Рим-десета тема

• 74 181
  • 747
  •   1
Отговори
# 30
Благодаря отново. Ще погледна и за втората църка, а Джанниколо просто ми се беше "загубил" в цялата информация, която ми е в главата Sunglasses Знаех, че има паметник на Петко Войвода, но предположих, че е в близост до паметника на Гарибалди /може и да е, де/. Просто още не съм стигнала до детайлите за този ден.

Една "добра душа" беше споделила в предишната тема за добър ресторант, май в близост до Испанските стълби, или Пантеона newsm78 Ставаше въпрос за вкусна волска опашка - за мен вкусово крайно непозната, но пък деликатес за мъжа ми /е, отпреди 20 г./ Sunglasses

# 31
  • Луната
Една "добра душа" беше споделила в предишната тема за добър ресторант, май в близост до Испанските стълби, или Пантеона newsm78 Ставаше въпрос за вкусна волска опашка - за мен вкусово крайно непозната, но пък деликатес за мъжа ми /е, отпреди 20 г./ Sunglasses

Carlo Menta Намира се в Трастевере  Simple Smile

# 32
Карло Мента го знам /както и целокупния български народ, отиващ в Рим/ Sunglasses

Беше друг ресторант и на друго място, ще се разровя в последните 15-на страници от миналата тема, там беше, ама не си го отбелязах.

# 33
Мисля, че беше пицaрия LUZZI Via Di San Giovanni In Laterano 88, 00184 Rome, Italy. Намира се до Сан Клементе. Поне аз нея съм си набелязала.

И като говорим за храна, със съпруга ми решихме, че за един ден  можем да отскочим до Неапол и да хапнем по една пица (виновна е Елизабет Гилбърт "Яж, моли се и обичай"  Wink).
Билетите са купени. С експреса разстоянието се взема за 1 час и 10 мин.

Ние летим на 15ноември за 7 нощувки.

Купих билети и за Ватиканските музей - за понеделник в 9 часа. Надявам се да изпреварим голямата търпана.
Хотела ни е между  площад Берберини и Испанските стълби - резервиран много отдавна  на много добра цена. Остава и да е добър.
Може би ще купя и за Колизея онлайн билети, защото не ми се губи време по опашки, а също и за Боргезе. И това май е задължителната програма.
  За първи път ще бъдем в Рим, но не смятам да препускаме. Решили сме да се отдадем  основно  на лежерни разходки - улици, площади, фонтани и хубава храна.

# 34
Да, това е пицарията с волската опашка - LUZZI, върнах се в старата тема и я намерих, както и как е на италиански Sunglasses Освен това видях и постове на ALEXSLAV с препоръки за заведения, ще ги погледна и в Трип-а, но вярвам на българския вкус, хаха.

Сега се замислих за трансфера от Рим до летището, защото полетът ни е много ранен /не беше такъв при резервацията, но.../. Четейки тук, разбрах, че от летището до Термини няма проблем, все ще се намери на кой автобус да се качим, но за наобратно.... Теравижън пишат, че трябва да се "заверят" билетите 20 мин. по-рано, което означава, че трябва да сме в 4 ч. сутринта... А тази заверка в някакво кафене май става, което сигурно е наблизо до спирката и работи денонощно? Може би ще бъде по-добре да се букнат он-лайн билети, но заверката пак си остава.

Някой има ли представа дали в ден понеделник Ватиканските музеи са претъпкани с хора? Логично би трябвало да е така - всички останали музеи не работят, но пък ако много хора мислят като мен...

Последна редакция: вт, 07 окт 2014, 17:10 от jfjallen

# 35
  • Луната
Да, това е пицарията с волската опашка - LUZZI, върнах се в старата тема и я намерих, както и как е на италиански ....

Тя е доста далеч от Пантеона и Испанските стълби Laughing Mr. Green

# 36
Здравейте, предстои ни пътуване за няколко дни до Рим и този път се замислих дали да не ползваме шатъл (предния път се натоварихме на такси). Разбира се, разликата в цената е значителна, основното ми притеснение е свързано с това, че автобусчетата пристигат на Термини, а нашият апартамент е до пиаца Навона. Транспортът между тези две точки ми е доста неясен, а сме обвързани с времето, защото апартаментът е нает от Rental in Rome и агентът ще ни чака в уговорен час за предаването на ключовете. Моля за съвет какви са ми опциите за градски транспорт Термини - Навона (или в близост) и евентуално обратно - Навона - Термини рано сутринта около 6:30 - 7ч.
Благодаря предварително за помощта!

tanilll, ако ще взимате Рома пас, няма нужда да купуваш предварително билети за Колизея, защото има отделен вход за притежатели на Рома пас и не чакаш на километричната опашка, а влизаш директно. Много голямо удобство е това.  Peace

jfjallen, ние посетихме Ватикана в петък сутринта около 10ч, имаше си доволно опашка може би около стотина метра,може и малко повече. Добрата новина е, че опашката вървеше страшно бързо, защото има 3-4 каси отворени едновременно и за двадесетина минути дойде и нашия ред.  Peace За понеделник не знам как стоят нещата, щом всичко друго е затворено може и да е по-натоварено там.  newsm78

# 37
bubi_barabata от Термини до Навона и обратно автобус 64,слиза се на 9-та спирка,C.SO VITTORIO EMANUELE/S. A. DELLA VALLE.Не знам точно къде около Навона сте,малко ще се повърви пеша от спирката до апартамента.
Ето тук можеш да си зададеш адреса и да видиш точно маршрута http://viaggiacon.atac.roma.it/#.
За връщането е доста сложно,толкова рано само с такси до Термини и от там първите автобуси,шатъл или
такси до летището.
Аз първия път като ходих в Рим бях в този район,около Кампо дей Фиоре и използвах шатъл до летището.

