СЕДМИ КЛАС - тема 57

• 61 226
  • 752
  •   2
Отговори
# 615
  • Пловдив
При нас учителката в училище каза, че ще работят по формата ПИЗА, след като приключат с материала и започнат да се готвят за матурата. По нейни планове това прави месеците април и май.
В пощата има два сборника с такива задачи. Децата и сами могат да решават. Ако срещнат трудност, има обяснения на решенията. Някои задачи се решават и със знания от 5 и 6 клас.

В училище вече са на уравнения. Другата седмица имат класна, предполагам, че задачите ще са от разлагане, ъгли, уравнения и много вероятно да има и параметрично.
Задачите с думи - тези от сборника на Коала се решават със знания от 5 и 6 клас, нашите ги имаха за домашна през лятото. Ама да видим госпожицата какво е запомнила.

Вчера дадох да й проверят преразкази, писани вкъщи с 15 мин. четене на текста и 60 мин писане. Услужлива памет, тук таме някоя запетайка и лексикални неточности. Най-големият проблем са и дългите изречения. Оплита се яко и стават двусмислици и безсмислици. Трябва да свикне да пише с по-кратки изречения. Иначе за времената - със сег. историческо проблем няма, има объркване при писането в минало време.

jd, задачи тип ПИЗА са 21 и 22 от втори модул  Peace в сборника на Коала такива задачи няма, нито в учебниците и учебните тетрадки.

# 616
  • Пловдив
Според детето ПИ БЕЛ МИЛЕНИУМ бил по-труден от ПИ БЕЛ МЕЖДУЧАСИЕ.
Някой ако е правил изпит Милениум да сравним отговорите:
Скрит текст:
1-а; 2 в; 3-г; 4-в; 5-в; 6-а; 7-в; 8г; 9-б;10-б; 11-г; 12-а/г  ;13 б; 14-в; 15-г; 16-б; 17-а; 18-в; 19-контраст; 20-4' Б-2; В-3;Г-1;  21-А-3; Б-4; В-2; Г-1
22. Специалистът посъветва учениците да не оставят настолния си компютър включен, когато не го използват.
23. Сряда е последният от поредицата студени и мразовити дни. Мъглите ще са по-трайни по поречието на Дунав, като ще се задържат през целия ден. След полунощ ще се увеличи облачността, а вятърът ще е слаб от североизток.

на 12 е само А - пише се 15-годишен /полуслято/ петминутни е правилно написано
на 23 откривам само 10 грешки  newsm78 по принцип на този въпрос са по 12, може съставителите да са решили друго
на 24 - А 4, Б 2, В 3 и Г 1

# 617
  • София
Божкеее, доживях и аз да се похваля с високи резултати на детето в учебната дейност. bowuu  На преразказа има само точка под максимума и то заради графично оформление.

# 618
  • Варна
Мерси, Дунди!  Hug
24 задача съм пропуснала да я препиша, но отговорите на детето са същите като при теб.
Само на 12 е имала колебание и затова ми е написала два вероятни отговора.
Преброих намерените грешки от детето на 23-10 са. Специално отворих теста и лично да ги преброя-пак 10 ги изкарах.

# 619
  • София
На 11 въпрос мисля, че трябва да е отговор Б.
+++
Как се пише: юбилярят или юбилярът?
Правилно е да се пише юбилярят, също и юбиляря, тъй като съществителните имена с наставка -ар/-яр получават определителен член -ят/-я.

+++
При членуването за мъжки род единствено число трябва да помним, че за някои съществителни често се допуска грешка. Например с -ят и -я се членуват съществителни, образувани с наставките -ар и -яр. Правилно е да се пише юбилярят и юбиляря (а не юбилярът и юбиляра); огнярят и огняря (не огнярът и огняра); леярят и леяря (а не леярът и леяра). Задължително с -ят се членуват следните 10 думи: път, ден, сън, кон, огън, цар, крал, нокът, лакът, зет.
+++

# 620
  • Варна
Пак влязох в теста-добре, че ми стои още в отворен таб.  Laughing
Marion, права ми се струваш. Понеже последният възможен отговор може да се приеме и за грешен, и за верен- зависи дали се има предвид мед като храна или като химичен елемент.  Thinking
А твоят отговор е все верен.
Ще покажа на детето постинга ти, въпреки, че тя уж ги знае тези работи. Crazy
Обаче по химия учат точно за химичните елементи и означенията им. Joy Тъкмо ми се похвали, че я изпитали днес на това и има 6.

# 621
  • Пловдив
Мдаааа, аз пък не сравних отговорите ...

Правилно е да се пише юбилярят, също и юбиляря, тъй като съществителните имена с наставка -ар/-яр получават определителен член -ят/-я.
справка в

http://kaksepishe.com/yubilyaryat/

# 622
  • София
Стейси Грей, в интерес на истината корекцията е от дъщеря ми, не от мен Simple Smile

# 623
  • Варна
Стейси Грей, в интерес на истината корекцията е от дъщеря ми, не от мен Simple Smile
Съвсем ми стана хубаво! Знае детето!   bouquet

Днес преди обяд детето започна задачите от Коалата с прави, точки, докажете. Не умее да доказва-прави чертеж, сверява отговора и това е. ooooh!  Ми нали трябва да напишеш решение! На изпит било друго и там щяла да напише. Ами тренинга!

# 624
  • София
Преди време бях купила едно помагало: Цялостна подготовка по български език.
Правила и упражнения по правопис, граматика и пунктуация спред новите правописни норми.
От Светлозар Георгиев, на издателска къща "Персей". Девойката твърди, че и е много полезно и за това го препоръчвам.

# 625
Нашите днес са правили тест по БЕЛ с формата на НВО, дъщеря ми има най-висок резултат от всички, на 1 част има 64 от 65 точки, заради някакви пропуснати запетаи.
Ще я награждават и за 2 матем. турнира - СМТ и ЧХ, трябва да я водя на церемониите.

# 626
Нашите днес са правили тест по БЕЛ с формата на НВО, дъщеря ми има най-висок резултат от всички, на 1 част има 64 от 65 точки, заради някакви пропуснати запетаи.
Ще я награждават и за 2 матем. турнира - СМТ и ЧХ, трябва да я водя на церемониите.

Браво на детето, Жасмин!  Що не го оставиш да поиграе малко, да отпусне душицата. Че като чета как лети по задачи, а и учи в едно от най-тежките училища - 7-ми клас в София (скъсват им трътките от учене там), направо се удувлявам как се справя. Че и подготовка за март...

# 627
В училище наистина много ги товарят тази година, вече има около 40 оценки; всяка седмица тестове, проекти, тя няма време даже да седне да погледа телевизия.
Вчера ми стана жал, прибрахме се с малкия от РД към 20.30, тя още си пишеше някакви домашни, като преди това беше ходила на школа за есета след училище - от 15 до 18 ч.; а после седна да решава задачи, че идват още 2 състезания, та откара до 21.30ч. Което значи, че вчера е учила от 9 сутринта до 21 вечерта, 12 часа общо. И така е почти всеки ден.
Само да дойде ваканцията, няма да я пипна с пръст, ако ще по цял ден да спи и да си чати по телефона.

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 12:45 от Анонимен

# 628
Да ти е жива и здрава Жасмин, и все така!
Моята щерка я е обзела такава летаргия и мързел, че ми се реве...разчита на течението, по което се носеше досега  Tired Прави някакви спорадични напъни от време на време, ама...
На 22 от 15 часа ще видя какво ще ми кажат на родителската от школата... Tired

# 629
В училище наистина много ги товарят тази година, вече има около 40 оценки; всяка седмица тестове, проекти, тя няма време даже да седне да погледа телевизия.
Вчера ми стана жал, прибрахме се с малкия от РД към 20.30, тя още си пишеше някакви домашни, като преди това беше ходила на школа за есета след училище - от 15 до 18 ч.; а после седна да решава задачи, че идват още 2 състезания, та откара до 21.30ч. Което значи, че вчера е учила от 9 сутринта до 21 вечерта, 12 часа общо. И така е почти всеки ден.
Само да дойде ваканцията, няма да я пипна с пръст, ако ще по цял ден да спи и да си чати по телефона.

При това, имай предвид, че в АК също ще й се разкаже играта от учене, ако не в 8-ми клас (тя ще го кара по-лежерно тогава, все пак е с високо ниво на английски), то в 9-ти... и после в 11-ти. Моята сега е 9-ти и денят й както започва в 6.30 всяка сутрин, така завършва между 10-30 и 12.30 вечер, просто ги зариват с проекти и задачи... При това тя и миналата година видя зор, никога не беше учила английски преди, само немски.

Общи условия

Активация на акаунт