Истории от комунистическа България

• 158 217
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 495
За да съм по темата, ще разкажа една от моите истории от комунистическа България. Ще я разкажа лаконично. Дядо ми е имал 20 дка земя и стадо коне. Бил е изключително привързан към конете си и когато му ги отнемат в полза на държавата и по- точно на селското ТКЗС, се самоубива, слага си въжето на врата и оставя сама жена с две деца на 6 и на 7 години.
На моят дядо също са му отнели земи и коне.Но е превъзмогнал загубата, изправил се е, и е продължил.
И каква е поуката?
 Че твоят дядо е по-мъж от този на Shagya   newsm78
 Браво на БКП че отся плявата от зърното. Молодци! Жалко,  че някои от  нисшите са се възпроизвели преди да се самоубият...Нали, rainbow ?

Цитираш пост от преди месеци с цел каква?
Направо изумях от великото ти заключение и невероятната ти иронична поука. Не си наред.

# 3 496
От къде я изрови тая тема? Мислех, че са и врътнали ключа. Ако нещо за деди те интересува още, питай. Голям юнак беше, лека му пръст. Син на потомствени частници, с възпитание и манталитет на такъв, нямаше дори трудова книжка. Насред социализма си намери свободна пазарна ниша, работеше частно, че и партийците му сваляха шапка и чакаха ред за услугите му...Хайде познай какво работеше?

# 3 497
Хайде познай какво работеше?

Обущар, шивач, бръснар, производство на копчета и др. подобни и всичко от 56 постановление.  Heart Eyes

# 3 498
  • София
Залагам на автомонтьор.

# 3 499
О- о, постановление 56 за Само Задоволяването на населението- да си посадим сами краставици и да се Самозадоволяваме с тях... С него Тато разреши половинчато на хората да заработват някой лев допълнително, на половина... А деди си заработваше частно на 100 %. Без един ден трудов стаж. Не ползваше никакви привилегии. Не се възползва и от пенсионната каца. Никакви данъци, никакви осигуровки... Сами си идваха и му тикаха в ръцете- апартаментче тук, виличка там... Само баба, си садеше репи и туй- онуй, и краставици, естествено...  Нали идеята беше- населението да се САМОЗАДОВОЛЯВА...

# 3 500
  • София
В името на точността и за да е спокойно на тези от нас, които не профанизират стопанската история - Указ № 56 за Стопанската инициатива от 1989 година е наименованието на на документа.

По този документ и Правилника за прилагането му се правеше бизнес до приемането на Търговски закон, което се случи чак през лятото на 1991-ва.

Ай със здраве и на учили и на неучили... и дано темата потъне пак, че е тегава и тъжна.

# 3 501
В името на точността и за да е спокойно на тези от нас, които не профанизират стопанската история - Указ № 56 за Стопанската инициатива от 1989 година е наименованието на на документа.

Благодаря за уточнението!

# 3 502
Указ 56 беше нещо свързано с Хрушчов и " култа на личността" към Сталин и респективно към В. Чер       

венков у нас. Имаше и друг указ 56 с пост. 9... , не помня, за "Голямата екскурзия" и преименуването.       

По този документ и Правилника за прилагането му се правеше бизнес до приемането на Търговски закон, което се случи чак през лятото на 1991-ва.

Ай със здраве и на учили и на неучили... и дано темата потъне пак, че е тегава и тъжна.
[/quo
Дядо ми е бил на 24 през 1944, когато са му взели земите и конете. От 1944 до 1989 са 45 г. Как ли е връткал далавери Деди през тия години, без да го линчуват и закачат, а напротив. Беше отличник в професията и работеше само на отличниците на онова време. Плащаха му кеш, чакаха ред, и рушвети под масата е имало. И чираци си е имал, на които е плащал надник за деня- баща ми е един от тях. Съзнателните ми спомени са от 80- 89 г. Колкото му взеха, той стократно ги възвърна на семейството. Гътна се Тато, и той го последва. После възстановиха земите, конете ги гледаме само по снимки. И защо темата да отива в небитието? Нека сегашното поколение да знае какво е било. Поуката е, че от всяко положение, колкото и безизходно да е, има път напред. Колкото и да си клекнал,, изход има...Не бива да се предаваме.

# 3 503
Шивачките на елита и те са били под покровителство.
По Нова година си спомних - да набавиш портокали, кори за баница, майонеза.  Руснаците се майтапят - започва сезонът - не пипай , това е за Нова година.

# 3 504
  • София
Преди публикуването на Указ 56/02.1989 год. имаше възможност за частпром. Врътката беше към ЦКС - кооперациите на местно ниво. Там процъвтяваха разни майстори на пластмасови шнолки, играчки -тип куче-касичка.

# 3 505
Сещам се за 2 професии или по скоро занаяти, които процъфтяват и до днес и едва ли някой им е правил проблем, че съществуват под частна форма пред 10.11.1989г.  Това са билкари и правачи / не знам как им се казва на тези, които лекуват навехнато или изкълчено/.

# 3 506
Сега се сещам, че свекърва ми навремето беше баничарка към "Хранителни стоки", или " Хлебозавода", но по празниците баниците хвърчаха с връзки и кеш. Баница- кашон банани... Баща ми пък рисуваше лозунгите по манифестациите- Маркс и Енгелс, Г. Димитров, Благоев, " КПСС- БКП". Майка ми опъваше американ по рамките, грундираше... а вечерта, тати изсипваше два джоба пълни с пари на масата. Е, бяха славни времена- хем да си с тях, хем да не си от тях. В гимназията ми даваха 30 лв. стипендия за отличен успех, но някой докладвал, че тати имал недекларирани доходи. Направиха опит да го изкарат " нещо си там", но "другарите" се намесиха и до там... А за Деди, погадайте още малко. Майсторите към ЦКС- то и тия с ателиета и манифактурки, ги водеха на отчет. Деди отива, работи, и му плащат, дори и от горе, за отлично свършена работа. Гатанка...  БЕБА, и това не е. Като Ви кажа, ще паднете от смях...

# 3 507
  • София
Фаянсаджия или коминочистач.
А пък може и хамалин като бащата на Скъпия ми.

# 3 508
# 3 509
  • Пазете Гор
Указ 56 беше нещо свързано с Хрушчов и " култа на личността" към Сталин и респективно към В. Червенков у нас. Имаше и друг указ 56 с пост. 9... , не помня, за "Голямата екскурзия" и преименуването.        ...

Олеле, каква каша от числото 56 си забъркала! bib.bib правилно уточнява откога е указ 56. Само искам да допълня, че той е следствие на т.нар. Юлска концепция от Юлски пленум на ЦК от 1987 (в следствие на конференцията "по качеството" от март 1984), с която концепция вече и на теория българските комунисти туриха кръста на социализЪма си. Обявиха икономиката си за "недоносче" (цитирам) и така. По-точно напечатаха некролога за помен - социализЪмът беше вече мъртъв, хем след няколко галванизации с взети назаем пари. Това стана . повтарям в средата на 80-те, нищо, че днешната масирана пропаганда убеждава, че соцът го  разсипали Костов, Филип Димитъров и изобщо "дермократите".

Това по указа 56.

През 1956 година, през април и9ма пленум на който е свален В. Червенков и е подм,енен с Тодор Живков. Битката за овладяване на властта от "чавдарци" със затихване се точи още няколко години, чак до възцаряването на Брежнев, който утвърждава наместника си.

Струва ми се че смесваш числата.

Ще се отнася до Възродителния процес, решенията за него са взимани на разни форуми партийни и милиционерски, но числото 56 там не присъства.

Варианти за частна работа имаше, и със "зреенето" на социализма и приближаването на комунизма те се увеличаваха, колкото и противоречащо на Единствено Вярното Учение да беше това. Имаше култово "35-то постановление", почин "собствена материална сметка", "самоиздръжка" и прочие техники  за имитация на нормален икономически живот, опит за нормална икономика в заобикаляне на догмите.

Общи условия

Активация на акаунт