Истории от комунистическа България

• 163 058
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 735
Албанските ръчни ли? Simple Smile

Като каза кутия, се сетих още един феномен. Тъй като в соца нямаше неща за еднократна употреба (били сме мечтата на еколозите... няма що), поради постоянния дефицит, въпросните тенекиени кутии бяха ценност и се пазеха, за да се слагат в тях други неща в бъдеще - например кафе "Инка", захар или подправки.

Голяма ценност бяха и найлоновите торбички с "капиталистически" щампи - голи жени, надписи Marlboro и т.н., носени най-често от тираджиите. Продаваха ги по селските събори и стрелбищата на цена 2-3 лева при заплати от порядъка на 200 лв.

Ооо, сега си спомних виетнамското. По-гадно и от Инката беше Simple Smile В магазините на "Океански риболов" в края на 80-те продаваха по 3 лв. и шоколадите на Cote d'Or със слончето. Докарваха ги в определени дни.

# 736
Имам някакъв смътен спомен за никарагуанско.  Баба ми пиеха ръж и леблебия слагаха, а Инка също.

# 737
Имаме мелачка за кафе в нас. Значи и кафе е имало. Аз пиех Инка. Родителите ми бяха на една екскурзия в Гърция и донесоха много шоколади и безалкохолни напитки в кенчета, които като изпихме си подредих по рафтчетата като някакви реликви ooooh!
 Сестра ми имаше дънково яке от виетнамците. В моя град имаше много виетнамци.

# 738
Виетнамското не можах да намеря в нета, но намерих тези:  Laughing

Скрит текст:

Боже, бях ги забравила повечето.  Crazy
https://cdn.bg-mamma.com/EE8l/ae620ead.jpg

# 739
Да, Саманта Фокс на торбичка. Laughing То и до ден днешен се цени в каква опаковка си носиш стоката. Не знам как е в България, но тук е много модерно да си с торбичка от Тифани. Хартиена, нали... Laughing И в нея пластмасова кутийка с манджата за обяд.

Втората червена кутия я притежавахме, значи сме се снабдявали с кафье. Laughing

# 740
  • Пазете Гор
По едно време (средата на 80-те) повишиха цените на кафето, ама малко като Чудомировия поп Глигор - въведоха два вида: дневно и вечерно кафе. Вечерно беше някакво по-рехаво.

С кафе заплащаха за братската помощ анголската МПЛА - Партия на труда. По едно време се усетиха, че борещият се за мир Съветски съюз и по-малките му братчета ще продължат да им пращат АК, ПК, снаряди и БМП дори и ако анголците не си ги плащат. То и кафето им съвсем понамаля, че бяха подкарали да правят прогресивна земеделска реформа по съветски образец. Ето как у нас с кафето настанаха поредните временни трудности, както се казваше.

Всъщност кафето е вредно.

Много страници напред някой се изказа, как сега хората само гледали луканката, а не като едно време, дето нищо, че я нямало, но можели да си я купят. В началото на 80-те кило луканка, ако намерите, струваше 16 и 18 лева. Земеделската пенсия, една от най-масовите по онова време, беше 32 лева. Само дето по онова време не беше съвсем безопасно да се кахърим за бедните, та струва ми се мнозина наваксват днес.

# 741
Да, вредно е, ама нали все от нещо трябва да се умре.

# 742
Друго странно нещо, което нямаше бяха торбичките. Трябваше да се моля на познат, пътуващ по корабите  да ми донесе хубава торбичка  (с пейзаж, с реклама на уиски и подобни картинки). Затова казвахме, че на западняците и боклуците им са красиви. Нес кафе само от кореком с тайно закупени долари можех да си купя. Иначе само фалшивата "Инка", направена от цикория. Много неща нямаше, но най-гадното беше насилието над духа, липсата на свобода, те (кой?) пътуваха отвъд желязнята завеса,  виждали са какво е там, и нагло са ни лъгали.  Но пък имаше здравеопазване, единствената марка лютеница, сирене или салам бяха истински и вкусни. ?....
Сега видях, че много добре сте описали вече дефицита на торбичките. Точно така беше, трябваше на стрелбище да я отстрелям за 3лв, а  заплатите бяха дори 135 лв. за среднист, 170 лв. за висшист.

Последна редакция: нд, 02 ное 2014, 16:23 от kristinia

# 743
Някой горе каза "имахме мелачка, значи е имало кафе" Simple Smile

Ама кой спори, че е имало кафе Simple SmileSimple SmileSimple Smile То и банани имаше, и западни дрехи имаше, и какао имаше и портокали, и въобще всичко си имаше Simple Smile

Къде имаше, колко имаше, за кого имаше и кога имаше.....

