ПЪРВИ клас - 1 тема

• 38 811
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Идеята ми беше, че средата е такава каквато е. Ние сме безсилни да я променим.
И според мен трябва да се опитаме да направим всеки дефект в урок.
И децата сами да могат да взимат правилните решения в живота, което всъчщност е и най- трудното.
Онзи ден, например не можах да обясня, защо контролата ни провери, а пътуващите малцинствени остави ненаказани. Трудно да възпитаваш толерантност към различните и  спазване на законите с такива примери от действителността.

baksisa разгледай сайта на крокотак има различни интересни нещица.

# 406
  • Перник
Аз очаквах, че Калоян ще поиска да носи телефон, като гледа другите деца, но за сега не проявява такова желание. А и не мисля, че му трябва. За парите съм споделяла вече - има по 1 лев на ден, купува си кроасан Чипикао - заради картинката с Енгри бърдс, разбира се  ooooh! Не му налагам ограничения и забрани по отношение на храната. У дома винаги има домашно приготвена здравословна храна, но не се оставяме и без "вредности" - солети, чипс, бисквитки, бонбони. Обяснявам кое е полезно, с кое не трябва да се прекалява. Радвам се, че Калоян обича плодове и зеленчуци, но, като всяко дете, като види нещо шарено по телевизията, иска да го пробва. В повечето случаи приключваме с пробата.

# 407
За яденето, моята е всеядна. Яде от здравословно до вредно.Много  е лакома и си примира за сладко, което ограничавам. Пари давам рядко. Предпочитам да не давам , ама....

mmm_ и аз не можах да обясня миналата година на Никол, защо малцинствата не дупчат билети.

# 408
  • София
mmm_ и аз не можах да обясня миналата година на Никол, защо малцинствата не дупчат билети.
А аз не мога да обясня на моите защо баба им пресича на червено.  Laughing

Момичета, много ви благодаря за споделеното за парите. Ще има семеен съвет уикенда - така ги виждам нещата...

# 409
Аз съм от "несериозните" майки, засега не давам нищо допълнително за работа, освен домашните, които са им поставени.
Пари съм й сложила левче за всеки случай да има, но засега нищо не е купувала.
Светле, и ние като вас трети ден разнасяме една ябълка и все не е стигнала до нея.
Баксиса, при нас е минал един рожден ден и детенцето е раздало на всяко мъфин и стикче шоколад Милкинис. Вашата идея е много хубава. Миналата година в предучилищната по инициатива на учителките за всеки рожденник децата сами рисуваха малки картички, в които им записаше госпожата пожеланията към рожденника, но това за подарък. В крокотак наистина има много идеи.
Дайв, хубаво, че се е изяснило положението.

# 410
  • София
Ехааа, един ден ме няма и сте изписали 10 страници  Joy

Mira_p, Sise-to - точно за този театрален кръжок говоря. И на мен ми се обадиха със същите ала, бала - как сам е изявил желание, колко бил талантлив... ще я видим тази. Напишете в Гугъл "Училище за таланти" и сайтът излиза на първо място. Каратето и аз видях, че е късно, до 18:30 и още един час отгоре ми се струва вече множко за дете да прекара в училището. Ще го записвам отделно на плуване (ние ще си го водим). Учителят по футбол им е казал, че ще има изкачване на Черни връх в събота, но си е загубил бележката  Laughing Не е ли хладно вече за такива походи? И не са ли малки първолаците, ако са смесена група с по-големи ученици?

Моят син получава по 2лв на ден. Купува си винаги нещо за десерт от лавката, но аз не му слагам и нищо допълнително в раницата. Предпочитам да се учи да пазарува. Отначало слагах моркови и плодове, но ефектът беше временен. Вместо да се развалят само, го тормозя да си ги яде вкъщи.

Никакво домашно не сме писали вкъщи, всичко е готово от занималнята. Не се занимавам и допълнително, няма ученик, който да не се е научил да пише и чете.

На нас така ни е програмата, че Роден край и Домашен бит имат в понеделник. Но досега и двата понеделника бяха неучебни, а той с голяма нетърпение чака Домашния бит, защото му обясних, че е нещо като Сръчни ръчички, което имаха в детската. Иначе в понеделник имат и 6 часа.

# 411
Морена,
Скрит текст:
Жас, за амазона...
Ти бг доставка ли ползваш..., че на мен много скъпа ми се видя (20ина лв) или с посредник? И ако второто, колко е тогава в Англия доставката?

