Не стига, че

• 40 571
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 420
Е, хайде сега, как пък няма да следя цикъла на дъщерите си, което не значи непременно да им бъркам в гащите. Споменаха се няколко варианта за нормално споделяне и задаване на въпроси по темата. Ми то забременяването е само едната страна, нали има и други здравословни проблеми, които водят до нередовен цикъл. И защо да не ми споделят за сексуалните си тревоги и преживявания? Сексът е много важна част от живота на човек и не е лошо да се прави, въпросът е да се знае как. Като с храненето - жизнено важно е, стига да не прекаляваш с количеството и да внимаваш с качеството.

# 421
Мамасита, твоето не ми прилича на възпитание, а на осакатяване, душевно и емоционално. Да показваш на един подрастващ, че не става за това или онова, че не може да прави това или онова е изначално погрешно, така му вменяваш комплекс за малоценност. Да му обясняваш, че приятелите му не стават, че не те са тези, които, а майка му и баща му, тия ги разправяй на както се казва ръката ми. Трябва да има баланс, ако не искаш да превърнеш подрастващото си дете в емоционален инвалид.

# 422
Имам дъщеря.
И сега ме лъже за дребни неща,
но не е навършила 9.
И се ужасявам от мисълта за нещо подобно.

На мен ми става мъчно за това дете. Имам предвид майката на бебето.
Тя е още дете. Необяснима ми е тази агресия и злоба.
Дори в правото, това престъпление се третира различно, нали знаете.

В хепи соца се случваше всичко, което се случва и сега.Аборти, дететубийства, отцеубийства, изнасилвания, гейове, наркотици и прочие.
Разликата е в нивото на информираност.

Не съм прочела докрай темата, но мнението на Ази се покрива изцяло с моето. Peace
Такива случаи на ранно забременяване е имало винаги.
И все са били срам и позор...
Моя далечна роднина, ученичка в елитна гимназия, преди 40+ години, е починала при криминален аборт с вретено... Shocked

Жал ми е за това момиче. Confused
И да, на 15 е дете.

За укриването - раждах с жена, която почти нямаше корем.
А след раждането направо ѝ хлътна.
Беше слаба. Peace

# 423
Разбира се, че майката трябва да е наясно кога точно идва цикъла на подрастващата й дъщеря. Нужно е само да наблюдава. Момичето трябва да се научи от майка си да си води календарче, да не се чувства неудобно да коментира ако има притеснения. Защото те могат и да не са свързани с бременност, а с някакъв проблем, заболяване, което майката ще може да идентифицира много по-лесно от дъщеря си.
Странно ми е как може да поставяте под съмнение такива взаимоотношения. Неслучайно на 15 години още живееш при родителите си и те не са ти просто хазяи.

# 424
Как'Сийке, има разлика между свръхпротекция, която си личи и такава, която е невидима- просто в битието да не остане време и енергия за глупости.

Има разлика между подтискане и пренасочване на енергията.

А най-голяма разлика има между бъдеще пожелателно (аз ще, аз никога няма да), сегашно олемалеквостана и минало славабогусвършило време.  Laughing

# 425
Сийка май буквално ги приема нещата.
Един човек може да бъде контролиран и без да го заключват и обръсват как Сийке.
И децата не се учат на самостоятелност като ги пуснеш на пиацата да се оправят сами, а като им подаваш толкова за колкото вече са готови.

# 426
Ах, благодаря, че ми каза.
Направо да взема да си родя още едно ли, толкоз мъдрост да не става зян.  Laughing
Извинявай, Герри, твоите деца колко са големи?

# 427
Стига де, вие наистина ли смятате, че може да контролирате един тийн на 15 на 100% от свободното му време? Ама нали и вие сте били по на 15-16, та за някои дори не е било толкова отдавна.

Ако детето няма сигурността да сподели с родителите си, няма друга сила, която да го накара да направи това. А за криене - о много неща могат да се скрият от родителите, ама наистина много.

Герри, 15-16 годишно няма да чака да му подаваш ти, то има от къде да се учи. И ако ти се правиш на ощипана, че му е рано да знае някои неща, има кой да ми ги обясни и на теория и практика. И на 15 ако според теб не е готово за секс, вярвай ми няма и да разбереш кога го прави.

# 428
Стига де, вие наистина ли смятате, че може да контролирате един тийн на 15 на 100% от свободното му време? Ама нали и вие сте били по на 15-16, та за някои дори не е било толкова отдавна.

Ако детето няма сигурността да сподели с родителите си, няма друга сила, която да го накара да направи това. А за криене - о много неща могат да се скрият от родителите, ама наистина много.

Герри, 15-16 годишно няма да чака да му подаваш ти, то има от къде да се учи. И ако ти се правиш на ощипана, че му е рано да знае някои неща, има кой да ми ги обясни и на теория и практика. И на 15 ако според теб не е готово за секс, вярвай ми няма и да разбереш кога го прави.

+1
И когато писах за проверка на цикъла съвсем нямах предвид бруталното "бъркане в гащите", ама щом така го възприемат някои - тяхна си работа. Просто ако детето има доверие и е готово да сподели ще го направи, ако не е, ще си слага превръзки, щом знае че го следят и без да е в цикъл. И мама после пак ще е изненадана, нищо че се е опитала да контролира. Със забрани и погнуси нищо няма да се постигне, детето на 15 - 16 трябва да знае, че ако прави секс трябва да се предпазва ефективно и мама няма да подскочи като ужилена, ако случайно разбере. И ако случайно се получи бременност - има медицински процедури като крайна мярка, не контейнери за смет, но преди това трябва да си споделил спокойно с родителите си за този проблем.

