Студенти в Италия

• 82 593
  • 591
  •   1
Отговори
# 555
Аз също не открих кой знае каква информация колко ще е таксата и кое точно би я намалило. На заплата сме и нямаме собствен бизнес например, но от към имоти май на хартия не звучи добре, дали за тях къща в село Горно Нанадолнище в България е много…? Подготвили сме се за максимална такса, пък ще е добре дошло ако има някакво намаление.
Сега се замислих, че трябва пак да проверя, че се обърках 2000 лева или евро беше за година Simple Smile За Болоня става дума!

# 556
  • Бургас
Да запитам и аз какви документи представяте за имотите? В процес на подготовка на пакета доменти за ISEE сме и се чудя какъв документ трябва . При нас ги искат на италиански и с апостил.

# 557
  • София
Аз бях отворила Редит, да прочета какво пишат за намаляването на таксата. Много ниски доходи получаваха намаление. Не знам изобщо как успяват да живеят с такива, но явно и там не всичко се декларира. Това е Италия, все пак. Simple Smile

# 558
Ние подадохме за следващата година преди седмица, едно 100 евро се харчат за превод на документите на италиански - данъчна оценка на притежаваните имоти, наличност в сметките на студента и родителите към 31.12.2025, документ от НАП за ОСИГУРИТЕЛЕН доход, документ от районно кметство (който се заверява от Община със зелен печат после) за родствени връзки, ако има братя/сестри ученици - уверение от училище. Има една скала за годишен доход на семейството и по тази скала се определя таксата, това не зависи само от Университета, в който учи детето, редукциите са в проценти, в зависимост в коя графа попада доходът на семейството. Ако годишната такса е 2000 евро и ви дадат 50% - ще плащате 1000, ако годишната такса е 20000 - ще плащате 10000. Апостил само първата година, вече само и с обикновен превод ги приемат. Дъщеря ми ще е трети курс догодина, надявам се за последно се разправям с това, защото ми отнема 1 седмица ходене, но си заслужава Simple Smile.
Скрит текст:
Национална рамка — “No Tax Area”

За държавните университети в Италия има национална рамка за освобождаване или намаляване на университетската такса според ISEE. Основната таблица е:

ISEE Università   Намаление на основната университетска такса
до 22 000 €   100% освобождаване от основната такса
22 000 – 24 000 €   80% намаление
24 000 – 26 000 €   50% намаление
26 000 – 28 000 €   25% намаление
28 000 – 30 000 €   10% намаление
над 30 000 €   според таблицата на конкретния университет/spoiler]

ето например за Университета на дъщеря ми, който е частен, там са други цифрите:

Фасция   ISE стойност   Такса записване   Годишна такса обучение   Общо годишно
I fascia   до 50 000 €   2 500 €   6 000 €   8 500 €
II fascia   50 001 – 75 000 €   2 500 €   8 300 €   10 800 €
III fascia   75 001 – 100 000 €   2 500 €   10 700 €   13 200 €
IV fascia   100 001 – 150 000 €   2 500 €   13 300 €   15 800 €
V fascia   150 001 – 200 000 €   2 500 €   15 900 €   18 400 €
VI fascia   над 200 001 €   2 500 €   18 300 €   20 800 €

Последна редакция: пн, 18 май 2026, 14:11 от BoeL

# 559
  • Бургас
BoeL, късметлии сте. При нас ги искат с превод и апостил документите. Изрично написано в набора с документи за кандидатстване за ISEE. С какъв документ мога да докажа, че нямам имот.

# 560
Договор за наем за жилището, в което живеете.

# 561
Да, извинявам се, за Polito Torino. Това е всяка година всъщност то положението може да се промени реално... всяка година подавате... малко неприятно но пък хората ти намаляват . Ами лошото е, че ние имаме собствен бизнес. Относно имотите - chat gpt каза че взимали нещо средно 500 е на кв.м. Ще си извадя разговора и ще го копирам тук

# 562
В НАБА за имотите вземат 10% от данъчната оценка.

# 563
За имот смятат 500 евро на кв.м. ако няма данъчна оценка. Иначе в масовия случай е 10% от ДО, или 20% за основното жилище и 10% за следващо.
Най-голям дял имат доходите, и не искам да засегна никой, но с 20 хил. евро годишен семеен доход, дори и с едно дете, наистина не виждам как ще живее семейството и ще издържа студент, за който са необходими около 1000-1200 евро на месец за квартира и издръжка. Така че ако не декларирате всичко, поне да е реалистично, защото във финансовите документи си пише, че ако са прекалено ниски доходите могат да ви поискат доказателства как ще се справите ...

