ВТОРИ клас

• 76 833
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Кои са думите за проверка на:
топъл
кръгъл
жалък
малък
мъдър
пъстър?

Когато думите не могат да се приверят с думи за проверка се гледа в правописния речник.
Аз ако не се сетя на пръв прочит за дума за проверка карам сина да пише " проверка в правописен речник".
В този случай обаче се използва друго правило - за изпадащото "Ъ".
топъл - топли - след като изпада звука значи е "ъ"
жалък - жалки и т. н.
НО
ръкав - ръкАви
когато "А" си остане - значи е "А", а не "Ъ"
Оф, дано си ме разбрала.

# 616
Да, напълно те разбирам! Точно така обясних на сина ми за правилото с изпадащото Ъ. Но той ме погледна неразбиращо и реших че не са го учили в училище и затова не задълбах. Но в задачата се изисква да се напишат думи за проверка, затова предполагам че правописния речник отпада. Децата в училище учили ли са това правило?

# 617
Децата в училище учили ли са това правило?

Да.

# 618
Да, правилото е учено и при нас. Заложено е за тази година.   Peace
Дали вие сте стигнали до него можеш да провериш в учебника и тетрадките до къде са с материала по БЕЛ. Нашите го минаха май преди две- три седмици.

# 619
Значи са го минали! Ясно! Благодаря!

# 620
За вашите не знам. Може да са с друго темпо, по друг учебник- виж.
Правилото си има и изключения и децата учиха и за често срещаните такива: замък /замъци/, камък /камъни/ и т.н.

# 621
  • София
 Сега питах дребното и той ме погледна неразбиращо Shocked
Разгледах му целия учебник и никъде не срещнах такова правило. Те са на Булвест, за сравнение.

# 622
Ние сме на Просвета и доколкото помня в учебника май не беше отразено. Дано не бъркам.
Имам спомен за някакво упражнение в ТУД-а, въз основа на което им беше обяснено и записано в тетрадките това правило.

# 623
Синът  ми  досега не е учил това правило, направо ме озадачихте колко много се различават програмите Peace
После ще проверя имаме ли го в учебника и къде се намира.

# 624
Кои са думите за проверка на:
топъл
кръгъл
жалък
малък
мъдър
пъстър?

За проверка се използва множественото число на думата. Ако гласната "падне", значи в единствено число е "ъ", ако не - е "а". МалЪк - малки.

# 625
И ние сме на Булвест. Питах го по сериозно, но твърди че не са учили такова правило.
Лошото е, че едни учат по Просвета, други по Булвест, накрая в матурите има и от двете.

# 626
И нашите не са го учили това правило  Peace
На Просвета сме

# 627
Точно вчера синът ми се върна от училище с един разпечатан лист с упражнения по БЕЛ от г-жата от занималнята. Първата задача е точно такава - попълни "Ъ" или "А" и направи проверка.
Думите са:
компют....р
пъст.....р
пис....л
лит....р
близ....к
каз....л
мъд....р
плит...к
Докато малкият развяваше листа напред - назад из дома, племенникът ми, който е начален учител, го сбара и остана изненадан от това упражнение. Той преподава на втори клас, но по Булвест и каза, че не са го взели. Даже не можа да се сети по разписанието и края на втори клас или в началото на трети клас ще се преподава.

# 628
  • София
И големият ми син ме смъмри,  като чу да разяснавам това на малкия, защото и според него му било рано и се учело по-натам newsm78 . Шантава работа, типична за родната БГ действителност Rolling Eyes

# 629
Ние това правило, както писах, вече го взехме и имахме упражнения и по сборника ни /един кафяв- Тренировъчни упражнения/, в който бяха залегнали и изключения от правилото /дадох и примери какви, мога да препиша и да постна тук задачите довечера/.
В одобрената от МОН програма за ІІ клас по БЕЛ има следното изискване:
ученикът да пише правилно буквите на гласните звукове с и без ударение и в крайната сричка на думата, което включва и това правило /пясък, блясък, камък, компютър, писал, обичал и т.н./, плюс знанието, че от него има изключения, които се намират в правописния речник.
Ето програмите за ІІ клас са на сайта на МОН:
http://www.mon.bg/?go=page&pageId=1&subpageId=28
Не ми позволява да копирам цитати, но се отварят, а и аз го преписах точно.
Не е рано, нито пък е трудно. Гледам моят, макар и с дисграфични проблеми, го схвана от първия час и си прави проверките без затруднения. Нямам спомен големият ми син кога точно го вземаха, т.е. кой срок, но със сигурност беше ІІ клас. Караха и по същия сборник с Тренировъчни упражнения, та затова знам, макар и да е било преди шест години. Неговият си седи още у нас, попълван от него.

Общи условия

Активация на акаунт