Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 59 326
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
Здравете
Юли е месеца в който подавам документи, само че има три месеца в които бях безработна,но не съм била в бюрото по труда
Необходимо ли е да се направи копие от трудовата книжка или те си го проверяват по служебен път?

# 721
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Носете ТК за всеки случай.

# 722
Момичета, има ли въобще такава клауза от Личен състав да ти делят буквално платената отпуска след двегодишно майчинство на две? Тоест от 22 юни съм в платена и от там ми твърдят, че ми се полагат само 15 дни до края на годината вместо 30. За да съм получила въпросните 5 е трябвало още пролетта да почна. Някой може ли да обясни?

# 723
 здравейте мами не съм разбрала но едно момче ми каза че втората година майчинството вече не е 340 а 420 вярно ли е че е увеличено аз съм почти в края на 1 та година и ми е много интересно

# 724
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Момичета, има ли въобще такава клауза от Личен състав да ти делят буквално платената отпуска след двегодишно майчинство на две? Тоест от 22 юни съм в платена и от там ми твърдят, че ми се полагат само 15 дни до края на годината вместо 30. За да съм получила въпросните 5 е трябвало още пролетта да почна. Някой може ли да обясни?
Нещо не схващам.По принцип ти се полага отпуск за целия период.За годината нормативно признатия минимум е 20 дни, а допълнителният вече се полага, ако си работила.

# 725
Нещо не схващам.По принцип ти се полага отпуск за целия период.За годината нормативно признатия минимум е 20 дни, а допълнителният вече се полага, ако си работила.
   водя се на работа, щом излизам в платен отпуск, т.е. от 22 юни. И по правило трябва за тази година да имам 30 р.д. отпуск и не искат да ми ги дадат всичките,за да ме вържат да не напусна. А на мен след този отпуск ми пускат болничен заради бременност и някои рискове.

# 726
А какво се случва с дните от отпуската ако напусна веднага след края на майчинството?

# 727
  • В полите на Пирин планина
А какво се случва с дните от отпуската ако напусна веднага след края на майчинството?

Полага ти се обезщетение за дните, неизползван отпуск, т.е. трябва да ти ги платят.

# 728

Полага ти се обезщетение за дните, неизползван отпуск, т.е. трябва да ти ги платят.

Благодаря  bouquet

# 729
zdraveite.iskam da popitam ot tretiq mesec na bremenosta si sam v bolni4en sled rajdaneto v bolni4eli 6te sam pak ne mi e qsno ili 6te polu4avam mai4instvo

# 730
zdraveite.iskam da popitam ot tretiq mesec na bremenosta si sam v bolni4en sled rajdaneto v bolni4eli 6te sam pak ne mi e qsno ili 6te polu4avam mai4instvo

До 45 дневния болничен преди раждане, Вие ще сте в болничен поради временна неработоспособност. След това от 45 дневния преди раждане отново ще сте в болничен, след раждането ви издават още един за 42 дена и третия е изравнителен до 135 дена, които ви се полагат за бременност и раждане. След изтичане на последния болничен, работодателят ви дава документи за първата година майчинство, която се изплаща на базата на 90% от осигурителния ви доход.

# 731
Здравейте!Знам че тук се обсъждат основно въпроси свързани с майчинството,но знам също че отговарящите са много компетентни и по други проблеми свързани с договори и прочие.
Искам да попитам може ли работодателят да те накара да преминеш от безсрочен в срочен трудов договор?
Четох в КТ и стигнах до извода че само с писмено съгласие на двете страни/чл.119/,обаче има ли някакви други вратички,които евентуално могат работодателите да ползват,и ако ти се променя длъжностната характеристика но не и длъжността може ли...

# 732
Здравейте. Бих искала да попитам дали знаете как изплащат 45 дневния болничен преди раждането?  Имам дни от юли , целият август и два дни от септември? На един път чак през септември или август за юли , септември за август. Мерси предварително

# 733
Здравейте. Бих искала да попитам дали знаете как изплащат 45 дневния болничен преди раждането?  Имам дни от юли , целият август и два дни от септември? На един път чак през септември или август за юли , септември за август. Мерси предварително

Срокът за входиране от работодателя в НОИ на болничния ви е до 10 август. До 10 работни дни от датата на входиране ще ви изплатят първо дните от м. Юли, до 5 работни дни след изтичане на м. Август ще имате плащане за дните от него и по същия начин за дните от м. Септември. Ако имате ПИК код за сайта на НОИ, можете да следите всичко това.

# 734
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Знам че тук се обсъждат основно въпроси свързани с майчинството,но знам също че отговарящите са много компетентни и по други проблеми свързани с договори и прочие.
Искам да попитам може ли работодателят да те накара да преминеш от безсрочен в срочен трудов договор?
Четох в КТ и стигнах до извода че само с писмено съгласие на двете страни/чл.119/,обаче има ли някакви други вратички,които евентуално могат работодателите да ползват,и ако ти се променя длъжностната характеристика но не и длъжността може ли...

Само с писмено съгласие между двете страни - допълнително споразумение по договора. С длъжностната характеристика - не може.

Общи условия

Активация на акаунт