СЕДМИ КЛАС - тема 57

• 61 208
  • 752
  •   1
Отговори
# 45
И ние сме в отбора на болните.  Confused

Записвам се. Моите ученици едно по едно се разболяха, някои още не са оздравели, има някакъв есенен вирус, много прилепчив. Аз подготвих първия тест по новия формат, за да проверя как върви усвояването на " На прощаване". Две деца вече го направиха. Не съм доволна от резултатите. Тезата ги затруднява на макс. Никое не е схванало как се пише теза, макар че дадох алгоритъм стъпка по стъпка Crazy
Ако нямаш нищо против може ли и на нас да го дадеш алгоритъма Simple Smile
Мен страшно ме затрудни това стихотворение. Хич не можахме да ги оправим тропите и не разбирам трябва ли да са в тезата и защо трябва да са там и т.н. Предложете някакво родителско помагало по литература. Нещо с готови тези дали има?

Присъединявам се към молбата  Praynig Или поне насока към помагало, учебник ... каквото и да е, в помощ на подготовката за тази част от изпита.

Нямам против Simple Smile Алгоритъм по помагала и учебници не съм виждала, но тъй като учениците ми години наред ужасно се затрудняват на тезата, се принудих да подготвя нещо, с което да им помогна. Направила съм го в няколко стъпки.
1 стъпка- отговор на въпроса от заданието с 1 изречение.
2 стъпка - Допълване и разширяване на изречението с ключови изрази  и твърдения, запомнени или записани при анализа на творбата.
3 стъпка - Откриване на изразните средства и включването им в тезата.
4 стъпка- придаване на завършен вид на цялото изказване.
Примерно задание на теза: Разтълкувайте в 3-4 изречения авторовите внушения в стиха:
... не трае/ да гледа турчин, че бесней
над бащино ми огнище.
1. Героят е патриот, който не може да търпи робското положение на народа
2. Родното място на лир. герой е физически и духовно завладяно от потисници. А родното пространство е скъпо и свидно на сърцето му и това определя неговата готовност за саможертва.
3.
а) експресивен глагол "бесней". Белязан с изразено негативно въздействие и е натоварен със силно отрицателно съдържание.
б) Синекдохата "бащино ми огнище" разкрива колко мило е родното място на героя.
Теза: Родното място на лирическия герой е физически и духовно завладяно от подтисници, които поругават святостта на родното пространство. С експресивния глагол "бесней", натоварен със силно изразено отрицателно съдържание, лирическият герой очертава мащабите на народната участ. Синекдохата "бащино огнище" подчертава колко свидно и скъпо на сърцето е родното място за бунтовника и това определя неговата готовност за саможертва в името на свободата.

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 15:59 от Ън

# 46
  • Варна
Ън, златна си!   bouquet

Със сигурност ще ползваме указанията, поне аз де... Laughing

# 47
  • София
Ън, благодаря   bouquet

# 48
За нищо. Simple Smile Някои деца свикват бързо и по някое време нямат нужда вече от този алгоритъм, но други карат до края с него. не пречи да се полза и на самия изпит. Отделят се 3-4 мин на 25-ти въпрос и се съчинява.

# 49
Скрит текст:
2 стъпка - Допълване и разширяване на изречението с ключови изрази  и твърдения, запомнени или записани при анализа на творбата.
Примерно задание на теза: Разтълкувайте в 3-4 изречения авторовите внушения в стиха:
над бащино ми огнище.
2. Родното място на лир. герой е физически и духовно завладяно от потисници. А родното пространство е скъпо и свидно на сърцето му и това определя неговата готовност за саможертва.
3.
а) експресивен глагол "бесней". Белязан с изразено негативно въздействие и е натоварен със силно отрицателно съдържание.
Теза: Родното място на лирическия герой е физически и духовно завладяно от подтисници, които поругават святостта на родното пространство. С експресивния глагол "бесней", натоварен със силно изразено отрицателно съдържание, лирическият герой очертава мащабите на народната участ. Синекдохата "бащино огнище" подчертава колко свидно и скъпо на сърцето е родното място за бунтовника и това определя неговата готовност за саможертва в името на свободата.

Благодаря! Ще го покажа на дъщеря ми.

# 50
  • Сф
Ън благодаря за указанията.

Искам да попитам по-запознатите: На 25 задача за тезата цитатите от произведенията в учебника ли са или и  са непознат текст за децата?

# 51
Ън благодаря за указанията.

Искам да попитам по-запознатите: На 25 задача за тезата цитатите от произведенията в учебника ли са или и  са непознат текст за децата?

Не съм сигурна, че напълно разбрах въпроса, но цитатите за тезата са взети от самите произведения, те са част от текста на творбата. Примерно: Разтълкувайте смисъла на израза "будна кръчма Това  е израз от І глава на повестта "Немили-недраги". Там Вазов нарича така кръчмата на Странджата.

# 52
  • София
Скрит текст:

Нямам против Simple Smile Алгоритъм по помагала и учебници не съм виждала, но тъй като учениците ми години наред ужасно се затрудняват на тезата, се принудих да подготвя нещо, с което да им помогна. Направила съм го в няколко стъпки.
над бащино ми огнище.
3.

Ън, и аз се присъединявам към отбора на благодарните   bouquet

При нас нищо ново - входни нива, учене, тренировки, школа - това е ежеднението на младежа.  Rolling Eyes

# 53
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Аз също благодаря, ужасно безмислено ми е всичко....Дано детето да съумей да се справи.

# 54
Ън, благодаря за алгоритъма. Ние сме много скарани с изразяването и с повече от едно изречение трудно успяваме да отговаряме на въпросите. Мисля, че тези указания ще са ни от голяма полза. В училище взеха за тезите, но по-скоро теоретично какво представляват. Доколкото зная все още не са им давали конкретни тези, по които да пишат. Има доста изписано в интернет, включително и в пощата, но аз дори не мога да ги накарам да го прочетат.

# 55
  • София
Ън,   bouquet
Дано алгоритъма свърши работа и на моята щерка.

Помня навремето на мен колко трудно ми беше - анализи, теми, есета... Да си призная есе се научих да пиша едва след като завърших  Embarassed

За малкия: днес направих консултация с психоложката в училище. Утре ще отидем при педиатърката за направление 18 и в събота ще го водя в "Детско здраве". Ако преценят че има нужда от ресурсен учител ще трябва да взема становище от училище и ще трябва да ходим в РИО.
Дано остане само с посещение на логопед.

# 56
Имам чувството, че само в нашето училище няма още родителска среща... То не че много я посещават учителите, но все пак!
И ние чакаме родителска, ама до юни има време...
 AnMary, мисля, че при всички случаи трябва да го обмислите хубаво...

# 57
  • нейде там, където ....
Ън, благодаря   bouquet

# 58
  • Варна
Ън   bouquet

# 59
  • Варна
Благодаря за новата тема!
Нищо интересно при нас. Училище, тренировки, мачове, развлечения  - кино и компютър. Забелязвам едно по-отговорно отношение към училището, да видим.
По повечето предмети има 4 на входните. (по физика 2, защото много говорели и госпожата им събрала листите на 12-тата минута, та повечето оценки са ниски). По Литература получи първата си 6, на На прощаване - наизуст. По математика има 5 на изпитване върху формулите. Контролни и по двата предмета върху новия материал предстоят. Изобщо не е стресиран, за допълнителна подговотка, учители, школи не иска да чува, щял да се справи сам. Дано!
За оценките по ФВС, рисуване и музика изобщо не трябва да ги има, според мен... По рисуване например, им дала тест от 10 въпроса, на които той е отговорил без грешка, но понеже не се справил с рисунката е получил 3 като обща оценка. Съобщава ми го с думите: "Какво да направя, не съм добър в рисуването!" Ами нормално... не всеки го може, аз също съм много зле в тази област. С оценките по физическо обаче много се гордее - най-бързо бягал от всички.

Ан Мари, пиши после какво е станало с малкия.  Hug Дано логопедичната помощ е достатъчна! Подхода на учителката му изобщо не ми хареса...

Ън , благодаря за указанията, принтнах ги за младежа.

Общи условия

Активация на акаунт