# 38
Moля за малко разяснения относно билетите за аудиенция при папата. На първа стр. е описано как става, но не ми стана ясно дали мога да си взема билетите на място предния ден- пише"до три дни преди датата", но това как да го разбирам-до три дни най-късно или най-рано? След като попълня формата и натисна "send" , това достатъчно ли е , или трябва и на имейла да се изпрати? Благодаря и извинете, ако се повтаря въпроса ми.. Praynig

# 39
Lady Vangeance, благодаря сърдечно за изчерпателния отговор, сега ще прегледам маршрута. С това ранно тръгване на връщане не знам дали таксито до летището няма да наклони везните, въпреки че е по-скъпия вариант. Поне от 2012-та насам таксата е фиксирана на 48 евро (Фиумичино - Рим център).  Rolling Eyes

# 40
  • Луната
Moля за малко разяснения относно билетите за аудиенция при папата. На първа стр. е описано как става, но не ми стана ясно дали мога да си взема билетите на място предния ден- пише"до три дни преди датата", но това как да го разбирам-до три дни най-късно или най-рано? След като попълня формата и натисна "send" , това достатъчно ли е , или трябва и на имейла да се изпрати? Благодаря и извинете, ако се повтаря въпроса ми.. Praynig

Валя, има два начина да вземеш покани за аудиенция
1. Попълваш формата от този сайт http://www.santasusanna.org/popeVatican/tickets.html. Това е сайта на американската католическа църква Санта Сусана. Получаваш потвърждение 1 седмица преди аудиенцията и предния ден преди аудиенцията отиваш на адрес в уречен час и си получаваш поканата срещу 5 евро дарение.
2. Ето тук е описано http://www.papalaudience.org/tickets.html как да вземеш покана от Префектурата на Ватикана - безплатно, без дарение. Тя се намира до бронзовата врата http://www.vaticantour.com/images/Tickets_Collection.jpg
До 10 покани се вземат от швейцарските гвардейци на Префектурата до бронзовата врата, а над 10 се пише писмо. За да се стигне до бронзовата врата трябва да се мине през опашката и скенерите за базиликата св. Петър. Има промяна кога да се вемат билетите (спрямо януари когато бях) - вторник от 15 до 19 (лятно време) и до 18 (зимно), сряда от 7 до 10 часа. Аудиенцията е от 10.30 в сряда.

# 41
Фиксирана,ама не е съвсем така.На нас миналата година ни взеха 55 евро от пиаца Барберини,легално такси,осигурено от хотела.Рецепционистката ни обясни,че тези такси 48 са без багажа,всички таксиметрови компании добавяли допълнителна такса за багаж.В предни теми,момичета се изказаха,че наистина е така.Може да питаш от агента ви дали не осигуряват трансфер за по-ниска сума.
Иначе,аз съм използвала шатъла на първа страница,доволна съм,преди четири години цената беше 50 евро.

valya_bl,ние си взехме поканите предния ден преди аудиенцията,след 16.30 ч,попълваш формуляра с данните и изпрашаш.Потвърждението идва доста късно,около седмица преди ауденцията.Адресът е( Ние се намира на ъгъла на Via Venti Settembre и Largo Санта Сусана (в горната част на Via Barberini / Via Bissolati)
Тези три дни преди ауденцията са,когато нямаш потвърждение по интернет,до три дни преди ауденцията отиваш на бронзовата врата и вземаш от гвардейците.На първа страница пише точно.
Woman^In^White ме е изпреварила.

# 42
Благодаря, момичета! Значи, аз попълних "формуляра", и ако не получа потвърждение просто отивам пред "Бронзовата врата" и си взимам поканите от гвардейците. Ние пристигаме във вторник и смятам да отида до 18:30 , за да успеем за сряда. А ако не успеем да вземем такива покани поради някаква причина, ще ни пуснат ли вътре? В двора на Ватикана, на площада имам предвид.Аз съм влизала, но беше неделя и входът беше свободен. Така ли е сега, защото в събота си тръгваме и няма да оставаме за неделя.

# 43
Благодаря, момичета! Значи, аз попълних "формуляра", и ако не получа потвърждение просто отивам пред "Бронзовата врата" и си взимам поканите от гвардейците. Ние пристигаме във вторник и смятам да отида до 18:30 , за да успеем за сряда. А ако не успеем да вземем такива покани поради някаква причина, ще ни пуснат ли вътре? В двора на Ватикана, на площада имам предвид.Аз съм влизала, но беше неделя и входът беше свободен. Така ли е сега, защото в събота си тръгваме и няма да оставаме за неделя.
И без покана можеш да отидеш, просто няма да те допуснат в огражденията(могат да не те допуснат там даже и с покана, когато има много хора  Laughing ). Местата в загражденията се заемат рано.

# 44
Lady Vangeance, полезно уточнение.   bouquet Преди 4 години, когато бях последно в Рим се качихме директно на едно такси (миниван) пред изхода 7 човека (ние бяхме петима, другите бяха непознати, шофьорът просто ни комбинира, за да му е пълен курса) и ни взе по 15 евро на човек с все багажи. Хубавото беше, че ни тропна пред вратата, дето се вика. Сега предполагам, че ще решим директно на летището, отказах се да предплащам нещо онлайн предварително.

Общи условия

Активация на акаунт