Истории от комунистическа България

• 158 663
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 115
Ако в България при тази ситуация се затегне контрола, то няма да има пари да се платят помощи на тези хора, заети в сивия сектор, а няма и как да бъдат назначени на светло, при положение че административната тежест си остане същата...

О, само заради това не се затяга контролът, да знаеш. Затова катаджиите взимат по 10 лв на ръка - че им е жал, че иначе няма да можеш да си платиш глобата... Честна дума!
Отдавна не вземат, ако не си забелязала, и то защото  им се вдигнаха заплатите, та не ги търсят тези пари...
Т.е. един катаджия печели достатъчно на светло и не му трябва да рискува за едно рушветче от 10 лв.
Същото важи и за останалите хора. Ако могат да изкарат пари от светла икономика та да се хранят прилично никой няма да рискува да шмекерува на дребно.

Но пък сега стои въпроса с какво и колко дълго ще успеят да ги плащат тези заплати на полицаите при този раздут щат....

# 2 116
Отдавна не вземат, ако не си забелязала и то защото толкова им се вдигнаха заплатите, че не ги търсят тези пари...

Не, не съм забелязала. Аз пари не им давам, обаче редовно чувам истории от познати.

И едно изследване на Световната банка: http://data.worldbank.org/indicator/IC.BUS.EASE.XQ

На 38 място сме - не че е кой знае какво, но Белгия е малко след нас, а Гърция - много.

# 2 117
  • Куциндрел
Моето ходене някъде с карти по времето на комунизма е било когато съм била на 2 години на Троян и като бях 2-ри клас на Боровец. И на 2-те почивки нашите казват, че са издействали карта много трудно.
Иначе сме се разхождали около Варна, защото баща ми имаше кола.

# 2 118
Отдавна не вземат, ако не си забелязала и то защото толкова им се вдигнаха заплатите, че не ги търсят тези пари...

Не, не съм забелязала. Аз пари не им давам, обаче редовно чувам истории от познати.

И едно изследване на Световната банка: http://data.worldbank.org/indicator/IC.BUS.EASE.XQ

На 38 място сме - не че е кой знае какво, но Белгия е малко след нас, а Гърция - много.
Време е да погледнеш живота по-отблизо....

# 2 119

Може пък да е време ти да отделиш поглед от носа си?

# 2 120

Може пък да е време ти да отделиш поглед от носа си?
Напротив. Ти си човека, който твърди че всичко е ок. и проблема със сивата икономика са решава с глоби. А вчера слушах как председателя на стопанската камара иска облекчения на режимите. Т.е. за мен ти си един администратор който извън хартията производство не е виждал.

# 2 121
  • Куциндрел
 newsm78
Време е да осъзнаете, че темата е за спомени от КомунизЪма, не за сегашното време.

Ако ще стигате до извода, че сега е следствие от преди, то знайте, че вече го писахме.

# 2 122
newsm78

Ако ще стигате до извода, че сега е следствие от преди, то знайте, че вече го писахме.
Не е лошо да се напомня от време на време....Защото много забравят.

# 2 123
Хич не е лошо да се напомня, съгласна съм.

# 2 124
  • Куциндрел
newsm78

Не е лошо да се напомня от време на време....Защото много забравят.
Така е, обаче с JP бъркате темата. Сега ще ви четем как КАТ вземал по 10 лева рушвет.
Я разкажи ти някакъв личен спомен от онова време.

# 2 125
Напротив. Ти си човека, който твърди че всичко е ок. и проблема със сивата икономика са решава с глоби. А вчера слушах как председателя на стопанската камара иска облекчения на режимите. Т.е. за мен ти си един администратор който извън хартията производство не е виждал.

Всеки бизнес иска облекчения. Ако може, направо да няма регулации и данъци. Той си е длъжен да иска.

Аз не твърдя, че всичко е ок, между другото. Твърдя, че има изследване на Световната банка по въпроса. Твърдя, че то изследва регулациите в световен мащаб и дава глобалната картинка - която въобще не е толкова черна за България. Също твърдя, че Световната банка е по-квалифицирана от теб да прави изводи в това направление. И че проблемът не са регулациите, а некомпетентната администрация - която като цяло не схваща откъде идват заплатите ѝ.

И да си спестиш това с кой какво е виждал, някак дребнаво изглежда - сякаш нямаш какво друго да кажеш.

# 2 126
  • волно калдъръмче
В България има сив сектор, защото регулациите и административната тежест станаха толкова жестоки, че направиха невъзможно на хората да си платят всичко и да имат печалба дотолкова, че да се нахранят.
Горките бизнесмени  Laughing

# 2 127
  • Куциндрел
Аз се сетих един мой детски спомен.
Леля ми ми беше донесла 1 молив с ягодки, много сладък, от онези, които са съставени от 10 малки моливчета и като свърши едното, махаш го и излиза другото.
Откраднаха ми го. Crossing Arms
Тъп, обикновен молив. Crazy

# 2 128
Майка ми ме е водила на море с карта в Поморие два пъти, някъде около 70-та година. Две жени с по едно дете в стая в апартамент, началото на месец юни. За татковците отпуска няма. Спомням си огромните опашки за обяд. С часове си чакаме реда да се освободи място. Не помня какво сме яли, но помня едни хубаво подредени маси с вкусни неща по тях. Те бяха за гостите от братските соц. страни....

Подобно беше положението в стола на международна бригада, строяхме 6-ти блок на АЕЦ.
Изобщо гледахме да нахраним чужденците, за нас каквото остане.

# 2 129
  • волно калдъръмче
Цитат
Хайде стига сме се плашили с тези чужденци. Я да вземем да се плашим с нас си. И вместо да казваме "Да не се излагаме пред чужденците", да казваме "Да не се излагаме пред хората". Защото и ние сме хора. И чужденците също са хора. Ще рече, че като не се излагаме пред хората, няма да се излагаме и пред чужденците.

Та, другари, нека се отнасяме културно помежду си като хора. Стига сме се излагали пред чужденците!

И ние сме хора стр. 526-529

Общи условия

Активация на акаунт