Последна редакция: пн, 18 май 2026, 16:12 от StefiZ

# 564
В университетите в Торино, а и в областта Пиемонт се кандидаства чрез службата EDISU, както е DSU за Милано.
Миналата година в ЕDISU документи се подаваха до 09/09. Излиза регламент за финансирането, студентът си прави регистрация в EDISU, не съм сигурна дали не искаха Codice Fiscale. Там се попълва информацията в профила, прилагат се сканирани всички документи и се чака оценката на доходите и класирането. EDISU имат връзка с университета, конкретно политехническия и те служебно намаляват таксата, ако студентът си е представил документите.  Миналата година беше ако еквивалетният икономически доход е под 30 000 евро и студентите са от ЕС таксата е 161 евро за учебната година. Това не е доходът на цялото семейство, а горе-долу пресметнато на член от семейството. За паричните стипендии се изискваше еквивалентен доход под 27 700 евро, а за безплатен транспорт под 70000 евро еквивалентен доход.
Документите сякаш са сходни:
1. Удостоверение за родствени връзки на студента от общината;
2. Доходите от НАП на родителите и студента две години назад - т.е. сега за 2024
3. Удостоверение от общината за декларирани данни по Закона за местните данъци и такси + данъчна оценка за жилища -НИ, без земя или земеделски земи;
4. По-малките братя и сестри служебна бележка от училище;
5. Салдо от банковите сметки към 31.12 - пак две години назад.
 Тази еквивалентна едница на дохода и на имуществото данъчните служби я смятат по формула, изглежда сложна, но може да си поиграете да сметнете - приспадат се проценти от банковите сметки, приспадат голяма част от данъчната оценка на основното жилище, другите имоти ги смятат по някаква стойност на кв. м. (500) и т.н.
След като са пресметали дохода от EDISU това служи за всичко-
за университетската такса; за картата за транспорт; за картата за хранене; за паричната стипендия и за възстановяване на разходите за спорт.
Като се искат документи от НАП и общините трябва да им кажете, че искате с печат за чужбина за университет, за да може да се сложи апостил, ако се изисква.

Има и друг вариант, ако пропуснете срока за EDISU само за университетската такса и транспорта, може си извадите ISEE сертификат и по-късно от данъчна служба, която работи с университета, но пак ще искат документи. Срокът беше някъде до декември.
Така че като излезе регламента за финансиране, човек може да си направи някаква сметка. За мене има смисъл да се кандидаства, особено ако семейството е с повече деца, някои деца получават пълна парична стипендия и с освобождаването от таксата помощта е съществена.
Разбира се не е задължително да се представят документи за доходите и имущество, тогава се плаща пълната такса за граждани на ЕС - мисля, че е на три вноски и това е.

Последна редакция: пн, 18 май 2026, 17:20 от Ranomi

# 565
  • Бургас
Абсолютно си заслужава кандидатстването за ISEE. В нашият университет таксата без подоходен критерий е 20 000Е на година.
PS: Едно то хубавите неща, които членствоо в ЕС ни дава  - възможност за образование дори и за по-бедните граждани на ЕС в добри университети.

Последна редакция: пн, 18 май 2026, 17:39 от I r r a

# 566
Много зависи към какъв тип университет сте се ориентирали. Частните университети действат автономно, може би и техните финансови отдели проверяват документите. При държавните унита има регионална финансова служба-  DSU, Edisu според региона, която разглежда документите. В държавните таксите са по-ниски - по спомен от 161-до 2700 евро в   Politо Torino  бяха миналата година, в  Polimi Милано първоначална 890- до 3900 евро. Така че важен е регламента на конкретния университет.

# 567
Здравейте, има ли някой, който е кандидатствал по DSU за Милано? Нищо не мога да се ориентирам в документи, срокове... Миналата година изтървахме, сега ако можем да се включим, ще бъде добре. Конкретно за Политехниката ме интересува, за тази година не намирам сроковете. AI ми каза, че още на са публикувани за тази година, а крайните срокове са около 22 юли.

