Студенти в Италия

• 82 567
  • 591
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте!
С каква е мобилна карта сте след третия месец в Италия?
Студентката ще бъде още два месеца в Италия ,но български оператор ни предупреди за ползването в роуминг след третия месец.
Благодаря!

# 571
Здравейте!

Бих искала да помоля да споделите повече информация от личен опит за подготовката, кандидатстването и за самото обучение бакалавър в специалност Mechanical Engineering на английски език в политехническите университети в Милано и Торино, и ако има други, в които има такава програма. Може да ми пишете и на лично съобщение.

Ще се радвам и ще съм благодарна на всяка една споделена информация. 😊

Последна редакция: сб, 23 май 2026, 15:00 от GentleMind

# 572
Здравейте!
С каква е мобилна карта сте след третия месец в Италия?
Студентката ще бъде още два месеца в Италия ,но български оператор ни предупреди за ползването в роуминг след третия месец.
Благодаря!
e-sim Vodafone, някоя от ниските тарифи, с която може да говори не само с италиански номера. Има още един голям оператор.

# 573
  • Бургас
И ние с е-сим на Vodafone. И да си пазят картончето с qr кода, че преиздаването на загубена карта  e свързано с ходене в полицията за някакъв документ.

# 574
Здравейте!

Бих искала да помоля да споделите повече информация от личен опит за подготовката, кандидатстването и за самото обучение бакалавър в специалност Mechanical Engineering на английски език в политехническите университети в Милано и Торино, и ако има други, в които има такава програма. Може да ми пишете и на лично съобщение.

Ще се радвам и ще съм благодарна на всяка една споделена информация. 😊

Здравейте! През миналата учебна година Mechanical Engineering в Политехническия в Милано на английски език нямаше опция да се изучава, за Торино не мога да кажа. Моят син учи Mechanical Engineering, но на италиански. Успех на детето Ви!

Последна редакция: нд, 24 май 2026, 02:29 от inka5

# 575
Привет отново! Детето ми е прието в Болоня, но не в най-желаната специалност. Обмисляме да го запишем и да се пробва на второ класиране за желаната, пък да видим Simple Smile Но като гледам като цяло - ще имам студент в Болоня и ще започвам да се озъртам за настаняване Simple Smile Ще се радвам да се свържа и с други родители на моя хал ...

# 576
Здравейте! Според CIMEA Diplome, което е алтернатива на стойностните декларации от посолството, дипломата може да бъде преведена на английски език. Някой от вас подавал ли е преведена на английски диплома, без да е необходим италиански вариант?

# 577
Здравейте! И аз мога да се похваля с приет студент в Болоня!
Предстои да се запише.
Ще подадем и заявление за Codice Fiscale, онлайн. Но…от агенцията ни казаха, че трябва задължително международен паспорт, не ставало с лична карта, ако е по имеил. На масто в Италия можело и само с лична карта. Това ми е много нелогично. Бихте ли споделили Вашия опит?
А има ли такива които си използват българския телефон само! За какво е нужна италиянска карта? Да знам, че след третия месец се започва да се плаща, но от опит в друга държава, изобщо не е много!

# 578
За телефона- ако си идва примерно веднъж в месеца в България и генерира интернет трафик повече тук, отколкото там(което има начин как да стане), може и без италианска карта. Защото за младежите е важен интернета, не разговорите. Но в противен случай ще плащате за интернет доста и е по-добре да вземете италианска карта. Но на първо време спокойно може да кара с българската и да си прецени.
За кодичето не си спомням дали са искали паспорт, онлайн го вади. Вие посредник ли ползвате?
И честито за приема!

# 579
Честито на всички новоприети студенти! Flowers Four Leaf Clover И аз се присъединявам с голямо вълнение към групата за Болоня Simple Smile

# 580
За кодичето мислехме да не ползваме посредник, а сами да подадем. Четох, че не е сложно. Нужен ли е според Вас?

# 581
За кодичето мислехме да не ползваме посредник, а сами да подадем. Четох, че не е сложно. Нужен ли е според Вас?
Абсолютно не. Синът ми сам го направи.

# 582
Привет и честито на приетите🍀🍀🍀
Codice fiscale може да се изкара online от italy4you. Става готово за 4-5 дни. Задължително искат валиден задграничен паспорт. Поне до миналата година беше така. Струваше 50 евро. Иначе попълването на формуляра е доста елементарно.
Относно роуминга. След 3 или 4 месеца в роуминг се задейства Директива за справедливо ползване и започва тарифиране. Какво ще бъде зависи от обемите, които се ползват в роуминг. Иначе има оферти на италиански оператори за около 10 евро. Включват неограничени национални минути и 250 GB. Може да проверите офертите на ILIAD.
Абонирането става за минути. Ние го направихме в МОЛ-а до летище Бергамо.
Кодиче фискале ще ви трябва задължително за мобилния оператор. За карта за градски транспорт също. Там има особености при активацията.
Тези 2 неща са ниска топка. Ужасът е с наемите и подводните камъни там.

Последна редакция: пт, 29 май 2026, 13:23 от raly78

# 583
И аз пак да напомня за стойностна декларация (Dichiarazione di valore) на дипломата. Много университети не я искат при прием, но без нея не могат да се явят на държавен изпит и студентите го разбират това непосредствено преди изпита, а издаването на декларацията отнема 4-5 седмици.
По напред съм описала детайлно процеса, не е сложно и е безплатно при представяне на съответните документи.

# 584
  • Варна
Здравейте! Според CIMEA Diplome, което е алтернатива на стойностните декларации от посолството, дипломата може да бъде преведена на английски език. Някой от вас подавал ли е преведена на английски диплома, без да е необходим италиански вариант?
Дипломата на синът ми я преведохме на италиански с апостил . До колкото разбирам от написаното може на английски само ако е оригинално издадена на английски, в противен случай трябва да се преведе на италиански.

Общи условия

Активация на акаунт