Студенти в Италия

• 75 531
  • 513
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, да се включа и аз в темата. Дъщеря ми иска да кандидатства архитектура след 12 клас в Милано или в Торино с английски /бакалавърска програма/. Моля за съдействие с информация кога се подават финансовите документи за кандидатстване за стипендия – още при подаване на документите ли през пролетта или след като бъде потвърдено, че е приета? Също така как стои въпросът с медицинското обслужване – студентите ползват ли някакво безплатно медицинско обслужване или след това са заплаща всеки медицински преглед?
Също така ще бъда благодарна, ако някой има информация за студентската общност в тези университети – Политехниките в Милано и в Торино, има ли и други българи,  които могат да съдействат в началото. /може и на лични/ и как се справят с живота там студентите, които отиват без да знаят италиански.

# 136
  • Варна
Записвам се и аз в темата с дъщеря в 11 клас, която проявява интерес към Милано и Архитектура.
За Милано на английски ли е обучението по Архитектура ?И аз съм с единайсетокласник който иска да учи Архитектура.
Малко ме изненада това, досега основно гледахме в Германия и евентуално Холандия специалности.
И в двете Политехники - Милано и Торино има обучение на английски език.
Здравейте, да се включа и аз в темата. Дъщеря ми иска да кандидатства архитектура след 12 клас в Милано или в Торино с английски /бакалавърска програма/. Моля за съдействие с информация кога се подават финансовите документи за кандидатстване за стипендия – още при подаване на документите ли през пролетта или след като бъде потвърдено, че е приета? Също така как стои въпросът с медицинското обслужване – студентите ползват ли някакво безплатно медицинско обслужване или след това са заплаща всеки медицински преглед?
Също така ще бъда благодарна, ако някой има информация за студентската общност в тези университети – Политехниките в Милано и в Торино, има ли и други българи,  които могат да съдействат в началото. /може и на лични/ и как се справят с живота там студентите, които отиват без да знаят италиански.

За стипендиите е рано, следете на сайтовете на университетите, когато пуснат актуалните правила за съответната година /някъде по това време ги пуснаха 2023г./ Всичко е описано подробно, ясно и точно. Съветът ми е да следите и проверявате всичко сами, не разчитайте на чуто, прочетено или на посредници /тяхната информация я проверявайте три пъти по-задълбочено ...🤨, познавам подведени деца/.
За медицинското обслужване, нямат възможност за избор на личен лекар, трябва да имат ЕЗОК и ако желаете някакъв вид здравна застраховка.
За студентската общност - има много българи и в двата града, особено в Архитектурата. Италианският е много хубав език, приятен за учене, в университета имат часове 3 пъти седмично. Първоначално се мъчат на английски да се оправят, ама като срещнат неразбираща усмивка /най-вече в магазините/ и почват да учат думи и да сглобяват изречения на италиански 😁. Няма начин да не се справят, средата постепенно ги учи.
Ако имате конкретни въпроси, може да ми пишете 🙂.

# 137
  • sofia
Здравейте,
Дъщеря ми ще учи в НАБА следващата година. В момента подготвяме финансовите документи. Искат да предоставим фискален код - някой знае ли какъв е този код и от къде се получава?

# 138
Здравейте,
Дъщеря ми ще учи в НАБА следващата година. В момента подготвяме финансовите документи. Искат да предоставим фискален код - някой знае ли какъв е този код и от къде се получава?
Попитайте в университета.Спомням си имаше някаква система за автоматично получаване, но при нас не се получи и от университета и помогнаха с получаването на кода

# 139
  • Варна
Пишете на италианското посолство /но се въоръжете с търпение, италианците не бързат за никъде Simple Smile/.
Има различни начини явно, при някои са го издали при записване на приемен изпит от организацията, която го провежда; при други от посолството, а ето, че и от университета може...

# 140
  • София
Здравейте! В Италия има ли някакъв тип студентско финансиране от държавата, ако например студентът работи по време на престоя си в страната? Имам предвид нещо подобно на Нидерландия. Там работещите студенти, ако имат поне 32 часа на месец могат да получават два гранта, единият е т.нар. basic, а другият зависи от приходите на родителите. Двата общо могат да са около 900 евро месечно- подарък, ако студентът се дипломира до 10 години. Отделно може да се тегли студентски заем и да се ползва карта за пътуване...
Има ли подобна политика в Италия? Интересува ме и за Испания, ще попитам в испанската тема.
Ако някой ми спести четенето и ровенето, ще съм благодарна. Simple Smile

# 141
  • Варна
Peruanka, в Италия дават стипендии на студентите, без да работят Simple Smile Simple Smile
Аз лично знам само за стипендиите по време на обучение, има и такива за настаняване, за освобождаване от такса за учебната година, които зависят от доходите на семейството и за които се кандидатства в определен срок през годината. За работещи студенти не съм чувала, за студентски заеми също не знам как стоят нещата. Имат право на карта за градски транспорт, за влак също. Имат и други "по-дребни" привилегии, но пак зависи за кой град и университет става дума.

