (и особено брой на частиците, а също и дали преобладава тип А или тип Б), триглицериди. Rolling Eyes Да, в САЩ политиката е всякаква стойност над 200 да се "наказва" със статини, но това е просто абсурд. ooooh! Още повече че ти описваш човек в идеално здраве. Ако холестеролът му беше три пъти по-висок или поне два пъти, тогава евентуално можеше да има някакви основания за притеснение - да се мисли може би за фамилна хиперхолестеролемия. Но не и с тези абсолютно нормални стойности. Друг въпрос е, че за фармацевтичната промишленост е далеч по-изгодно да се изписват статини при холестерол над 200, отколкото примерно над 300. Rolling Eyes Ще помисля за линкове по-нататък и ще постна. Но първото, което трябва да го притеснява, са страничните ефекти - еректилна дисфункция, болки в мускулите и загуба на подвижност, повишен риск за развитие на диабет, загуба на паметта, повишен риск за развитие на деменция и Алцхаймер - това са все странични ефекти на статините. А ползата от тях е толкова незначителна, че дори няма смисъл да се говори за нея. Някаква съвсем минимална полза има установена само при мъже на неговата възраст или малко по-възрастни, които обаче вече имат прекаран инфаркт или инсулт. (Такива хора обикновено са и с метаболитен синдром - високи триглицериди, гранична или повишена захар/инсулин, затлъстяване, а нерядко са си направо диабетици.) От статините няма никаква доказана полза, ако се използват за превенция, без претърпян инфаркт/инсулт.

А по отношение на болестите и доколко ги е имало в миналото - да, от една страна много хора не са имали достъп до лекар (говорим за преди век или повече), от друга страна като цяло контролът на заразните и инфекциозните заболявания е бил доста по-лош и много хора са умирали от инфекции и епидемии от заразни болести, за които сега има лечение или ваксини. Но от друга страна действително си има данни от антрополози и лекари от много краища на света, че хората просто не са боледували, особено докато са си се хранили с традиционната си храна и най-вече докато не са били започнали да наблягат на бяло брашно и захар.

Последна редакция: сб, 25 окт 2014, 08:51 от Cioccolata

# 646
  • В центъра на мръсотията
Да се включа и аз по въпроса за холестерола: мъжът ми е с традиционно висок холестерол (в неговото семейство е наследствено явно), миналата година при рутинен преглед му предписаха статини, но благодарение на момичетата тук в темата (Уасп, камелот, шоколата  Hug) го разубедих да не ги взема. Той спортува 5 пъти в седмицата и въглехидратите му надали надминават 150 гр дневно. Направи си (за собствено успокоение) скенер на кръвоносните съдове и според лекарката - не само че няма никакви признаци на отлагания, но и съдовете са му в перфектно състояние (каквото и да означава това). И противоположният случай - баща ми - без наднормено тегло, непушач, непияч, с холестерол цял живот в норма - миналата година - на 67 - се размина на косъм от инфаркта - имаше едно запушване 100%, едно - 80 и няколко по-малки. Та така...

# 647
Донесена, точно така е, стойността на холестерола (още повече на общия холестерол) не е определяща. Това изследване, което е направил мъжът ти, дава най-точна информация, но то не е рутинно, не е евтино и не се практикува масово - това важи и за по-големите и богати държави, не само за България.

# 648
www.thetruthaboutcancer.com/live/replay.php
В момента има едни интервюта по функционална/интегративна медицина за лечение на рака (линковете са активни за уикенда). Не е по темата, но мисля, че информацията е полезна, ако някой се интересува.

# 649
  • Пловдив
hjkl, относно В и безсънието - според мен е по-вероятно на психическа основа да е тази безсънна нощ. Първо, наистина от 1 ден без картофи няма как да се направят каквито и да е изводи. Едно, че може в конкретния ден да имаш друга причина за безсънието. Второ, че наистина и човек да хапва повече В по принцип, пак има дни, в които се храни нисковъглехидратно. Освен това е вероятно, след като веднъж си имала дълъг период с недобър сън, да се страхуваш/тревожиш това да не се повтори. И по-скоро това безпокойство може да е причина за безсънието.
Ако повече В не ти влияят зле, не виждам защо трябва да ги намаляваш. Можеш да намалиш малко мазнините в дни с повече В. Аз лично така правя и не напълнях, макар да вдигнах В. Даже мисля, че още малко съм поизчистила мазнините в горната част на корема.  Crazy И изобщо пак да кажа, че откак вдигнах В, съм постоянно бодра, енергична, в добро настроение, наспана и пак имам сили за тренировки сутрин.
Мер, изключително ми беше интересно да те прочета! Ама защо се смущаваш да споделяш? Тук не сме секта да си пеем само някакви мантри, напротив, смятам, че точно тези модификации и изводи, които всеки един от нас е направил с режима, за да се чувства добре, е изключително полезно и ценно да бъдат споделяни. Така че пиши смело, моля! Heart Eyes Hug
И още неща щях да пиша, ама като прочетох доста накуп, сега не мога да се сетя какво, що... Embarassed

# 650
При мен нещата не се развиват добре. Вчера махнах всякакви видове картофи, веднага ми се отрази зле на съня. Днес ми се яде плодове, мед, картофи. Няма оправия. Не знам какво да направя. Единственото ми желание е да не качвам килограми. От друга страна не мога да не си доспивам хронично.
Напоследък не ми се яде това, което ядях дълго време - различни тахани. Плодове ми се ядат, според мен в тях има неща, от които се нуждая, от друга страна, захарта не ми харесва. Пълна каша. Най-лошото е, че имам несекващ апетит.
Според мен, абсолютно логично се чувстваш, предвид сезона.Колкото и на нас да не ни харесва....      Laughing
Късна есен е, идва зима, стана студено....тялото се подготвя за зима и студ.Иска да трупне мазнинки, да го пазят от студа, да се чувства топло и уютно, резонно е  човек да има повишен апетит и да му се ядат повече въглехидрати.
Организма се "води" по сезоните.Имайки предвид, че скоро избора на плодове ще бъде доста ограничен, не е чудно защо тялото си ги търси, като за последно.

