Студенти в Италия

• 75 645
  • 516
  •   3
Отговори
# 225
vkas, благодаря за детайлната информация.

# 226
Здравейте, момичета, аз питах веднъж, но нямах отговор. Някой да има детенце, влезнало медицина в Италия да сподели дали сте доволни? Благодаря предварително

# 227
Belissima11  за подготовка за тест ARCHED има доста добри книги с теория и упражнения и достъп до онлайн платформа. Могат да се купят от Амазон, например, но на италиански. Не знам дали има на английски. Трябва да се провери, ако това е езикът, на който ще се учи.

# 228
Здравейте, имам нужда от съвети. Синът ми е приет в Милано (Бокони) и предстои търсене на квартира. Университетът предлага общежития като там наема започва от 750 евро. Та питанката ми е следната, дали да се пробваме да кандидатства за общежитие или да търси квартира? Какви са порядъците на наем на квартирите? Кога започвате да търсите квартира? По-лесно ли е да се намери стая или да се търси цял апартамент, който да дели с приятели? Порядък на месечна издръжка?

# 229
  • Варна
Като се има предвид, че Милано е сред най-скъпите градове в Италия, ако в този наем е включено всичко и няма да плаща отделно за ток, вода, интернет и т.н., и ако е за самостоятелна стая и условията са добри, цената е съвсем ок. Има и други предимства - за 1-курсник е далеч по-добре да е в общежитие, сред други студенти, отколкото да дели общи помещения/квартира с разни непознати субекти /защото не винаги знаеш с кого ще живееш, преди да се настаниш на място/. А и на чужденци по-трудно се дават апартаменти под наем, намирането ще е трудно. Та аз съм "за" общежитието.

# 230
  • София
Здравейте, имам нужда от съвети. Синът ми е приет в Милано (Бокони) и предстои търсене на квартира. Университетът предлага общежития като там наема започва от 750 евро. Та питанката ми е следната, дали да се пробваме да кандидатства за общежитие или да търси квартира? Какви са порядъците на наем на квартирите? Кога започвате да търсите квартира? По-лесно ли е да се намери стая или да се търси цял апартамент, който да дели с приятели? Порядък на месечна издръжка?
Общежитие е по-добре, но желаещите са много повече от наличните стаи.
Ако все пак държите на квартира, то ползвайте агенция на място, за да избегнете измами. Предполагам през април-май ще започнат да обябяват квартирите, които се освобождават от завършващите. Не оставяйте търсенето за лятото, че шансът да намерите нещо хубаво, на добро място и не на космически цени, силно намалява.

# 231
Дъщеря ми беше 3 години на общежитие на Бокони и мога да кажа, че беше като на хотел. Веднъж седмично се чистеше стаята й и санитарния възел, подменят се чаршафи и хавлии и се почиства общата дневна с кухнята. Това е цената,, нищо не се доплаща.
Имат в сградата автомат за безплатна вода - студена, топла и газирана, вендинг автомат и кафе машина.
Общежитието е с охрана и рецепция и никой външен не може да влиза, единствено ако е на гости на студент и то до 12 часа трябва да е напуснал, охраната са регистрирали влизането му и стриктно следят да не нощуват външни хора.
Имат също тихи стаи за учене, много предпочитат там да ходят за да бъдат по съсредоточени. По един човек са в стая и по двама ползват един санитарен възел, а четирима общата дневна с кухня.
Условията са повече от добри, близо беше до университета и ние бяхме спокойни. Да, скъпо е, но наистина си струва, не съм запозната колко струват квартирите.

# 232
Общежитие е по-добре, но желаещите са много повече от наличните стаи.
Ако все пак държите на квартира, то ползвайте агенция на място, за да избегнете измами. Предполагам през април-май ще започнат да обябяват квартирите, които се освобождават от завършващите. Не оставяйте търсенето за лятото, че шансът да намерите нещо хубаво, на добро място и не на космически цени, силно намалява.

А на място имате предвид в офис на агенцията ли и тя ни води на огледи, както е тук в България?

