Лъскаме баня без сифон с моп от Амазон! 186-та НЕМСКА тема

• 56 691
  • 758
  •   1
Отговори
# 60
  • Germany
Я да попитам съботно-следобедно лежерно, знае ли някой какво е Grünkohl?
http://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCnkohl ето това.
Уж си мисля, че няма какво да ме изненада в кухнята, обаче ето този зеленчук го направи.
Какъв е вкусът му, на зеле, на броколи, на спанак или на нашенското кисело зеле? Тук в Ниедерзаксен имат култ към него, има игри (най-често свързани с яко напиване през зимата, хвърляйки метални топки в снега и след това дружно ядене на Грюнкол, ако си в състояние Wink ), има пътувания, свързани с покупката му, приготвяне и отново ядене с приятели  Thinking. Как се приготвя? Моля, споделете  bowuu

# 61
Знам само, че е много полезно Mr. Green
Тук има доста зелении, които не познаваме - Mangold, малките мини зелчици (забравих им името), разните салати.

Аз чакам Йойо да се върне и да каже рецептата за торта с орехи и Schmand.

Ася, ти пробвала ли си някакви сладки с пълнозърнесто брашно? Просто заместваш брашното ли?
Ако се престраша, ще пиша.

# 62
Grünkohl може да се ползва за заместител на спанака, но има тръпчив вкус и не на всеки ще се хареса.
Mangold е много приятна зеления, много по-нежен и приятен на вкус, дори от самия спанак.
Wirsing е прекрасно зеле, което може да се ползва за правене на сарми, само се бланшират листата.
И трите са богати на минерали и витамини за качествено хранене през зимата.
Не е задължително да ви харесат. У нас грюнкол не е на почит, но другите две много ги ядат

# 63
Идвам без сладки, но с торта   chef
Много лесна, няма дори истинска рецепта. Кремът е Schmand, мед/захар и ванилия. Всеки блат се сиропира, маже се дебело с крем и се поръсва обилно с орехи. Добре е да не са много наситнени, за да хрупкат тук-там. Много е вкусно също, ако орехите първо минат през тиган с малко масло, захар и канела. А ако си правиш домашни блатове, сложи и в тях орехи. Аз както споменах съм мързелива и купувам готови, и правенето на тортата ми отнема 10-15 минути. После идва трудното - трябва да престои непокътната в хладилника "до утре".
Тук продават едни малки блатчета - mini Obstkuchenboden. С тях може да се направят индивидуални тортички. Така е по-диетично, защото не можеш да притичваш до хладилника за още "половин парченце"  Grinning

Синьо, за био-хофладен съм съгласна. Имах предвид  по-скоро масовите продукти по магазините, като био-майонеза или био-вегетариански вурст. Не ме засяга лично, защото не ям такива субстанции, но огромният интерес към тях ме учудва. Или пък (от вчера) био мед, произход-европейски и не-европейски страни. Ми напишете ги на етикета тези страни де, от какво се притеснявате?

Ковачева, мога да ти кажа моето мнение за Grünkohl / по-голяма гадост не съм яла! Да не се засегне сега някой ако го харесва, но според мен точно такъв е вкусът на току-що окосена, сварена трева от ливадата. И на външен вид е точно толкова апетитно.
Ядох го в Берлин, било голям специалитет там. Беше приготвено като гъста яхния с вурст.
Препоръчвам ти горещо, преди да готвиш за цялото семейство, да си купиш една мъъъничка консерва и да го опитате. Да няма после разочаровани.
Иначе рецепти колкото искаш, ако имаш нужда от превод казвай
https://www.google.de/search?q=gr%C3%BCnkohl+rezepte&client= … =1408&bih=662

# 64
Хей! Мерси! И е толкова лесно, сигурно ще опитам. Учудва ме само, че няма желатин.

# 65
# 66
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ооо grünkohl много обичам задушено със зелено тай къри и фъстъчен мус. ям до пукване.
или на чипс  Crazy
при нас в района не е много на почит и го има за кратко през зимата. като го направя на чипс и издържа доста. даже и детето го яде на чипс!
от консерва не бих го яла, по-скоро замръзено. Peace

манголд има оксалатна киселина и си признавам, че мога да ям много малко количества, мъжът ми и детето отказват директно. обаче бок чой (пак чой) ми харесва повече, то е по-неутрално, но и по-скъпо. който има градина - за 6 седмици става готово за консумация.

