МАШИНА ЗА ХЛЯБ-56-та

  • 41 365
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 3 904
Имал съм мулинекс, сега съм с панасоник, най-хуабвото при него е, че изпозлва между 2 и 3 пъти по-малко суха мая от повечето пекарни, маята се слага отделно, програмите са по-дълги, но си струва, доволен съм много

 Alexslav,  би ли пуснал в темата една типична рецепта за Панасоник (от рецептурника на машината) като дадеш по възможност грамажа на съставките и времето за отделните операции - месене, втасване и т.н. Благодаря предварително!
По-нагоре има снимка от рецептите с ръж, които не знайно защо са прескочени при бълагрският превод, че се наложи да ги взема от приятел в Ангия, то от него се запалих за модела.
Кажи каква рецпта те итнересува и ще пусна, че са над 20 за хляб. С какъв вид брашно, най-много има с бели де, има едни които стават за 5-6 часа и стават много леки, но са само един размер и са с малко брашно 300гр, хлебчета, водят се френски и италиански.
При повечето рецпети се избира между 3 размера, най-големите след като са изпечени стават точно по 1кг

# 106
  • София
  • Мнения: 3 034
 Просто ме интересуват съставките, защото казваш, че ползва много по-малко мая от другите машини. Интересно ми е как компенсират маята.

# 107
  • Мнения: 3 904
Ето ги повечето рецпети на последната снимак са процесите и времената. По-малко мая изпозлва, поради две причини.
1. Понеже маята не се смесва в началото, както при повечето машини. Знае се, че маята при смесване със сол, намалява много способностите си, вероятно затова се добавя по-късно.
2. Програмите като цяло са дълги, между 4 и 6 часа, за ръж е 3:30
Рецптите с ръж са първата снимка и ги няма в бг упътването, само се споменава за програма номер 7, но няма рецепти, та си ги взех от приятел в Англия с абсолютно същата машина






Пакетчета с мая от 7гр на доктор Йоткер и други, ги изпозлвам за два хляба и половина, като слагам по 500гр брашно. Дори за ръжения, ми остава малко от 7те грама, а при него се слага х2 мая. При бързите рецепти пак се слага х2 мая. Има си мярка за маята, солта и захарта. Маята от 7гр пакетче, се равнява на две и половина мярки от лъжичката на машината. Както казах, за повечето хлябове с 500гр брашно се изпозлват реално 3гр мая-1мярка.
От доста време използвам една друга мая doves farm, която е на гранули, дори миризмата е много по-хубава.
Масло слагам рядко в рецептите, обикновенно слагам олио или зехтин

Последна редакция: ср, 01 окт 2014, 20:09 от Alexslav

# 108
  • Мнения: 3 020
Сега за пръв път правя едно хлебче с маслини и кашкавал - взех рецептата от темата с рецепти  Crazy, остават 20 мин. до края на печенето, обаче отгоре по средата леко ми хлътва хлебчето  Rolling Eyes
Досега всички хлябове са ми ставали перфектни.

Прочетох на 1 стр. за възможните причини - брашното е малко; водата е в повече - тестото беше станало много добре, маята е в повече - в рецептата пишеше 350 гр. брашно, аз сложих половин пакетче суха мая на Йоткер, значи около 3.5 гр. мая... тези неща ги отхвърлям...

Дали е възможно кашкавалът като се е разтопил и да се е получил проблемът от това, че е станала мазнина в повече - течност в повече??? По друг начин не мога да си го обясня  Rolling Eyes Дано се изпече добре и да стане за хапване  Praynig

Сложих 50 гр. маслинки + 30 гр. кашкавал !!!

Сега пак го видях - определено отгоре хлътва  Sad

# 109
  • София
  • Мнения: 3 034
 Alexslav, благодаря за изчерпателния отговор. Ще трябва да направя разбор на рецептите.

 6tastliva, не беше ли грам жива мая на 100 грама брашно?  А евентуалната допълнителна течност е по-скоро от маслините.  Доколкото си спомням упътванията на дядо хаджия, мазнината не се брои при течностите.

# 110
  • Мнения: 3 020

 6tastliva, не беше ли грам жива мая на 100 грама брашно?  А евентуалната допълнителна течност е по-скоро от маслините.  Доколкото си спомням упътванията на дядо хаджия, мазнината не се брои при течностите.


Ох, казвай направо  Blush , не мога да схвана какво искаш да ми кажеш, че ми е много маята ли???  Rolling Eyes Трябваше да сложа 1/3 пакетче от 7 гр. ли???

# 111
  • Мнения: 7 779
"тестото ти беше станало много добре" - това на поглед ли го установи ?
аз винаги пощипвам тестото с пръсти. и според вида на брашното си определям какво е тестото. при теб какво брашно беше ?  нормално е маслините да пуснат малко течност и това да се предвиди от човек , а не от машината.  когато използвам такива по-сочни добавки  аз ги овалвам предварително в брашно. така те си "поемат" своето.
 

# 112
  • Мнения: 5 737
И аз овалвам в брашно сирене, маслини - така запазват целостта си по-добре.

# 113
  • Мнения: 1 314
6тастлива,  маята  ти е  добре,  но явно  течносните... Колко  време  следиш топката?След добавките,  провери ли  я?

Алексслав, според мен течностите  и   захарта  са  повече, освен, че   маята   е  по-малко. За Панасоник ли се коменнираше  да  не се отваря? Как  сипроверявяш  топката?

Бонго, не  разбирам от  втулки  и семеринги, но  казанчето  е   болно. Sad   Вече съм  сигурна.  Дано мъжкото съсловие, го  излекува.Grinning

# 114
  • Мнения: 3 904
Ние не ядем почти захар и захарта ми е една трета до половината от предписаното, другите неща ги спазвам.
Ако пече и се отвори пищи, иначе не
Не знам за каква топка става дума...

# 115
  • Мнения: 7 779
на тестото му викаме топка  Laughing

# 116
  • Мнения: 3 020
И маслините, и кашкавала ги овалях в брашно  Peace /прочетох го в темата за рецепти Wink/
На щипане и на вид тестото и топката бяха идеални.
Предвидих предварително и добавих даже няколко лъжици брашно в началото още. И след добавките топката тесто беше много добре.
Не знам защо реших, че след маслините и кашкавала сухите продукти ще са ми в повече, а то обратното  Rolling Eyes

# 117
  • Мнения: 3 904
От любопитство съм вдигал капака един два пъти и това е. Какво има да проверявате на тестото??? Често е пускам с таймер дори, правил съм със семки и др неща, за които пак си има отделен съд и не трябва да контролирам  нищо докато не изпищи, че е готова.

# 118
  • Мнения: 3 020
 ooooh! Аз постоянно я дебна, ама така де, да работи, да не се размотава нещо  Laughing Mr. Green
Майтапа настрана, ама наистина е така, не знам дали някога ще се престраша да я пусна с отложен старт  Rolling Eyes

# 119
  • Мнения: 4 884
Аз установих проблема в моя телевизор. Определено брашното беше виновно  Crossing Arms  Последните ми хлябове с други брашна нямат "хлътнал" проблем.
Когато хлябът е добре опечен и всичко е наред не залепва по осите. Ето, първите и последните ми хлябове излизат от раз. Махам бъркалките пак да напомня предварително. Само докато пекох с онова брашно имах проблем.
Дори сегашният хляб така се издигна (ползвах останки лидълско+В.Търновско брашно), че се наложи да повдигна леко капака на хлебопекарната. Хляба пак се изпече, макар че за да спадне леко го бътнах отгоре с лъжица и се получи лек кратер  Whistling но после пак продължи да изригва от там и хляба сега е почти естетичен. Та май проблем из солвд  Peace

Общи условия

Активация на акаунт