Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 59 330
  • 756
  •   1
Отговори
# 495
аз точно с ПИК кода проверих в сайта,парите са от тях за болничния а ъсх преди това получих писмо че нямам 12 месеца стай при тях........ какво да правя сега според вас ?

# 496
  • Пловдив
аз точно с ПИК кода проверих в сайта,парите са от тях за болничния а ъсх преди това получих писмо че нямам 12 месеца стай при тях........ какво да правя сега според вас ?

Парите са за 45 дневния,за който нямаш стаж?Пиши мейл до НОИ,за да изясните нещата

# 497
имам стаж 6 години сега съм бременна и безработна от 5 дни какво майчинство ще получавам ако се запиша в бюрото по труда

# 498
  • В полите на Пирин планина
имам стаж 6 години сега съм бременна и безработна от 5 дни какво майчинство ще получавам ако се запиша в бюрото по труда

Само социално, до навършване на 1 година от детето и то, ако отговаряте на изискването за доход до 350 лева на член от семейството.

# 499
Не съм точно по темата, но все пак да попитам. Blush
Колко, реално, ще са данъчните облекчения за деца?

# 500
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Облекченията от целия доход са както казват 200/400/600, което обърнато в реални пари за възстановяване е 20/40/60 лв.за съответния брой деца.

# 501
Много благодаря! bouquet
И аз така знаех, че реално е по 20 лв. на дете, но имахме спор със сестра ми и реших да питам. Wink

# 502
Не вярвам да доживея тази държава да връща по 200/400 и т.н лева някога.Както "огромното" увеличение на детските от 2 лв, е работата.

# 503
Здравейте! Ситуацията е следната... В момента съм в болниен, заради проблемна бременност. Ще раждам началото на февруари. Работих по заместване на три различни места при един работодател. Имах три договора - един за 4 часа на ден, и два договора от типа 40 часа месечно. така съм през цялата 2014-та година и до август 2015, когато бях преместена към  едната фирма на 8 часа ( за да не взимам 3 болнични листа всеки път). От септември съм на болнични, но ми се струват по-ниски от колкото мислех, че трябва да са. Чудя се дали не е заради 40-часовите болнични,като вляза в системата на НОИ пише, че не те не ме осигуряват за болест и майчинство...и един вид базата за изчисление тогава е 250 лв ( 4 -часовия ми договор). Така ли е? Така го разбирам аз. 2015 базата ми вече е 500 лв, а от септември насам вече не знам колко ще е. Въпросът ми е ощетяват ли ме тези 4- часови договори през 2014 -та год, те ли са причината за по-ниския ми болничен и ще ми намалят ли майчинството. Все пак аз съм работила сумарно около 8 часа на ден през цялото време. Разпитвах счетоводителите на фирмата, в която съм работила, но не ми дават ясен отговор, само ми казват, че всичко е ОК. Благодаря, дано съм обяснила както трябва.

# 504
Договорите на 40-часа ти намаляват драстично болничния (не, че и този на 4-часа е китка), но няма как да се променят данните вече.Тогава си подписала и си се съгласила да те водят така.

# 505
  • sofia
момиче та какви ка тези облекчения за деца

# 506
момиче та какви ка тези облекчения за деца

http://nap.bg/news?id=2750

# 507
Договорите на 40-часа ти намаляват драстично болничния (не, че и този на 4-часа е китка), но няма как да се променят данните вече.Тогава си подписала и си се съгласила да те водят така.
ами нищо такова не пише в договорите ми, не съм знаела, че ще ме ощетят Sadявно няма какво да се направи, така ли да разбирам?

# 508
  • В полите на Пирин планина
ами нищо такова не пише в договорите ми, не съм знаела, че ще ме ощетят Sadявно няма какво да се направи, така ли да разбирам?

Да потретя след момичетата по-горе - тази информация / за начина на осигуряване / не е задължителен реквизит по ТД и не се вписва в него. Важно е основанието за сключването му. Със задна дата промени няма как да се правят.

# 509
  • София
Здравейте. Имам въпрос и се надявам да е на място и да можете да ми отговорите. В майчинство съм 2ра година. Малкия скоро ще навърши 2год. и не е приет на ясла. Знам,че до 3годишна възраст не могат да ме уволнят и варианта е само по взаимно съгласие. Предприятието,в което работех преди майчинството вече не функционира и съответно няма как да се върна на работа. В този случай,за да ме съкратят и да отида на борсата трябва ли да се иска разрешение от Инспекцията по труда?

Общи условия

Активация на акаунт