"ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ" тема 2

• 43 885
  • 1 086
  •   1
Отговори
# 1 005
ей аз съм си но не мога да си вляза с ника - viki1
в Петък Роси може ли към обед да тръгнем - брат ми е свободен след 12 часа - и е на мое разположение, а на мен колата ми се счупи и до петък се моля да я оправят - иначе ще ме возите вие - става ли - то всъщност аз ще карам пикапа на брат ми - съвсем изключих.
за кръстиница - Роси аз забравих да ти кажа - искам и аз, но нека първо го обсъдя с мъжо - че имаме малко проблеми - искам всичко да е точно и ясно.
Роси може ли със парите от памперсите да купя няколко пакета кърпички - и от мен ще купя но нямам много, а парите за този месец са в повечко - поне 10 пакета да купя а newsm78 newsm78

# 1 006
  • София
Може ли и аз да се включа в кръщението на малчуганите  Praynig Embarassed

# 1 007
  • sofia
ей аз съм си но не мога да си вляза с ника - viki1
в Петък Роси може ли към обед да тръгнем - брат ми е свободен след 12 часа - и е на мое разположение, а на мен колата ми се счупи и до петък се моля да я оправят - иначе ще ме возите вие - става ли - то всъщност аз ще карам пикапа на брат ми - съвсем изключих.
за кръстиница - Роси аз забравих да ти кажа - искам и аз, но нека първо го обсъдя с мъжо - че имаме малко проблеми - искам всичко да е точно и ясно.
Роси може ли със парите от памперсите да купя няколко пакета кърпички - и от мен ще купя но нямам много, а парите за този месец са в повечко - поне 10 пакета да купя а newsm78 newsm78

ей,как си се прекръстила Crazy
всичко може,аз също не съм на 100% сигурна,първо бабите да питам как са в петък Wink

имай в предвид,че по това време народа се изнася извън София и в тая посока по това време ще е ад Twisted Evil

За Кръщенето newsm78Всеки може щом иска ,само да знаете ,че ангажимента не е финансов ,а изцяло емоционален и с истинското си значение-Духовен Родител.

Аре,че гости ще идват Mr. Green

# 1 008
Бройте ме и мен за петък в Перник. Искам да занеса някой неща и да видя малките сладурковци, че много ми домъчня за тях...особено за една любимка Blush
За кръстница се пиша и АЗ + още 2 момичета са сигурни,за сега пък после може и още кандидатки да намеря newsm78
По-късно ще се опитам да пусна малко снимки на  ЦУМ-ската група от Великденския базар...

# 1 009
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2089-2136163.html
The Sunday Times, April 16, 2006
Тежкото положение на изоставените деца в България

Никола Смит,Медвен,България

Изтощена и апатична,Елианора? изглежда като 3-годишна, а в действителност е на 17. Прекарва дните си в детско креватче ..., загледана през оградката му  към жълтеникавата стена на голата стая,  стаята- в която се ограничава и целият свят за нея.Елианора не може да движи атрофиралите си ръце, “бягство”  от малкия си “затвор” прави за един час на всеки два дни, когато посещава физиотерапия за крайниците си.

В съседна стая Ерхан, на 7години, е със здраво завързан за леглото си крак и ръце привързани една към друга, за да не бъде “агресивен”.

Изглежда будно и живо дете-усмихва се с беззъба усмивка, когато го погъделичкат по свободното краче. Претовареният персонал има възможност да провежда терапия с Ерхан едва за час на всеки 3 дни...

“Домът” на Елианора и Ерхан е “скрит” в село Медвен в планините на Централна България. Медвен е едно от многото изолирани места, в които българската държава крие своите лишени от родителски грижи деца.

Перспективата за членство на България в ЕС не е довела до резултати, които да  облекчат  страданията на тези деца. За разлика от съседна Румъния, пред България не е поставяно условието да подобри грижите за децата като задължителна предпоставка за членството  в ЕС.

Изоставени от семействата си, тези 51 деца с умствени увреждания оцеляват в Медвен под грижите на една единствена квалифицирана медицинска сестра и няколко души помощен персонал.

Домът им е безрадостен и мрачен.От студения под лъха на дезинфектант, прикриващ миризмата на недобра готвена храна. Тежката тишина се пропуква, но не от смеха на деца, а от изпълнен с болка плач.

За най-тежко увредените деца, страдащи от ДЦП, синдрома на Даун или сърдечни заболявания – животът се свежда единствено до лежане в металните  им кошарки.

Леглата са натикани едно до друго в малки стаи , в които почти няма играчки  и въобще липсва визуална стимулация, децата са оставени да се взират в празното пространство .

Едно малко момиченце не престава да блъска главата си в металните пръчки на оградата на своето леглото. А., на 7 години, със синдрома на Даун,подскача развълнувано и раздава усмивки при влизането на посетители в стаята й.

Атмосферата е ужасно подтискаща и малко външни лица се осмеляват да навестят Дома в Медвен.Дежурната сестра Кодинова споделя, че едва едно-две семейства идват често. “Повечето деца имат  родители, но поради тежките условия в дома не го посещават”.

Добавя също така , че заведението оцелява благодарение на добрата воля на дарители, тъй като държавното финансиране едва покрива разходите за лекарства и за заплатите на персонала . “Имаме нужда практически от всичко - обувки, дрехи, чаршафи, храна, памперси. Положението е много тежко.”

Славка Кукова от Българския Хелзинкски комитет (международна неправителствена организация за човешките права), която осъществява мониторинг върху дейността на подобни домове, изтъква, че въпреки положителната промяна в материалната база (благодарение на извършени ремонтни дейности), нивото на медицински грижи е незадоволително и поставянето на неправилни диагнози на децата е често явление.

Деца-аутисти са връзвани за леглата си, защото от персонала, който ги отглежда не са подготвени за справяне с подобен здравословен проблем. “Когато доведохме на място английски психиатри, те констатираха, че повечето от децата имат само леки увреждания. Като по-голяма част от проблемите им са причинени от институционализирането и липсата на индивидуални грижи” – споделя Кукова.

Друг дом, посетен от екипа на Сънди Таймс, е този в далечното селце Гомотарци, близо до границата с Румъния. Миналата седмица домът е бил под карантина, заради два регистрирани случая на хепатит “А”.

Дешка Николова, директор на заведението, разказва как се е опитала да подобри условията в него и за изграждането на подходящи тоалетни през лятото на миналата година. Но в дома  все още няма квалифициран психотерапевт, нито трапезария за 77-те  обитатели. Децата са наблъскани по 15 в стая в неподходящи по размер малки легла.

Взирайки се в Дунава, който е и държавно граница, Николова разказва за персонала, завърнал се от посещение в румънски социален дом за деца  в град Тимишоара ,служителите били изключително впечатлени от подобрените условия .

Контрастът между социалните домове в двете държави  маркира и бездната между Бълария - държава в стагнация и  реформиращата се Румъния,постигнала промени в социалната сфера благодарение на международния отглас през 90-те,породен от репортажите в медиите за бедстващи сиропиталища.

Дж.К.Роулинг,автор на книгите за Хари Потър- която се свързва с официалните власти в Чехия,  след като прочита репортаж в Сънди Таймс за деца, държани в клетки- също разбулва фактите за тежкото положение на румънските деца-сираци.Наскоро тя основа и нова благотворителна организация в Букурещ- the Children’s High Level Group.

България,със своето 7,4 млн. население, е с най-високия процент на деца в домове/институции измежду държавите в цяла Европа.Правителството цитира статистика за 10 500 такива деца,но неправителствените организации твърдят ,че са между 20 000 и 29 000.

Българският Хелзинкски комитет посочва, че домовете в Гомотарци и Медвен са само пример за стотиците подобни, пръснати в страната. В края на 2005 две деца умират в дома в село Добромирци в Южна България. Едното, петгодишно незрящо момиченце на име Любка, е попарено от вряла вода в банята, където е било оставено само без надзор на възрастен.

Правителството е обвинявано от правозащитниците, че прави незначителни промени, при това- закъснели. Външният министър Ивайло Калфин призна миналата седмица, че "все още има проблем, който трябва да бъде решен, но това ще отнеме време".

Според баронеса Никълсън,либерал-демократ и евродепутат, която поде кампания реформите в детските заведения в Румъния да бъдат поставени като условие за членството на страната в ЕС "същото послание е трябвало да бъде отправено и към България".

Джефри Ван Орден, докладчик за напредъка на България в Европарламента, заявява, че многократно е поставял въпроса през правителството,а “Отговорът е, че се осъществяват реформи,които още не са завършени”.

С евентуалното придибиване от България на статут на държава-член на ЕС през януари 2007г., международните помощи към нея ще намалеят драстично.

Депратаментът за международно развитие се оттегли от страната през миналата година и ще бъде последван от US Aid  и от Save the Children.

“Моето сериозно притеснение относно присъединяването на България към ЕС  е свързано с опасността промяната в статута на държавата да бъде възприета като сигнал,че положението е по-добро, отколкото в действителност е. Има конкретни ужасяващи факти,но това което ме шокира много повече  и от тях е липсата на воля за промяна”,изтъква Лора Паркър,шеф на българския офис на британската благотворителна организация ARK.

За българските изоставени деца има надежда, ако получат подкрепа, съдбите им ще се променят коренно за добро.

“Децата с такива увреждания имат нужда от обич, повече шанс, насърчаване” ,обобщава д-р Ричард Нютън , изтъкнат детски невролог. “Ако им се осигурят, те ще напреднат , когато мозъците им са готови да се учат.”

Последна редакция: вт, 18 апр 2006, 00:01 от March

# 1 010
  • София
Всичко това звучи ужасно и ........много тъжно  Cry....и страшно.......
Каква е надеждата нещата да се подобрят  Sad

# 1 011
 smile3518 "..........Господи, колко много мъка има по тоя свят Господи.......", а аз съм ходила в Румъния преди време и се радвах, че у нас не е така, а тя каква излезе  Thinking ако не ни натискат с пръст отгоре........... Всъщност не мога да намеря вече думи  smile3518

# 1 012
мисля да се стягаме за медвен момичета - децата имат нужда от нас - трябва да ги покажем на света - нека им помогнем, ще преглътнем сълзите, ще скрием мъката - ще раздадем любов и ласки - ще им вдъхнем най доброто което можем - вяра и кураж  - увредени или не те заслужават всикчото щастие н асвета,
Роси, Мерелин защо не пуснем нова тема за Движението че и тази стана огромна и като първи постинг в нея - евентуалните бъдещи мероприятия, и нека след празници , да починем и тн, да направим акция за медвен а? дрехи, обувки - абе всичко - после ще търсим иколи и бусове - и да се изтрелваме натам качили и голямата си доза любов по колите Hug

# 1 013
уф да и нещо спешно за ГЕРИ - Гери удобно ли ти е утре да звъннеш на мъжо - той е от 14.00 до 22.00 на работа в района на света троица, западен парк и тн, ще вземе количката с него - да ти я даде,но незнае в кой квартал ще го пишат- да се разберете как да ти я даде, или да го чакаш към 13.30 при трето районно - не е далеко от овча купел - нали там беше, защото колата ни е развалена и едвам се придвижва с нея. телефона му е 0887/91-90-46 - Дамян Hug
друго важно - намерете ми превоз до Радомир моял ви - ще платя горивото- трябва да закараме за малкия Дани леглото най накрая- днес говорих с майка му - спи в кошче - едвам се събира- моля ви , намерете ми бус или пикап, и братм ще юрна в петък ама незнам дали ще сколаса мамка му- спешно е newsm78

# 1 014
  • sofia
Вики,в Медвен постоянно даваме , и акция правихме ноември,но като знам как рушат децата с увреждания  Sad-никога нища не стига.
Ето,утре пак ще пращаме по линейката им доста багаж-дрехи,превръзки,препарати ,играчки,тетрадки............Преди две седмици пантофи и какво ли не.Винаги заделяме за там,но нуждите са убииствени SadТам са с  памперси за възрастни повечето деца,там липсва квалифициран персонал Вики.Там не е въпрос на база..........

Утре ще разпитвам директорката подробно за генералните проблеми и ще пиша.
Плануваме ходене през май до там,като идеята е да преспим в района.Или да тръгнем рано сутрин и вечрта де се върнем.Пак ще занесем много неща,но пак ти казвам-ние поне винаги им даваме, а аз подозирам,че сме едни от малкото.Знам,че там рядко влизат външни хора и дарители.

За Радомир-нямам никой с бус,никой!!!!!!!!!!!
Момичета,никой ли няма човек с бус Praynig

Марч,от кога е тоя доклад за Медвен newsm78

# 1 015
  • sofia
Бройте ме и мен за петък в Перник. Искам да занеса някой неща и да видя малките сладурковци, че много ми домъчня за тях...особено за една любимка Blush
За кръстница се пиша и АЗ + още 2 момичета са сигурни,за сега пък после може и още кандидатки да намеря newsm78
По-късно ще се опитам да пусна малко снимки на  ЦУМ-ската група от Великденския базар...

Моля те,звънни и питай директорката колко деца и на каква възраст ще са Praynig

# 1 016
Директорката очаква ние да й дадем бройка...аз й бях казала да подбере няколко, нали така се бяхме разбрали ние си! Но сега като гледам как има наплив от кръстници дали няма да можем и повечко да кръстим!?
Задължително трябва да се кръсти Ваня от Доганово, защото тя сега завършва и ще й трябва навигатор!

# 1 017
  • sofia
Директорката очаква ние да й дадем бройка...аз й бях казала да подбере няколко, нали така се бяхме разбрали ние си! Но сега като гледам как има наплив от кръстници дали няма да можем и повечко да кръстим!?
Задължително трябва да се кръсти Ваня от Доганово, защото тя сега завършва и ще й трябва навигатор!

Весенце,въпрос на организация и възможностите на Васко и църквата WinkПомниш първото ,нали CrazyИ едни сокови и такива подобни Mr. Green Mr. GreenТова е само шегичка,но ти си я знаеш Hug

Та,нека като се видим да се разберем,ще го обмислим.Зари и Васко ще слушаме и ще действаме.Гери и Мери ще говорят утре с Веселинова и ще знаем горе-долу децата Hug

# 1 018
Статията, както писах снощи, е съвсем прясна-от тази неделя 16.04,дори пише за карантината в Гомотарци.Ще постна статията в темата за този дом,сега си копирах и последната част от превода в предишния пост,че бях позабравила за нея в бързане  преди едно гости-изпращане за Германия на  приятели.

# 1 019
Потресена съм от статията ! Прилоша ми, докато четях, а си мислех, че най-страшното съм видяла преди години в документалния филм "Дом № 8 " . Да помислим с какво можем да помогнем . Аз също искам да стана кръсница на някое от децата, но май първо трябва да отида с вас до някой от домовете. За съжаление , все нещо се случва и не успявам. Посетих само веднъж дома "Света Параскева" за 1 март.

Общи условия

Активация на акаунт