(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 873
  • 741
  •   1
Отговори
# 300

Рени, съжалявам за селото ти!
Ако имаш нужда от нещо, веднага пиши,можеш да разчиташ на мен!

# 301
Благодаря за съчувствието на всички! Няколко къщи са залети,а нашата къща не е сред тях.Хората,които пострадаха милите вече са свикнали-за трети четвърти път им е.На бахчите много хора си изкарват хляба,но да се надяваме,че до пролетта водата ще попие.Както казах-не е за пръв път.Нашето село е по поречието на река Русенски Лом-Красен.Нали помните от комунизма-Русенско варено и Гъбозавода?             Рорик,дано да може да ми предадеш от твоята рукола! Grinning Розамунда- Hug                                                       МХ-относно зелето!Догодина ми се обади октомври месец да си вземеш от нашето село зеле!!!Знам,че си наблизо и да знаеш ще останеш доволна.Тази есен правихме експеримент с приготвянето на киселото зеле,но слава богу много ни харесва.За солта не мога с точност да кажа освен,че го правим с морска такава,но сложихме и три четири глави лук,три стръка праз,два лимона без кората,три четири зелени ябълки.нарязани,две големи дюли и хрян.Изумих тука бабите! Laughing Стана хубаво и жълто-така го обичам.Ще опитаме и да не го пресичаме с натриев бензоат.По късно разбрах,че хрянът се слага като е готово зелето вместо консервант.

# 302
Днес трябваше да ми доставят семенцата за чушки от Белруби, но сигурно времето е попречило на куриерите и преди малко помолих да ги доставят в офис на куриера в София. При нас наваля един мокър сняг, който се задържа върху клоните и тук-там е направил бели, като е счупил по някое клонче. Вече като че ли предпочитам да е много студено, та малко да се свърши с калта.
Оставила съм си 10-15 неголеми зелки в градината и днес отрязах две. Много добре се запазват така. Досега нямах зеле и съответно нямаше с какво да експериментирам. Тази година поне то стана добре, както и алабашът. Запалихте ме с тези земни ябълки. В четвъртък ще разгледам дали продават грудки и ако да, то ще си купя. Дали за проба, дали ще садя, ще видим. Мисля, че времето ще ни отпусне още топли дни. Чакам и аз пролетта за проба на кладницата. Един познат пък се опитва да ме зариби да си купя печурки (чували с компост, заразени с мицел за печурки).

# 303
  • на брега на Дунава
                                                   МХ-относно зелето!Догодина ми се обади октомври месец да си вземеш от нашето село зеле!!!Знам,че си наблизо и да знаеш ще останеш доволна.Тази есен правихме експеримент с приготвянето на киселото зеле,но слава богу много ни харесва.За солта не мога с точност да кажа освен,че го правим с морска такава,но сложихме и три четири глави лук,три стръка праз,два лимона без кората,три четири зелени ябълки.нарязани,две големи дюли и хрян.Изумих тука бабите! Laughing Стана хубаво и жълто-така го обичам.Ще опитаме и да не го пресичаме с натриев бензоат.По късно разбрах,че хрянът се слага като е готово зелето вместо консервант.
Благодаря ! Аз слагам в бидона хрян , кочан царевица  и една червена зелка.Може и дюля . Зелевия сок става много хубав и леко розов, а зелето е стегнато .Първо редим зелето и пълним кочаните със сол , която поръсваме и върху зелките.Стои така 48 часа и тогава наливаме водата с останалата сол.После следва претакането .Изпитано е вече много години и само един път имахме фал , защото зелето се оказа кофти и омекна , направо се разкашка.

