Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 58 041
  • 756
  •   1
Отговори
# 705
Да-дните разбрах че греша, но за дневното парично обезщетение нещо не схващам. Винаги до сега болничните ми са едни и същи суми на ден

# 706
  • Пловдив
Да-дните разбрах че греша, но за дневното парично обезщетение нещо не схващам. Винаги до сега болничните ми са едни и същи суми на ден

Болничинет преди 45 дневния и 45 дневния са различни понятия.Не сравнявай с преди това.Сега си на МРЗ,което е константа месечно,а работните дни в месеца варират.Затова и дневното ще ти варира.Съвсем нормално е.Всичко ти е наред

# 707
Имам момиченце юли 2014 и сега пак съм бременна термина ми е 14 декември.В момента работя но все още нямам договор имам и 2 години стаж.Ако ми пуснат договор сега имам ли веднага право на болнични

# 708
  • Пловдив
Имам момиченце юли 2014 и сега пак съм бременна термина ми е 14 декември.В момента работя но все още нямам договор имам и 2 години стаж.Ако ми пуснат договор сега имам ли веднага право на болнични

Не си ли в майчинство за първото дете?
Ако ти пуснат договор,ще имаш право на болнични и две години майчинство,да

# 709
Здравейте. От 30.06 трябва да изляза я 45 дневния болничен. Понеже все още не ми достига трудов стаж, ще трябва да взимам първо социално майчинство до януари другата година. Въпроса ми е какви документи ми трябват за социалните и до кога да ги подам? Благодаря предварително

След излизане в болничен 45 дни преди термин се подава декларация за помощ за бременност, в случай, че отговаряш на изискването за доход.

Трябва ли да представя и болничния

# 710
Момичета, има ли въобще такава клауза от Личен състав да ти делят буквално платената отпуска след майчинството на две? Тоест от 22 юни съм в платена и от там ми твърдят, че ми се полагат само 15 дни до края на годината вместо 30. За да съм получила въпросните 5 е трябвало още пролетта да почна. Какви са тези дивотии, някой може ли да обясни?

# 711
Изтече ми първата година майчинство. Договорът ми е прекратен понеже беше срочен. Има ли срок, в който да започна работа, за да мога да ползвам 50% за втората година?

# 712
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Изтече ми първата година майчинство. Договорът ми е прекратен понеже беше срочен. Има ли срок, в който да започна работа, за да мога да ползвам 50% за втората година?
Няма срок.

# 713
Няма срок.
Благодаря, поне затова да си отдъхна, че доста ме ощитиха!

# 714
Здравейте момичета... скоро разбрах  , че сам бремена..малко съм  изпаднала в паника.. започнах да се интересувам за майчинството... имам трудов стаж от 18 месеца през 2013 и 2014 , в момента съм на граждански договор.. веднага ли да говоря с шефа да ме назначи на трудов договор , на каква заплата  мерси предварително .. Simple Smile

# 715
Изчисляването за майчинство е спрямо предходните 24 месеца преди 45-дневния болничен, така че няма кой знае какъв смисъл за 4-5 месеца да те назначат на висока заплата, особено ако осигуровките са за твоя сметка.Сумите по гражданските договори не влизат в изчислението за майчинство.

# 716
Изчисляването за майчинство е спрямо предходните 24 месеца преди 45-дневния болничен, така че няма кой знае какъв смисъл за 4-5 месеца да те назначат на висока заплата, особено ако осигуровките са за твоя сметка.Сумите по гражданските договори не влизат в изчислението за майчинство.

т.е ще получавам колко една МРЗ или много по малко от това...уф  Sad

# 717
Първата година МРЗ, втората, колкото всички останали 340 лв.

# 718
Здравейте. Искам да подам молба за социалната помощ преди раждане. Проблемът е там, че от работа трябва да ми издадът долумент, че нямам нужния стаж за  нормално майчинство, но те  не знаят какво да попълнят. Може ли да ми дадете образец? Благодаря!

# 719
Образец чак няма.Може и свободен текст от типа:
"Лицето...с ЕГН..., адрес.... назначено на длъжност... към дата... има еди колко си трудов и осигурителен стаж...
Важно е бележката да има изходящ номер, дата, подпис на управител и фирмен печат.

Общи условия

Активация на акаунт