Това са вече други въпроси Simple Smile

Инка кафе ли беше? В смисъл имаше ли нещо общо с кафето или бяха само ароматни есенции?

# 744
Една от добрите страни на онова време бяха списанията му.  Laughing
Имам сп. Лада от средата на 60-те, както и всички броеве на сп. Жената днес до края на 89-та. От журналистическа гледна точка са издържани от всякъде.

# 745
"Няма нищо по-непривлекателно от това, мизерията и недоимъка да са обект на "носталгия". Още по-малко- източник на сладки, почти мазохистични наслади.
Както и тези двете да се правят обект, или изходна точка, за сравненения и съпоставяне.

Смисълът на "материалното" е да прави човека свободен. В това е и баланса- многото вреди, достатъчното- освобождава. Именно и затова червените плебеи и простаци толкова се страхуваха от "материалното"- защото то щеше да направи хората независими и свободни. От тях. Няма по-лесен начин да държиш хората в унижение и подчинение от мизерията- след материалната идва и духовната.

Достатъчността освен това помага на хората да оценяват адекватно заобикалящите ги, и да не хипреболизират неща свързани с богатство и лукс."

# 746
Един от най-големите митове за онова време е този за колбасите.

Ето стария на Иван Бакалов, който е писал материали по вестниците за колбасите още в началото на 80-те години. Нямам причини да не му вярвам.

http://e-vestnik.bg/7889

Пишещият тези редове имаше навремето шанса да научи какви бяха тогавашните. С колегата Мишо Вешим, като млади журналисти, през 1988 г. правихме цяло разследване за в. “Стършел” какво има в саламите и кренвиршите. Беше страшно да научим. Който е любопитен, може и сега да отвори архивите (БДС, отраслови нормали), да види всички рецепти от времето на социализма. В кренвиршите, които тогава мнозина мислеха за телешки, по рецепта се съдържаше сланина. Имаше няколко вида кренвирши по БДС, всичките със сланина и свинско, освен телешко. Единият от видовете съдържаше 70% сланина по рецепта. Телешкият салам беше същият, с по-малък процент сланина. А какво имаше в т. нар. телешки салам? Месо от бракувани крави. Тоест от крави, които вече не дават мляко и ли са заклани поради старост. Това го призна тогава черно на бяло в писмо до редакцията и СО “Родопа”. А тогава с телешки салам снабдяваха болниците, като диетична храна, без свинско. На опаковката не пишеше, че има сланина, нито някъде по колбасите пишеха съставките, както ни задължава сега Европейският съюз.Тогава ходихме и в софийския месокомбинат, развеждаха ни. По начало колбасите се правят от остатъци от другото производтво. Една машина изсмуква неизрязаното месо от кокалите, един барабан мели тая каша – сланина, изрезки, жили и др. остатъци. Седяхме пред един такъв барабан за мелене и ни достраша - човек с шинел да хвърлиш вътре, няма да се разбере. И става колбас. И тогава, и сега колбаси се правят така. (Само не ми се мисли в началото на 90-те, когато имаше луда крава, какво ли месо са внасяли наши производители да правят колбаси от него. За по евтино…)
Но тогава, при соца, имахме разговор с директора на СО “Родопа” Никола Спасов, лека му пръст. Упрекнахме го за колбасите, а той призна, че експериментално само веднъж слагали соя в едни колбаси на някакъв месокомбинат и като се разчуло, не могли да убедят хората, че повече не слагат. И за наша изненада взе да се шегува, как го викал предишният министър председател Гриша Филипов да му се кара, че слагал карантия в колбасите. Филипов беше известен с това, че говореше с руски акцент. А Спасов пред нас го имитираше как говори, с което малко ни стресна, защото шеги с член на политбюро тогава не бяха позволени, поне не на всеки: “Вика ме той и – Спасав, защо нйяма шкембйе на пазар? А аз си мисля – защото няма говедо в обор. Той - ти слагаш него в колбас!”
Та какво ли не слагаха в колбасите тогава. Месото не достигаше и имаше постоянен дефицит. Дори легендите за тоалетната хартия, които се разказваха, си имат някаква причина. Някой някъде е бутнал нещо в някакви салами и е тръгнала приказката.

