Истории от комунистическа България

• 158 554
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 070
  • волно калдъръмче
Да имаш дом по това време не беше нещо изключително. За справка NinoTino. Що плочи са изляли дядо ѝ и баща ѝ. Моите също, включително и на собствените си домове и вили.

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 11:41 от Саморая

# 2 071
  • Пазете Гор
...Държавите, които направиха пълна лустрация, забраниха комунизма със закон и осъзнаха целия ужас, се възстановиха икономически и културно - Чехия, Литва, Латвия, Естония, са на светлинни години пред нас. А нас все още ни управляват комунистически династии и има дебат дали соцът е бил зло. Егати.

За отбелязване е, че хората в гореизброените страни живееха доста сносно от нас и по време на соца. Въпреки това в тях има ясно осъзнаване, че соцът е бил задържащ развитието им фактор, а не стимулиращ го. У нас такова разбиране няма, мнозина смятат, че ако нямало соц, ни пътища, ни електричество е щяло да има. Отделно се учудвам на отказа от приемане на видимото - доста днешни неудачи и нас са преки деривати на соца - на кадрите му, мисленето му, икономическите завещания.

# 2 072
  • волно калдъръмче
Интересно е, че сега вече няма соц, но... пак икономиката ни е озъбена и оцъклена. Развитие аз не виждам, само чудовищна експлоатация. Мъж ми работи вече втори почивен ден. Да, никой не го кара, ама иначе няма море, няма такси за университета на чавето... нищо няма да има.

# 2 073

От три дни съм без работа. Вече подадох не-знам-си колко молби и CV-та. И идеално знам, че обаждане няма да получа.

Май сбърках темата. Това си беше за оплакванията.

Не съм вперила поглед с носталгия назад. Искам да мога да вперя поглед с надежда напред. Искам и спокойствие и сигурност.
Толкова ли много искам?
да, много е, уви. Явно някои нямат интерес да царят истинско спокойствие и сигурност. Защото тогава няма как да манипулират, да крадат и да лъжат.
Обаче, вярвай! Вярвай, че твоето място те чака и ще получиш шанс за развитие и реализация. Hug

Кои са тези "някои"? Нали сега имаме свободата да вземаме сами решенията за себе си и да определяме правилата на живота си. Днес няма диктатура /официално/, няма опасност да бъдем изпратени /депортирани/ някъде на май ... , няма затвор ..... Няма нищо от онова, което е възпирало "полета на духа". Защо не можем да му се радваме?

Причините не са дали живеем в социализъм или капитализъм, или демокрация .... други са, за жалост.

# 2 074
  • волно калдъръмче
Какъв смисъл има таксата пренос по електроразпределителната мрежа? Защо качеството на тока в различните градове е различно?

Сешоарът ми работи по един начин в Пловдив, а по съвсем различен в Девин или Велинград. Жилището е санирано; дограмата е на шест; параметрите на климатика са съобразени с кубатурата, която ще отоплява, и пак няма вариант в големите студове да постигна комфортно отоплено помещение. И това е само едно от нещата, за които плащам нечовешка цена.

Мога ли да променя нещо? Освен да си иззидам една камина и да хукна презглава за дърва, друго не виждам  Laughing или животът ми да спре за няколко години, за да си купя фотоволтаична система.

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 09:26 от Саморая

# 2 075
Боже, цял форум десиденти....и нито един затрит от народната власт. как така след 88 всички станахте гонение от другарите. Това като партизаните, дето на 9-ти септември се вкл в парада....

Дефинирай "дисидент", Titina.
Помагам, ето: http://rechnik.info/%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82
Дисидент е човек, който активно се бори и полага усилия за възцаряване на демокрация. Не прочетох истории на активни борци срещу комунизма тук, само на хора, които по някакъв начин са понесли тежестта му....
Айде и аз да ти помогна,
http://ru.m.wikipedia.org/wiki/Диссидент

Пта кога казваш е роден синът ти?

# 2 076
Саморая, недей да си строиш тезите върху мои думи. Не случайно споменах виладжиите, когато писах за строене на къщи и вили. На тези, които помислят, ще им стане ясно защо. Освен това акцентът не е върху самото строене.

Титана, неуместно е присмехулното ви използване на дисидент, още повече по отношение на хората в темата.

# 2 077
По строенето на вили и къщи  и аз мога да се изкажа, защото работех в строително предприятие.

# 2 078
Изкажи се, моля ти се, щото знам и там ква мъка беше с бетони, тухли, кво ли не. Комшийка и тя работеше там, знам какво беше и как и там се "уреждаше".

# 2 079
Млада и прясна , изписвам камион счупени керемиди за един от шефовете. И наивно питам - за какво са му на другаря Х счупени керемиди. А възрастните колежки се подхилват под мустак. И басейн строяхме - ако всички плочки отиваха там, щеше да е пълен догоре с плочки. Веднага разбирах кой си прави банята.

# 2 080
  • волно калдъръмче
Явно не е имало проблем да се уреди. Повечето хора си строяха или си купуваха апартаменти. Нещо извънредно да е станало? Просто думата "уреждане" беше придобила значение на нещо извънредно. Да си купиш жилище днес си е голяма работа. Комплексите в градовете са напълнени точно през тези времена, амнайсти софийски картофен пояс също.

Млада и прясна , изписвам камион счупени керемиди за един от шефовете. И наивно питам - за какво са му на другаря Х счупени керемиди. А възрастните колежки се подхилват под мустак. И басейн строяхме - ако всички плочки отиваха там, щеше да е пълен догоре с плочки. Веднага разбирах кой си прави банята.
Рангел Баш майстора  bowuu
Те пък чунким сега хич не крадат  Laughing

# 2 081
Просто думата "уреждане" беше придобила значение на нещо извънредно.

Напротив, нещо нормално. Който не се уреди, беше будала.

# 2 082
  • волно калдъръмче
Е, сега не е будала, сега е свободен в демократична страна  Laughing

# 2 083
  • София
На семейството на брат ми им трябваха години, за да се уредят, а бяха категория "крайно нуждаещи се" - с три деца. Накрая стана с подкуп.

# 2 084
Е, сега не е будала, сега е свободен в демократична страна  Laughing

Да, сега мога да отида в магазина и да си купя всичко. И жилище мога да си купя, без да чакам Партията да ми го даде.

Общи условия

Активация на акаунт