# 651
  • Пловдив
Мда, със сигурност и съвсем естествено сезоните оказват влияние върху апетита!  Peace Гледам и котката ни каква лакома стана, откак застудя, и как добре се охрани, при това само на мръвки живее.  Crazy

# 652
  • SA
SkyBlue, напьлно подкрепям всичко, което Шоки е писала за холестерола.
Единствено стойността на общия холестерол по начало не служи като критерий за предсказване на бьдещия риск от сьрдечно-сьдови заболявания. Но в този случай, общия холестерол си е сьвсем в норма и не мисля, че дори трябва да се обсьжда прием на статини.
Ако този човек е склонен да чете повечко, бих му препорьчала някоя от книгите по тази тема:
-  The Great Cholesterol Myth - Jonny Bowden
-  The Great Cholesterol Con - Malcolm Kendrick
-  Cholesterol Clarity - Jimmy Moore
За отделни статии ми е по-трудно да се сетя в момента. Но ще помисля.
Донесена от вихъра, ти и преди беше писала за това изследване на мьжа ти, аз даже не бях сигурна дали се прави някьде в Бьлгария. Наистина, то е далеч по-показателно дали е започнало образуване на атеросклеротични плаки по сьдовете, отколкото каквито и да са показатели на липидите в крьвта. В книгите си Джими Мур е писал, че следи сьстоянието на коронарните си сьдове именно по този метод, а поддьржа общ холестерол над 300 вече години наред.
А сезоните, сьщо мисля, че се отразяват на апетита и е нормално зимно време тялото да се стреми кьм малко повече подкожни мазнини. Верно ли има вече сняг в Бьлгария?

# 653
Мерси на всички, които ми отговорихте, и за съветите.
Да, тук валя сняг цял ден. Накрая спря и излязох да напазарувам. Направи ми впечатление, че изобщо не ми беше хладно. Може би е във връзка с режима. По принцип понасях трудно зимните студове през последните 10-15 години. Но прогнозата е температурите отново да се покачат с десетина градуса. До преди два дни температурата стигаше 20 градуса и се разхождах по къс ръкав.
Напоследък се пристрастявам към фъстъците. камелот, какви ти бяха симптомите за непоносимост към фъстъците? Струва ми се, че нямам проблем с тях, но да попитам. Така или иначе усещането ми е, че не са качествена храна, но изобщо не ми се яде тахан или други ядки. Вчера както ми се ядеше мед, хапнах пчелен прашец, мисля че е по-добър вариант. Сега се прехвърлих от сладки картофи на варена целина. Не е лошо, с месо върви много добре. По-приятно е от картофите. Вчера имах един изостанал половин сварен сладък картоф и ми се видя много блудкав като го дояждах, може би защото шоки ме извади от някои заблуди.
Краси, и аз това си го мислех, но като знам колко нарове, райски ябълки и ананаси ме чакат, едва ли имам нужда от запаси. През зимата от ниските температури се хабят повече калории, но пък се движим по-малко.
юлинга, мерси за добрите идеи.

# 654
hjkl;, и аз мисля, че нещата със съня и картофите са на психологическа основа - внушила си си, че те са ключът към здравия сън и плацебо ефектът работи. Но знам колко трудно е човек да си пренастрои психиката, така че си яж сладки картофи, щом ти помагат на съня, а не ти пречат на теглото или на нещо друго.

А повишеният апетит може да е примерно от малко мазнини или калории, също може да е просто от смяната на сезоните, от стрес или от хормонални смущения, или пък друго.

# 655
  • SA
hjkl; , аз така и не сьм напьлно сигурна дали имам непоносимост точно кьм фьстьци. Защото фьстьци много пьти сьм яла без последици. Симптомите, за които бях писала, се появиха след редовна консумация на едно определено фьстьчено масло ( защото само такова сьм купувала тук). Вьзможно е и да бяха свьрзани с някакви добавки, а не сьс самите фьстьци, не знам.
Но симптомите бяха болки в областта на стомаха скоро след ядене на вьпросното фьстьчено масло. По едно време дори си мислех дали нямам язва чак. После с наблюдения установих, че само след ядене на това масло се явяват. В един период за около месец бях спряла да ям от него и нямах никакви оплаквания, но след като отново си хапнах, половин час след това направо не можех да стоя права от болки в стомаха.
Това беше и последното ми експериментиране с това фьстьчено масло, а и с фьстьци изобщо. Доста време оттогава и никакви стомашни болки не сьм имала.

# 656
Чували ли сте за бодлива краставица - кивано май се казва, доколкото чета в нета?
Има ли ползи някакви от този плод/зеленчук или хич да не си искам семена да засявам? Нищо не намерих, освен инфо откъде идва краставицата и какво представлява визуално.

# 657
  • SA
Мер, не бях чувала за този плод и не сьм го виждала. На снимките ми прилича на гренадила. Не ми се струва вероятно чак някакви особени ползи да има от него. Но е вьзможно да е вкусен и ароматен плод. Така че, посей си, ако имаш вьзможност.

# 658
Африкански плод било и май има вкус на пъпеш  newsm78
Абе, ще взема семенца пък ще видим

# 659
  • USA
Cioccolata, kameloth, Донесена от вихъра, благодаря ви, момичета  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт