Какво не се яде по време на бременност???

• 58 634
  • 103
  •   1
Отговори
# 45
Всеки е свободен да избере, как да се храни по време на бременност и дали да изключи или не дадени храни.
Моят личен избор е да изключа от менюто си застрашаващите бебето ми храни, понеже това че на някой, който си е позволявал да яде всичко, не му е навредило нищо, не означава, че на някой друг няма да навреди.
В днешно време особено не може да се вярва на качеството на храните и по добре да си вържем гащите предварително. Това, че всеки месец се изследваме за токсоплазмоза, не е гаранция, че не можем да се заразим.

Храни застрашаващи от салмонела (сирена и кашкавали, приготвени с непастьоризирано мляко, сурови или рохки яйца и прочия), храни застрашаващи от токсоплазмоза (не добре изпечени меса, салами, колбаси, не добре измити плодове и зеленчуци), силните алергени (мъхестите плодове, ягодите, фъстъците), големите риби, с високо съдържание на живак.... е за предпочитане да бъдат изключени от менюто ни по време на бременност.

Боба и лещата са источници на фолиева киселина и никъде няма да видите че са забранени за консумиране. Друг е въпроса дали ви се отразяват добре на стомаха, но и по време на бременност най-неочаквани храни могат да ни предизвикат киселини или стомашни разтройства.
Сиренето тип фета не е забранено, щом е от пастьоризирано мляко.

Аз за себе си преценям, че няма да ми стане нищо ,като се лиша няколко месеца от забранените храни, но ако навредя на бебето си , няма да си го простя.
Ако нещо вече толкова много ми се дояде ,си хапвам съвсем малко, колкото да се окуся.

# 46
Аз също съм съвсен нава в това преживяване и се интересувам какво мога и немога да си похапвам, попринцип съм лакомница и не подбирам много. 10 години живях в италия и знам че лекарите там бяха забранили на моя приятелка да яде сурово и полу сурово месо, всечко подобно на суджук, пъстарма, феле елена и подобни, които са сама сушени, никакво суши и и каквато и да била сурова риба.

# 47
  • Варна
Подкрепям BeRa,
не изчетох подробно темата, за което се извинявам и не видях дали е споменато суровото зеле. Аз лично го избягвах, тъй като на практика е невъзможно да бъде измито добре лист по лист, а във вътрешността му може да се развие листерия. Листериозата е много опасна за плода. Да, много бременни ядат зеле и нищо им няма, но аз не исках да рискувам. И зелена салата не ядях по същата причина. Също колбаси от рода на луканка, суджук, пастърма - все неща, които обожавам.

# 48
  • София
Ееее, сега ме наплашихте с това зеле, като прочетох и че симптомите при бременни наподобяват грип, направо хипохондрикът в мен се обади =(
Аз само два пъти ядох зеле де, но винаги си "страдам" от него, така че не смятам, че съм направила нещо по-различно с организма си.
Хапвам веднъж в годината, после "страдам" по два дни и го намразвам.... =)

# 49
Ееее, сега ме наплашихте с това зеле, като прочетох и че симптомите при бременни наподобяват грип, направо хипохондрикът в мен се обади =(

И в мен  Whistling Зеле с килограми поглъщам в последно време, а четох, че понякога протича и безсимптомно  Thinking Ще проверявам къде се правят тестове за тази листерия явно...

# 50
  • Варна
Е, вие сега. Рискът е 1 на н'ам си колко, просто го избягвайте оттук нататък Hug

# 51
Ехеее аз колко зеле съм изяла до сега не е истина, на мен пък скоро ми казаха за мандарините и портокалите, предизвиквали контракции и не знам си какво друго...някой чувал ли е нещо за това??? Ядът ми се ужасно и са пълни с витамини просто други плодове на ми се дояждат изобщо... Честно казано през цялата си бременност до сега (35 седмица) съм си похапвала всичко без естествено меките сирена, яйцата, морските дарове и повечето неща, които не "забранени", но вижте луканка съм си похапвала също и то доста често, сега видях, че не е хубаво дано да няма проблем.  newsm78 Кафето не успях да спра обаче и си пия по едно на ден, доки каза, че може!  ooooh!

# 52
  • Драгоман
   Кафето не е вредно, ако е в нормални количества. На мен ми беве много ниско кръвното и ми препоръчваха кафе и шоколад, а пък от колата спираше да ми се гади и я пиех много - по 1л. на ден.  Peace  Twisted Evil

# 53
Оле и аз се убивах да ям портокали..... толкова много ми се ядяха  Mr. Green един след друг ги белех

# 54
Здравейте,2 дни преди трансфер ядох меко домашно сирене(после разбрах,че било правено и с непастьоризирано мляко)-какво да правя,да бягам ли да си правя тест,имах и грипни симптоми 2 седмици след това,зачервено гърло,(пих прополки за смучене)?Къде се прави този тест!Може ли да съм я хванала тази ковара листерия?

Последна редакция: чт, 09 юли 2015, 20:13 от zyza

# 55
  • Драгоман
  Аз не мисля, че ти има нещо от домашното сирене, но питай АГто си какви са рисковете и какво изседване се прави!  Simple Smile Ето и една статия свързана с тази болест : http://www.domashenjurnal.bg/index.php/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0% … %D0%B5/11472.html Дано ти бъде от полза!

# 56
Нервите ще ти навредят много повече от което и да било сирене Simple Smile)

# 57
А вярно ли е че ако ядеш риба докато си бременна, детето ти ще се лигави след това като санбернар?

# 58
  • Пловдив
 smile3521
Как няма да е вярно?!
Няма такъв смях.
Понеже аз лично не обичам риба и сега трудно и 1 капчица плюнка или повръщано виждам на устата и.
Нееее.... Ще се пукна  Joy hahaha Joy

# 59
Знам, че не е желателно да се консумират:
1.Сурови яйца- заради вероятността да съдържат салмонела. 
2. Меки сирена.
3. Пушени, сурови местни колбаси- заради риска от поглъщане на вредни микроорганизми.

Засега, само за тези се сещам  Mr. Green
Разбира се, всичко опира до личен избор. Аз например от посочените си хапвам от колбасите  Mr. Green , но и имам вътрешна сигурност от това, че ми вземат всеки месец кръв за токсоплазмоза.
Но, пак казвам, всеки решава сам за себе си!

Ядох един път по-рохки яйца, защото напълно забравих,че не бива. Хапвам си и колбаси.
Меки сирена--може ако са от пастьоризирано мляко. Моцарела например може да се яде. Може и другите ако са термично обработени.

А такива неша като прочета като на поста на izabellaaa, и умирам от смях  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт