Детската градина- всичко, което ни вълнува- 9

• 25 845
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Днес се обадих да отложа отново тръгването на ясла, директорката предложи да не фиксираме дата и като се оправи да дойде, а за изследванията каза че няма да носим нови, само контактна бележка. Май и тези медицински бележки за отсъствие са излишни. Миналата зима беше записан в ясла до нас и там ни казаха, че най-късно трябва да постъпи декември, след това го отписах тъй като ми се виждаше още малък а и имахме сложни планове, и не съм дължала никаква такса. Мисля че и сега ще е същото ще дължа от постъпването му.

# 301
Ако детето е записано в яслата, ако "заема" място там, дължиш такса.

Не знам дали е по темата, ама да питам. Синът ми ще го пусна на градина от 1 октомври. Питах директорката как да се извинят отсъствията му от 15-ти септември. Тя ми каза да напиша заявление. Е, какво трябва да напиша. Някой писал ли е?
Заявление-молба се подава всеки път, когато желаеш да извиниш отсъствия по т.н. семейни (или домашни) причини. Молбата е свободен текст и носи дата преди отсъствията, а не след тях. Аз винаги я подавам предварително. Пиша следното:

Молба
от.................
майка на...............(име на детето и ЕГН)

Уважаема госпожо ........(фамилия на директорката),
Моля, детето ми...............(име) от ..............група на ............ЦДГ, да отсъства ......дни по семейни причини, от ......до .......вкл. (дати).

С уважение,
подпис/дата

# 302
  • Sofia
Мммерсии Peace Май трябваше да я занеса наистина предварително, затова е и заявление, че няма да посещава, ама на... домързя ме да ида.

# 303
Моят син много акаше в яслата и редовно беше подсечен Tired Въпреки че ги бършат с мокри кърпи. Аз останах попарена като ми казаха сега на РС, че ги бършат с тоалетна хартия. При вас как е? Не, че не е нормално, то затова е тоалетната хартия, но аз предпочитам водата и дори мокрите кърпи пред сухите. Сега какво ще бъде, не знам, щом мокрите кърпи не помагат, представям си. 
Това е перфектният начин да се направи едно дупе червено.   
А който има такива реални недоволства, наистина е добре да се обърне към конкретен човек, а не към група майки, които да й съчувстват.
страшно много деца пренастройват големите си нужди и си пазят съкровищата за у дома. аз се радвам, че тренировките си ги правихме у дома преди първа група, където за мен беше по-важно детето ми да се чувства независимо от персонала. 
Какви тренировки?  newsm78
С мокри кърпи много много пъти съм бърсала дупе и никога не е било червено, само в яслата, и то не винаги. Вземала съм го и смърдящ и неизбърсан. Не търся съчувствие, нямам реални недоволства, а споделям опасения, яслата мина и замина, градината предстои тепърва. Това последното за неизбърсването го бях пропуснала, но сега го споделям специално на теб. Аз за разлика от теб предпочитам човечето като има нужда да отиде и да си я свърши на спокойствие, не да стиска цял ден и да си докара куп други проблеми. И въобще не ти разбрах поста от такова увъртане и усукване, честно.
Къде точно въртене и усукване видя? И защо да нямаш недоволства щом реално окаш във форума? Имам лично мнение за мокрите кърпи и когато става въпрос за групово, а не индивидуално ползване. Нямаше негативност в коментара ми, но щом така си решила, няма проблем. Просто не съм на мнението ти относно възможностите на тригодишните.  Peace
А за тренировките - елементарни бяха. Дрешките да ги облича и съблича сама. В началото се започна с елементарното обличане и събличане на играчки, закопчаване на някой друг на копченца и ципове. После преминахме към личното обличане. Първоначално беше с по-широчки и уголемени дрешки, а след това и с дрешки, които са по кожата. И с чорапките и чорапогащниците беше така.
Тоалетната беше под надзор. Първо да се научи да се бърше правилно, за да не замърсява шошката. Колкото може, но първо детето да се опита. След това минаваше възрастният. Постепенно установихме, че се справя. В градината никой не й помагаше, но и броят на фаловете беше много малък. Но и по принцип съм човек, който страшно много вярва в способностите на децата. 
Тези упражнения ги правехме във времето от първата родителска среща (още на нея бяха поставени разни изисквания) след приема до тръгването на градина.   Peace

# 304
Имам лично мнение за мокрите кърпи и когато става въпрос за групово, а не индивидуално ползване.
Какво разбираш под групово ползване? Ползването на пакет мокри кърпи е същото както на руло тоалетна хартия - индивидуално, всеки си взима при нужда.

