Истории от комунистическа България

• 161 696
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 255
Защото за 30 години никой не се сети, че не строя е проблем сам по себе си. И се повтаря като мантра, замъглила мозъците, вместо да се запретнат ръкави и да се работи.
Щото те и други страни минаха през този строй, ама такова дълголетно мрънкане и хейтване на това и онова няма.

Това, че са ви съскали да не си играете с Митко, защото техните са разведени е проблем на манталитета на вашите, не на строя.

# 256
Щото те и други страни минаха през този строй, ама такова дълголетно мрънкане и хейтване на това и онова няма.

докато тук още има ностаЛгия по бананите на Нова Година , ония страни са го изхейтиЛи още тогава -  и организирани движения , и въстания , тъпкани с танкове , е имало ,
 - още тогава са видели , че  диктатурата не струва
не е биЛо достатъчно да им пуснат тяхната Амбарица , искаЛи са повече ,
знаели са , че това не е нормаЛно  и са искаЛи ония изроди да се махнат , за да се грижат сами за себе си ...

# 257
да, а тук нямало нищо, да бе. Не спират да го пишат как се бунтували, ама сега пък не се били. Последните пък години са протест до протеста. И пак едно голямо нищо.
Няма носталгия тука, не знам защо ви се привижда такава, защото и вий нещете да спрете вече с това мрънкане, сякакш то ви е оправданието-ауууу, ама беше кофти, не можете да го преглътнете и това е.

# 258
как да няма ностаЛгия , като се вижда и у хора , родени сЛед 1985 !!
дори и твоите писания са ностаЛгични - построиЛи си виЛа хората / брех , браво ! / ,
строят не е биЛ проблем / наистина Ли ком. идея не е гнила още в зародиш ??!? защо тогава нито една източно евр. страна не успява да достигне западните си съседи 25 сЛед края му ?/

най-хубавото събитие за мен - #DanceWithMe сваЛи резуЛтата на БСП с почти 50% за една година !!
/ и това ме радва всеки път , когато се сетя за него / - така , че това е пътят ,
може би и повече анализи , които да обясняват нещата и по-маЛко ностаЛгична пропаганда

# 259
Хора след '85 не знаят за какво говорят въобще, на принципа на една съседка така каза са. Спрете да се дразните на подобни. Това не е точно носталгия, те нямат спомени, ти носталгия им търсиш.

# 260
Не просто е БИЛО кофти, а и днес още витае в цялостната атмосфера, ако щеш- в естетическото усещане на българина. Панелките направо ме подтискат, не мога да разбера откъде е извирало въображението за толкова нечовешка архитектура. Буквално като ги видя и изпадам в депресия. Да си изградиш дом, който  е правен с мисълта да изглежда леко брутално...много е неприятно.

Колкото до това да "работиш"- трудно е да се каже кое е продуктивна работа. Едно време е имало производство нахалос, много брак, чудене, некачествено. Днес пък умни млади хора се потят и трудят и си развалят очите, за да напишат и дебъгнат някой "ап", който ще е популярен около месец и общо взето е нещо много тъпо за джиткане. Не знам дали това е работа...

Не мрънкаме, но съзнаваме, че и набор '82 е попарен и ще трябва да си отиде. Имам надежда някъде за внуците си, че ще са с необременено съзнание. Защото ще са поколение, възпитавано от необременено поколение, без никакъв досег с онова безумие. Е, ще има други проблеми и форматиране, ама това може да се предотврати.

# 261
защо да не се дразним ?
направо си е притеснитеЛно  - така се пренаписва историческата истина ,
това , което ще остане в историята , ще е фалшиво !!

/ държавата е тоЛкова бедна , че няма какво да продаде освен електричеството си и хората седят на тъмно заради това , обаче този период се изкарва като някакъв рог на изобиЛието ... /

# 262
Как па другите не чакат поколенията им да измрат, пък тогава да заработят. Тук все чакаме. Този да си отиде, онзи да умре, че да няма свидетели.

# 263

Няма да забравя какъв ужас изпитаха нашите, когато в седми клас обявих, че някой ден като порасна, ще се венчавам в църква. Бях подложена на "комунистически" разпит в продължение на 3-4 часа дали и пред кого съм ги казала тези страшни думи. Сега разбирам колко много е можело да им коства това. 

А аз- дете в детската градина, нарисувах една свастика на платноходката на брат ми (макетче някакво)  Joy Къде съм я видяла и защо е била там- нямам никаква идея. Майка ми ми тегли такъв разпит дали и в детската градина съм рисувала такива работи, че още го помня. Било е 87-88 година накъде, доста облекчено е било вече положението, но въпреки това...
Нямам други спомени, свързани с режима, била съм малка, но дълбоко в мен битува усещането за мръчни, тъмни и зловещи години. Не са мои усещания това, със сигурност- явно генетично ми е предадено.

# 264
И други са чакали да измрат поколенията, израснали и родени в робство. Минали са 25 години, още 15 и може и да опънем палатките в Обетованата земя, ама дотогава има още да бродим из пустинята.

Да, и сегашните поколения "работим", но е ясно, че до голяма степен работим, за да поправим вредата, а чак след две поколения, ако имаме късмет, работата ще доведе до истинско развитие. Още не сме запълнили дупката, дето оня строй я изкопа (плюс разрухата от разпада му), а камо ли да построим нещо отгоре.

Последна редакция: пт, 31 окт 2014, 10:46 от Mamacita Bandida

# 265
Не просто е БИЛО кофти, а и днес още витае в цялостната атмосфера, ако щеш- в естетическото усещане на българина. Панелките направо ме подтискат, не мога да разбера откъде е извирало въображението за толкова нечовешка архитектура.
този тип архитектура е с корена си в стила Баухаус-възникнал в Германия след първата световна война по чисто практически и икономически причини.
НО. Нашите точно панели и градоустройството им е директно копирано от Съветските такива. А целта на съветските панели е била изграждането на една обществена казарма в един военизиран и античовешки строй.
И архитектурата, както всяко изкуство е впрегната да обслужва интересите на този строй.

# 266
Те да бяха Баухаус, с мед да ги намажеш, ама някои са жив архитектурен брутализъм, с голи бетони, едри форми, ъгловати...

# 267
НО. Нашите точно панели и градоустройството им е директно копирано от Съветските такива. А целта на съветските панели е била изграждането на една обществена казарма в един военизиран и античовешки строй.

Руските са къде по-грозни. Нашите не са точно същите, не че са много красиви. В Полша съм виждала същите архитектурни чудеса като в СССР. В Румъния още преобладават.

# 268
  • HH
Аз се сетих за още няколко неща, които са ми разказвани. Съседите ни имат син, роден през 81г. Майка му е мед. сестра, баща му по онова време е бил шофьор на партийния. Били са женени близо десет години, но не са имали деца. Един ден съседката отишла на Пловдив, така е казала, и се върнала месец по късно с бебето. Чувала съм много истории за отнети деца и всеки път като прочета нещо такова се сещам за тях. Много ме е яд, а не са лоши хора.

Родителите на баща ми и тези на майка ми са живели по коренно различен начин, или по-скоро са имали много голяма разлика в стандарта на живот. Едните водопроводчик и готвачка в почивен дом на ЖП-то, а другите работили в ТЕЦ-а. Две семейства от едно населено място с по две деца. Докато семейството на баща ми едвам е сързвало двата края, това на майка ми е било в пъти по-добре. Кола, телевизор, всяка година лятото на море, зимата на планина и т.н. Родители на майка ми са работили в ТЕЦ-а.

Друго, което са ми разказвали е, че когато съм прохождала е имало режим на тока.

Първите ми спомени са свързани с празния магазин, от който си купувахме само хляб, ако имахме купон де. Обикновено ползвахме този на чичо ми, който още беше ерген и живееш в друга къща. Баба ми месеше хляб вкъщи. Другото, което сме го яли е било или от градината. Месо и яйца от другата баба. След промените баба ми се разболя и я съкратиха, така и не успя да се пенсионира. Майка ми и баща ми работеха в един завод. 3 години без да вземат заплата. Та аз 5-6 годишна хлапачка, вече осъзнавах, че някак не е нормално 6 членно семейство да оцелява на заплата на един водопроводчик. Не ми побираше главата, как може да има нещо по-гадно от това. А режима на тока не ни притесняваше особено. Единствените ел.уреди, които имахме бяха хладилника, фурната и бойлера.
Години по-късно нашите някак успяха да осъдят завода и си взеха парите. Купихме си цветен телевизор и видео, тогава бях на 7, значи 95г. Майка ми записа в ТУ-София и така. Забравих да спомена, че имахме Лада, майка ми я спечелила от лотарията. Това ни беше единствената благинка.

Стана дълго.

# 269
Те да бяха Баухаус, с мед да ги намажеш, ама някои са жив архитектурен брутализъм, с голи бетони, едри форми, ъгловати...
Ами аз това казах.
Нашите НЕ са Баухаус. Само идеята за сглобяемото и модулно строителство е взета от там. Не знам руснаците да имат собствени идеи в  строителството. Всичко по един или друг начин им е изкопирано, но пак изкопирано по руски тертип-панелната им система е опростена и доста загрозена. А нашите герои плюс полските, румънските и други видове васални комунистически държави копираха от Съюза като всеки си имаше някакви местни разлики. Но минимални разлики.

Трудно е да различиш квартал Люлин от подобни квартали на Новосибирск....
И в ГДР-то беше пълно.
Сега в Германия някои панелни блокове ги разглобяват и правят от тях къщи!!! Но това го умеят само немците, защото системата на панелното строителство и качеството на панелите е съвсем, съвсем различна от тази на всички останали соц. страни! Пък и за да ги разглобяват явно са общинска или държавна собственост, а не като тук у нас ....

У нас просто още не се е родил гении, който да може да измисли решение за тези квартали, което изключва събарянето им... Sad

Последна редакция: пт, 31 окт 2014, 11:36 от Герри

Общи условия

Активация на акаунт