СЕДМИ КЛАС - тема 57

• 61 222
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Но в държавното училище, само с желание за учене не се получава.

Е, чак такива обобщения ми се струват крайни. Разбира се, че в държавните  училища има учители, които си вършат работата, предават добре, обясняват добре, изискват и проверяват. Това в комбинация с работа и старание от страна на детето води до отлични резултати, без хорариумът от часове да има толкова голямо значение. Проблемът е, че не всички учители са такива, както и не всички деца са мотивирани за допълнителна  самостоятелна работа, а им е необходимо непрекъснато  побутване. Колкото до учебниците, в частните училища да не би да са различни? Същата боза са....Добрият учител, независимо дали преподава в ДУ или ЧУ, може и да се дразни на лошия учебник, но знае как да поднесе материала от него  разбираемо.

Последна редакция: нд, 23 ное 2014, 14:10 от пенсионирана русалка

# 661
Чак ме срам да си призная , но по математика и БЕЛ изобщо не мога да и помогна , има неща , които се чудя изобщо учила ли съм ги някога. Единствено разказвателните предмети държа да ми ги разказва на мен или на баща и в това се състои контрола.
Съчинение разсъждение правиха един път , нямаха много насоки, самата тя каза , че има какво да се желае  и че и е трудно и неясно как да го направи.Днес пише за втори път , господина им е дал план , и е много въодушевена че ще се справи.

# 662
Учителят преподава, но не налива с фунията. Ето, съучениците на дъщеря ми са имали от ПУК до 5 клас вкл. двоен хорариум по БЕЛ и математика от нейния (това са цели 6 години), би трябвало да са два пъти по-добре от нея по тези предмети, но не е така - тя е първа по двата предмета.

Последна редакция: нд, 23 ное 2014, 17:49 от Анонимен

# 663
  • София
Ами, Жасмин, аз именно това съм написала. Хорариумът часове, училището, държавно или частно, учителят, учебникът не са  съвсем всичко.. Да, всяко нещо от тях е от огромно значение само по себе си и в комбинация с останалите, но водещи си остават потенциалът на детето, амбицията и мотивацията му за работа както в клас, така и у дома.  Защото има не един пример на деца, справящи се отлично без курсове и чужда помощ при стандартен брой часове в училище, както има и други, които въпреки работата навън (допълваща уж редуцирания в държавното училище хорариум в сравнение с  примерно този в едно частно) пак се справят по-скоро посредствено. Количеството не води непременно до качество..

Последна редакция: нд, 23 ное 2014, 17:19 от пенсионирана русалка

# 664
  • Пловдив
Всичко си е до дете. Един се нуждае от помощ, друг - не. Един родител има възможност да плаща за частно училище, за уроци или курсове, друг - не. В класа на дъщеря ми има дете, което няма нужда от допълнителни занимания, на нивото на деца от МГ е без нито един частен урок.
Аз следя и помагам и по БЕЛ, и по МАТ. На това ниво все още се справям и по двата предмета. Пари за уроци нямам. Предпочитам да ги дам за пътуването й с хора някъде, а не на учител, който да й преподава това, което учителите вършат в училище.
Дъщеря ми не е от най-ученолюбивите и без наблюдение няма да се получат нещата. Разказвателните предмети не ме интересуват, особено тази година. Там се оправя сама. Само веднъж обясних как се изравняват уравнения по химия и толкоз.
Има много родители, които даже и не знаят децата им в кой клас са. Та оттам идват онези 25% двойки всяка година.   

# 665
  • нейде там, където ....
Бях оставила на самосъзнание и самоподготовка, ама до някое време. Докато открих, че критериите за оценка на повечето преподаватели са по-ниски от моите. Все още мога да помагам по всичко, но не се меся много по друго, освен по математика. По БЕЛ разчитам много на учителката + някой и друг тест от помагалото, като наближи края на раздела. Ще включим и уроците от уча.се - заради олимпиадите по физика и химия. Исках да си починем една събота и неделя, а младЕжът иска да ходи на пробен точно тогава.  ooooh! Поизложи се на първия изпит по математика и сега бърза за реванш.

# 666
Дунди, миналата година имаше много. Хващахме на 2х. За последните 2 мес обаче пълно затишие, дано не се сблъскаме пак ooooh!.
И при нас времето не стига и едвам сколасваме, на ръба просто. Един пропуснат ден и веднага се усеща дупка.
По доста предмети материалът не се преподава, а само се дават указания в час как сами да си напишат плана на урока. Написаното в учебниците често е трудно разбираемо и при дадените насоки за самоподготовка става сложно.
На принтирания преразказ има 5,20, което за мен е супер. "Дидактичната задача е спазена". Грешки от пропуснати запетаи, едно сложно изречение, неотделяне на нов ред, дребни пропуски в детайли от текста.
За въртележката- нямало авариен изход, не се отваря допълнително вратичка по никакъв повод. За удобство и улеснение на дете със счупен крак, гипс и патерици го карали да обикаля до другия вход, където няма въртележка и стои постоянно заключен. Портиерът му отключвал и го пускал оттам.  Mr. Green

# 667
Нашето училище е ПЪЛНО с въшки, ама пълно, та пълно  Tired
Големите никой не ги проверява, малките- учителките се молиха на родителската да се обезпаразитяват децата
Познати споделиха че и в други училища има, също в яслите и градините
Купила съм билков спрей паранит май беше, пръскам всяка сутрин за да не лепнат въшките  Tired И проверявам редовно с гребена  Tired

# 668
Искам да попитам, има ли някой верните отговори на ПИ на Милениум по БЕЛ? Или аз не съм ги видяла по-напред? newsm78

# 669
При нас въшки слава богу няма.
При нас проблемът е друг. На частните уроците по БЕЛ  ходи в група. Справя се доста добре и резултатите от тестовете дето правят са добре засега 5 - 5,50 .
Но в училище е голяма трагедия. Госпожицата е млада надъхана, че ще им помогне много за матурите. В същото време след всеки урок им пуска билети с няколко въпроса върху новият урок и резултатите са плачевни . Оценките ги нанася в дневника. Моят син всеки път е с много лош резултат 3 или 4 . Говорих с госпожицата  да му обърне внимание и да поработи на консултациите с него, но резултатите му не са се подобрили. Не одобрявам въобще начина и на преподаване и изпитване.
Не знам във вашите училища как е (ние живеем в малък провинциален град близо до София). Тази учителка е по някаква  програма "Заедно в час".
Не знам какво да правя. Моля дайте някакъв съвет. Какво да направя.

# 670
Какво да кажа, ние ПАК имаме студентка, а децата имат нужда от помощ, не всички ходят на уроци  Tired Слава Богу, поне оценките им са добре засега

# 671
  • София
Медицинската сестра на нашето училище ми е съседка. Каза, че в цяла София има нашествие от въшки и са ги сигнализирали от отдел „Здравеопазване“ в общината да проверяват редовно. В нашето училище до момента са били намерени само на няколко деца, но голямата дъщеря казва, че от големите класове като разбрали, кои деца са с въшки масово им искали шапките да си ги нахлузват уж и те да прихванат и да не ходят на училище…………………

За преподавателите: тази година класна ни стана българичката - жена с дългогодишен опит. Съответно взе присърце въпроса с матурите - имаме ЗИП, СИП, отделно направи някакъв кръжок по литература. Пишат много и преразкази и тези, контролни правят - доволна съм. По математика 2 години им беше една млада девойка, току-що завършила. Тя не можеше да ги овладее изобщо. Отделно и 5-ти и 6-ти клас не успя да се предаде целия материал. Ако не и бях висяла на главата и 6-ти клас не беше ходила на курс, просто тази година щяхме да се озъбим с много сериозни проблеми. Тази година се върна от майчинство титулярката по математика и нещата са далеч по-добре, но пак вървят с по-бавни темпове отколкото в другите училища.

# 672
  • Пловдив
Искам да попитам, има ли някой верните отговори на ПИ на Милениум по БЕЛ? Или аз не съм ги видяла по-напред? newsm78

имаше го-напред по страниците

1-а; 2 в; 3-г; 4-в; 5-в; 6-а; 7-в; 8г; 9-б;10-б; 11-б; 12-а  ;13 б; 14-в; 15-г; 16-б; 17-а; 18-в; 19-контраст; 20-4' Б-2; В-3;Г-1;  21-А-3; Б-4; В-2; Г-1
22. Специалистът посъветва учениците да не оставят настолния си компютър включен, когато не го използват.
23. Сряда е последният от поредицата студени и мразовити дни. Мъглите ще са по-трайни по поречието на Дунав, като ще се задържат през целия ден. След полунощ ще се увеличи облачността, а вятърът ще е слаб от североизток.
24 - А 4, Б 2, В 3 и Г 1

Това със студентите по БЕЛ и МАТ е много неприятно. И нашето училище е базово, но поне по тези два предмета няма студенти.

# 673
  • София
При нас проблемът е друг. На частните уроците по БЕЛ  ходи в група. Справя се доста добре и резултатите от тестовете дето правят са добре засега 5 - 5,50 .
Но в училище е голяма трагедия. Госпожицата е млада надъхана, че ще им помогне много за матурите. В същото време след всеки урок им пуска билети с няколко въпроса върху новият урок и резултатите са плачевни . Оценките ги нанася в дневника. Моят син всеки път е с много лош резултат 3 или 4 .
Не знам във вашите училища как е (ние живеем в малък провинциален град близо до София).
Не знам какво да правя. Моля дайте някакъв съвет. Какво да направя.

Миналата година (на мои познати ) синът им изкара над 5.50 по БЕЛ на НВО, но за срока учителката му остави 5. Беше я попитал защо петица, а отговора е бил "Напълно достатъчно, за нашето училище ти стига бала".....
Моят съвет е като видите накъде вървят нещата със срочната оценка да говорите с учителката. Понякога се разминават оценките в дневника и тази за срока....

# 674
Моите деца ги записах за това състезание: http://lyuboslovie2011.wix.com/sustezanie
Тестовете за 7 клас много ми приличат на тези за НВО, ако искате, ги погледнете.

Общи условия

Активация на акаунт