# 305
Имам лично мнение за мокрите кърпи и когато става въпрос за групово, а не индивидуално ползване.
Какво разбираш под групово ползване? Ползването на пакет мокри кърпи е същото както на руло тоалетна хартия - индивидуално, всеки си взима при нужда.
Качеството им имам предвид. Мокрите кърпички са пожелателни за градините, а не задължителни, т.е. не се купуват еднакви по качество. Ако едно дупе е свикнало на сенситив мокри кърпички, Бочкото ще създава проблем. Но ако детето въобще не ползва мокри кърпички или е ок със среден и нисък клас, то тогава родителите му няма да имат лична нужда да заредят с най-висококачествените кърпички и това ще бъде проблем за някои от децата.  Peace Докато тоалетна хартия, която не е напарфюмирана и която не се разпада, едва ли би създала проблем. Както ролката е ясно, че е една за общо ползване, така и мокрите кърпички се предполага, че ще бъдат пакет за общо ползване, ако се допусне да ги има. Само, че не съм сигурна, че ако оставят мокрите кърпи на самообслужване от децата, след това няма да се наложи да се вика специалист за отпушване на канали.  
П.П. И понеже темата с дупетата вече сме я превърели и всеки път се получава скендъл, по-добре да не я подхващаме. от понеделник  Laughing

Последна редакция: пн, 29 сеп 2014, 12:52 от Ами сега

# 306
  • София
Ха, това си е цял трактат върху мокрите кърпи.  Grinning
Аз купувам не по-скъпи от 2,50 лв.
В градината дори не знам какви използват. Дъщеря ми е голяма, няма алергии, от нищо не се подсича или обрива.

# 307
  • UK
Ох, леле. Ето ще допълня какво имам предвид - за вас бърсането с тоалетна хартия почистване ли е наистина? За мен е замазване. Аз лично нямам проблемна кожа, ни алергии, ни дерматити, ни някога съм се обривала от козметика или мокри кърпи или какво да е. Имам обаче голям проблем, ако след изхождане не се измия, а се забърша с хартия.  Laughing  
Свикнах в яслата да се ползват мокри кърпи и не се замислих, и се учудих и се притесних, че в градината се ползва тоалетна хартия, и попитах дали при вас във вашите градини е така. Нищо повече. Вече който както иска да ми разбира думите, окания, недоволства, въпрос на прочит и лични интерпретации. Сори. Ако на някой любима тема са му мокрите кърпи и желае да развива трактати върху тях, за мен не са. Мен повече ме вълнува тоалетната хартия и продължавам да си ланкам за нея.  Mr. Green

# 308
  • Бургас
Аз още миналата седмица щях да ви казвам, че при нас са 35 деца, но ми се стори нереално много и помислих, че нещо не съм разбрала. Ма много бре! Но като се замисля, от 35 деца, 8-10 да са болни, става нормална бройка.

По повод на болните деца в градината, мога да кажа само, че като родител не мога да си позволя, правя и невъзможните гимнастики, за да я задържа в къщи вече две седмици, но няма да я дам. Не защото от работа ме гледат умно, а защото какво ще рече да я пусна сополива на градина - да я доразболея. Иначе ако се задържи 2 дни в нас - ще минат сополите и после пак като текнат - пак 2 дни. При всички положения е по-добре, отколкото на 5 дена работа - 10 да съм в болничен. Поне от моята камбанария е така.

# 309
dejie   аз те разбрах Peace

При нас има и тоалетна хартия, и на една масичка до тоалетните има 4-5 пакета отворени мокри кърпи. Това го видях лятото, когато като го вземах, и му се доходеше до тоалетната и съм влизала с него, че госпожата е навън с децата в двора...

Моят е много притеснителен и имам подозрения, че се стиска в детската за ходенето по голяма нужда Tired казва ми, че го е срам...говоря, обяснявам аз, ама.....

Нямам идея с какво ги бършат там Thinking

# 310
Аз още миналата седмица щях да ви казвам, че при нас са 35 деца, но ми се стори нереално много и помислих, че нещо не съм разбрала. Ма много бре! Но като се замисля, от 35 деца, 8-10 да са болни, става нормална бройка.
Хич не е нормална бройката за мен. В 3та-4та група като почнат да посещават всички и ще настане ужас, баш когато е най-важния период на обучение.

Само, че не съм сигурна, че ако оставят мокрите кърпи на самообслужване от децата, след това няма да се наложи да се вика специалист за отпушване на канали. 
Супер бързо се научават, че не трябва да се хвърлят мокри кърпи в гърнето. Naughty

# 311
И аз съм с такива наблюдения, че децата са изпълнителни и не хвърлят дори тоалетната хартия в тоалетната, има кошчета отстрани и там ги хвърлят... Peace

# 312
  • София
А щерката се беше начила, че трябва да се бърше само с едно парче от хартията - т.е. да къса до 1-вата перфорирана чертичка (обясних ли читаво  newsm78). Което за 'пиш' става, донякъде. Ама за другото ... И в къщи бяха едни разправии - не можело по толкова много да се къса, лелята била казала, че се къса по малко. Говорих и в градината - ама то нямалко проблем, хартия имало достатъчно.
Моите и 2-мата са се 'пренастроили' само да пишкат в градината.

Днес сме на 2 родителски срещи. Децата се нацупиха, че трябвало да остават до късно в градината. Но просто няма на кой да ги оставим - аз ще съм на срещата на щерката, таткото ще е при малкия.

# 313
Спасова, и аз така съм я научила за малката нужда, за голямата с мокри кърпички(като я бърша аз, защото тя още не може). Не мога да си представя, че 1 къс тоалетна хартия е много  Thinking

# 314
И нашата РС мина. Събираме по 80 лв за учебни помагала, театри и май играчки. Допълнителните дейности са по 3 лв./урок, като уроците са по 20-30 мин.

Все още не ходят всички деца и са около 20 и няколко, но по принцип били 34 в групата.

Общи условия

Активация на акаунт