Истории от комунистическа България

• 158 473
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 295
Заради прословутото софийско  жителство майка ми е трябвало с 2 висши да работи като шлосер в Кремиковци. Sad  Нищо, че е имала собствен наследен апартамент и леля- сестра на майка й, която също е била със Софийско жителство.
 ............
много скъпа цена е платила майка ти за това прословуто софийско жителство. Peace

..............Никой не заминаваше само щото е строителен инженер примерно .

страната ни е изпратила навън много инженери , медицински сестри и други без да са били агенти или каквито там искате ги наричайте, а обикновени специалисти.

има една много хубава книга по темата, гледам, че много хора ги интересуват тези неща:

# 2 296
Учудвате ме с нямането на телефони.

Сериозно ли?!  Laughing
Че дори и в първите години след промените беше трудно да се сдобиеш с домашен телефон. Ние се уредихме с дебели връзки 2-3 години след построяването на къщата ни, в която живеем от 1996 година.  Mr. Green

Сега е мой ред да питам дали е сериозно това, че с дебели връзки през 1996 г. сте се сдобили с телефон, но няма да питам.

сега чакам да кажеш , че не знаеш как се е чакаЛо за коЛа по десетина години , като даваш соЛидна ''вноска'' преди това ....

Знам разбира се. Но пък се продаваха и на старо, точно както сега. Е скъпо беше.
Какво е общото между колите и телефоните?

# 2 297
страната ни е изпратила навън много инженери , медицински сестри и други без да са били агенти или каквито там искате ги наричайте, а обикновени специалисти.

Възмжно е да са били много. А за семействата им нещо да знаеш? Нали не си мислиш, че всички заедно са се "изселили" в другата държава? Simple Smile

# 2 298
Сега е мой ред да питам дали е сериозно това, че с дебели връзки през 1996 г. сте се сдобили с телефон, но няма да питам.

Не, подкупът беше достатъчен. Имаше и почин сами да си прокопаем за кабелите. Както инженери, лекари, учители отиваха да работят в строителството за апартамент.

# 2 299

Под "навън" сигурно имаш предвид някоя съветска република или Либия, Алжир, Мозамбик.

# 2 300

Възмжно е да са били много. А за семействата им нещо да знаеш? Нали не си мислиш, че всички заедно са се "изселили" в другата държава? Simple Smile

ред. лична информация.

Под "навън" сигурно имаш предвид някоя съветска република или Либия, Алжир, Мозамбик.

честно си признавам - за мозамбик нищо не знам Peace

# 2 301
Май никой няма да си признае как е отишъл в чужбина и какво е трябвало да прави.

# 2 302
Май никой няма да си признае как е отишъл в чужбина и какво е трябвало да прави.
Аз съм била в много чужбини. Ако започна да разказвам, ще се отегчите всички. Преди 10-ти, извън желязната завеса не съм имала шанса  да пътувам. Много мои съученици, обаче, пътуваха и/или идваха от там...
Първото ми заминаване беше, когато бях на 5. На гости при баща ми, който беше в КОМИ като млад и обещаващ лесоинженер, пратен по разпределение, С ВРЪЗКИ. Той е момче от народа. Ясно е какво означава това. По- късно баща ми е станал и член на БКП, имал е и не лош служебен ръст, но малко знам, тъй като майка ми и баща ми се разведоха докато бях малка. След развода, той повече не се сети, че има деца.  Confused

Не ми е известно някой да е имал договор за чужбина и да не е имал врзъки/гръб/покровителство.
Моите съученици, които идваха от дипломатически мисии, от всякакви каквито и да е професии и договори на родителите им в чужбина- всичките без изключение, бяха най- малкото връзкари. Повечето бяха по върхушката. 
Заради заминаването на баща ми и респективно, моето започване на училище там, бях записана после в руска гимназия. Това беше основателна причина, да има право едно 'нормално дете' да учи в тази  гимназия. Едни от най- тегавите и трудни години в живота ми .
За преживяното там ми се ще да не споделям повече от това, което вече съм писала. Peace

# 2 303
  • Най-сетне у дома

Баща ми беше в Либия от 1983 - 1984 и после 1986 - 1990. Това 1990-та не беше случайно, просто другарите по чашка на баща му (дядо ми) вече не бяха на власт. Как са го уредили, не искам и да знам. Беше страшно добър в професията си, но е факт, че без протекциите на дядо ми щеше да види чужбина през крив макарон. Но иначе плюеше комунистите и властта, нищо, че се възползваше от позицията на баща си по всякакви начини. Ама съдбата го застигна - майка ми го напусна точно през първата му трудова разходка до Либия.

# 2 304
ох, вече мога да се изкарам репресирана и аз. след дълги и напоителни диалози с роднини се оказа, че един прадядо е бил чорбаджия. всичко му взели комунягите Close. само до Белене не е стигнал , завалията, ама пак добре , че то ако се вярва на  форума, Белене ще да е на площ колкото половин България, та само той липсвал там.

сега обаче сме на далавера от прадядото чорбаджия - доста земя са ни върнали, като я продадем, ехеееееее Laughing

добре, че падна берлинската стена, та и ние некой лев суха пара да видим  Wink

................ С ВРЪЗКИ. ..............

ами то сега, като се замисли човек, хич даже не са му нужни на човек връзки  Peace. чинопреклонно  свежда уши пред бащицата, който го експлоатира робски срещу солидното заплащане от 400/на места в провинцията и толкова няма дори/ лева, а го осигурява колкото за бог да прости.
да, да, знам, тук във форума всички работят в лъскави офиси/и роднините им до пето коляно/ и не падат под 5000 заплата  Hug

# 2 305
  • София
  Ходили сме на море всяка година и то на едно и също място - "късмет" и от на майка ми от на баща ми предприятията базата беше на едно и също място - Черноморец. Кой знае какъв лукс не е било, но  и мизерия не беше. Че и на детски лагери и ски училища съм ходила организирани от работата на майка ми - доста просперираща проектантска организация за времето си. А пък от работата на баща ми - пак проектантска, но към съобщенията имахме безплатен домашен телефон. Един път пък годишно имахме безплатни ЖП билети за чужбина пак от на майка ми предприятието. Възползвахме се само два пъти - последния самата 1989 г. естествено за източния блок, но и това не беше малко.
 Но дотук свършват привилегиите на нашето семейство. Майка ми имаше шеф, който беше бетер капиталистически такъв - с малко дете болно вкъщи я е карал да стои в извън работно време за изпълняване на плана. Баща ми вечно неудовлетворен слушаше радио "Свободна Европа" вкъщи и ми пълнеше главата с размисли. Бях 3-ти клас някъде, когато се опитвах да измисля строй, който да е по-добър от социализма и от капитализма едновременно. Майка ми пък му се караше да не ми пълни главата с глупости "Защото те в училище друго им говорят". Естествено това се случваше само вкъщи, иначе сигурно е щял да си има проблеми с властите. И двамата лека им пръст много се радваха като настъпиха промените и наистина очакваха нещо по-добро. Но определено не бяха готови за това, което последва. Тяхното поколение беше истинската жертва на режима - прекарали целия си активен живот в този измамен строй до голяма степен неприспособими към новите порядки във вече пенсионна възраст. Мизерни пенсии и усещане за пропилян живот ...  

# 2 306
само до Белене не е стигнал , завалията, ама пак добре , че то ако се вярва на  форума, Белене ще да е на площ колкото половин България, та само той липсвал там.

Няма нужда да вярваш на форума, за всички тези неща има архиви, материали и свидетели, все още.
Освен това не е било само Беляне. На територията на България е имало общо на брой 86, нека ги наречем учреждения от подобен тип.
Най-ужасните - Беляне, Ловеч, Скравена, Персин.

Тук в темата не правим научна конференция, нито даваме исторически справки за учебници, затова погледнете по-великодушно на историите, които са споделили хората, поне от уважение. Не бъдете толкова дребнави, в най-отрицателния смисъл на думата.
А като добавка към тях можете да си направите конкретните исторически справки.
Можете да идете на съответните места, даже.

take a smile, благодаря, че сподели  Hug

# 2 307
Баща ми ми е разказвал, че са имали човек, занимаващ се с партийните въпроси. Хора бачкат, а той идеолог.

Също така баща ми ми е разказвал, как са му предлагали работа и той е отказвал заради  заплащането, ама хорицата-работодатели веднага му обяснили, че заплатата му е доста висока, само където не достига до него. Wink Хвърляли им стотинки, а по-голяма част заминавала за строителството на комунизма в Родината.

И зелените книжки с валутни чекове, няма валута на ръка. Хартийки! Толкоз!

# 2 308
Баща ми ми е разказвал, че са имали човек, занимаващ се с партийните въпроси. Хора бачкат, а той идеолог.

Също така баща ми ми е разказвал, как са му предлагали работа и той е отказвал заради  заплащането, ама хорицата-работодатели веднага му обяснили, че заплатата му е доста висока, само където не достига до него. Wink Хвърляли им стотинки, а по-голяма част заминавала за строителството на комунизма в Родината.

Баща ми беше в Либия по роднинска линия. За едната година  там е получил толкова, колкото колегите му през деветдесетте години, вече без връзки, но за американска компания, вземаха за месец. Усреднено и загладено, но като цяло така е било. Хората са били пускани като един вид роби да изкарват пари за държавата и с трохите да си купуват и те нещо. Уравниловка.
Сега Булгаргеомин се покри вдън земя и баща ми не можа да си вземе документи дори за годината стаж /за пенсия/.

# 2 309

Зависи. На моряците например капитанът им връчваше валутата на ръка, но накрая което не е платено отиваше по някаква сметка. После от тази сметка морякът можеше да вземе бележка от съответната канцелария в БМФ (не от банката) със съответната сума и да я изхарчи в Шипшандъра. (Още една тъпа абревиатура, която не знам какво значи, нито как се пише.  Mr. Green)Та там изхарчваш бележката, ресто няма. Както искаш така я нагласяй сумата.
Имам спомен, че от същата тази сметка по някакъв начин можеше да се тегли еквивалента в лева от БНБ, но познай на какъв курс.  Crazy Както и да е. Основната част от парите на пътуващите по корабите пристигаше тук в кеш.

п.п. Работещите в Либия вземаха много пари. Ама наистина много за тогавашния тукашен стандарт. Не знам с какви връзки са ходели, но няма начин да е нямало нужда от такива.

Последна редакция: пн, 10 ное 2014, 22:00 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт