Истории от комунистическа България

• 158 117
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 210

Някой от вас да е бил дете на разведени родители по времето на комунизма?

Само знаех, че е нещо ужасно.

Не е толкова ужасно. Зависи от детето и най вече от родителя, който е поел грижата за него ежедневно.
Не беше нормално хората да се развеждат, да раждат деца без брак или сама жена да роди, последното беше равнозначно на пропадналост и липса на всякакъв морал.

# 211
  • Куциндрел
Така де, ама развода не се е вписвал в социалистическото общество.
Да не говорим за децата с баща неизвестен.
Все още битува мнението, че по-добре без дете, отколкото детето да е с баща неизвестен.

# 212
  • София
Като историк знам, че трябва да минат години, поне 100, когато ще можем да обхванем цялата картина.

Нямам никаква надежда.
Хората искат да е турско робство и така ще е. Нищо, че 'робът' е имал частна собственост да речем.
И с комунистическия режим ще е същото. Пък и като знам как се пише история у нас...

bouquet

Благодаря ти, че го написа!

Препрочитам наскоро Железният светилник и разни неща почват да ме мъчат. Ама как така имат дюкяни тези хора? Как така произвеждат, търгуват с жито, пътуват по света за учене и търговия? Нали е робство?? Кой е този черен негър роб, който ще може да живее в собствен дом, да се строи собствена църква и училище, да изпрати децата си да учат в чужбина; да пътува до други държави, за да търгува с жито и да има пазарска улица с дюкяни, където да държи собствен такъв.
Робство казвате.

На фона на това - през комунизма ги няма ни едно от тези права. Лесно се пътувало в чужбина, каза някой. Лесно за някои, може би - все пак имаше такова нещо като изходна виза и разрешение на кварталния (или кой там, не помня вече) за издаване на международен паспорт.
Не знам някой да се е качвал в колата и да е отивал за уикенда на море в Гърция или за плескавица до Сърбия.

# 213
В класа имахме момче на разведени родители.  Все се носеха едни приказки, ама щом са разведени значи баща му пие и ги бие или майка му е развалена жена. Имах приятелка, чийто родители са разведоха, когато тя беше на 6г. Майка й замина за София, да вземе софийско жителство, за да се махнат от града , да не ги говорят.

# 214
Така де, ама развода не се е вписвал в социалистическото общество.
Да не говорим за децата с баща неизвестен.

То и в сегашното общество не се вписва особено добре дете с неизвестен баща. Разводите не са били много по-малко от сега, просто сега браковете са много по-малко.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/ … bitants)_YB14.png

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/ … bitants)_YB14.png

# 215
  • Куциндрел
Да де, ама сега не карат майките на децата с баща неизвестен още от родилното да си оставят децата в дом.
Сега вписването в обществото е по-лесно.

# 216
И аз имам една близка. Ражда първото си дете с баща неизвестен. Няколко години по късно забременява с второ, бащата е известен, но е син на някакъв партиец, и не иска да признае детето... тя искала пак да го запише, като баща неизвестен и да си го вземе. Лекарите още преди раждането започват да я убеждават да го даде за осиновяване, тя отказва, и после и сервират някаква тъпа история че е починало веднага след раждането.... Тя иска смъртен акт и трупче, казват и че ако смъртта настъпи в рамките на непомня колко часа от раждането не се издава смъртен акт, и няколко дни след раждането я изписват. Годината е 1978.
Пробвала е всякакви възможни начини, да си върне детето убедена, че не е починало, но опитите и не стигат до никъде, всички и се подиграват, за по голямото дете, дори семейството и я отритва. Казвала ми е че през 2-3 мес. е ходила да дарява кръв, за да има пари за храна, въпреки че е работела, явно не са и стигали парите....

Години по късно, тук частта е доста сърцераздирателна, през 2003 или 2004 не помня  точно, се намериха със сина и /който уж бил починал/.......

# 217
Кръводаряването през социализма е било платено?

# 218
Кръводаряването през социализма е било платено?

Казвала ми е че е взимала пари, не зная дали офиц. е било платено, или и тогава е имало, както и сега разни черни плащания

# 219
  • Куциндрел
Тогава по всякакъв начин са се опитвали да смачкат различния.

Леля ми ми е разправяла как отишла с бяло яке на училище, защото другото й яке, което си пасвало с униформата или е било от униформата, не помня, е било изпрано. Върнали са я вкъщи. Викали са майка й. Това е нещо като шоколадовите яйца едно време. Съвсем безобидно, а в същото време супер унизително, защото кара индивида да се пита - "Ама защо?"

Последна редакция: чт, 30 окт 2014, 18:07 от Ceca

# 220
За отношението към разведените, децата на разведени и самотните майки недейте да обвинявате социализма. Помислете само как са се отнасяли към тях преди 9 септември. Било е много срамно нещо мъж и жена да се разделят. Не че не е имало разводи, но са били изключителна рядкост и по много основателни причини. Все пак тогава и браковете са били предимно църковни, а църковен брак не се е разтрогвал лесно, за разлика от сега.
Въпрос на манталитет е, не на политически строй.
То по времето на баба и дядо момиче да пристане на момче е било повод за голям срам и позор за семейството, камо ли един развод.
По мои впечатления точно по времето на социализма започва моралният упадък на обществото - масовите изневери, разводите за щяло и нещяло и т.н. Да не говорим за убеждението, че всичко държавно е общо, тоест можеш да си приватизираш каквото си искаш по всяко време - щом е държавно, значи не е кражба.
Е, докато не те хванат. Защото тогава се оказваше, че хем е кражба, хем и дават доста големи присъди. Но пък колко дисиденти се родиха благодарение на затворническите си години за икономически, а не политически престъпления. Не знам някой дали е съпоставял броя на активните борци по времето на социализма и дисидентите по времето на демокрацията. Не само че и двете групи имат склонността да се увеличават непрекъснато във времето и пространството в геометрична прогресия, но и имам лични наблюдения за едни и същи участници в двете групи.  Mr. Green

# 221
"Заради мегаломанския проект на властната Елена Чаушеску за създаване край Дунава на „долината на голямата румънска химия" в Гюргево през 1981 г. започва строителство на завод за хлор, хлорни продукти и резервоар за хлор, който е пуснат в пълна експлоатация през 1984г.

Тука ми светна веднага - Кремиковци, Кремиковци и едно равно и плодородно софийско поле.

# 222

По мои впечатления точно по времето на социализма започва моралният упадък на обществото - масовите изневери, разводите за щяло и нещяло и т.н.
Легенди съм слушала за изневери в заводи, болници,  по време на нощни смени, по време на разни събирания и конференции. Сега ние ряпа да ядем.

# 223
В класа имахме момче на разведени родители.  Все се носеха едни приказки, ама щом са разведени значи баща му пие и ги бие или майка му е развалена жена. Имах приятелка, чийто родители са разведоха, когато тя беше на 6г. Майка й замина за София, да вземе софийско жителство, за да се махнат от града , да не ги говорят.
Това е еснафски морал и няма нищо общо с комунизма. Скоро четох едно проучване на брачните отношения в Англия през 70-те и действат същите постулати.

Моите родители никога не са ме възпитавали в такъв морал. Презираха го и се опитваха да го изкоренят у себе си, защото са го виждали у родителите си.

Виж, панелните гета са си чисто комунистическо престъпление срещу човека!

# 224
Виж, панелните гета са си чисто комунистическо престъпление срещу човека!

Защо хората искаха да живеят в блок и в града? Това не го разбирам. Не беше като сега,  да няма работа на село или малките градове и хората отиват към по големите. Имаше транспорт, почти безплатен и осигурен. Но целта беше всички да са в града. Така, че идеята за панелните квартали беше добра за държавата да осигури жилища.

Общи условия

Активация на акаунт