Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво мога да направя, ако работодателят ми не ми предостави предизвестие за уволнение?
Как мога да проверя дали вече съм освободен от работа?
Какви са моите възможности, когато работното ми място вече не съществува, но работодателят ме принуждава да отида на работа на друго място?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво мога да направя, ако работодателят ми не ми предостави предизвестие за уволнение?
Ако работодателят не ви предостави предизвестие за уволнение, можете да се свържете с Инспекцията по труда и да подадете писмено оплакване. Те ще извършат задълбочена проверка на случая и ще ви предоставят съвет какво да правите по-нататък. Освен това можете да запазите всички имейли, които споменават затварянето на офиса, без да подписвате нищо или да се появявате на работа без ясно предизвестие за уволнение.
-
Как мога да проверя дали вече съм освободен от работа?
Можете да проверите дали вече сте освободен от работа, като се свържете с НАП и получите ПИК. Това ви позволява да видите дали са подали документи за вашето освобождаване, което е незаконно без вашия подпис. Освен това можете да използвате трудовата си книжка като доказателство, която показва датата на вашето освобождаване и потвърждава правното ви положение.
-
Какви са моите възможности, когато работното ми място вече не съществува, но работодателят ме принуждава да отида на работа на друго място?
В случай на промяна на работното място без съгласието ви, имате право да се консултирате с адвокат. Работодателят няма право да променя едностранно местоположението на работното място, посочено в договора, без вашето съгласие. Можете да се свържете с Инспекцията по труда и да предоставите информация за премахването на офиса и невъзможността ви да изпълнявате задълженията си, както и за непряката комуникация с вашия работодател.
-
Какви са правата ми, когато работодателят не ми предоставя предизвестие за уволнение, но предлага друга работа?