Спасов разказа още нещо интересно - и тогава постоянно го атакували, че хубавите стари колбаси ги нямало вече, станали по-лоши. А той твърдеше, че няма промяна в производството. Дори разказа случка как ходил веднъж с Пенчо Кубадински в един месокомбинат, в който правят прочутата Смядовска луканка. И там Кубадински опитал луканката и изразил недоволство пред един стар майстор - “Абе, едно време беше по-хубава”. А старият майстор, който не се стряскал от големи началства, отговорил: “Ами, по-хубава. Бил си по-гладен.” Изглежда има феномен на вкуса - човек си помня емоционално миналото време, и то придава преувеличени вкусови качества на храната, която е ял.
Тогава при соца не слагали консерванти и Е-добавки? Това пък е най-голямата заблуда. Сега научаваме за Е-добавките пак от опаковката, за което производителят е задължен. И някои от тези Е-добавки въобще не са опасн

всеки може да ги види в справочници в таблица (виж тук). А при социализма слагаха консерванти без никъде да пише. Например за колбасите задължителни бяха нитритите. Без този консервант месото става сиво, лош цвят, прилича на мърша. А с него е свежо, розово. Тогава не бяха разрешени оцветители за колбаси, сега са разрешени, но те не са по-опасни от нитритите. В големи дози нитритите са отрова и тогава, по времето на соца, ние установихме, че често в колбасите превишаваха съдържанието на нитрити. И нямаше сериозен контрол. Някой там в месокомбината лиснал повече с кофата. Тогава хора от Центъра по хигиена и ХЕИ ни насочиха към тази тема, защото засекли превишение на нитрити и високо съдържание на мазнини в колбасите.

Та, който хвали колбасите на социализма и прави реклама с тях, да иде да се гръмне.
И който си купува кренвирши за 4 лв., а месото стува 8 лв. килото, нека сам си направи сметката какво има в тях. И тогава, и сега е така. И тогава, и сега са хубави скъпите колбаси.

Сладки са само спомените по младостта, забравят се и дефицитът, и вицовете, и недоволството.
По този повод има и виц – “Едно време какви бонбони имаше – изядеш два и правиш секс цяла нощ. Сега цяла кутия изяждаш и не става…”

Последна редакция: нд, 02 ное 2014, 16:30 от nofelet

# 747
БТА Паралели. Любимото ми четиво. Май абонаментът не беше много лесен, вече не помня, но за вестник "Трезвеност" беше абониран целият ни втори клас. Безумия колкото искаш...

# 748
  • София
За щастие харесването не е задължително и под строй. Sunglasses
Питам има ли какво да му се цензурира на Удхаус толкова, от любопитство просто, не съм запозната.
Специално за Удхаус е имало съмнения, че е симпатизирал на нацистката идеология. Нещо имаше някаква история как като пленник в Германия водил някакво предаване по радиото, пропаганда някаква. Дискредитирал се силно в Англия. После той твърдял, че не бил симпатизант на нацистите, а просто се шегувал. Нещо такова беше, по спомени. Нямам представа дали поради тази причина не е бил издаван и не съм се замисляла. Виж Джером Джером си беше.
Интересно, сега зачетох уикито. Значи не е била някаква соц приумица кофти репутацията му, ако изобщо това е причината за неиздаването му, а не някакви проблеми с авторски права примерно. Така или иначе друго обяснение не видях в темата, а аз си признах, че не съм запозната с творчеството му и не мога да гадая.

Но дори и да е имало някаква друга прозаична причина, като примерно нареждане от ЦК, че тая година могат да бъдат издадени 50 заглавия от прогнилия капиталистически блок, а някоя умна глава е предпочела да пусне Вонегът вместо Удхаус, аз съм с две ръце "за" Sunglasses

По въпроса за нацистите - назад май мернах някаква забавна история от потребителка как трябвало да обяснява защо в детската градина нарисувала свастика. Сякаш сега дете ако рисува свастики, няма да му се налага да обяснява защо... Rolling Eyes

У нас имахме електрическа кафемелачка, донесена от ГДР, оранжева с бял капак и една друга от Москва, тя първо се скапа. Немската още работи май, заедно с един миксер от ГДР-то на баба, който наследих. Категорично отказвам да си купя нов.

# 749
Елица, вярвай ми, днес правих кекс с помощта на миксер, донесен от дядо ми от ГДР през 1972! Жив, здрав е, има и пасатор към него и още куп приставки. За времето от 2003-та насам, тогава се омъжих, изгорих два миксера от добри марки.

Общи условия

Активация на акаунт