# 142
Здравейте,
Да пише на италианското посолство, като приложи документ от НАБА, че е приета. Синът ми го получи доста бързо. Без него дори квартира няма да може да си наеме.

# 143
  • София
Peruanka, в Италия дават стипендии на студентите, без да работят Simple Smile Simple Smile
Аз лично знам само за стипендиите по време на обучение, има и такива за настаняване, за освобождаване от такса за учебната година, които зависят от доходите на семейството и за които се кандидатства в определен срок през годината. За работещи студенти не съм чувала, за студентски заеми също не знам как стоят нещата. Имат право на карта за градски транспорт, за влак също. Имат и други "по-дребни" привилегии, но пак зависи за кой град и университет става дума.
Благодаря! Стипендиите на каква база се отпускат? Зависят ли от успеха от обучението или от финансовото състояние на родителите, или и двете? Трудно ли е да се отговори на критериите за отпускане на стипендия? За частните унита и за държавните едно и също ли е или стипендии има само в държавните? Горе-долу какъв е размерът им?
Много въпроси, но предполагам всеки начинаещ би се интересувал от "смляна" информация 😄. Благодарности!

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 21:23 от Peruanka

# 144
  • Варна
Не мисля, че всички университети имат еднакви критерии за отпускане на стипендии. За частните пък съвсем...По принцип зависи от имущественото състояние на семейството /има коефициент, който се изчислява от данъчните на база декларирани доходи и имущество/, а след първата година има изискване за брой постигнати кредити от изпитите. Стипендиите са по скАла, най-ниските доходи получават най-високи стипендии. Над определен праг, не получават. Ако се класираш за стипендия, не плащаш и таксата за обучение. Но всичко зависи от университета или поне от областта, в която се намира. Ако кажеш кой град те интересува, може да се включи някой с по-конкретна информация.

# 145
НАБА (и Бокони мисля) изискват финансови документи и според тях таксата се редуцира. Всяка година се подават, ако не- се плаща пълната такса. Това за студенти от ЕС, останалите плащат максималната. Стипендии няма. Доколкото съм чувала, област Ломбардия отпуска стипендии, но не съм запозната с механизма, нито съм се интересувала.

# 146
  • София
Благодаря ви! Ако и други имат какво да добавят по темата, ще се радвам да се включите 🍀. 
Аз имам познати деца в IULM (частен в Милано). Там получават възможност за намаление на таксата за обучение първата година. Втората това намаление е обвързано с  високи академични резултати и трудно се постига.
В Нидерландия е по друг начин като цяло. Студентското финансиране е централно регулирано от държавна организация и е хубаво, че правилата са предвидими за цялата образователна система. Сега се замислих, че не знам за известни частни университети в NL.
Чудех се дали няма нещо подобно и на юг като организация, както е в Нидерландия. Идеята ми е да имам инфо при евентуален интерес от щерката за магистратура в Италия/Испания.

# 147
Здравейте, дъщеря ми е приета в университета в Падуа. Сега се опитва да подаде за общежитие, но искат регистрация за стипендия в ИСЕЕ. Всичко сама чете и подава, но тук се обърка доста. Дали някой би могъл да помогне? Ще сме благодарни!

# 148
  • Варна
ISEE е коефициент, оценяващ материалното състояние на семейството. Калкулира се на база годишен доход, налични финанси и недвижимо имущество. За всеки регион изискванията са различни, ние сме изготвяли само за Пиемонт. Не знам дали мога да помогна за Падуа, но ако имате конкретни въпроси, пишете.

# 149
Благодаря!  Искат Декларация за семейно положение. Кой трябва да я издаде. Доходи на членове на семейството - от НАП, предполагам. Доход на студента? Тя има ТЕЛК 75% и получава социална пенсия. Трябва ли да предостави документ? Движимо и недвижимо имущество на членове на семейството, пак от НАП ли да се търси? Пък и на студента, но тя няма имущество на свое име.

Общи условия

Активация на акаунт