ПЪРВИ клас - 1 тема

• 38 802
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Сори за тъпия въпрос, за пръв път ще вадя. Зареждането пак ли става на пунктовете, където се вади, или може по някакъв по-съвременен начин - смс, интернет...
От линка, който дадох по-горе:

Цитат
*всички ученици до 20-годишна възраст включително, учащи в училищата, намиращи се  на територията на Столична община, съгласно регистър на Министерството на образованието и науката -картите се издават/зареждат срещу лична карта и ученическа книжка или ученическа лична карта за съответната учебна година при издаване на карта и при всяко първо зареждане за учебната година, а при всяко следващо зареждане - срещу лична карта или ученическа лична карта. В началото на учебната година се допуска издаване/зареждане за един месец срещу служебна бележка със записана съответна учебна година и лична карта - във всички пунктове за продажба на електронни карти;

*семеен пакет-ученическа карта за един месец за всички линии, закупена с едномесечна абонаментна карта  за всички линии, персонализирана по редовна тарифа за родител/настойник/попечител– срещу Удостоверение за раждане на детето или документ за настойничество/попечителство. Абонаментните карти от пакета задължително се зареждат с един и същи период на валидност – във всички пунктове за продажба на електронни карти;

# 436
Ползвам пакета от самото въвеждане и бележник/лична карта се представят само през октомври да отбележат в системата , че са записали годината.
Не може и двете намаления да се ползват.
Зареждането вече може от всеки пункт със стикер за това. Вече има почти всички квартали. А пункта на Халите работи 365 дни годишно.

# 437
Леле, хора, нямате изчитане! Едва прегледах последните 3 страници.
Но си обещавам да се върна назад и да се осведомя. Кога ще е обаче..Много ми се иска...
Признавам, че ми е доста спокойно с първокласника по отношение на ученето, защото вече съм минала по този път с големия ми син. Според мен първи клас не е труден, важно е да се изградят режим и навици.
Децата ми са доста организирани и изпълнителни.
На малкия много му помогна да се поотрака, контакта с приятелите на брат му, тренировките и лагерите на футболистите, на които ходим и ние. По характер е стеснителен, но напоследък забелязвам една много радваща ме тенденция и вярвам, че ще продължи така.
Телефон няма. Ако се наложи ще помоли учителката да ми кликне и аз ще се обадя.
Има пари в себе си за всеки случай. Водата например се оказа, че не му стига/0,5л/ и два пъти си купува. Вече слагам по 2 шишенца.
Закусва в къщи. Слагам или сандвич или бисквитки с овесени ядки и плодове. Уж искаше краставица, вече не иска, същото с банана. Но не е проблем , защото в къщи си хапва доволно.

И ние не гледаме телевизия. Но пък играе ФИФА на компа. Не му отказвам. След у-ще и занималня е или на тренировки, или на английски. Връща се или в 18,30 или в 19,30. Вечеря и играе малко. По време на вечерята си разказваме за отминалия ден всички. Баня и четене на книжка от нас.

Вчера имахме РС. Много ми харесва класната. Спокойна, усмихната, не дава дълги домашни, което според мен е важно в момента. И най- показателно е, че моето преди свито дете не е имал период на адаптация, ходи си с кеф на училище, ентусиазиран е....

Сега заминаваме на един дълъг уикенд с децата. Представям си колко ще изпишете до понеделник. Grinning

# 438
Сисето, и при нас още не са дали ученическите карти подпечатани, въпреки че класната ни е налице. До днес е май срока, трябваше да намерим и снимка. За картата за ГТ не мога да помогна, обикновено не ползваме, а сме пешеходци.
Моето гардже от снощи не е добре, текнаха й едни сополи, давят я направо, едвам спа. Днес си я задържах вкъщи. Друго й няма, не знам изстинала ли е или друго. Факт е, че от вторник рязко се застуди, а почти всеки ден ги извеждат навън и то само по униформените тениски, защото излизат направо от стола и не се качват да си взимат якета и суитчери. Дано да се оправи до понеделник, но аз винаги съм смятала, че и малко да не е добре детето трябва да си остане вкъщи и да се лекува, а не да ходи да пръска зарази.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2014, 08:35 от Mira_p

# 439
  • София
Мира, по-бързо да се възстановите и понеделник - на линия.  Praynig
Моят син също е леко сополив, но иначе е добре. Мисля днес да не го оставям на занималня.

# 440
  • София
Първокласничката днес едвам стана,а си ляга в 9.30ч.
Относно телефоните.Тя има приличен тел.,но не го носи в уч-ще.Иска,но не се разбрахме на РС и така остана висящ въпроса.И без него се оправя.
В кутията и слагам малък сандвич,малка ябълка,червени изсушени боровинки -мн. ги обича.

# 441
Моето гардже от снощи не е добре, текнаха й едни сополи, давят я направо, едвам спа. Днес си я задържах вкъщи. Друго й няма, не знам истинала ли е или друго.

Аз в такъв случай давам ударна доза витамин С, чай лайка с мед и нещо за промиване на носа (морска вода).

Вчера мислех да взема от този черния бъз - http://www.moetodete.bg/zdravni-saveti/stop-na-bolestite-pri-decata.html
но забравих, обаче днес ще го направя.

