С малко МАЙСКО тумбаче напред, втори триместър привет! - Тема 5

• 32 609
  • 715
  •   1
Отговори
# 615
Seagirl, това е двойно страхотно Simple Smile

Vitaminka, за съжаление това е поредната история изпълнена с похвален ентусиазъм от една страна и с много глупост от другата, поне първото е някаква надежда Sad За съжаление, не единствената с която ще трябва да се сблъскаме Sad Надявам се скоро да има подготвени екипи. Знаеш ли дали може да се направи едновременно и даряване и взимане на материал за съхранение, в смисъл дали има достатъчно и за двет? Ако решим да съхраним, това ще е начин да се избегне и бюрокрацията? Питам теб, защото все пак си медицинско лице, а ако трябва да се обаждам по институции и други, няма да имам нервите на тази мама...

# 616
Здравейте, дами Simple Smile
Не съм писала отдавна, но не бях в страната. Ще се върна да ви прочета като ми остане свободно време.
Днес бях на преглед. Бебчо доста е пораснал от предния път.  Не спря да се върти и да мята с ръчички. Всичко с него изглежда наред. Пуснаха ми изследванията и официално ме записаха в ЖК. Взеха ми и кръв за БХС и сега остава да си чакам резултатите.
Притесняват ме две неща. Първото е че хемоглобина ми от сега с по-нисък. Не съм спряла да ям месо, но съм го намалила (нямам голямо желание за мръвки). Сега ще се поразровя да си припомня какво трябваше да се хапва за да се пооправи положението.
Второто нещо което ме притеснява е кашлица Sad Консултирах се вече с 5-ма лекаря и всеки е със собствено мнение по въпроса. Нямам температура, гърлото ми е добре, гърдите ми са идеални, нямам хрема, а кашлям. Sad  Започнах с нещата предписани от специалиста по уши-нос-гърло и силно се надявам да избегна антибиотика. 

# 617
Мами искам да ви питам запазих час за другата седмица за ФМ и 4D в 12 г.с рано ли ми е ? Sad

# 618
Не ти е рано Дяволче, даже си е точно на време. ФМ се прави от 11 г.с. до 13г.с. и 6 дена, доколкото аз знам. Моята е за 12 г.с. и 4 дена

# 619
Seagirl, честити ти сини гащи!   bouquet Ще сложа щъркелчетата в другата тема. Peace

Габче, радвам се, че съм била полезна.  Hug

# 620
  • София
Привет, мамчета! Simple Smile
Еха, колко нови попълнения! Добре дошли на всички и лекичко бременеене!

Ангелски Дявол - идеално е в 12 г.с. Аз отидох уж в 13гс 0дни, а се оказа че бебо се развива много напред и отговаряа на 14гс и 5 дни и вече беше малко късничко.

seagirll - браво за добрите новини!

Жълто пате - за вигане на желязото - спанак, цвекло, нар (той обаче запича). Аз не ям никакво месо откак съм бременна, ама хапвам често от тези неща и ми беше в норма хемоглобина. Който се сеща друго да допълва.  За кашлицата момичетата споделяха за някакъв сироп с ряпа и захар, ама как беше не помня.

Хубав и слънчев уикенд на всички!

# 621
  • София

Притесняват ме две неща. Първото е че хемоглобина ми от сега с по-нисък. Не съм спряла да ям месо, но съм го намалила (нямам голямо желание за мръвки). Сега ще се поразровя да си припомня какво трябваше да се хапва за да се пооправи положението.

Жълто пате, моят хемоглобин е точно на долната граница и докито ме прати да си изследвам само желязото, което се оказа доста над нормата. Така че, не знам дали е съвсем добре на собствена глава да се опитваш да си вдигаш хемоглобина с храни или витамини, съдържащи желязо, както те съветват някои от момичетата. По-добре попитай АГ-то.

# 622
  • в ябълковата градина
Жълто пате, какво са ти предписали лекарите?
Аз се заразих от малкия и сега се боря с отвратителна кашлица, която е от задна хрема.
Пия сироп Гринтус и слагам капки за нос. Много ми е кофти.
И аз други симптоми нямам.

# 623
Момичета, признавам си изобщо не ми е минавало през ума това за стволовите клетки  Embarassed а и не лекарката ми не е споменала нищо. Хареса ми идеята за дарение, ще разпитам как е тук , научавам толкова неща от вас   bouquet  bouquet 

# 624
Жълто пате, какво са ти предписали лекарите?
Аз се заразих от малкия и сега се боря с отвратителна кашлица, която е от задна хрема.
Пия сироп Гринтус и слагам капки за нос. Много ми е кофти.
И аз други симптоми нямам.
В момента ползвам спрей за нос заедно с панадол и още едни таблетки. Имам изписан и антибиотик, в случай че започна да вдигам температура и ме заболи гърло, но според лекаря е малко вероятно да се случи. Имам доверие на този лекар. Доволна съм от прегледа и се надявам всичко да се оправи с неговите предписания.
От другите специалисти имам изписани антибиотици в комплект с капки за гърлото и билкови капсули. Този сироп Гринтус ми го изписаха и на мен вчера и аз го започнах. Днес ми казаха да го спра. Не бил подходящ за случая ми.
За хемоглобина моят в момента е 115 ще се консултирам и с лекараката която ми води ЖК. Миналия път ми се наложи да пия желязо и ми се иска да не стигам до там и сега.
Благодаря за мненията и съветите ви момичета  bouquet Чувствам се по-добре като споделих с вас.

# 625
Привет на всички отново. И аз да споделя, че днес бях на ФМ в 11 г.с. Бебчо е добре, но ме изненадаха с една екстра - имала съм миома 4 см Sad  Cry  Лекарката каза, че е нормално за голям процент от жените и трябва да се следи. Аз обаче съм притеснена цял ден. Ще ходя пак след 2 седмици и тогава евентуално ще правя БХС. За него все още се колебая да не ме хвърли в излишни притеснения....

# 626
Привет на всички отново. И аз да споделя, че днес бях на ФМ в 11 г.с. Бебчо е добре, но ме изненадаха с една екстра - имала съм миома 4 см Sad  Cry  Лекарката каза, че е нормално за голям процент от жените и трябва да се следи. Аз обаче съм притеснена цял ден. Ще ходя пак след 2 седмици и тогава евентуално ще правя БХС. За него все още се колебая да не ме хвърли в излишни притеснения....

Не се притеснявай мила, аз съм с 10 см миома, просто трябва да се следи, а и има значение къде точно е разположена  Hug

# 627
  • Бургас
Ето малко инфо за желязото, което съм събирала през годините от съветите на Косе Босе:

Ето малко повече инфо за храните богати на желязо:
Съдържание на желязо в зърнените храни:
Просо  100 г -     6.8 мг
Елда   100 г -     3.9 мг
Ечемик (глутен) 100 г -  6.0 мг
Овес (глутен)  100 г -   4.6 мг
Пшеница (глутен) 100 г - 3.1 мг
Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни обаче е доста ниска. Може да се подобри с едновремения прием на витамин С. Продуктите богати на желязо не се консумират с млечни продукти и продукти богати на калций, защото калция пречи на усвояването на желязото.
Съдържание на желязо в месните продукти:
Черен дроб 100 гр - 8.8 мг
Телешко сърце 100 гр - 6.0 мг
Телешко месо 100 гр - 3.1 мг
Свинско месо 100 гр - 3.1 мг
Агнешко месо 100 гр - 1.9 мг
Пуйка – тъмно месо 100 гр - 2.4 мг
Светло месо 100 гр - 1.2 мг
Пиле – тъмно месо 100 гр - 1.6 мг
Светло месо 100 гр - 1.2 мг
Риба 100 гр - 1.0 мг
Съдържание на желязо в зеленчуци и плодове:
Леща (сварена) 1 чаша   6.6 мг
Леща, готвена 1/2 чаена чаша  - 2.1 мг
Цвекло 1 чаша           2.8 мг
Спанак (сготвен) 1 чаша - 6.4 мг
Грах (сварен)  1 чаша -  1.2 мг
Грах, готвен 1/2 чаена чаша - 1.7 мг
Броколи (варени) 1 чаша -   1.1 мг
Брюкс. зеле (варено) 1 чаша - 1.1 мг
Зрял боб, готвен 1/2 чаена чаша - 2.6 мг
Зеленчуци, готвени 1/2 чаена чаша - 1.8 мг
Плодове:
Сушени кайсии 10 половинки  - 1.9 мг
Фурми 5 бр. - 1.2 мг
Стафиди 1/4 чаена чаша - 1.4 мг
Сушени сини сливи 5 средно големи - 1.2 мг