Обикновено с посредник, Габко: http://www.gabco.org/index.php
Не всичко се доставя до Бг, тогава задължително посредник. Но ако нещо ми е много спешно, тогава с доставка до България, пощенските са 7-9 евро, но пък идва за около седмица, а през Габко от Германия - за около 15 дни. Обикновено довеждам почти до финал поръчката, виждам колко ще ми е до Бг и колко през доставчик и тогава избирам.

То си е краста онлайн пазаруването, не че няма и тук гумени ботуши - има и в Колев и Колев, и в SLS, и по др. спортни магазини.  Grinning

Погледни и в Майтойс, ако си харесаш нещо от Германия, понякога там цените са даже по-ниски, а и в темите се правят комбинирани поръчки, можеш да се включиш.

Моят син са го записали на шах в училище, имало е опция и за писано, но той не иска и да чуе, а хем имаме пиано вкъщи.
А намерих снимки на каката в началните класове, с едни гумени ботуши, които й бях взела от Щатите:
ето тези:

# 412
  • Перник
При нас има оферта за народни танци - никой от семейството не го влече, така че изобщо не сме коментирали, и за тае куон до - 40 лв. на месец, в салона на училището от 17 до 18:30 ч. Обаче мъжът ми иска да записва Калоян на карате (аз не виждам разлика  Embarassed) при негов познат - щяло да е по-евтино, но пък е в друг квартал  Confused

# 413
Dive  hahaha тръгна си с раницата значи - веселба.

Аз джобни не давам - правим сандвич (към който има краставица или резенчета домат), слагам обикновени солети или бисквити . Напоследък и нещо сладко  Rolling Eyes защото два дена нейна приятелка я черпи с кроасан.  ooooh! чак ми стана неловко. Знае че не ги обичам тези неща и не им купувам , но нали не може да отказва  Laughing Няма телефон и не търси , въпреки че казахме без телефони , няколко дечица си носят.

# 414
Днес за малко да пропусна часа за вземане на Калина. Simple Smile Добре, че изведнъж се сетих да погледна часовника. Simple Smile
Бях навреме все пак. Оказа се, че си изпуснала 1лв. в тоалетната и госпожата и дала, за да си купи шоколадови солети. Това и била закуската, при положение че са имали безплатна закуска със сирене, а тя имаше и меденка в чантата.

Ето една снимка на Калина от преди 2г. с гумени ботуши. Тази есен се чудя още дали да купувам, защото тези почти не ги е носила.
с ботуши

# 415
отдавна не съм писала, и трудно изчитам всичко
алекс засега се справя добре, пишел си много бързо домашните на занималнята, госпожата му давала допълнително да пише думи, още миналата седмица занесе и книжка, да чете ,за да не пречи на другите
много говори и днес сутринта госпожата ми го каза-винаги бил пръв, много добре се справял- но много говорел
толкова много говорим за това, че вече не знам какво да правя
въпреки , че при нас са забранени телефоните и джобните, три деца носели телефони и той всяка сутрин мрънка за неговия-обеснявам му че родителите на тези деца не са прави, че правилата са за всички
и в тази връзка мисля да говоря с учителката им, да обърне внимание на родителите- добра идея ли е  newsm78
иначе по програма успех имаме разни занимания
записал се е на театрален клуб с английски -дано му хареса

# 416
  • Някъде в облаците
За парите, на Калина пари и давам, има по 1лв. в чантата.
Някои дни си купува нещо, в други не.
Миналата година в предучилищната повечето носеха пари, след първоначалния бум за ходене до лавката, след няма и месец престанаха.

И при Мира се получи този бум на ходене до лавката, но при нея беше точно 4 дни. Сега й даваме по 1 или 2 лв. - купува сок, един път - солетки и няколко пъти вода - когато е изпила нейната и ябълка. Достатъчно беше да й повторя три пъти, че това, което купува е вредно и ако е трябвало - щях да купувам да има винаги в къщи (тя е с АД и чипс, зрънчо, кроасани и подобните се купуват един път на 3 месеца)
Добре, че от 29 септември вече ще работи стола, да не я мисля със сандвичите. Сега хитрата ми дъщеря, когато не ги изхарчи - вечер си ги слага в касичката и сутринта - ново 1 лв.  Laughing

Учителката вече иска подписване на тетрадките всеки ден от родителите - до нейния подпис, браво, отлично или усмихната шестичка.

Mira_p - и аз не товаря Мира с допълнителни задачи. От малка й купувам книжки със задачи, занимателните карти с различна тематика, в ДГ купувах за в къщи пълния комплект Моливко за възрастта (в ДГ бяха с Булвест), от крокотак - много материали. ОТ две години има тетрадки за писане, с квадратчета, буквар, 5-6 помагала по математика. Тя, когато иска, сама си вади и може половин час, може цял ден да седи и да решава.

Утре имаме среща родители + децата + учителката, в детски клуб. Инициативата беше на учителката - за опознаване. Чакам с любопитство, защото Мира в ДГ беше в изключително нормална и здрава среда от  групата с децата до родителите и учителски колектив и помощен персонал.

# 417
Ето една снимка на Калина от преди 2г. с гумени ботуши. Тази есен се чудя още дали да купувам, защото тези почти не ги е носила.

Голяма е сладурка! Simple Smile

И аз не знам дали нашите ще влязат в голяма употреба, но реших да взема едни за зор-заман, ако се излее някой порой като от последната седмица. Нашите ги взимат с бус от врата и ги возят до училището, но дори и при това положение, ако моя стъпи в дълбока вода, означава мокри крака цял ден. Та за 30 лв. си заслужава да се вземат едни, според мен. Аз купих 1 номер по-големи, да ги носи по-дълго.

# 418
  • В светлината на слънцето
Ей, колко сте писали... Crazy
И аз съм от несериозните - не давам нищо допълнително. На този етап ме радва неговият ентусиазъм и желание да си пише сам домашните, да бъде организиран и последователен, да има стремеж към знание и да отива с удоволствие и нетърпение на училище. В интерес на истината като бърза пише разкривено, определено има какво да се желае в тази посока. Но на този етап мисля да не го товаря с допълнителни упражнения, за да не му секна желанието. Постепенно обаче ще работим по въпроса. Grinning
Пари за училище не давам. Още в началото решихме децата в първи клас да нямат достъп до лавката. Правя му разни неща за закуска, редувам солено и сладко. Плодове не носи, защото яде много у дома. Като тръгне на занималня, ще слагам и плодове. Каката обаче носи, защото тя не си представя да хапне нещо, ако не е гарнирано с парче ябълка или морков. Телефон не носи - взе го само вчера, за да покаже на децата домашния зоопарк, а и да снима приятелите. Днес е без телефон. Каза, че някои носят, но самият той няма желание.
Вчера са се наиграли на двора на воля. По този повод - предпочитам като е навън да бъде разсъблечен, но моите и двамата са яко калени, ходят доста разголени, казвала съм го вече, та за тях да са без якета в студено време при игра си е съвсем в реда на нещата. Peace

# 419
  • Sofia
GSM и при нас някои деца носят, въпреки че...
Моята знае становището ни за телефона и нямаме разговори по темата. Не очаквам и да даде зор, защото знае, че са с вредно излъчване и ще има когато се наложи, а той ще бъде най-обикновен, само за раговори. Но знае и, че е ангажимент повече, отколкото удоволствие, както и пари да носи или ключове. Wink

За храненето и пари...
Ние пазаруваме само продукти за готвене, лавки и малки магазинчета не посещаваме, просто няма за какво.
Изобщо храна, от която няма полза, а е само вкусна - неглижирам. Защото пък полезната е и вкусна.  Grinning
Телевизия не гледаме, та и от реклами не е повлияна щерката.
А и по принцип знае, че купуваме неща (за всичко се отнася, не само за храна), които ние с татко и' смятаме за нужни, а не гледаме от другите.
И така... от ПГ има навик и си яде, каквото и' пращам. Значе и, че ако и' се прииска нещо, което и другите ядат, ще си го приготвим в къщи, без боклучките в купешкото.
Така е у нас. Simple Smile

В интерес на истината като бърза пише разкривено, определено има какво да се желае в тази посока. Но на този етап мисля да не го товаря с допълнителни упражнения, за да не му секна желанието. Постепенно
А, точно!
За да е умела повече ръчичката и' ще се поупражнява, без налагане, както е било винаги. Тя сама се съгласи, че има нужда.  Идеята е да и' стане по-леко в у-ще, а не да стане супер и да и' е скучно.
Някои от децата имат тренинг от ПГ, когато аз го спестих на моята, защото не му беше времето.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт