Професия ИТ специалист

• 207 664
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 275
Няма да мина без опресняване на знанията. Бих записала и курс тип Телерик Акадамия и Софтуни, ако не страдаше егото ми, защото имам доста познати и бивши колеги из всички фирми и ще трябва сама да се оправям Smile

За човек със знания горните две не виждам как ще са полезни Simple Smile
Пробвайте Udemy, EdX,  на Харвард CS50 ги има и в youtube, MIT също има доста курсове.

# 1 276
Привет,
Някой дали има информация какво точно се случва със съкращенията в сектора в момента? Стана ми интересно след някакъв "шеговит" пост в девбг-джобс групата във фб - как по-големия процент от служители във VMWare са съкратени. То уж на шега, но все пак се говори, че ще ги има тези съкращения. Има ли някой с реална информация ? 

# 1 277
В целия свят има съкращения в тази сфера и ако не са започнали ще започнат скоро! IT света се преорганизира и в близкото бъдеще ще започне да работи по различен начин. До тогава, ако не сте синиър в областта си е по-добре да изчакате и да се подготвяте!

# 1 278
VMware са в процес на поглъщане от Broadcom, съответно се очаква позиции, които се дублират в двете фирми да бъдат съкратени. Главно административни и средно/високо ниво мениджмънт. Отделно евентуално ниско перспективни проекти може да бъдат закрити за оптимизиране на разходите.
Това не е пряко свързано с глобалните съкращения породени от вдигането на лихвите от ЕЦБ и федералния резерв.

# 1 279
В целия свят има съкращения в тази сфера и ако не са започнали ще започнат скоро! IT света се преорганизира и в близкото бъдеще ще започне да работи по различен начин. До тогава, ако не сте синиър в областта си е по-добре да изчакате и да се подготвяте!

Не съм писала, че се преориентирам 😉
Вече съм синиър, но мерси за предупреждението. Знам, че се променя и знам, че има съкращения, въпроса ми беше насочен за конкретна компания и по скоро колко точно е зле положението там.

# 1 280
  • Berlin
Чак по-големият едва ли, но да, може би някои проекти няма да оцелеят. За друго не знам.

# 1 281
Доколкото знам в този бранш съкращенищта са повече на нивата мениджмънт. И на по-възрастните служители на които се предлагат условия да напуснат сами. Също се съкращават напълно офертите за работа . Ако нчкой напусне няма замяна и работата се разпределя. Това не е хубаво.

# 1 282
  • Sofia
800 човека поне съкращава Вмуер и не само администрация и мениджмънт с всякакви позиции. Това е голям удар по българския пазар. На всичкото отгоре заплашвали служителите да не говорят за съкращенията..

# 1 283
по принцип хвърчат по-високите позиции с по-високите заплати . доколкото аз знам.

# 1 284
  • София
Така добре заплашват, че от доста време се знае в сферата, че около 50% от служителите ще са съкратени. Но то цялостно hiring-a в ИТ не е особено много сега на фона на това, което беше преди години. Имам познати в 5 различни фирми (и Бг, и чуждестранни), които в последните 2-3м са сред не малък процент съкратени в тези фирми. Идва и края на годината все пак, бюджета и гащите трябва да са вързани.

# 1 285
Има ли някъде официална информация за това или всичко е паника на принципа "една жена каза"?
Не е важно колко е висока заплатата, а колко работа вършиш в замяна и може ли някой по-евтин да я върши.

# 1 286
  • София
От една от предните ми фирми има около 5-6 човека във VMware. Всички са на различни позиции (от ПМ-и до мениджъри). Някои с, които се виждахме наскоро казваха, че при тях долита същата информация (от лятото). Сега не сме се срещали есента, но и са се поприкрили (иначе падаше голямо хвалене с командировки и пътувания, които нещо рязко са секнали).

# 1 287
  • Sofia
Как да няма официална информация - в цял свят от месеци се пише за сделката..Имате Гугъл - четете поне. Учудвам се как толкова хора не вярват и твърдят, че са лъжи и слухове.

# 1 288
Сделката се знае, че е сключена и аз написах, че сливането е в прогрес. Въпроса е за съкращенията в българския офис. Има ли някъде официална информация, че ще съкратят 50% от персонала в България? Ако няма то това са просто слухове, които и да ги повтарят масово не стават по-верни.
Съкращаването на излишните пътувания е много далече от съкращаване на 50% от персонала.

# 1 289
  • София
Е те сигурно всички фирми, които съкратиха голям брой персонал излезнаха предварително и го обявиха, нали!? То това си е чисто самоубийство за фирмата. Мислете малко от бизнес гледна точка как се случват нещата. Нали като кажат съкращаваме това, това и това след няколко месеца, служителите ще напуснат, проектите замират, парите приключват по-рано, сделките се провалят, от там тръгват неустойки и прочие. Всеки бил във фирма, купувана от друга знае какво се случва (големи съкращения) и това е най-честата практика. Та слухове за вас, истина за други. Няма никоя фирма застрахована от такова нещо, независимо колко голяма и с какво годишно revenue е. Стигна ли се до продажба, нещо не е ок.

Общи условия

Активация на акаунт