Усвояването на желязото от растителен произход е до 10%. Желязото, което се среща в животинските продукти, в червените меса, в черния дроб и яйцата се абсорбира много по-лесно от организма, отколкото желязото, което се среща в растенията, орехите и зърнените храни. Когато се приема само растително желязо, трябва да се хапне и нещо, което съдържа много витамин С. Добри източници на витамин С са цитрусовите плодове и сокове, доматите, ягодите, пъпешите, тъмнозелените листни зеленчуци и картофите. Кафе или чай заедно с храна, богата на желязо не трябва да се приема, защото те пречат на усвояването му от организма. Чаят може да намали усвояването на желязото с 60%, а кафето – с 50%. Танините, които се съдържат и в двете, оказват са причина за неблагоприятното им влияние върху усвояването на желязото. Калцият също възпрепятства приемането на желязото.
Фитатите в някои зърнени храни, фосфатите в някои газирани напитки (кока-кола) и може би някои влакнини могат да пречат на усвояването на желязото.

Най добри източници на желязо с животински произход са червено месо, пиле, гъше месо и най вече черен дроб. От растенията най-много желязо имат броколите, спанакът и лещата.

seagirll Честита двойна синя радост!

И аз се боря все още с болките в гърлото, ту отминават, ту пак се появяват. На преглед при АГ съм в понеделник и ще го питам какво да си взема, че на своя глава не смея нищо да купувам. Пия чай от шипка, смуча лукчета, пия много течности, ям лимони...
Аз болно гърло в къщи лекувам с компрес от извара и до сега е действал безотказно. Та две нощи подред мисля, това да направя и дано има досегашния ефект.

Последна редакция: пт, 31 окт 2014, 22:33 от Никки

# 628
  • София
Seagirl, това е двойно страхотно Simple Smile

Vitaminka, за съжаление това е поредната история изпълнена с похвален ентусиазъм от една страна и с много глупост от другата, поне първото е някаква надежда Sad За съжаление, не единствената с която ще трябва да се сблъскаме Sad Надявам се скоро да има подготвени екипи. Знаеш ли дали може да се направи едновременно и даряване и взимане на материал за съхранение, в смисъл дали има достатъчно и за двет? Ако решим да съхраним, това ще е начин да се избегне и бюрокрацията? Питам теб, защото все пак си медицинско лице, а ако трябва да се обаждам по институции и други, няма да имам нервите на тази мама...

Мисля, че не може да се вземе за две... поне знам, че количеството е важно при взимането.

# 629
Благодаря ви момичета  Hug

Наистина еуфорията е голяма, раздухваме на рода и приятели и ни е някак весело с ММ Simple Smile Освен това разбрах за още една бременна приятелка днес и още повече ми се вдигна настроението Simple Smile

Моя хемоглобин е 106, с предната бременност ми падна под 100, доста неща пих, накрая долу-горе се нормализира, ще видим сега как ще го боря.

Общи условия

Активация на акаунт