Сватбени "селски" номера и пинизи

• 494 032
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 855

Повечето младоженци обаче, ще са казали на сервитьорите да не взимат пари от гостите.

Когато организирах нашата сватба, съвсем естествено четях сватбения форум (във форум сватба, не тук). Там се дискутираше често този въпрос- да се вземат ли допълнително поръчки от гостите или не. Ами, който му се занимава може да се зачете, но почти всички пишеха, че са казали на сервитьорите да не вземат поръчки от гостите или ако толкова настояват да си поръчат, да си ги плащат сами. Някаква булка беше споделила, че въпреки всичко, накрая й представили сметка за доплащане от свободна консумация за около 200 лв и баща й, отказал да я плати, защото били предупредени. Някакви такива.
Просто споделям.

Стига бе!  #Crazy може ли линк? Много конфузна ситуация!

# 856
Вижте аз не разбирам много от сватби ама все ми се струва, че каквото и да правиш накрая все ще има нещо и отгоре и трябва да си подготвен затова.  Simple Smile Неизбежно е да няма

# 857

Стига бе!  #Crazy може ли линк? Много конфузна ситуация!

Това беше преди няколко години, те са мн теми в сватба форума. Ако ти се рови, можеш да четеш. Вече не пазя линкове, нито ги следя.

# 858
...или дори за дете, че му се пиело мляко с какао на мен ми се вижда нахално. ...

E, стига де. Едва ли на някоя сватба има 50 деца!? Голям праз, че трябва да се плати 1лв в повече за млякото с какао на някое дете. Ако нямаш 50-100 лева за допълнителни разходи и сметки къде си тръгнал да правиш сватба?  Rolling Eyes

# 859
Не е въпросът в парите, въпросът е в селските номера.
Отиваш с 50 лв подарък цялото семейство, иначе съвсем спокойно си поръчваш допълнително сокчета на децата, макар че хората са осигурили детски менюта  Stop
Това не са заговезни, почерпка е и не е задължително да стигне, че и да се преяжда и препива.

# 860
А на мен ми се вижда селско да изхарчиш няколко хилядарки за сватбата, но да ти се досвидят 50 лв отгоре за нечие кафенце и сок.   33uu

# 861
Естествено, че въпроса не е в парите, тук въпроса е принципен.
За мен е нормално на сватбата си да поканя най - близките ми хора - родители, роднини, най - близките приятели.
Тези хора (при мен 30 човека) ги познавам толкова добре, че съм сигурна, че никой няма да прави нагли номера, че нарочно да си поръча бутилка с вино за 100лв., макар че има вино на масата.

Това, че има хора, които правят излишна показност със сватби по 200 човека, някои от лелите изобщо не са ги виждали, а други са ги виждали 1 път преди 5 години.. еми това си е техен проблем.
Когато не познаваш хората на сватбата си, или дружиш и си приятел с прости хора, е нормално да очакваш да минат 4 човека с подарък за 20лв (макар,че ако нямат възможност това е окей, говоря за шмекеруване) или пък да си поръчват като невидяли, защото е на аванта.

Аз никога не съм поръчвала нещо извън менюто, защото нито пия много, кафе също пия рядко.
Обаче ако имам дете и му се припие мляко, еми ще му поръчам, ще поискам да си платя, ако ми откажат - ще набутам младоженците с 1лв..

Човек се съобразява естествено, аз лично, когато ме черпят си поръчвам много по - евтини ястия и питиета, от колкото като знам, че сама си плащам, просто от възпитание.
На моята сватба не е имало невъзпитани хора и който си е поръчал кафе, го е направил, защото му се е пиело и му се е спяло, а не за да ме прецака и набута с пари.

Аз и на персонала казах, да си поръчат каквото искат за пиене и да го пишат на сметката, както и на готвачите да поръчат и на рецепциониста в хотела.
Един път се женим, това е празник, не е ден за дребни сметки.

Ние се оженихме, защото се обичаме и за мен сватбата е нормалното продължение на една любов.
Не ме интересуваше, че в един плик е имало 50лв, а в друг 1000, имах скъп подарък, имах и такъв за 20лв.. няма никакво значение, важен е жеста, другото е за дребните душици.

Всеки се разполага според чергата си, за мен не е окей да се теглят кредити и да се дават крупни суми за показност, огромни сватби, супер скъпи дизайнерски рокли и т.н.
Човек ако има желание и усет, може с прилична сума да направи хубава сватба и да не се моли после на еди си каква сума от гостите, че да си избие разноските..

# 862
  • Пловдив
...или дори за дете, че му се пиело мляко с какао на мен ми се вижда нахално. ...

E, стига де. Едва ли на някоя сватба има 50 деца!? Голям праз, че трябва да се плати 1лв в повече за млякото с какао на някое дете. Ако нямаш 50-100 лева за допълнителни разходи и сметки къде си тръгнал да правиш сватба?  Rolling Eyes

Бих платила ако някой поръча. Но не бих поръчала за собственото си дете. Не казвам, че ми се свиди, казвам, че е нахално (според мен) да се поръчва допълнително на сватба (годеж, кръщене .... и подобни събития).

# 863
  • град-държава
Е, какво нахално има в топли и безалкохолни напитки? Това са нормални неща, аз също обичам кафе или коктейл след вечеря.
Точно 10 - 20 000 за сватба и накрая простотии за 5 кафета.

# 864
  • София
Аз също не съм си поръчвала. Но съм излизала, за да си купя нещо от близко магазинче  Laughing

# 865
Може и в поканата да се отбележи "Носете подаръците в плик и по 1-2 бутилки мин. вода и газирано, ако ви стане жадно, както и 1 пакетче разтворимо нес".
 Laughing

# 866

Бих платила ако някой поръча. Но не бих поръчала за собственото си дете. Не казвам, че ми се свиди, казвам, че е нахално (според мен) да се поръчва допълнително на сватба (годеж, кръщене .... и подобни събития).

+1

Ами, ти като подтикваш постоянно детето/ цата си: "Искате ли сокче, искате ли картофки, яжте, яжте", как няма да иска детето  ooooh!

# 867
Това са единични случаи, ако детенцето е малко, най - вероятно родителите ще му носят бутилка с мляко, със сокче и там каквото е свикнало да си консумира.
Ако е по - голямо детенцето, може да му се намекне, че ще хапва/пийва, каквото има на масата, но в крайна сметка дори и да се поръча нещо дребно, от рода на чаша сок, защото на масата има само газирано например, не е фатално, изобщо даже.

# 868
Не е фатално разбира се. Аз коментирам селяндурския подход- да се наядем на аванта цялото семейство  Mr. Green
При пет степенно меню, всякакъв вид алкохол и детски менюта и от всичко да остане, значи не е до нестигането.

# 869
За мен е селско да се гледа на сватбата като на бизнес начинание и да се очаква гостите да покрият разходите чрез подаръците. Като искаш да почерпиш за радостния повод каниш толкова хора, колкото можеш да си позволиш без това да те разори. Всичко друго е изхвърляне.
По тази логика трябва ли да очаквам от гостите си на рождения ми ден да ме зарадват с достатъчно скъпи подаръци, че сумата им да "избие" разходите ми за ресторанта/клуба, в който съм ги поканила?
А обсъжданията на това кой гост колко пари бил дал, защо толкова малко и т.н. за мен лично са, меко казано, неподходящи. Нали уж близки хора се канят? Кое е по-важно - присъствието им или подаръците?

Общи условия

Активация на акаунт