# 233
Според мен прилична квартира, която няма да дели с някой, не може да се намери за такава цена, отделно са и режийните. Ако ви одобрят за общежитие - не се колебайте! Издръжката в Милано е скъпа, изобщо всичко в Милано е скъпо Simple Smile. Като се почне от материали за университета и се завърши с храна...Не искам да коментирам цифри, защото д-пе знае 2 и 200 Simple Smile, но се пригответе за четирицифрена сума в лева на месец.

# 234
Според мен прилична квартира, която няма да дели с някой, не може да се намери за такава цена, отделно са и режийните. Ако ви одобрят за общежитие - не се колебайте! Издръжката в Милано е скъпа, изобщо всичко в Милано е скъпо Simple Smile. Като се почне от материали за университета и се завърши с храна...Не искам да коментирам цифри, защото д-пе знае 2 и 200 Simple Smile, но се пригответе за четирицифрена сума в лева на месец.

Понеже има приети и няколко приятеля и смятат, че ако търсят заедно квартира и наемат апартамент, който да делят щяло да излезе по-изгодно
То, че сумата ще е четирицифрена е ясно, но каква ще е първата цифра е въпроса:sweat_smile:

# 235
  • София
...

Понеже има приети и няколко приятеля и смятат, че ако търсят заедно квартира и наемат апартамент, който да делят щяло да излезе по-изгодно
То, че сумата ще е четирицифрена е ясно, но каква ще е първата цифра е въпроса:sweat_smile:
Може и да излезе по-евтино, но в района на университета едва ли.
Депозит искат 2 или 3 наема + комисионна на агенцията, ако ползвате такава.

# 236
Много е трудно с квартирите- голямо търсене, наемите се вдигнаха много. Ако може да се класира за общежитие, би било най-добре, но доколкото знам, и за тях е трудно.
Аз без агенция не виждам как може да се случи, за квартиртирата става въпрос
“То, че сумата ще е четирицифрена е ясно, но каква ще е първата цифра е въпроса:sweat_smile:” - в евро или в лева 😂😂😂
Няма да ви плаша, че да не се откажете. Милано наистина е скъп град.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 18:33 от m@ria

# 237
Първо, честито и на сина, и на приятелите му. Дано са избрали най-добрия за тях универистет.
Второ, пробвайте и 2-та варианта - търсете обща квартира, но пуснете документи и за общежитие.

Дъщеря ми в момента е в Бокони - но на обмен за 6 месеца.
Да не ви плаша, но стаите за 750 евро свършат мнооого бързо. За всеки случай оставете резерв в бюджета.
Еразъмчетата имаха само един опит за общежитие. Стаите за 800 евро свършиха за 2-3 минути, като някои не са успяли да се логнат. След около 30 минути и стаите по 1000+ евро са свършили.    
Букончетата имат повече възможности за стаи. Доколкото разбрах има няколко класирания и шансът да се преместиш в по-евтина стая е голям.
За кратък престой и първа година силно препоръчвам общежитие - търсенето на квартира от БГ е ад.  Може да попаднете на измамници - олеква се с голяма сума около 3 наема  (депозит и първи месец).
Наемодателите избягват студенти до 21 г., особено първокурсници - важи за всички нации. Смята се, че нямат хигиенни навици, шумни са и проблемни. За втори курс - имат време и могат да намерят нещо много изгодно.

Каквото и да стане - желая ви успех. И пишете за резултатите, моля.

# 238
Дами, моля за помощ.
Дайте идеи за евтин куриер (или друг начин) за връщане на багаж от Милано до София. Кашонът е малко под 20 кг., размери 60х40х40 см  - същият, който изпратих по Спиди. Тя е там до и багажът трябва да се прати до 23.12.24 г
Проверила е в 2 компании - цените са над 270 евро. Друга компания уж има по-ниска цена, но пунктът не е работил, въпреки че е в посочено работно време!
Резервен вариант - къде се продават евтини куфари с колела в Милано?
 Ако добави чекиран багаж ще е "само" 45 евро, но и трябва още 1 куфар.

# 239
  • Варна
Не съм пробвала лично, но проверете ако заявите куриер през Спиди, от България - в сайта дават цена за доставка 118 лв. до 31 кг. А ето от сайта на Интерлогистика:
https://www.interlogistica.bg/bg/info/evropa/
Цената е като от България, 60 лв. /до 31 кг/+24 лв. адм. такса.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 20:14 от dima1

Общи условия

Активация на акаунт