# 429

Твойте 15-16 годишни от улицата ли ще се учат или от семейството си?
Не че нещо-питам просто...
Ако авторитета на родителя е изпаднал до толкова в очите на децата, че да търсят опора и съвети на улицата то логичния завършек ще е при гинеколога или за ранен аборт или за тиин бременност  естествено

И това, че му е обяснено какво е секс на 13 години то това не значи автоматично че  трябва да му връчиш презерватив и да ходи да прави безопасен секс..с някой батко от училището нали?

И много сте ми интересни. Едно време и сега също децата се учеха да пушат в училищния двор. Но имаше и такива, които не копираха от по-големите и имаха доверие на родителите си , че пушенето е вредно и глупаво. Тези деца сега заключвани ли са били или обръсвани или им е бъркано в гащите?
Ами същото е и със секса. Ако е достатъчно умно да разбере и родителят достатъчно добър да му внуши, че секса преди 17 години е вреден и за емоционалното и за физическото му здраве то това е един малък успех във възпитанието и доверието с децата.
Трудно е и малко успяват.

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 12:12 от Герри

# 430
Гери, децата предпочитат компанията и съветите на техните връстници, отколкото на родителите и това започва някъде към 12-13 годишна възраст. Външното влияние е много по-силно. Това всеки психолог ще го потвърди. Не става въпрос да го пращаш да прави секс, а ако се е случило нещо, да може да ти каже, за да се вземат мерки навреме.

# 431
Моите 15-16 годишни се надявам, че няма да имат желание да се учат от улицата. До тогава има време, дано съумея да постъпя правилно. Никой не е защитен.

И никъде не съм казала, че ще му връча презерватива с богословията да прави безопасен секс, но ако е добре информирано:
1. То само ще изиска презерватив
2. Няма да има страх и притеснение да сподели с мен или баща си, ако се е случило нещо "нередно"
3. Ще уважава себе си, а няма да се чуди как да "слага презерватив на пиян батко".

# 432
Прави ми впечатление, че повечето, квалифициращи момичето са по-близко до нейната възраст от до тази на Хърмаяни, например, които някак си по-нормално анализират ситуацията.
Разбира се, че родителите на недораслите родители имат огромна вина, има вина и еснафщината и криво разбрания морал.
Напълно съм съгласна, че на по 15 са си още деца, а и за момчето на 17 важи същото - те и по-късно съзряват.
По принцип има доста случаи, в които зрели жени раждат без да са подозирали, че са бременни или до края или поне до не малко преди термина. Не вярвам този случай да е такъв, та по-си мисля, че има объркана връзка дете-родител.
А най-ми е любимо, когато майки на бебета и 1-2 годишни се заричат за каквото и да е свързано с децата им. Има прекрасни деца, които се променят неимоверно в пубертета и не винаги е от липса на родителски грижи. Има и такива, които и по време на пубертета са прекрасни, но после не се справят, а има и деца с много проблемно поведение, които се превръщат в отговорни възрастни.
Не е ясно изобщо в този случай какво е довело до подобно развитие.
Ако изчакаме становището на следствието може би ще имаме върху какво да дискутираме.
За незабелязването на бременността от родителите и аз съм супер скептична, освен ако не е била от онези, гореспоменатите редки случаи.
Моите родители не бяха от най-разговорливите на тема секс, но пък и не е било табу. давали са ми информация и винаги са знаели какво правя и какво знам. за цикъла ми съшо са знаели без да навлизат в личното ми пространство. С майка ми, чисто по женски си споделяхме, кога, как, гадно ли е т.н, а баща ми винаги ни е снабдявал с превръзки и тампони, защото той пазаруваше.
Сега аз говоря открито със синът си на тази тема и се надявам, че ако има такъв проблем, ще се обърне към мен и баща си за помощ и подкрепа и единственото нещо, което мога да гарантирам, че помоща ми няма да се изрази в прикриване.

# 433
   Имайте предвид, че има доста причини, които могат да попречат на детето да се обърне за помощ и да крие от родителите си както, че прави секс, така и че има нужда от помощ - нежелание да ги тревожи , страх, че ще ги разочарова, срам, че е нарушило това което е важно за тях.

Ако знам, че майка ми има възгледите на Мамасита или Гери, тя ще е последната, която ще узнае, че правя секс на 15 и недай си боже е станал фал. Примерно слагам имената, защото не прочетох всички...

Помислете реално. Човек не лъже родителите си  защото се страхува от тях. Има и други, по-фини причини.

# 434
Моите 15-16 годишни се надявам, че няма да имат желание да се учат от улицата. До тогава има време, дано съумея да постъпя правилно. Никой не е защитен.

И никъде не съм казала, че ще му връча презерватива с богословията да прави безопасен секс, но ако е добре информирано:
1. То само ще изиска презерватив
2. Няма да има страх и притеснение да сподели с мен или баща си, ако се е случило нещо "нередно"
3. Ще уважава себе си, а няма да се чуди как да "слага презерватив на пиян батко".
И за да уважава себе си трябва да знае, че ако тръгне с 20 годишен когато е на 14 и остане насаме с него и консумират алкохол то такава ситуация се казва "да се поставиш в положение на потенциална жертва" Децата трябва да се научат да разпознават потенциалните опасности. Това на теория. Практиката знаем, че е сложно нещо.
Съгласна съм с всичките ти точки. Peace

Гери, децата предпочитат компанията и съветите на техните връстници, отколкото на родителите и това започва някъде към 12-13 годишна възраст. Външното влияние е много по-силно. Това всеки психолог ще го потвърди. Не става въпрос да го пращаш да прави секс, а ако се е случило нещо, да може да ти каже, за да се вземат мерки навреме.
Ти си се предала без бой. И такива психолози не искам и да чувам. Улицата има силно негативно влияние само върху нестабилните деца.

Общи условия

Активация на акаунт