Майчинството счетоводно-62

• 38 234
  • 761
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Чакай сега...Недоволни винаги има. На едни взима, на други дава...Някои ги устройва повече този вариант.

# 691
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne , благодаря. Това, което казваш е така. Осигурявам се като СОЛ до размера на максималния ОД. Осигурявам се така от м. април т.г. Въпроса ми беше, ако сега изляза в болнични/ не поради бременност и майчинство , а общо заболяване (80% ),какъв доход ще ми се вземе за съответните месеци при изчисляване на майчинските. Дали сумата, която ще получавам по двата болнични сумарно / ТД и СОЛ/ или парите по болничнния от ТД +420лв /колкото е мин. за СОЛ/ ..или и други сметки има..

За база се взема доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. осреднения ти осиг. доход и на двете основания, на които се осигуряваш на база 18 месеца назад. В базата не влиза самият размер на обезщетението от НОИ.

# 692
От януари 2015г. как ще се изчислява майчинството?Вече получих майчинството за м .декември,означава ли това ,че ще имам по нов начин преизчисление през 2015г. или това касае тези мами които ще родят през 2015г.?

# 693
От януари 2015г. как ще се изчислява майчинството?Вече получих майчинството за м .декември,означава ли това ,че ще имам по нов начин преизчисление през 2015г. или това касае тези мами които ще родят през 2015г.?

Касае жените, които започват ползването на отпускът за бременност и раждане / започващ 45 дни преди термин / от 01.01.2015 напред. При теб няма да има преизчисляване.

# 694
Чакай сега...Недоволни винаги има. На едни взима, на други дава...Някои ги устройва повече този вариант.

Така е, права си. На едни взима, на други дава, но повечето са ощетени и това е факт. Държавата ще спечели от тази промяна, а майките ще разполагат с по-малко пари.

# 695
  • София
Момичета, размерът на майчинството влияе ли се от броя на работните дни в месеца? В момента съм в болничен и се оказва, че губя много заради почивните дни около Коледа и Нова Година. При майчинството пак ли ще получавам по-малко когато има почивни дни?

# 696
да ,изчислява се на базата на раб.дни за месеца ,ужасно е ,но е така!

# 697
Момичета, размерът на майчинството влияе ли се от броя на работните дни в месеца? В момента съм в болничен и се оказва, че губя много заради почивните дни около Коледа и Нова Година. При майчинството пак ли ще получавам по-малко когато има почивни дни?

Единствено обезщетението за гледане на дете до две годишна възраст не зависи от работните дни, а е определена месечна сума - в момента 340 лева. Другите обезщетения зависят от броя на работните дни, но 12.2014 е 20 работни дни, пък и м.11.2014 беше толкова  newsm78

# 698
  • София
Благодаря! Казвам, че губя много защото сегашния ми болничен е от 20 декември до 19 януари, т.е. неработни са 24,25,26,31 декември и 2 януари.

# 699
Здравейте, имам питане  Embarassed. Осигурявана съм на 400 лв до ноември 2014. В момента съм на борсата. Въпроса ми е струва ли си да се осигурявам на 1000 до август. Според мен си струва, но да питам по компетентните.Мисля да съм в болнични през цялата бременност(термина ми е август). Може ли така?Колко ще  е размера на болничния? На 1000 лв осиг или на 400?Аз сама ще си плащам осигуровките. Като взема 45 дневния болничен преди раждане колко осигуровки ще плащам? Само здравна ли или пълни осигуровки? Благодаря Ви предварително.

А, според мен изобщо не си струва.
Доста объркано си го написала, но дори и да се осигуряваш на 1000, а през това време си в болничен изобщо няма 1000лв да е базата за изчисление после...
Като си в постоянен болничен и до навършване на двете години на детето дължиш на фиктивния работодател по 20.16лв на месец.

Благодаря за бързият отговор. И все пак колко ще ми е болничния, ако започна сега да се осигурявам на 1000 лв. Базата ми 1000лв ли ще е или предишния ми осиг доход-400 лв?

# 700
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам питане  Embarassed. Осигурявана съм на 400 лв до ноември 2014. В момента съм на борсата. Въпроса ми е струва ли си да се осигурявам на 1000 до август. Според мен си струва, но да питам по компетентните.Мисля да съм в болнични през цялата бременност(термина ми е август). Може ли така?Колко ще  е размера на болничния? На 1000 лв осиг или на 400?Аз сама ще си плащам осигуровките. Като взема 45 дневния болничен преди раждане колко осигуровки ще плащам? Само здравна ли или пълни осигуровки? Благодаря Ви предварително.

А, според мен изобщо не си струва.
Доста объркано си го написала, но дори и да се осигуряваш на 1000, а през това време си в болничен изобщо няма 1000лв да е базата за изчисление после...
Като си в постоянен болничен и до навършване на двете години на детето дължиш на фиктивния работодател по 20.16лв на месец.

Благодаря за бързият отговор. И все пак колко ще ми е болничния, ако започна сега да се осигурявам на 1000 лв. Базата ми 1000лв ли ще е или предишния ми осиг доход-400 лв?

Точно това имам предвид.Базата няма да е 1000лв, а доходът за предходните 18 месеца.Това при болничните за общо заболяване...Месеците на борса се включват на база МРЗ.

# 701
Lady Brinne , благодаря. Това, което казваш е така. Осигурявам се като СОЛ до размера на максималния ОД. Осигурявам се така от м. април т.г. Въпроса ми беше, ако сега изляза в болнични/ не поради бременност и майчинство , а общо заболяване (80% ),какъв доход ще ми се вземе за съответните месеци при изчисляване на майчинските. Дали сумата, която ще получавам по двата болнични сумарно / ТД и СОЛ/ или парите по болничнния от ТД +420лв /колкото е мин. за СОЛ/ ..или и други сметки има..

За база се взема доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. осреднения ти осиг. доход и на двете основания, на които се осигуряваш на база 18 месеца назад. В базата не влиза самият размер на обезщетението от НОИ.
Благодаря много за отговора. Малко като идиот, ама да потвърдя  с пример: януари и Февруари излизам в болничен целите месеци . Дохода ми за тези два месеца ще е съответно (сумата на ОД  от ТД и СОЛ -Юли 2013 до дек 2014 вкл )/18месеца*80%. В моя случай юли-февр2014вкл 460лв, март 2014-340лв/ едим месец неплатен отпуск пише, че се взема 340лв; Април -2006 лв и май-декември--2400лв-- Среднодневно 66.18лв; 66.18*80%=52,94лв---->52.94лв на ден*21р.д. Януари 2015 и 52.94лв*20р.д. за февруари---> ОД за Януари 2015-->1111лв; ОД за Февруари-->1058.80лв . Тези два дохода ще ми влязат за база като доход за изчисляване на майчинските в съответните месеци. / Отделно ще си платя Здравните като СОЛ, то е ясно/

# 702
  • Sofia
Бих искала да попитам - ако съм забременяла ноември тази година засяга ли ме връщането на майчинството от 18 на 24 месеца, след като е прието на 24.12.2014? Извинявам се ако въпроса е тъп, но нямам никаква идея..

# 703
Бих искала да попитам - ако съм забременяла ноември тази година засяга ли ме връщането на майчинството от 18 на 24 месеца, след като е прието на 24.12.2014? Извинявам се ако въпроса е тъп, но нямам никаква идея..
Изчисляването на размера на обезщетението за бременност и раждане (майчинство) зависи от тово кога започва болничния за 45 дни, а не от това кога си забременяла.

# 704
Abraxas , за да определиш доходът, от който ти е определено обезщетението не се умножава по 80%, т.е. умножаваш тези 66.18 средно-дневен ОД * броя на работните дни в месеца в болничен и получаваш търсената сума.

Въпросния среден доход се умножава по 80%, за да се определи дневният размер на обезщетението, но за трудовия договор се сравнява и с нетния доход, т.е. чистата заплата, която получаваш и ако я надвишава тя е базата за болничния.

Общи условия

Активация на акаунт