Истории от комунистическа България

• 157 982
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 180
Преди години споделих тук спомен на майка ми, че са й били печат на бедрото, заради късата пола, а баща ми са го остригали нула номер в милицията, заради това че имал коса под тила, разпрали му и дънките. Обявиха ме в лъжа.
     Тези неща ги разказваше моят баща. И за "Зозите", и за печатите по бедрата на момичетата с къси поли, за разрязването на панталоните с ножици, затова как са му намалили поведението (или искали, не помня вече), защото на рождения си ден слушал "Бийтълс" и как в техникума в Стара Загора четири години му чели името като нарушител, защото се прибрал с влака след вечерния час.
    Майка ми разказваше за задължителната униформа, дори след училище и за баретите, без които нямали право да излизат.
    Но разказите им не бяха пропити с огорчение. Звучаха леко носталгично-иронично. Звучаха като мъж, споделящ случки от казармата, която е мразел докато е бил войник.

# 181
Като чета тук, май само в нашето семейство не е имало репресирани, взети много имоти, магазини, гонения.

И в моето семейство не е имало подобни неща.

Като докторантка, обаче, съм изчела голяма част от Партийния архив и тези на министерствата от Първата световна насам, личните истории са просто нищо с това, което пазят архивите.
Безброй прашасяли папки с необработени документи. Нямането на пари понякога е хубаво нещо.
И вярвам, че има много неразказани, ненаписани и забравени гадости и мръсотии.

Малко съм изумена, че не се помнят хлорните обгазявания в Русе и мястото на протестите срещу тях за падането на режима.

# 182
Като изключа разните глупости в училище като военното обучение (което всъщност беше супер весел купон), политическите дивотии, с които ни пълнеха главите и т.н., други лоши спомени май нямам. Освен разбира се, че бутнаха къщата на едните ми баба и дядо за да построят Община Варна отгоре, срещу което им дадоха апартамент в Младост, което тогава си беше просто "до затвора".  Twisted Evil Но пък на друга къща нашите успяха да издействат закачане на мраморна плоча с надпис "Тук е било музикално училище ХХХ ...", та я обявиха за паметник на културата и никой не я бутна. Докато не дойде демокрацията разбира се и баща ми и брат му не сътвориха там една супер грозна кооперация.
Друго, друго, ... не се сещам. Е, гадничко беше като нямаше ток и се чакаше на опашки, но съм била малка и не го възприемах тежко. Нашите живот си живяха де. За това съм категорична, те също. Без никой никога да е бил член на БКП. Но все пак спомените ми са от последните години.

# 183
златната толумба, малко по-назад в темата говорихме за хлорните обгазявания, наред с Чернобил.

# 184
  • Once there was a Hushpuppy...
Каси, що палиш така Hug Не се отказвай да пишеш.
Аз пък не ги разглеждам нещата, като теб кой се жалва и кой не от кумунизма...
За мен са интересни историите.
Аз също съм живяла много хубаво по време на соц. режима. Защото бях сравнително малка, за да разбирам доста неща. Трябваше да ставам комсомолка, когато падна режима. Ех, как се радвах, че не станах. Не ми се учеха поредните комсомолки глупости.
Освен това, в къщата ми стои Mr. Green един представител, на тези, които са живяли мноооооого добре Grinning От облагодетелстваните, от приближените, така да се каже...
И, какво от това?
Ето ти казваш, че нямаш лоши спомени, казваш противопоставям ви моите спомени срещу вашите...
Е, и какво от това?Нито някой в нещо те обвинява, нито виждам смисъл от подобно противопоставяне. Нали темата е да разкажем за всичко newsm78

# 185
Ама, Герри, нали темата е провокирана от разказ за политически лагер и дънки тип чарлстон. Не ми отговаряй.

Аз бях до тук. Всичко добро, дами.

Мисля, че при Касита има уникална липса на нюх за духа на нещата, поради което си е живяла капсулирано и без анализ през социализма, а след това си позволява да влиза в темата по наистина неподходящ начин.

# 186
златната толумба, малко по-назад в темата говорихме за хлорните обгазявания, наред с Чернобил.

Да, прочетох. Останах с впечатление, че хората ги смесват някак  Peace

# 187
Какво му е неподходящото на начина?
Много от момичетата, както и аз споделихме, че нямаме лоши спомени, наши лични от тогава, защото сме били малки. Касита не написа нещо различно според мен.

Майка ми никога не е споделяла как са успели да ме отгледат без да разбера гадостите на комунизма, но когато се съберем в къщи с приятели и някой каже: "Ех, как беше по бай Тошово време...", майка му казва: "Недей да говориш, нищо не знаеш".

# 188
В живота никога не е само черно или само бяло. Така и спомените ни не са само хубави или само лоши!

# 189
Печати на бедрото и на майка ми са ѝ били, но ако ѝ покажа снимки от него време ще се хванете за главите. Леееко под гащите стига полата, но само ако стои здраво изправена. Не че това оправдава печатите, но пък и въпреки тях гледам на всички снимки тя и приятелките ѝ са с такава дължина на полите.

Малко съм изумена, че не се помнят хлорните обгазявания в Русе и мястото на протестите срещу тях за падането на режима.

Помним го, как да не помним. За протести обаче нищо не помня, само по Свободна Европа и Гласът на Америка слушахме тайно, откъдето чухме и за Жельо Желев.

# 190
Нали си пишем разни истории Grinning

На леля ми са й намалили веднага поведението, защото отишла на училище със златен пръстен. Дядо ми й бил донесъл от чужбина /такава му беше работата, пътуваше командировки в Мароко често/ и тя от радост да си го сложи на училище Laughing

# 191
И на мен ми намалиха поведението, но защото участвах в група по изгаряне на дневника.  Първо трихме оценки с гума от един вълшебен химикал, който беше донесен на една съученичка от леля ѝ, която от своя страна беше прочут треньор по художествена гимнастика. Да беше казала, че гумата трие само химикала, на който е забучена. Crossing Arms Трихме до скъсване на хартията и после дневникът трябваше да изчезне, но се появи предател.  Laughing

На училище ходехме като клоуни облечени и гримирани, но иначе имахме престилки, които разбира се бяха отрязани с две педи от дължината, винаги разкопчани и накичени с какво ли не.

# 192
  • Blondeville
Разбира се, темата е за вскякакви спомени - добри, лоши, комични, тъжни...

В нея споделих лични неща, които за цялото ми семейство са неприятни спомени. От  пост на Касита останах с впечатлението, че едва ли не е "модерно" да имаш кофти спомени от онова време, и тези с такива обвиняват другите, с хубавите спомени оттогава,  в нещо, и аз не разбрах в какво...

А аз в тази тема наистина споделих неща, които ще "помня" винаги макар да не са "мои" спомени...

# 193
Чек, ти сигурно си колкото мен или по-малка Peace
И ние сме горили дневника в 11 клас, но си признахме и не ни направиха нищо. Пък и вече режима беше паднал Joy
Аз говоря за леля ми, баш в социализЪмА Crazy

# 194
    За протести - помня клуб "Екогласност" и събитията в градинката пред "Кристал". Но това са събития около 10 ноември. Помня и първият глас "против" в Народното събрание на Нешка Робева, но вече не съм сигурна дали съм го научила по време на или след падането на режима.  

Общи условия

Активация на акаунт