Ида, всичко правя в пълн. брашно. сладки, кекс, шпецле...
слага се по-малко брашно, че брашното поема повече течност. не всички опити са успешни, защото и захар не слагам  Mr. Green

# 67
  • Germany
Благодаря за коментарите  Hug
Аз повечето зелении тук ги познавам, а вирзинг ми е от любимите. Тъй като съм от почитателите на прясното зеле и постно и с месце, опитвам всякакви варианти. Откакто открих Ярома съм спокойна https://www.google.de/search?q=jaroma+kohl&newwindow=1&e … p;ved=0CAYQ_AUoAQ
Става и за салата и за готвене, нежно и хрупкаво, като е абсолютно същото като нашенското есенно зеле от с. Петърч  Mr. Green
Спомням си първия си сблъсък преди години с бялото немско зеле ooooh!, не знаех, че трябва да го режа на банциг  Mr. Green
Обаче интересът ми към зеленото зеле е още повече изострен след противоречивите ви оценки, ще го пробвам задължително, обичам експерименти  Peace
Забелязвам и друга промяна, от преди 10 години. Преди живеехме в Мюнхен. Често купувахме зеленчуци от дворовете и градините около Мюнхен. Гледаш го - прекрасен зеленчук, като картичка  Mr. Green. След един ден в хладилника ставаше на каша Crazy, не знам как ставаше така, но и салатите, и морковите, и доматите ги застигаше същата участ. Сега все очаквам да се случи същото, а то не се случва, седят си издръжливи в хладилника, могат да изкарат и седмица. И въпросът е, кога е имало повече химия - сега, или преди Thinking. И какво купуваме всъщност, от тези био дворове Thinking

# 68
Ковачева, и на мен ми се е случвало, но с моркови и не след 1 ден...
не помня био ли бяха или не... newsm78

щом обичаш зеле - пробвай японските пици. бях скептично, но вкъщи се харесва, детето също яде (а е злояд...)  Wink

# 69
Здравейте Simple Smile Не можах да намеря инфо за педиатър във Франкфурт или околностите. Ако някой може да ми помогне, моля да ми пише. Благодаря! Хубав и спокоен и вкусен неделен ден от мен  Grinning

# 70
  • The QC to be!!!
Grünkohl не сме му много почитатели заради трапчивя му вкус, но става с малко лимон да го притъпи.

# 71
Здравейте Simple Smile Не можах да намеря инфо за педиатър във Франкфурт или околностите. Ако някой може да ми помогне, моля да ми пише. Благодаря! Хубав и спокоен и вкусен неделен ден от мен  Grinning

и в гугъл ли?

# 72

knick_knack, аз съм на 50 км от Баден-Баден. Имам си моите наблюдения над региона, но на въпроси от рода на "Кой квартал е добър за живеене?" не мога да отговоря.

Здравей, Синьо Simple Smile, ще се радвам да ми споделиш личното си впечатление от района. За квартал няма да те питам Laughing, но всичко общо взето ме интересува. Само да кажа, че сме с малко дете на 3 и половина месеца и съм притеснена за това какво и как ще мине. Аз не говоря немски, само английски и руски, а мъжа ми ще работи инженер в една фабрика в Баден - Баден.
Ако искаш и можеш пиши на лични, за да не спамим темата. Благодаря ти  bouquet

# 73
  • Немция
Кова4ева, по4ти не съм имала слу4ай на бързо скапващи се зелен4уци в хладилник, може да са били застояли и това да е при4ината. Thinking Един любопитен пример- имах една колежка монголка преди години, която ми е разказвала за зелен4уците при тях, внос от Китай, които нямали сваряване- моркови, грах дори и след варене оставали твърди.  Crazy

Грюнколь не е и моята любов според традиционния му на4ин на приготовление, може би трябва да си израстнал с него, за да ти липсва. В съ4етание с Пинкелвурст Mr. Green от Северна Германия става още по-трудносмилаема комбинация.
Виж, с азиатски подправки, като описаните от Ася бих го пробвала. Wink
Ася, как правиш 4ипс от това зеле? Бих опитала, макар 4е не вярвам голямото Бибит4е да посегне към него поради тъмнозеления му цвят.
С вирзинг не съм готвила, май е крайно време да го пробвам. Манголд съм яла на гости, беше малко жилаво, но може и от готва4ката е да е било. Wink В азиатски супи ми харесва, но като цяло с него не съм експериментирала.
Като заместител на българското зеле, харесвам Spitzkohl, има бързо омекващи и сравнително нежни листа, яла съм и кисело зеле от него Sunglasses (но не съм го слагала аз).

# 74
Бибит, накъсвам grünkohl-а на парченца, като жилките ги махам.
парченцата са малко по-големи от 2Е монета. така една купа накъсвам. после слагам малко зехтин или друго олио, малко соев сос и сусам. почвам да мачкам, всички парченца да са омазани.

после на тава с хартия се редат, ама без да се застъпват и да са разперени. слагат се на 80С за около 10-15мин. трябва да се следят, че бързо изгарят. имат много приятен пикантен вкус и за бира са супер.
може да има с друга марината, ама на мен тези са ми вкусни и не съм пробвала с друго. от зехтина понякога леко нагарчат, та сложи неутрално олио!
ето го чипса
Тим ги яде, защото са солени...

Общи условия

Активация на акаунт