# 304
Ура! Получих си семената за чушки!  Белруби, bouquet  Heart Eyes Hug
По този повод имам въпрос. Като се сеят различни сортове, трябва ли по някакъв начин да се разделят лехите, примерно единият сорт в една леха, другият в друга... Има ли опасност да се смесят сортовете? Вие как садите пипера? Семенцата мога да насея в различни съдчета, но после, когато засаждам разсада дали трябва да се спазва някакво правило?  newsm78

# 305
Привет на всички мами-градинари!   bouquet

Есента си засадих два вида джоджен в саксия като един вид спомен от бабината градина. Издържаха две хиляди километра та и още малко път докато ги засадя. И онзи ден забелязах някакви паразити по листата на единият вид. Не приличат на листни въшки, а са едни такива зелени малки гадове (подобни на яица). А вторият вид го бяха напитили типичните листни въшки, при което го орязах още миналият месец с надеждата напролет да избият нови и здрави стебла.  Колко пъти пръсках и двата вида с разтвор от веро, вода и олио и ефект никакъв.  Confused Моля Ви за съвет. Какво да правя?

# 306
Аз деля семената в разсадната леха с чесън-по две редчета скилидки и слагам следващите семенца.А на лист си пиша диаграма кое след кое е, че се забравя и да не стане гаф с клиентите-вместо сладки да им продам люти  #Crazy hahaha
И като бонус от разделителните линии имаме чесън за зелено доста по-рано от външния.

# 307
Естеле, имаш ли зима? Джодженът е много устойчив бурен, все някога тия буболечки ще се махнат, и тогава обирай и пъхай във фризера, за бобеца.

# 308
Аз деля семената в разсадната леха с чесън-по две редчета скилидки и слагам следващите семенца.А на лист си пиша диаграма кое след кое е, че се забравя и да не стане гаф с клиентите-вместо сладки да им продам люти  #Crazy hahaha
И като бонус от разделителните линии имаме чесън за зелено доста по-рано от външния.

Белруби,   bouquet
Щом само с малко чесън ги отделяш, значи няма опасност да се смесят сортовете. Прочетох едно мнение във ФБ и се замислих. А за фасула ме предупредиха да не садя в една и съща градина или може би поне не много близо един от друг нискорастящ и високостеблен, че се опрашвали и накрая този, който е за зелен става с лико (някакви такива обяснения  Confused).

# 309

Белруби, като садиш пипера в градината, там как постъпваш?

# 310
Естеле, имаш ли зима? Джодженът е много устойчив бурен, все някога тия буболечки ще се махнат, и тогава обирай и пъхай във фризера, за бобеца.

Зима има, сняг не се задържа много много. Място за "urban gardening" също имам и много ме е яд на тези твари. Джоджена и за бобец и за други супи и салтки много го използвам. Вълчо дано си прав и скоро сготвя боб чорбица.   chef

# 311
estelle08, дали да пръснеш малко чеснова водичка с лютичко на гадинките по джоджена? Може да не им допадне и да се махнат. Люто... от сушени люти чушки, а чесън има целогодишно. Ако поне още някой подкрепи идеята ми, действай. Друго не се сещам.

# 312
Alys, за тази смес не съм чувала, но не пречи да опитам. Има ли някакво съотношение на смесване или "на око"?

# 313
estelle08, имаше някакви съотношения, но не ги помня. Счукай 3 скилидки чесън и ги накисни в 1 л вода за едно денонощие, после прецеди. А отделно кипни в 200-300 мл вода 1 люта чушка и да поври така примерно 15 мин. Накрая смеси двете води и напръскай. Ако намериш нещо по-точно, довери се на другата рецепта, защото това, което пиша е малко по усет и някакви спомени. Simple Smile Възможно е на първа страница да има точна рецепта.

# 314
rozamunda_2001, в градината го деля на лехи-при половин декар не е толкова сложно-там сея месести червени и оранжеви, и малко камби.И си зная-първите пет лехи-червени, следващите-6 оранжеви, 2 камби...-те си се виждат и си се поопрашват, но не мисля, че е фатално.
Само лютото сея в градината -майка на мястото на разсадите.Не искам изненади с люти капии  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт