Професия ИТ специалист

• 207 553
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 395
Това всяка корпорация го прави в даден момент
Зависи доколко се водиш и какви амбиции имаш и за какво. Ако е за разни символични потупвания по рамото ...

# 1 396
  • София
Да, затова ако си млад и амбициозен най-добрият избор, който можеш да направиш е да НЕ работиш в корпорация Simple Smile

# 1 397
Здравейте, насочила съм се към junior .net developer, но обявите са много малко и се чудя дали изобщо имам шанс. Впечетлението ми е че с QA е по-лесно намиране на работа. С изкаран курс за няколко месеца успяват да си намерят работа. Не ми се иска да зарязвам .Net, защото съм вложила доста усилия и ми е интересно, но се чудя има ли смисъл.

# 1 398
Здравейте, насочила съм се към junior .net developer, но обявите са много малко и се чудя дали изобщо имам шанс. Впечетлението ми е че с QA е по-лесно намиране на работа. С изкаран курс за няколко месеца успяват да си намерят работа. Не ми се иска да зарязвам .Net, защото съм вложила доста усилия и ми е интересно, но се чудя има ли смисъл.

Щом изобщо се замисляш за QA, няма да ти е лесно. Ако имаш желание да работиш като девелъпър нямаше да се чудиш дали има смисъл.
Освен ако даваш QA просто за пример. То няма никакво значение къде и какво. Всичко е въпрос на усилия и капацитет.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 09:07 от celika

# 1 399
  • София

Ами не, не е по-лесно да се намери работа като QA. Особено в момента, особено на позиция младши, особено без образование, а просто с изкаран курс. Съжалявам, че съм толкова директна, но тестването си е отделна инженерна дисциплина и не е нещо, с което пробива в ИТ сферата е лесен и гарантиран.

За съжаление пазарът силно стагнира, особено за стажантски и младши позиции няма никаква възможност за избор,  нито за пазарлъци за пари. За едно място се борят двуцифрено, а понякога и трицифрено число желаещи. Голяма част от тях са от ТУ, ФМИ и са с много гърди напред пред завършилите курсове. Масово се режат бюджети и позиции, почти навсякаъде, а позициите, които не са в корпорация, са за силни мид или старши. В следващите години се очертава да е много трудно.

# 1 400
  • София

Ами не, не е по-лесно да се намери работа като QA. Особено в момента, особено на позиция младши, особено без образование, а просто с изкаран курс. Съжалявам, че съм толкова директна, но тестването си е отделна инженерна дисциплина и не е нещо, с което пробива в ИТ сферата е лесен и гарантиран.

За съжаление пазарът силно стагнира, особено за стажантски и младши позиции няма никаква възможност за избор,  нито за пазарлъци за пари. За едно място се борят двуцифрено, а понякога и трицифрено число желаещи. Голяма част от тях са от ТУ, ФМИ и са с много гърди напред пред завършилите курсове. Масово се режат бюджети и позиции, почти навсякаъде, а позициите, които не са в корпорация, са за силни мид или старши. В следващите години се очертава да е много трудно.

За хората от ФМИ съм съгласен, но за хората от ТУ - не. Завършил съм ФМИ и съм преподавал в ТУ - от личен опит казвам - нивото е МНОГО различно!

# 1 401
  • 🌊
Аз след поне 500 проведени технически интервюта мога да кажа, че университета е нищо, когато го нямаш будното съзнание. Сблъсъците ми с възпитаници на ФМИ ги помня негативно, защото бяха изключително нагли. Имаше доста по-добри кандидати, които са завършили академии, представили са се по-добре на тестовете, на личностните въпроси. "Ама аз съм от ФМИ" и какво от това? Чуждестранните ми шефовете нито знаят ФМИ, нито знаят, че се води престиж. И в Оксфорд да си завършил няма да те вземат когато нямаш елементарна логика, не можеш да си обясниш проектите и пишеш въпросите в Гугъл.

Не знам как е било в други компании, но при нас и преди не можеше да се започне работа като QА само с академия.  Имаше хора, които са били част от open source проекти или uTest. Сега положението е още по-тегаво за хора без опит, че дори и за хора с такъв.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 12:00 от Чебурашка

# 1 402
Много е трудно да се намерят читави кадри. Под читави имам предвид такива, които да мислят и да движат и завършват самостоятелно повечето поставени им задачи. Също да си организират, планират и приоритизират нещата. Повечето хора чакат (понякога дни наред) тим лийда да дойде и да им каже какво да правят, кой да питат, какво да напишат, за да могат да си доведат задачите до край. Или излизат в планирана отпуска без изобщо да споменат на никого докъде са стигнали, за да може евентуално задачата да бъде поета от някой друг докато тях ги няма. Масово хората идват на интервюта неподготвени или от отговорите им става ясно, че просто търсят нещо там добре платено и да е ремоут.

# 1 403
  • София
Аз пък имам точно обратните наблюдения: Хора от академиите са СУПЕР зле. Бармани, не знам си какви ... всички решили, че с няколко месеца академия могат да заменят 15 години училище ( 12 средно образование и 3-4 университет ). Еми не става. Чебурашка, аз нямам интерес да започна работа при вас, но ако искате можете да ме "изпитате" и да видим на ФМИ ли нивото е по-високо или на академия ( без значение коя ).

# 1 404
  • 🌊
За съжаление не мога да ти помогна, защото от година и нещо вече смених професията и съм точно в QA. Та съм видяла нещата от едната и другата страна.
Но пък отношението ти с "бармани и не знам си какви" показва, че вероятно не би се разбирал с екипите, защото ние гледаме успешни деливърита, не кой какъв е бил. Минали са през ЧР, тест и техническо със стари програмист извън България, щом са се справили значи са подходящи.

# 1 405
Little Queen има причини за подобно поведение и то не винаги е в разработчика. Ако фирмената политика е да поставя в конкуренция членове на екипа един срещу друг заради бонус или растеж ...

# 1 406
  • София
За съжаление не мога да ти помогна, защото от година и нещо вече смених професията и съм точно в QA. Та съм видяла нещата от едната и другата страна.
Но пък отношението ти с "бармани и не знам си какви" показва, че вероятно не би се разбирал с екипите, защото ние гледаме успешни деливърита, не кой какъв е бил. Минали са през ЧР, тест и техническо със стари програмист извън България, щом са се справили значи са подходящи.

Изобщо не съм съгласен. Бил съм в немски компании, в американски компании ... никой не преценява по-добре от българите даден кадър. Изобщо не можеш да ме убедиш, че барман, пропуснал 12 години математика в училище може да стане ДОБЪР кадър. Просто има толкова загубени фундаментални познания, че наваксване почти няма ( дори да има не е за няколко месеца академия ). Така че можеш спокойно да пратиш много поздрави на "изпитващите опитни програмисти от чужбина" от един опитен техен колега от България Wink

# 1 407
  • 🌊
Образователната система ли се е променила за една вечер, що ли, но до последно мислех, че всички имат 12 години училищна математика (даже с различните профили), което явно е невероятно постижение.
Другото няма да го коментирам, защото издава някакви комплекси на база елитаризъм. Но хора всякакви.

# 1 408
Вече не всички имат една и съща математика в училище.

# 1 409
Чебурашка то има и голяма разлика между завършил информатика и можещ или завършил информатика за да е информатик. Има разлика във всяко отношение. Тъпото е , че и мениджърите и лидерите и рекрутерите и те са едни такива ... кой със способности, кой завършил с голи амбиции ... и може и най-големия специалист да демотивират до незнайни низини.
Познат, завършил ФМИ с отличен преди години, още като студенти работиха и разработваха и инсталираха системи за големи организации  ... НЕ работи почти от самото начало като разработчик. Защото една рекрутерка след интервю  му написала, че той НЕ разбира нищо от бази данни. А той го е учил това поне 10 г. техникум и фми и на двете места защитава с отличен дипломна работа с разработен проект. Ами ... каза - добре, не разбирам от бази данни. Да си наемат някой който разбира. И си намери позиция в съвсем друга област. А те може и барман да са си взели. Идея си нямам какво са предпочели. Доколкото знам си работи и си е съвсем успешен човека в съвсем друга област и може би е по-добре от разработчик във фирма в която наемащите НЕ разбират нищо от информатика?! Кой им знае мениджърите от какво разбиат.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 12:59 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт