Истории от комунистическа България

• 158 700
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 040
  • Пазете Гор
Самооблагането е в добавък към другите данъци.

Доколкото си спомням - самооблагане имаха в Перник за 7-8 години в началото на 80-те. Беше 10% от дохода, не знам дали от брутния или от останалият след другите данъци.

От колко почваше облагането по ДОД - от 20%?

# 2 041
  • волно калдъръмче
Цитат
Общата данъчна тежест на преките данъци в България е 12%,
http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-sr … e-v-sveta-106570/

http://www.kik-info.com/useful_info/%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1% … B7%D0%B0-2014.php

# 2 042
  • Пазете Гор
Повечето знаят данъците днес, научени със съжаление. Въпросът ми беше за данъците в началото на 80-те. Самооблагането се добавяше към тях. Процентната данъчна тежест беше доста по-голяма, просто не знам с колко. Между другото, в общи линии схемата на облагане на доходите от соца се запази до средата на нулевите години.

ДДС като такова нямаше, но имаше някакъв данък оборот - мисля със подобна процентна ставка.

# 2 043
Помня само, че детските бяха 15лв.Токът зимата беше 20 лв. при 2 акумулиращи печки, включени нон-стоп, без икономии.Заплатата ми беше 115лв..+ 15лв. детски,удръжките не помня.Като въведоха самооблагането вдигнахме бунт, който бързо бе потушен и организаторите ни поканиха най- учтиво да напуснем доброволно- по вз. съгласие.Аз пък напук,понеже тате ме уреди та това топло местенце, си намерих работа за 400лв. на 6ч. и на всеки 3 м. вземахме по още толкова премии.Та слагах и мама и тате в джоба си по заплата.Отделно си въртяхме частпромите, които се плащаха кеш.Помня и онези ботуши от ест. кожа с ток за 50лв., които си купих от първата заплата , мама изпадна в интрувертност на духа...

# 2 044
  • волно калдъръмче
Повечето знаят данъците днес, научени със съжаление. Въпросът ми беше за данъците в началото на 80-те. Самооблагането се добавяше към тях. Процентната данъчна тежест беше доста по-голяма, просто не знам с колко.
Непосилни ли да са били данъците през 80-те? Едва ли. Народът си накупи масово жилища. Точно тогава да се живее със свекърва под един покрив стана много непрестижно.

# 2 045
  • София
Ей, сега ако показвахте усилено среден пръст на данъците... или други форми на протест. Flutter

За данъците има достатъчно материал, та да се опитваме и за тях да дезинформираме. Wink

# 2 046
  • Пазете Гор
Не, не бяха непосилни. Общата данъчна тежест (то е процент) надхвърляше днешните показатели, това казвам.

# 2 047
  • София
Надхвърляла - друг път, колкото ДО бил същият като ДДС-то Tired

# 2 048
  • волно калдъръмче
При билетче от 6 ст. за градски транспорт; ток и вода заедно около 10 лв и пълен резервоар за около 15 не виждам да е било нещо извънредно да си внесеш данъка.

# 2 049
  • Пазете Гор
За 15 лева през осемдесетте можеше да се напълни резервоар може би на мотор ИЖ. Барел петрол беше около 15 долара. Както и да, няма да влизам в надприказване, нито някъде твърдя, че е било проблем да се плати данък. Това, което ми се щеше да съпоставим, бяха цифри, проценти, не спомени.

Между другото високата данъчна тежест не означава непременно бедни хора, често е обратното. Но най-често няма връзка между двете.

# 2 050
Ако някой знае колко са ни били удръжките да каже, за да направим съпоставка.Мен лично не са ме интересували, защото ми стигаха.Билетчето, май, после стана 6ст., преди беше по-малко, но не помня .колко

# 2 051
Прекрасните спомени с баби и дядовци, топлота и истинска човешка грижа, са дошли от хора, израснали и осъзнали се извън лелеяния соц. Последните такива, бих казала. Надявам се да си давате сметка за това.

Абсолютно!

# 2 052
  • волно калдъръмче
Баща ми сипваше винаги по 10-15 и много рядко за 20 лв бензин в колата. Гледала съм как се джуркат лева /литри. Левовете едва пръхтяха и пак не настигаха литрите, сега е обратното - перка да вържа на левовете, вятър ще ми прави.

Аз също не претендирам за точни стойности, но ИЖ има 20 литров резервоар, който няма как да засечем абсолютно празен. Ако за 15 лв да му сипеш, ще да е означавало, че бензинът е гравитирал около лев. В този материал пише 80 стотинки.

Цитат
В средата на 80-те бензинът поскъпна страшно още преди Горбачов да врътне кранчето – 80 ст. литъра за обикновения, а за супер 96 – 98 ст. Дизелът беше евтин, но нямаше дизелови коли.

Обаче да не забравим и факта, че тогава 20 стотинки си бяха закуската в голямото междучасие  Wink

# 2 053
  • Пазете Гор
Около лев по това време, да. За 15 лева пълниш 17-20 (според модела) литровия резервоар на моторетката (а тя гори колкото малка Микра, съвсем между другото).

Четиридесет литров резервоар - какъвто е обикновено на леките коли -  няма как да се напълни за 15 лева, това казах. Отделен в въпросът колко километра изминаваха с това гориво ящните за бензин съветски техники. Наличието само на такива до голяма степен елиминираше икономическите предимства на сравнително евтиният (навсякъде по света тогава) бензин. Камионетка УАЗ тогава (а и днес) гори по около 20 л/100 км при пожелателен полезен товар малко под тон. Да не говорим за бензиновия, но едва 5 тонен ЗИЛ. Спирам с това, простете, не това е същностният разговор.

Цената на горивата зависи от две неща-от цената на суровината и данъчната политика (в момента близо половината от цената на горивата е акциз).

То е без значение. Аз не вярвам, че евтините суровини са особена предпоставка за икономически ръст - практиката често показва обратното.

# 2 054
  • София
От 1.01.1949 до 28.02.1991 г. размерът на осигурителната вноска е общ и покрива всички
осигурителни рискове. Начислява се върху изплатеното брутно трудово възнаграждение и е изцяло за сметка на работодателя:
−от 1.01.1949 до 31.12.1972 г. – 12,5%;
− от 1.01.1973 до 30.09.1979 г. – 20,0%;
− от 1.10.1979 до 28.02.1991 г. – 30,0%;
− от 12.09.1989 г. се въвежда допълнителна осигурителна вноска само за трудова злополука и професионално заболяване в размер на 2,0%, която се запазва до 1.07.1999 г.

Осигуряването в числа Бюлетин на Националния осигурителен институт

Някои цени при социализма - поне според тази статия.
Цени и заплати при социализма (1988 година)

Общи условия

Активация на акаунт