# 442
  • Sofia
Добро утро! Simple Smile

...Моето гардже от снощи не е добре, ... Дано да се оправи до понеделник, но аз винаги съм смятала, че и малко да не е добре детето трябва да си остане вкъщи и да се лекува, а не да ходи да пръска зарази.
И моето отпадна днес. Тя онзи ден седяла с друго приятелче (Алекс), не както обичайно с Рая. Та Алекс от вчера го няма. С майка му се чух вчера след обяд, оплакал се от гърло. Та снощи и Гушкан рече същото (толкова е необичайно за нея да се оплаква от гърло). Станахме сутринта и положението е същото, за сега само това, да видим какво ще е по натам.  ooooh!  И аз бих искала (ама едно е да искам, пък друго е опитът ми...) до понедеделник да е готова, но най-вероятно няма да е така.
И в онова клипче точно това разправяше док. Пепеланов.  Mr. Green
Аз първо ще си я държа заради нея, лабилен е организма сега, та да не гепне още нещо от другите и след това и тях да пазим от нащето. Винаги съм си ги държала децата досатъчно дълго в къщи, докато не са съвсем добре.  
Та така, ще пазим къщата днес. Гушкан е много нещастна от това стечение на обстоятелствата. Сега иска да си прави у-ще, аз да съм и' напишела моделчета на ченгелчета Laughing ... и домашния ни учебник иска да си напише урока с дойките.
Та ето ни допълнителните занимания.  Wink

Мире, дано закърпите положението!  Hug

Последна редакция: пт, 26 сеп 2014, 09:00 от Morena

# 443
Аз нещо ви поизпуснах, но ще се връщам да чета.
Моята вчера я оставих вкъщи, че доста кашля през нощта. Имаше и задни секрети явно. А и като се върна от училище в сряда, изглеждаше много уморена. Не пожела да останем навън, а вкъщи се просна на дивана веднага. Времето е променливо и много деца са сополиви. Вчера беше сигурно 20градуса, днес 11 Crazy
Днес отиде на училище.

# 444
Това с течащите нослета май е някакъв вирус, защото и Ангел е така от 2 дена, сутрин виждам, че и съучениците му от класа здраво подсмърчат. Засега съм дала Осцилококцинум и физиологичен р- р в нослето.

Относно телефоните- само синът ми и още 1 момченце от класа са без телефон. Към момента не е проявил желание за такъв, а аз пък съм си малко старомодна и смятам, че е рано , защото е до обед на у- ще и не мисля ,че на този етап е необходимост [size=7pt]/ в първи клас телефон, в седми- мерцедес, еми старомодна съм си /[/size]

За храната не мога да кажа нищо- синът ми не хапна месо под каквато и да е форма в продължение на 6 месеца, сега пък яде месо , но отказва зеленчуци. Миналата година ядеше само ябълки и банани от плодовете, тази година не иска да ги вкуси, сега е фен на круши и грозде.  Всеки ден му давам 2 лв., но той не иска нищо от павилиона в у- ще, хапва си това което съм сложила.

# 445
Здравейте!
Пожелавам бързо оздравяване на болните.  Hug
Матей за сега се държи, но явно и в неговия клас върлува вирусчето - вчера госпожата беше писала освен какво е домашното и какво са правили в клас - за да може трите болни деца да наваксат.  Rolling Eyes
За телефоните - има телефон - съвсем обикновен (без камери и екстри) и го носи на училище. Ние на РС не сме говорили за телефоните. Не знам дали други деца носят, но той неговия не го вади. Купихме му го и държа да го носи най-вече заради вземането от училище. Тъй като времето е непостоянно, а аз съм с малко бебе - може да се случи да закъснея - преди три дни имаше задръстване и 10 минути закъснях, а миналата седмица малката напълни памперса точно когато заключвах вратата и трябваше да се върна да й го сменя и пак закъснях. Затова му се обаждам - да е спокоен. В неговото училище практиката е госпожата да чака 10 минути и после да оставя децата на охраната. До сега не се е налагало да го вземам от охраната, но поне детето знае, че идвам. Мисля, че така е по-спокоен.

# 446
  • на Мелмак
Моята първокласничка с всеки ден все повече се радва на училището - вчера сама си е направила сандвич , приготвила си е раницата и физическото за днес , първа си написва домашните в занималнята  и после си чете книжка .
Дала съм телефон , най- обикновен .
Един път съм й се обадила  , а тя един път на баща си.
При нас не са забранени телефоните Peace
В къщи много се ядат краставици , моркови , ябълки и банани ,другите плодове и зеленчуци - по- умерено  Laughing
Доста се изморява - първа ляга вечер и последна става сутрин , най-лесно я будя с кучето  Laughing
Има нужда да упражнява повече писането , но това ще го оставя за занимание - забавление  Laughing
Доволна е , запознала се с доста деца - харесва й.
Искам само да продължи така !

Трябва да им докупувам разни дрешки още и на двамата /имаме по-малко братче/ , та утре ще съм на пазар , да съчетавам елементи на униформата , че днес не сме много униформени  Laughing
Ох, споделих  Hug
Хубав ден и на болните - бързо оздравяване!

# 447
Миналата година взех едно шишенце със сироп от черен бъз, който успях да пробутам точно 3 пъти със зор и се отказах. Заседя си в хладилника и един горещ летен ден... си го забърках в коктейл - като го видяха, веднага поискаха. Сега го разтварям с мед и вода в едно стъклено 300 мг шише, днес дори фреш портокал изстисках и с него си отива на училище, плюс шише с вода.

# 448
anitsa, това е супер идейно!  Hug

Което ме подсеща да купя моркови и ябълки и да почнем фрешовете сутрин, както правехме миналата година.

Момичета, бързо оздравяване на децата! Промивайте им носовете с морска вода, през тях влизат почти всички вируси.

# 449
  • Sofia
Аз само да ви напомня, че самият плод/зеленчук е по-полезен от фреш от него.  Grinning
А по принцип аз давам плод на разстояние минимум час от хранене, заради ферментацията му.

Благодаря ви за вниманието и пожеланията, момичета!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт