20-то тортено предизвикателство - Октомври 2014

• 11 692
  • 88
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Дидс, първо искам да ти благодаря за подробните постъпкови снимки, много ми беше интересно да ги разгледам. Първото което ме грабна е апликацията на гърба, фара особено ми харесва.Чудесно се е прелял фона с островите пред него. Корабчето се е получило много хубаво, пожелавам ти третата каюта отдясно, на първа палуба Wink Доста си се заиграла с отделните елементи, цветове и нюанси, поздравления. Харесват ми преливките в морето и небето. Радвам се че не се отказа.  Hug
Саси радвам се че участваш в предизвикателството. Интересно ми е защо си искала тортата да не е покрита изцяло. За белия ганаш винаги го правя 2 към 1 шоколад към сметана. Тортата определено има индийско излъчване. Добре са ти се получили елементите, слончето е симпатично, като метална фигурка. Харесват ми куполчетата, с молд ли са правени? Аз лично бих пропуснала езерцето отпред, но не ми пречи розовото по подложката, предполагам е розов мрамор Wink

# 46
  • варненка от София
Дид, какво да ти кажа душко, освен едно огромно БРАВО! Страхотно изпълнение, реалистично, ефектно. И аз се чудех къде аджеба е тортата тук, добре че са постъпковите снимки. Стягай багажа и поемай на път, заслужаваш!

Саси, обикновено не чета коментари преди да пиша аз, за да не се повлиявам, но този път мерна от тук, оттам. Аз пък ще заключа, че самата торта, като изключим подложката е ефектна и наистина има някакво усещане за Индия. Самото слонче в този цвят не го приемам, ако е истинско, но ако целта му е да предаде визията на бронзова статуя, то си успяла от раз. В композицията не ми се връзва самата подложка, дали идеята е на този квадрат да е като шадраван или нещо подобно не зная, но така и не я разбрах, може би като обясниш ще вникна. Радвам се, че не се отказа все пак. Хубаво е да има участници и да не погива това начинание, макар че аз лично го бях отписала този път.

# 47
  • София
Днес се обсъждат тортите на
Марулка /втора торта/
https://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157649068083785/
и
Мечопух
https://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157649090785512/

# 48
  • София
Ей ме на и мен  Mr. Green от сега си казвам, че от работата надали ще мога да се включа, моля за извинение, след това ще съм на линия  Wink.
Тази тема хич не ми допадаше, но бях решила, че ще се предизвикам с нещо. Имам една колежка, на която рождения ден е твърде близо до моя и затова никога не и бях правила торта и бях решила тази година да и направя, даже измислих и темата Турция и какво стана, тя взе че напусна =) та си останах, без идея. Много ми харесва църквата Василий Блажени на Червения площад, реших да я правя, но времето напредна, появи се и костенурката нинджа и съвсем го закъсах и изведнъж мъж ми казва защо не направя Великденските острови и Моаи-те. Който не ги е чувал целите острови са осеяни със статуи на Моаи, които може би са били техни вождове. Има ги в най- различни размери и индивидуалности, с шапки, без шапки, има даже и в морето около острова. Страшно ми допадна идеята и ето я пред Вас  Mr. Green
Първо направих Вожда, беше ми голям кеф. Понеже ми се искаше да си го запазя цялото торте реших да облека една кутия с фондан да изсъхне, след това само да я нахлузя на тортата и после да я махна.
От снимките мисля се виждат добре етапите.
За блатовете на тортата използвах кекса с тиква и шоколад на Ири Купенска, страшно се харесва в къщи http://sunshineskitchen.com/pumpkin-cupcakes/
Крема го направих от бял ганаш /400 гр. шоколад и 200 мл млечна сметана/, разбих го и му добавих маскарпоне. Доста ми допадна цялостната комбинация, кекса е с доста аромати – канела, инд. орехче, карамфил и затова му трябваше по изчистен от аромати крем. Броя го за успешна проба.
След като ми беше готов вожда му направих пиадестала. Самата торта имитира острова, който на едни снимки изглежда сякаш е целия от камъчета и изсъхнали тревички. С релефната плочка си направих камъчетата и между тях изрязах място за тревата. Оцветих всичко с боя с водка. Щом изсъхна направих тревичките от роял айсинг, като ги шприцовах една по една. След като всичко беше сглобено и сухо си поиграх с дъстването.  Sunglasses

# 49
Силванке,страхотна идея и изпълнение.Прекрасна торта,много ми харесват рисунките.

Меченце,същото се отнася и за теб.Фигурката е много реалистична.Всичко е точно на мястото си.Поздравления че успя да участваш.

