Коледа 2014 - тема 1

  • 125 306
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: X
angala , живея в Пловдив, а тук няма "Хит".    Simple Smile
Най-рано съм виждала в Джъмбо, но не съм ходила от август, та не знам дали вече има и там.

# 121
  • гр.София
  • Мнения: 2 762
angala , живея в Пловдив, а тук няма "Хит".    Simple Smile
Най-рано съм виждала в Джъмбо, но не съм ходила от август, та не знам дали вече има и там.

Ооо има, има вече  smile3521
в неделя не можах да им се нарадвам  Mr. Green

# 122
  • Мнения: 5 405
Ами аз какво да кажа - имам дангалаци - 14 и 15 години, и пишем писма до добрия старец ежегодно. Че и отговор получаваме  Laughing. Кка да спреш да пишеш....
И нещо извън майтапа - поля за инфо как да направя сладко от портокалови корички? Как да изчистя  корите - не са ли прекалено много обработвани с химикали?

# 123
  • Мнения: 1 517
Аз поне знам два начина-
1-  коричките са измиват добре и изравяват в 2-3 води, като после престояват 3-4 чаша в захарен сироп)(1:1 вода и захар) и после се затварят в буркан
2- другия начин е смелен портокал с част от кората- вари се, добавя се същия грамаж захар и се затваря топло в буркан- при желание се слага малко лимонтозу. Аз лично последно време си купувам от един сладкарски магазин прясно опаковани.

# 124
  • Мнения: 5 405
аха, разбрах - хвърлям няколко води като ги завирам, после затрупвам със захар и пак варя до готовност. Дано не е вредно - корите ги обработват  зверски. Но ще направя със сигурност. Ползвам го доста за селската френска торта - моята  любима "коледна"  торта. Слагам кавички, защото аз я правя само по Коледа и затова я наричам така.

# 125
  • Мнения: 1 080
Аз първо пристъргвам корите на рендето и после през 2-3 води.

# 126
  • Мнения: 1 517
Момичета използвали ли сте фарситура за залепване на меденки по между им?

# 127
  • Мнения: 779
Отдавна съм спряла да живея по правилата на "нормалното". Няма кой да ми каже кое е нормално и кое не.  Peace
Щом не нараняваш никой, няма какво да се съобразяваш кой за какъв ще те сметне...
Обичам Коледа и ако децата ми имат същия ентусиазъм, ще украсяваме, ако трябва и през август!
Не мисля, че трябва да се ограничаваш от нещо, което те радва, само защото някой си щял да каже, че си луд... Ми нека съм луда и щастлива.
И аз започвам от рано с планове и подготовка, защото съм заета (както повечето от нас) и ми трябва разпределение на задачите. Да се избере и купи украсата, да се изготви менюто (като ако не съм правила нещо до сега се прави "репетиция"), да се избере подарък и да се купи... Всичко това са средства и време и не мога да го свърша за 5 дена. За сега оглеждам рецепти за торти и украси. Още нищо не съм купила или избрала, но сега започвам. И както казах няма човек на света, който да ми каже, че съм луда - Нека съм  newsm44

Един много бейсик въпрос - видях на много места, че преди фондан, покриват с маслен крем. Това задължителна стъпка ли е? newsm78 Малко глупавичко от моя страна... Embarassed

# 128
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Задължителна е, ако основата е мокра, в противен случай ще се разтопи покритието. Освен това масленият крем заглажда неравности и предпазва покритието от "целулитен" ефект.

# 129
  • Мнения: 904
аха, разбрах - хвърлям няколко води като ги завирам, после затрупвам със захар и пак варя до готовност. Дано не е вредно - корите ги обработват  зверски. Но ще направя със сигурност. Ползвам го доста за селската френска торта - моята  любима "коледна"  торта. Слагам кавички, защото аз я правя само по Коледа и затова я наричам така.



Много я харесвам тази торта и съм прицелила да я правя скоро, та в тази връзка да попитам по каква точна рецепта я правите ,защото доста различни рецепти намерих за нея и се чудя коя да пробвам.

# 130
  • Мнения: 4 097
Присъединявам се към питането за рецептата за Френската селска торта.

# 131
  • Мнения: X
Отдавна съм спряла да живея по правилата на "нормалното". Няма кой да ми каже кое е нормално и кое не.  Peace
Щом не нараняваш никой, няма какво да се съобразяваш кой за какъв ще те сметне...
Обичам Коледа и ако децата ми имат същия ентусиазъм, ще украсяваме, ако трябва и през август!
Не мисля, че трябва да се ограничаваш от нещо, което те радва, само защото някой си щял да каже, че си луд... Ми нека съм луда и щастлива.
newsm51

И да, масленият крем е задължителен.Фондана е основно захар и се топи от влага, а маслото предпазва от влагата на блатове, крем.

# 132
  • Мнения: 1 517
Присъединявам се към питането за рецептата за Френската селска торта.
Аз лично по тази рецепта я правя. http://www.kaneia.com/topic/4/recepta-za-frenska-selska-torta
използвала съм и обясненията към блога- Вкуснотека. Най- вкусна е за мен с боровинково сладко и заквасена сметана с малко лимон. http://vkusnoteka.blogspot.com/2013/11/blog-post_5.html
Пробрах и с Дулсе делече но определено не ми допадна.

# 133
  • Мнения: 4 097
Благодаря много!   bouquet

# 134
  • Мнения: 5 405
моята рецепта е от втория линк - на вкуснотеката. Правя я стриктно по рецептата, никога в живота си не съм била фен и не съм правила торти, но тази е.... нещо съвсем различно. Блатовете при мен  може би поради прекаленото изтъняване при разточването стават 10, затова от една доза правя две торти! Едната е с боровинки и смлени препечени орехи, а другата - със сладко от портокалови корички и настърган млечен шоколад.  Просто уникална торта!!! От тестото остава достатъчно изрязан материал за да го смеля и украся тортите отстрани - с две думи освен вкусни са и много красиви - с тънки и хрупкави блатове, с лек крем . А препечените орехи придават неповторим аромат.

Общи условия

Активация на акаунт