Последна редакция: ср, 20 май 2026, 21:15 от inka5

# 568
Здравейте,
дъщеря ми е приета в Католика в Бреша, но от университета засега не ни дават конкретна информация какви документи за доказване на дохода трябва да представим и в какъв срок.
Ще бъда много благодарна за информация, ако някой има опит с този университет.

# 569
  • Пловдив
В университетите в Торино, а и в областта Пиемонт се кандидаства чрез службата EDISU, както е DSU за Милано.
Миналата година в ЕDISU документи се подаваха до 09/09. Излиза регламент за финансирането, студентът си прави регистрация в EDISU, не съм сигурна дали не искаха Codice Fiscale. Там се попълва информацията в профила, прилагат се сканирани всички документи и се чака оценката на доходите и класирането. EDISU имат връзка с университета, конкретно политехническия и те служебно намаляват таксата, ако студентът си е представил документите.  Миналата година беше ако еквивалетният икономически доход е под 30 000 евро и студентите са от ЕС таксата е 161 евро за учебната година. Това не е доходът на цялото семейство, а горе-долу пресметнато на член от семейството. За паричните стипендии се изискваше еквивалентен доход под 27 700 евро, а за безплатен транспорт под 70000 евро еквивалентен доход.
Документите сякаш са сходни:
1. Удостоверение за родствени връзки на студента от общината;
2. Доходите от НАП на родителите и студента две години назад - т.е. сега за 2024
3. Удостоверение от общината за декларирани данни по Закона за местните данъци и такси + данъчна оценка за жилища -НИ, без земя или земеделски земи;
4. По-малките братя и сестри служебна бележка от училище;
5. Салдо от банковите сметки към 31.12 - пак две години назад.
 Тази еквивалентна едница на дохода и на имуществото данъчните служби я смятат по формула, изглежда сложна, но може да си поиграете да сметнете - приспадат се проценти от банковите сметки, приспадат голяма част от данъчната оценка на основното жилище, другите имоти ги смятат по някаква стойност на кв. м. (500) и т.н.
След като са пресметали дохода от EDISU това служи за всичко-
за университетската такса; за картата за транспорт; за картата за хранене; за паричната стипендия и за възстановяване на разходите за спорт.
Като се искат документи от НАП и общините трябва да им кажете, че искате с печат за чужбина за университет, за да може да се сложи апостил, ако се изисква.

Има и друг вариант, ако пропуснете срока за EDISU само за университетската такса и транспорта, може си извадите ISEE сертификат и по-късно от данъчна служба, която работи с университета, но пак ще искат документи. Срокът беше някъде до декември.
Така че като излезе регламента за финансиране, човек може да си направи някаква сметка. За мене има смисъл да се кандидаства, особено ако семейството е с повече деца, някои деца получават пълна парична стипендия и с освобождаването от таксата помощта е съществена.
Разбира се не е задължително да се представят документи за доходите и имущество, тогава се плаща пълната такса за граждани на ЕС - мисля, че е на три вноски и това е.

Абсолютно е така, дъщеря ми трета година намаля таксата - в частен унимерситет в Милано е, от 18K, сваля на първа група по доходност и таксата ориентировъчно я смъкват на 7-8К (тук обаче не знам точно как Унито смятат с колко % или каква сума да намалят за всяка от групите). Това са групите за доходи за нашето уни

За държавните мисля са GROUP 1 — под €13,000–14,000, GROUP 2 — €14,000–26,000 и GROUP 3 — над €26,000–30,000 (като тук не съм много сигурна колко е актуална информация)
Цитираните документи са само за първата година, като мога да добавя и е една декларация, която е нотариално заверена от родителие - че декларират съответните описани имоти, сметки и прочие и че те са единствени, и че нямат други капитали, акции... по една бланка ние я попълвахме.
След това всяка година се подават отново документи и се калкулира наново групата /може да е придобит нов имот, продаден друг, промяна в запалти и прочие фактори/.  Вече след това се подават само доходите за 1г, данъчните оценки на имотите, банковите извличения и евентуално бележки от училища/университети за брята и сестри. Винаги документите сме ги подавали към финансовия отдел на унито и то ги движи.
Та препоръчвам да се свържите първо с университета си и да се разбере през него, или самостоятелно да кандидатства студента.

Общи условия

Активация на акаунт