Истории от комунистическа България

• 158 358
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 325
Ние не сме от "онези" с партиен билет, но винаги сме имали телефон. Почти веднага след навлизането на мобилните телефони, БТК бе безвъзвратно отрязана у нас. От не помня вече колко години нямам стационарен телефон.

# 2 326
Ние не сме от "онези" с партиен билет, но винаги сме имали телефон.

е , ти щом си имаЛ значи Ли , че всички са имали ....

# 2 327
  • Куциндрел
Ние нямахме телефон, съседите ни в блока имаха. Пуснаха ни телефон някъде към 96-та. Майка ми беше подала молба отдавна, накрая отиде при някакъв шеф и му припомни за молбата. По нейните думи този шеф отворил една тетрадка и най-отгоре стояло името на майка ми.
Имало е и хора без телефон, не знам по какви причини.

# 2 328
но ми се струва, че се прекалява с "историите".
Морето с връзки, телефонът с връзки, очаквам да чуя, че и сирене без връзки не е имало.... ами просто нямам познати без телефон.
Моля съфорумките с лични истории да не се чувстват засегнати.  Peace
Твърде много се обсъжда и преувеличава въпроса за телефоните. Какво толкова чудно има, че в някои нови квартали нямаше телефони. Когато живеехме в центъра на София, имахме дуплекс. После се сдобихме с чудна гарсониера в покрайнините на града, за да може поне 2 от поколенията у дома да се отделят в собствен дом след десетилетия съжителство на прадядо, баба и дядо, майка и баща и аз (в стая, хол и кухня, в която спеше прадядо ми). Не само телефон, асфалт нямаше в новия квартал и трябваше да се гази в калта от спирката до къщи. Най-близкият обществен телефон и магазин бяха на 10 минути пеша.
Нямам причина да лъжа за тези неща, дори не ги споменах, защото ми се струват неважни на фона на останалите простотии.

# 2 329
Ние не сме от "онези" с партиен билет, но винаги сме имали телефон.

е , ти щом си имаЛ значи Ли , че всички са имали ....

Не. Това нито съм го написал, нито намекнал. Що пак въртите нещата към салама? Писах, че почти веднага след промените дори се отказахме от него, а не сме търсили връзки за още един. Например. Писах, че ние нашия телефон не сме го проимали след чакане и връзки. А не, че някои не са го правили с връзки или пък че всички са имали. Значи да имаш телефон е ставало и без връзки някак. Само и единствено това написах. Като повечето неща тогава и днес. И тогава и днес можеш да започнеш работа с връзки, а може и без. Според зависи от способностите ти към момента.

# 2 330
  Ние също нямахме телефон. В малките класове майка ми излизаше от работа в обедната почивка за да си дойде до къщи, да види как сме, нали не може да ни се обади. Към средата на 80-те вече имахме - дуплекс. Като почна да говоря повечко с някое гадже и съседката идва да звъни на вратата защо е зает телефона. Grinning

Изключително лошо впечатление ми прави вече н-ти на брой потребител, който намеква, за "изкарали се" репресирани. Аз не знам нещо да дават на такива, или някой да е извлякъл особена полза от репресираните си близки. Напротив, това е огромна и дългосрочна травма за семейството. Броя им никак не е малък, макар че е очевидно, че който е решил да си запуши  очите и ушите ще ги стиска докрай.
   Така че - сравнението с активните борци е нелепо и обидно. Върху "активните борци" се построяваше живот от най-луксозния, описан тук, понеже цялата система беше такава - хората са равни, но едни все пак са по-равни.

Тези истории, които излизат сега, в спомените ни, в биографиите, в изложбата на картини на лагерници, не могат да бъдат и не са  билет за облаги и кариера  и затова е колкото обидно, толкова и дълбоко невярно да ги разглеждате  по този начин. Напротив, малко се говори и малко се вярва, защото темата е прекалено тежка.
 Не е лесно да се приеме, че в толкова близко до нас време, докато едни са марширували на манифестации други са убивани с лопати, и давани на прасетата, затова очаквам следващия, който ще му е "преекспонирано" преувеличено и неприятно, но уви - истина е.

# 2 331
    Изключително лошо впечатление ми прави вече н-ти на брой потребител, който намеква, за "изкарали се" репресирани. Аз не знам нещо да дават на такива, или някой да е извлякъл особена полза от репресираните си близки. Напротив, това е огромна и дългосрочна травма за семейството. Броя им никак не е малък, макар че е очевидно, че който е решил да си запуши  очите и ушите ще ги стиска докрай.
   Така че - сравнението с активните борци е нелепо и обидно. Върху "активните борци" се построяваше живот от най-луксозния, описан тук, понеже цялата система беше такава - хората са равни, но едни все пак са по-равни.
  Тези истории, които излизат сега, в спомените ни, в биографиите, в изложбата на картини на лагерници, не могат да бъдат и не са  билет за облаги и кариера  и затова е колкото обидно, толкова и дълбоко невярно да ги разглеждате  по този начин. Напротив, малко се говори и малко се вярва, защото темата е прекалено тежка.
 Не е лесно да се приеме, че в толкова близко до нас време, докато едни са марширували на манифестации други са убивани с лопати, и давани на прасетата, затова очаквам следващия, който ще му е "преекспонирано" преувеличено и неприятно, но уви - истина е.
Време беше някой да им го каже. Да, обидно е отношението ви.

# 2 332
Имало е и хора без телефон, не знам по какви причини.

Как по какви - за да им е гадно. Да има връзки, да има богоизбрани, да има завист и тормоз към съседите.
Кабели имаше, чифтове нямаше. Поне такова беше официалното обяснение, когато за амнайсти път отидеш да попиташ какво става с молбата ти за телефон, пусната преди 20 години.
Но и с телефоните ситуацията беше "царят дава, пъдарят не дава". След един разговор на 4 очи с техника на района и съответния подкуп, като по чудо се намираше свободен чифт или прав телефон се преобразяваше на дуплекс и изстрадалото семейство най-накрая можеше да отдъхне и да се почувства бели хора - със собствен телефон.
Говоря за централните и по-стари части на градовете. В новопостроените квартали не е имало проблеми да се прекара телефон, по селата - също, стига да са били захранени. Който не е пожелал, той не се сдобил. Но в централната част на града беше голямо чакане и... Без подкуп или много дебела връзка не ставаше.
Е, и ако член на семейството работи нещо много важно, което включва задължителното наличие на домашен телефон - военни, милиционери, лекари, разни други отговорни другари и другарки.

# 2 333
  А помните ли какво лежане под колите падаше събота и неделя и Баш майстора как търси из цяла България карбуратор ли, какво беше Grinning
 Автомонтьорите също бяха на голяма почит.

# 2 334
 То не само автомонтьори, каквито и да е майстори. Когато трябваше да се прави ремонт на новия ни апартамент, 89-та година майсторите у нас бяха като във филма "Топло", с тази разлика, че го направиха накрая.

# 2 335
Аааа, то и днес е така това. И се лежи под коли, и се ремонтирВа в неделя. Laughing

# 2 336
Така и не разбрах какво точно е РЕП. Разпостранение на печата може би, но пък с Е по средата.  Laughing
Нашенските абревиатури са нищо, съветските бяха направо страховити.

Няма Е, то се произнася за благозвучие само  Laughing РП- разпространение на печата  Crazy

# 2 337
То не само автомонтьори, каквито и да е майстори. Когато трябваше да се прави ремонт на новия ни апартамент, 89-та година майсторите у нас бяха като във филма "Топло", с тази разлика, че го направиха накрая.
Освен това трябваше и да им се готви .Имаше и от по модерните и хитри жени , които не стигаха чак дотам .
А сещате ли се как се строяха вилите по онова време ?
Всички акрани , роднини и т.н. се събираха да "леят плоча" ... а жената и се разказваше играта от готвене и връткане около печката. hahaha Joy
Накрая акраните дружно се напиваха.

# 2 338
Варненки пазехме пантеона /да не избяга/ ... hahaha Joy Crazy
Или надувахме свирката на някое кръстовище .

# 2 339
  Добре сте си вие, тука хората са копали канал... наскоро го зариха. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт