(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 822
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Цитат
НОВАТА ГОДИНА

Безименна идвам. Вий дайте ми име!
И празна дохождам. Вий дайте в мен плод!
Такава ще бъда, каквато сами ме
изваете вие във своя живот.
Щастлива наричат ме Нова година
онез, що не знаят, че празен съм съд.
Аз пусто поле съм, което в градина
цветуща превръща единствен трудът.
От мен радост чакат онези, които
в съдбата измамна са вдали сърце.
Аз буен поток съм и в мойто корито
се крий златен пясък за смели ръце.
Аз взимам и давам.Въздигам и свалям.
Аз водя към Бога, към ада влека.
Аз чистя душите и в грях ги окалям.
Аз давя и къпя – чудата река.
Безименна идвам. Вий дайте ми име!
Безлика дохождам сред вас във света.
Такава ще бъда, каквато сами ме,
о, люде, отпратите към вечността.

АРХИМАНДРИТ СЕРАФИМ

Hug

# 391
  • на пъпа на Златията
Добричко,
Традициите за Коледа са изменени , защото нещо е объркано между налаганото и спомена на народа.
На Коледа или още през нощта след Бъдни вечер , като дете , ходехме  в наше село и коледарите ,момците и с тях малките сурвакарчета и момчета и момичета. . А от Коледа до Иванов ден баба ни връзваше гердани от чесън , и под възглавницата слагаше чесън.Не излизахме без герданчета че баба казваше че навън са мръсните дни и чесъна нипази от караконджули  и въркулаци. Колко пъти сме се връщали , като тръгнем за пързалката и забравим герданите.  А и момчетата се обличаха с рокли , намазваха си лицата с чернилка от печката и пак обикаляха. А и от тиквата  на Бъдни вечер, дядо старателно я изтръгваше и  ходехме из улиците с тия фенери със свещи вътре.
Баба месеше и някакъв специален хляб , със специална украса де , иначе содена питка   беше  и го наричаше бъдник
Спомням си че украсата беше фигура като гръцката буква омега , ама издължена и затворена На питата вътре с кръст  . Такива кулачета месеше и за коледарите .
Та по българският календар Новата година е на пролетното равноденствие. Сурвачката сигурно е била цъфнал дрян , защото цъфти най рано.
А Коледата са си я празнували по сегашно време.
Та не зная на Лазарица дали ходят и момченца , де.

Бог се роди,  Коледу , ...
Казва ли ти някой? Книги изгорени. Паметта  с наложеното попско объркано,сигурно още от един църковен събор през 380 и някоя си година , и от тогава са изчезнали траките и се появили българите ,  само песните останали.
Иначе ЮНЕСКО  е признал българският календар за най верен . Мисля че на 7-8 хиляди година има някакви минути разлика.
Аз мисля че го бях свалила от някъде и го имам из кошничката. Там са познанието за движението и разположението на планетите. Мислех по едно време да си го направя , ама житейски проблеми и борбата  за хляба няма край. 
Мананди,прав си! До печката е  по това време. Да си почива стопанина на земята.
Ама преди е имало стопани на Земята , а сега има наемни работници.
Веселипразници.
Пък някъде прочетох че земята не си почива  през зимата , а усърдно работи за възстановяването си , за да ни зарадва на лято с тежки дарове.  .

# 392
За много години градинари !Да сте живи ,здрави и усмихнати.Новата 2015г да е плодородна и градините ви да изобилстват.

# 393
Е такъв да ни е лукът тази година!

# 394
Честита и успешна Нова година!!!
И не само лукът да ни е такъв, а всичката ни продукция!!!
И да е само екологично отгледана...

От мен пожеланията, от вас изпълнението! Wink

# 395
Е такъв да ни е лукът тази година!

Joy Joy най-малките глави, нали?

шегата настрана, не ми харесва как започва тази година.
минахме край полетата на Мизия - водата си е там, полето е заледено, реколта от там не виждам как ще има.  Confused

минахме и през местата, където е имало навявания преди дни. край пътя още има купища сняг по-високи от колата, а в полето голи петна, безснежни и замръзнали.  Confused
а и пак се очакват много ниски температури...

# 396
За много години и от мен!Да сме живи и здрави и дано 2015 да е с по малко катаклизми и бедствия,да е плодородна и изобилна!Амин!Белруби къде си?Кога ще садиш първите семенца домати?Поздрави на всички! Hug

# 397
  • Пловдив
"Страхотен ЛУК"-пу-пу! Laughing Дай Боже изобилна и чиста реколта през новата година!
Имам въпрос:понеже пропуснах да си насадя салати  и спанак есента, искам да направя това рано напролет.Поръчах си семена от Сортови семена, ама в един форум прочетох, че били с много ниска кълняемост. Имате ли изпитани места, откъдето купувате семена и бихте ли ми препоръчали, моля. Иска ми се да направя сравнение и с друго място, та да не ми остане труда само на вятъра.

# 398
Аз пък най съм доволна от Сортови семена,особено от Червения гигант.Нито едно пакетче семена пък не ми изникна или пък като изникна нямаше нищо общо със сортовите си качества от Карфур.От където и да купиш дано поникнат всички! Grinning

# 399
даска, доволна съм от семената на "Сортови семена", поръчах от сайта им и даже получих подаръчета  Blush и подаръците бяха добри.
имам и попадения от Пени, от бриколаж, от пазара, но се случват и фалове.
на лехата с есенния спанак ясно личи коя част от лехата е засята с новото пакетче семена и коя е с остатъка от миналогодишните  Tired
от където и да купуваш - гледай срока на годност и % кълняемост  Peace

# 400
  • Пловдив
Аз пък най съм доволна от Сортови семена,особено от Червения гигант.Нито едно пакетче семена пък не ми изникна или пък като изникна нямаше нищо общо със сортовите си качества от Карфур.От където и да купиш дано поникнат всички! Grinning
reni, както се казва от твоите уста в божите уши! Laughing
Това, което казваш за Сортови семена, звучи обнадеждаващо. Дано имам успех, че бабите около мен ще ми се смеят. Embarassed
Аз лично поръчах оттук http://sortovisemena-bg.com/
Сега, като гледам , има и друг сайт на Сортови семена Ето този: http://www.sortovisemena.bg/bg/
Нещо май се обърках.

# 401
първите  Peace

# 402
  • Пловдив
st.Dobri, значи съм уцелила семената, отдъхнах си. Не че няма да си купя спонтанно нещо и от другаде... А за фалове, естествено, че ще има, не се и съмнявам. Важното е да не се предаваме. Peace

# 403
Пазарувала съм и от двата сайта и някои от магазините им. Не съм имала проблем със семената. Само едно червено цвекло май не поникна, но после купих пакетче на друга фирма и нещата се оправиха. Не станаха едри глави, както писа за неговите Куркума. Може би все пак не съм улучила сорта.

# 404
Даска, и аз пазарувам от първия сайт и освен джулюнските люти чушлета/две поредни години/, съм много доволна от всички семена,включително и спанак!

Общи условия

Активация на акаунт