# 50
  • София
Дидс, благодаря.
Само да вметна, че и за утре имаме участници
Хриси и Лили

# 51
  • София
Пухче,
Много ме зарадва темата ти, в краткото време, което ми беше останало до края на октомври и вече знаех, че има Предизвикателство, се полакомих да награбя и тази диня под мишница и се чудех какво мога да направя, така, че да ми е приятно и да е по-бързо. Минаха ми през главата Великденските острови, но после все пак реших да не се самобичувам и да заложа на реализма, а не на максимализма и да пропусна участи:)
Благодаря, че свърши работата вместо мен и си видях идеята на торта:)
Чудесно се е получило - скулпурата, сухата трева. Разбира се, малее ми водната част, но предполагам, не сте имали нужда от голяма домашна торта. Цветовете са автетентични. Поздравления!

Марулче,
До Чикаго и назад, а? В тортата освен традиционните неща, които ти харесвам (рисуване, моделиране) ми допада много балансът. Има го и в цветовете, които са много, затова и го отбелязвам като успех и в позицията и размерите на обемните елемнти. Буквите, емблемата - хем присъстват, хем не идват вповече и заедно с открехнатата карта придават динамика на тортата, каквато е нужна при едно обикаляне на света, нали! Браво, че се отчете така подобаващо за юбилейното издание!

Последна редакция: пн, 03 ное 2014, 22:06 от dimitrina73

# 52
  • у дома
Меченце, жестока торта! Много готина идея и много прецизно изпълнение! Благодаря за обясненията и постъпковите снимки, ценни са. Оцветяването много ми допада, определено си си поиграла. Радвам се, че нищо и никаква костенурка не те отказа от участие Mr. Green

Силве, отново страхотни рисунки и пипната торта! То се е видяло, ще трябва да се отиде до Чикаго  Blush

# 53
  • София
Дими, радвам се, че съм споделила идеята ти Simple Smile Благодаря за коментара. Определено нямахме нужда от голяма торта, даже половината стои в хладилника, но около Хелоуин се насъбра много сладко у нас  Mr. Green
Благодаря Блуайче, да и аз се радвам че я направих, и определено ми достави удоволствие да си поиграя  Heart Eyes

Марулич аз изчаквах да се разпишеш, но явно си имаш задачки тъй, че да се изкажа. В тортата ти най- много ми харесва долния етаж със завитата карта и корабчето, създава едно приятно приключенско настроение. Интересно ми е картата принт ли е? Нарисуваните сгради са много интересни, почти като картичка, само надписа отгоре не ме грабва.

# 54
  • варненка от София
Извинете ме, дами, но съвсем изключих, че днес имам торта за разискване, може би защото в последния момент я пратих. Да започна от там, че снимките са ужасни на лампа, денят беше супер мрачен и дори и през деня светеше лампата вкъщи, за да се вижда - за това и постъпкови снимки нямам, а и не я правих с идеята да участва, но после се светнах, че е по темата. Вътре да кажа е торта с орехови блатове, ванилов крем с маскарпоне и карамелизирани плодове - вишни, боровинки и банани.

Идеята е следната - дамата ,за която беше е пътувала и продължава да пътува по корабите ,пропътувала е цял свят, но за известно време е живяла в Чикаго - любим град й е та за това в основата е картата на света с корабчето, а вторият етаж е посветен на Чикаго. Стрелна ме в сърцето идеята, защото не крия, че там остана част от душицата ми. Та това по отношение на моето торте. Благодаря ви за коментарите и се извинявам, че досаждам за втори де ден се вика.

Адашче, много интересна интерпретация, пак от снимките първоначално нямах представа ,че е толкова малко тортето. Не мога да си представя какво е това нещо да покрия токова мъничко чуденце. По отношение на изпълнението нямам забележки, просто според мен трябваше да снимаш на светъл фон, за да изпъкне самата торта или май пак си снимала на тъмничко и със светкавица. Вярно ,че тук не е мястото за фотографски умения и най-малкото аз съм човекът, който трябва да дава акъл, но е факт, че лошите снимки ограбват тортата. Благодаря ти че участваш, че ни организираш.

# 55
Привет и от мен!

Първо да ви кажа, че супер много се радвам, че и това предизвикателство се случи.

Започвам да коментирам поред

Блю-то, идеята ти е оригинална , семла. Харесва ми хрумката с издълбания блат. Аз щях да си редя и да заглаждам и да псувам.... Цялостното излъчване на тортата е чудесно. Подложката спомага много за това. Хитро си я замислила.
Ще ти кажа какво не ми харесва, снадките. Нарочно ли е? Защо не покри на цяло? Континентите  също са ми грубоватички малко. Иначе добре си оцветила.

Марулич, Санторини.....ех.....
Тортата ти ме кара да мечтая. Брилянтна рисунка, с перспектива. Иска ми се да съм на тази тераска, да гледам морето и да хапвам от маслинките, които си посадила. Много са хубавички. Е, току що откъснати само имат апетитен вид, но не стават за нищо. На мен обаче и гледането ми стига. Пристрастна съм. Обожавам Гърция. Обожавам и тортата ти!!!!

# 56
  • София
Драги дами, малко предварително преминавам към последния ден, в който по странно стечение на обстоятелствата имаме две торти с Айфелова кула  Mr. Green
Хриси
https://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157649106309371/
Лили
https://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157648707060830/

# 57
  • София
Марулич, благодаря за коментара. На дневна светлина снимах, но кухнята ми е много тъмна и не става без светкавица. Аз тортата не съм я покривала, вижда се от постъпковите снимки, бях покрила една кутия и основата изсъхна върху нея.
Да Ви покажа и моята измъчена костенурка  Mr. Green
https://www.flickr.com/photos/metchopooh/15083907364/in/photostream/

# 58
Привет, влизам набързичко да си пусна обясненията, а после ще вляза да коментирам останалите торти.

https://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157648707060830/

Откъде да започна?
Имам си тази идея от мнооого време, но не точно тази. Както обикновено в процес на работа идеята ми така се трансформира, чак до неузнаваемост. Винаги , когато правя нещо за себе си, за собствен кеф става така.
Тази торта е точно отражение на настроението ми в последно време, буреносно.

Та, идеята ми беше вдъхновена от една торта на Нелка в Торт Деко, по-скоро исках да пробвам тази техника с рисуване и наслагване на цветове, айсинг, фондан...
Измислих я, рисувах, чертах, писах , брисах....
И после ме юрнаха по задачки и така цял месец не ми оставаше дори 1 свободен час да седна и да понаправя нещичко. Накрая дойде време за предаване, а аз дори не бях започнала, останах си с идеите и лошото настроение. дадох си ясна сметка, че няма кога да реализирам това, което искам в срок и опростих идеята до  тази клета айфелова кула, която гледах от посочената картинка. На преден план исках да има масичка от ковано желязо и 2 столчета и 2 чаши вино на нея...Така си го представях.
Започнах да рисувам, много ми се иска да можех по-добре. Имам идеи и картини в главата си, които незнам как да реализирам. Нямам техниката дет се вика... Та, рисувах си аз, но ми беше едно такова криво и на облаци ме избиваше...ОПитах се да просветля, но то отвътре не ми идвше. Реших, буря ще е...И понеже е есен и имах нужда от малко цвят добавих дървета и листа.
"Картината" трябваше да е огъната по тортата, като стена - фон. Опитах се, но нещо не ми стоеше хич, а и ми се напука и я оставих на стативчето. Е да, обаче в план графика имах и един мост и една Сена да тече....И къде , къде...на предния борд. Масичката ми се счупи, ядосах се и я хвърлих, а столчетата метнах разпилени от бурята...
И понеже тортата ми голееше реших, че ще има зеленина и къщи. То в Париж къщи няма, нито гори, но да приемем, че това е някаква френска провинция и да не я коментираме много Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Не ми се получи много, то е видно.

Ми това е...претупана е много защото накрая и детето се разболя, вдигна висока температура, та донашляпах и сгънах цирка. Поради тази причина няма и подложка. Не стигнах изобщо до нея и реших по-добре без, отколкото с непокрита златна!

За вкуса, експериментирах. Това е веганска торта, правила съм веднъж поръчкова, но никога за  вкъщи. Съчетах вкусове следвайки основната логика при веганските торти. Не е лоша, но не знам дали пак ще направя. Много е тежка и върви бавно. Децата я отсвириха, Митко ближе нещо там та сама си я ям общо взето.
Ако на някой му е интересно ще споделя и рецептата.

Последна редакция: вт, 04 ное 2014, 13:44 от доня КОПРИВА

# 59
  • Варна
Иха, днес имам цели четири тортички за коментар:
Марулка, какво отписване на предизвикателството - та твоето участие винаги е с по две торти (поне последните предизвикателства)  Laughing И отново красива и оригинална торта. Първия етаж ми харесва страшно много, но имам критика към рисунките на втория. Имам чуството, че не си имала време и си нарисувала сградите набързо - някак размазани ми стоят. Също така виждам, че във всяка една торта изпипваш детайлите, но тук сякаш отново си бързала - синята лента, която свързва двата етажа няма ни релеф, ни правилна форма, или да напомня нещо.
ПС: Страхотна поставка  Laughing

Мечо пух, страхотна идея с Великденските острови. Много ми хареса каменния бряг и тревичките между камъните, надвиснали над морето. За фигурката няма какво да кажа освен, че е като истинска. Разреза е много апетитен. Единствената ми забележка е тъмния фон, на който си снимала.

Лили, защо си оставила буреносното настроение да се отрази и в тортата. Предварителния ти замисъл е бил доста добър, но понякога от независеши от нас обстоятелства се налага да променяме в движение (неприятно е да си притиснат от времето). Постарала си се повече в рисуването на картината (която най-много ми харесва), докато на самата торта краските са хаотично и набързо нанесени. Можело е малко да си поиграеш и с краката на столчетата - да облечеш клечките  Wink Радвам се, че все пак си успяла за предизвикателството  Peace

Ще изчакам Хриси, да публикува описанието си и тогава ще коментирам  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт