Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професия ИТ специалист

 • 149 086
 • 1 159
 •   1
Отговори
# 1 095
 • Мнения: 877
Да, има разни програми за Diversity & Inclusion, но те са с пожелателен характер. Не знам да има фирма, която да назначава непрофесионалисти, само, защото са от точния пол. Сферата е изключително мъжка, заради специфики в начина на мислене на мъже и жени. Обаче, прави ми впечатление, че жените са перфектни в QA,  поради вродената им склонност към прецизност и търсене на кусури.
Не, не е заради това, че жените са перфектни в QA. Те нямат такива, казват, че сами един друг си тестват работите в екипа. Съвместяват Dev и QA.
И аз зададох този въпрос - ако жените не са на нивото на останалите какво правят. Отговори ми, че има много добри DEV, но са рядкост. А тези, които не са толкова добри, заплащането е съвсем друго

# 1 096
 • Мнения: 34
QA му е нужно да знае това:
https://roadmap.sh/qa/

Думата Дев е все едно да кажеш лекар, има много разлики в обхвата, може да значи някой, учил Computer Science и имащ общи познания по разработка на софтуер, един стандартен "backend" skillset е следния:
https://roadmap.sh/computer-science/
https://roadmap.sh/backend/
https://roadmap.sh/frontend/ - малко или много от нещата
https://roadmap.sh/java/
https://roadmap.sh/devops/ - поне половината от нещата
https://roadmap.sh/postgresql-dba/ - поне половината или 1/3 от нещата
https://roadmap.sh/qa/ - поне половината или 1/3 от нещата
https://roadmap.sh/software-design-architecture/
https://roadmap.sh/software-architect/ - следващата стъпка в кариерата

Това е позиция която е надмножество на всички други (и си има работа с всички роли) и са нужни най-много умения.

Е някой може и да работи само с 1-2 от горните roadmaps, но тогава може да се нарече Java Dev примерно, а не Software Engineer/Developer. А и не е нужно да си експерт по всяка тема, но трябва да може комфортно да работиш/навлезеш във всичко което ти се изсипе от сферата на информатиката.

PS: Ако цял живот работиш в големи фирми в големи проекти в които си само малка част от машината, може да минеш само с една роля. Но повечето проекти са средни/малки, и в тях ако си "Dev" едновременно може и да си Scrum Master, QA (manual и auto), technical writer (да пишеш ръководства за потребителя), DevOps (да сетъпнеш и поддържаш инфраструктурата и release), DBA (да се занимаваш с повечето DB задачи) и т.н.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 17:35 от bgfather

# 1 097
 • Мнения: 1 213
Масово се твърди, че България е лидер в Европа по процент на жените в ИКТ сферата - https://money.bg/panorama/stranata-ni-e-lider-v-evropa-po-zheni- … spetsialisti.html Та не ми се вързват тия твърдения за налагани квоти от ЕС, плюс че подобните регулации на ЕС засягат големите корпорации, не малкия и среден бизнес. Виждал съм и по-високи проценти да се спрягат, но предполагам, че ако се изключат кол центровете процента спада.
Само че жените явно често не съумяват да си договорят удовлетворяващо заплащане - https://www.investor.bg/a/332-ikonomika-i-politika/281975-blizo- … a-napusnat-rabota може би затова някои фирми да назначават много жени - защото се съгласяват за по-малко. Въпрос на психология е, мъжете по-активно си защитават интересите.

# 1 098
 • Мнения: 16 442

За този курс говоря. Пише, че е за напълно начинаещи Simple Smile И е само manual QA.
Малко късно се включвам, но дано някой не се е подвел. Тези Прогрес са пълни мошеници. Бях записала Джава курс при тях и сега водя съдебно дело, за да ми върнат парите. Причината - нищо общо описанието на курса с действителността. Отказаха и да ми върнат парите, след като още след първата лекция сигнализирах за проблемите и несъответствията.
Не се лъжете и бягайте далеч от тях.

# 1 099
 • Мнения: 2 371
Много се смях на нещата, които сте писали за РМ/РМО, scum master и пр. Не знам с колко и какви сте контактували, но изобщо не са зле платени. Бизнес анализаторите също.

# 1 100
 • Мнения: 31
Здравейте,има ли някой,който е запознат какво е заплащането по стажански програми за тест инженерите?Примерно в Бош търсят на такава позиция.Ако някой е запознат ,ще се радвам да ми пише .

# 1 101
 • Мнения: 52
Не знам колко се плаща за стажант - това е най-неясно дефинираната позиция. Зависи много от това дали стажът е на 8 часов работен ден, дали е част от следването ти и т.н.

Но мога да те ориентирам, базирайки се на следните факти:
- заплата за Junior Manual QA е около 1700 лв. нето
- стажантска позиция би могла да се заплаща около 50% до 70% от това, което получава Junior Manual QA

Моля знаещите по-конкретни стойности да ме поправят.

# 1 102
 • Мнения: 27
А знаете ли заплащане на Senior manual QA/ Senior BA?

# 1 103
 • Мнения: 1 213
Понеже повторно питаш едно и също ще ти отговоря - минимум 780 лева бруто. Може и повече според фирмата, задълженията, уменията и т.н.

# 1 104
 • Мнения: 375
ее123456, не знам къде работи синът Ви, но аз съм в ИТ сферата вече почти 20 години и никога, ама никога във фирмите, в които съм била, не е имало само 1% жени. И говоря за жени-програмисти. Още от време оно, в първата ми фирма бяха горе-долу наравно, даже по едно време доста от тях се издигнаха до тийм лийдове. В сегашната ми фирма жени са най-добрите програмисти в компанията, признати са и от клиентите ни, и от шефове и колеги. Направо ми е странно, че още има места, на които се гледа на жена с техническа професия като на някакво полезно изкопаемо, или пък битува мнението, че жените не могат да учат, да работят и да се развиват колкото мъжете.

За QA преди 15-тина години се говореше, че жените са по-добри, защото обръщат повече внимание на детайлите. Ами...най-добрите QA, с които съм работила са били винаги мъже.

За техникъл райтър, понеже имам много, много години стаж като такъв - да, ако се пише само енд юзър документация, един английски е достатъчен. Обаче пак си трябва аналитично мислене - нали трябва да разбереш какво прави програмата, която описваш, а някои са си сложни, зависи от сферата. За езика не съм съгласна изобщо, че B2 е достатъчно - обяснението на сложни концепции с прости думи изисква познаване на езика на високо ниво. А не после да минавам и да пренаписвам всичко, защото някой с B2 няма достатъчно развит стил на изказване. Обаче вече рядко се намират обяви са изцяло енд юзър документация. Последните години повечето са за дев документация, АПИ, гайдове за системн админитратори и т.н., където искат повече технически познания. Иначе специално за тех райтъри има доста работа.

# 1 105
 • Мнения: 3
Ориентирала съм се към backend програмиране. Преди години ме приеха КСТ, но животът ми поднесе изненада и се наложи да запиша в друг град и университет друга специалност.  Миналата година получих доста сериозни проблеми с нервите около работата и бях много месеца на силни лекарства. Реших, че трябва да променя начина си на живот защото ако продължа с нервното натоварване не се знае докъде ще стигна! Затова реших,ч е ще се занимавам с нещо, което имам желание още от преди. Затова избрах JAVA и backend програмирането. Имам някаква представа от програмирането, но то е от миналото. Разбирам английски, но не го говоря добре, но все пак започнах обичението си миналата седмица. Има много ресурси както в ютуб, така и в юдеми, както и в още няколко сайта по темата. Аз лично гледам на английски и руски.  Това са двата езика с най-много полезни и много ресурси по темата. Английските са повече, но в повечето случай са суха теория. Прави ми впечатление, че много араби имат курсове. Доката има руски, които са много добре обяснени, с много интересни и лесни примери, особено за тепърва започващите да учат. Препоръчвам, които разбира руски, да гледа и такива клипове на руски, много ще му помогнат. Особено интресно ми е да гледам клипове с интервюта в руски ИТ компании. Веднага можеш да усетиш тръпката от интервюто.
Лично аз мисля, че за ИТ спациалистите винаги ще се намери работа, ако не в България, то в чужбина! Има много фрелансерски сайтове, където се търсят дори и стежанти! Все пак това е работа, която може да се върши и от вкъщи, независимо къде се намираш. Това, че в момента има освободени да не ви притеснява. Глад за програмисти и кадри в ИТ индустрията тепърва ще започва. Може да е късно, но аз започвам! НО, аз лично се застраховам и паралелно мисля да започна и друг бизнес. Просто в нашата татковина нещата не са това, което трябва да бъдат...

# 1 106
 • София
 • Мнения: 565
Здравейте,има ли някой,който е запознат какво е заплащането по стажански програми за тест инженерите?Примерно в Бош търсят на такава позиция.Ако някой е запознат ,ще се радвам да ми пише .

И контра въпрос: заплащането ли е най-важното за стажантската позиция?  Моето лично мнение е, че това е начин да се пробие в сферата. В случая няма значение каква е заплатата, ако човек може да работи за стабилна компания, с възможности да учи нови неща и да се развива. Трябва да решите какво искате - да успеете да стъпите в сферата и да получите шанс или гоните заплащане? Ако целта е заплащане, то определено стажантската позиция не е нивото, където да го получите. И още, ако целта е заплащане, то трябва да можете да докажете знания и умения, за да го получите.

# 1 107
 • Мнения: 3 620
Вероятно Бош питат колко пари биха искали като заплата, ако кажат висока сума не ги наемат, ако кажат прекалено ниска - също..
Относно големите фирми и честта да работиш за тях винаги се сещам за Уникредит Булбанк. Там стажанстката програма се заплащаше - осигуровка 4 часа на 1/2 МРЗ, но работиш 8 часа, ако след стажът от 6м решиш да питаш за повишение на заплатата ти показват вратата, ако не питаш може да кюташ така и 2-3г.. Ми не мерси

# 1 108
 • СИ
 • Мнения: 3 960
Вероятно Бош питат колко пари биха искали като заплата, ако кажат висока сума не ги наемат, ако кажат прекалено ниска - също..
Относно големите фирми и честта да работиш за тях винаги се сещам за Уникредит Булбанк. Там стажанстката програма се заплащаше - осигуровка 4 часа на 1/2 МРЗ, но работиш 8 часа, ако след стажът от 6м решиш да питаш за повишение на заплатата ти показват вратата, ако не питаш може да кюташ така и 2-3г.. Ми не мерси

Да... От кандидатстващите за работа в голяма компания се иска да са нещо като екстрасенси. Не могат да искат голяма заплата, но и малка не трябва да казват. Трябва да имат висше с две специалности и три езика, но да са на не повече от 25 години. Трябва да имат невероятни умения, които да доказват с месеци и години, но пред хора, които нямат такива умения. Въобще за всичко си има елегантен повод да ти откажат.
А българските банки са отделна категория наглеци. Смешни заплати и работа до пукване. Но винаги има желаещи за работа и кандидатстващи за стажове. От всичките ми наблюдения по банките съм стигнал до извода, че за ниски и средни позиции предпочитат по напористи и по... тъпички. Да опъват за без пари с надеждата, че един ден ще ги повишат или направят някакви дребни началници. И си карат така по 5, 10, 20 години или докато ги изритат.

# 1 109
 • София
 • Мнения: 565
Вероятно Бош питат колко пари биха искали като заплата, ако кажат висока сума не ги наемат, ако кажат прекалено ниска - също..
Относно големите фирми и честта да работиш за тях винаги се сещам за Уникредит Булбанк. Там стажанстката програма се заплащаше - осигуровка 4 часа на 1/2 МРЗ, но работиш 8 часа, ако след стажът от 6м решиш да питаш за повишение на заплатата ти показват вратата, ако не питаш може да кюташ така и 2-3г.. Ми не мерси

Според мен тук бъркаме Щатите.

Ако се кандидатства за позиция и човек е в състояние да докаже знания и компетенции, казва какво иска. От там нататък вече компанията преценява може или не може, иска или не иска да зи позволи съответния специалист.
Щото, тя, компанията, може много да иска и много да харесва човека, ама назначаващия мениджър да не може да осигури нужния бюджет.

За стаж - ясно е, че това е под ентри ниво - общо взето хаотични знания по някакви теми, за човек, който тепърва прохожда в дадена сфера. Личното ми мнение е, че тук последното, което трябва да се гледа е какво е заплащането, защото това в възможност за старт в сферата и е едва началото. Рядко някой може да докаже такива компетенции, че да му бъде предложена по-висока позиция, но и такива случаи съм имала. Пиша от позицията на назначаващ мениджър.

Колкото до питането за промяна на възнаграждението нагоре - ако говорим за ЕТ Груйчо Гручев - много е възможно и набързичко да се разделите. В големите компании не е точно така - има прозорци + оценки по компетенции, дота често и 360 градусова обратна връзка. На базата на това могат да се заявят допълнителни бюджети (ако има изобщо глобално планирани корекции за компанията). Преценката е на прекия ръководител и мениджъра.

Общи условия

Активация на акаунт