Истории от комунистическа България

• 158 595
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 550
Предлагам да затваряме темата.
Цял ден президентът лъготи по пресата, че на 10 ноември 1989 г. бил на митинг и рисувал плакати върху тапет.
Е, цяла България, дори и децата тогавашни, знае, че резултатите от пленума за свалянето на Тошо бяха обявени по тв към 19 ч. И никакъв митинг не е имало - митинг имаше на 18-и...

Щом така ачик почнаха да подменят фактите от миналото, работата е ясна, за кво да се хабим по форумите.

Мдааа
Яко
Че то беше цяла седмица опиянение от новината, преди да се организира митингът
Още помня каква мразовита вечер беше на10, когато съобщиха новината по радиото
На другия ден хората бяха пияни от радост и празнуване цяла нощ

# 2 551
Препоръчвам филма "Чернобилската битка" има го във Вибокса.После пак може да си поговорим за режима по него време.

Оставете ,че си говорехме каква била готина лютеницата и шоколада Кума лиса.Филма и особенно последната част НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА за бременни и малки деца.

Като стана дума за президента...само ще кажа,че една Цецка Цачева е поне 10 пъти по-мъжествена от него.

# 2 552
От къде да го дръпна?

пп. намерих го.

# 2 553
 Моля те за кратък преразказ, не мога да го гледам

# 2 554
Искам аз да се изкажа последна в тая тема и тогава да я затворят.  Mr. Green

Обаче е редно да се отбележи, че като изключим някоя глупава обида, добре се държим. Може да сме по ръба на бръснача, но още не сме се изклали.
Ами, добре... "Децата" на по двайсетина години сигурно ни се смеят и недоумяват как сме изтрещели толкова.

# 2 555
Просто е потресаващ.Виждат се мащабите на катастрофата,описва се как не са съобщили направо какво се е случило,как хората в Припят са си живели 2-3 дена след това.Как са пратени запасняци на "мисия" там,нямаш право да откажеш,няма статистика какви са последиците,фалшифицирани документи,мед.картони,за договорки от великите сили за мащаба на катастрофата...Хората от Припят са имали 2 часа да се изнесат,не им е съобщено защо.
Има снимки и записи запазени,не е типичния филм с много комп.анимация.Като видиш хората и някак се връщаш в онези години.Разказват и как цели архиви са подменени и "изчезнали".
Последната част дават и деца с аномалии от онези райони.Филма е тежък.

# 2 556
Е защо да я затварят, тя е най-активната във форума Simple Smile.
Явно хората имат какво да кажат. Който приклюил, приключил.
По въпроса за обективността. Няма как да сме обективни като цяло за времето, може да кажем как ние виждаме нещата. Разбира се, засегнатата страна е винаги по-активна.
Аз лично се надявам никога повече да не живея в онова или подобно време. Искам си свободата. Салам мога и да не ям Simple Smile. За съжаление, колкото и нещата да са се променили, все още сме си далече от демокрацията. Задължително това, задължително онова ... Говоря за неща, които би трябвало да са право, а не задължение. Ето, сега четох, че тиквите пак заговориха за задължително гласуване. То бива некомпетентност, ...

Имам/ах познати, които са били на километри от Чернобил по време на катастрофата.

# 2 557
При мен все още има радиация и например, не се препоръчва да се яде местно свинско,  понеже свинете (диви прасета? )поемали радиация, ровейки се в пръстта, която е все още радиационна. (извинете невежеството ми, но не съм наясно с месата, като стане дума за тях и 'изключвам' Blush)

Аз лично се надявам никога повече да не живея в онова или подобно време. Искам си свободата. Салам мога и да не ям Simple Smile.
Салам не ям от 23 г.  Mr. Green
Относно времето- едва ли ще се върне. Grinning Но се надявам скоро то никога да не напомня за себе си. Защото още напомня... Confused

# 2 558
Просто е потресаващ.Виждат се мащабите на катастрофата,описва се как не са съобщили направо какво се е случило,как хората в Припят са си живели 2-3 дена след това.Как са пратени запасняци на "мисия" там,нямаш право да откажеш,няма статистика какви са последиците,фалшифицирани документи,мед.картони,за договорки от великите сили за мащаба на катастрофата...Хората от Припят са имали 2 часа да се изнесат,не им е съобщено защо.
Има снимки и записи запазени,не е типичния филм с много комп.анимация.Като видиш хората и някак се връщаш в онези години.Разказват и как цели архиви са подменени и "изчезнали".
Последната част дават и деца с аномалии от онези райони.Филма е тежък.

Peace

Гледам ги отзад напред. Седмата част е много тежка, от към кадри. Осмата също. Като равносметка обаче.

# 2 559
  • Пазете Гор
Като сте се загледали - един великолепен филм за колективизацията  в СССР,   за Колима. На руски са, но за русофилите (а не съветофилите) не е проблем. Изобщо препоръчвам филмите на Пивоваров - смел и честен творец, все още не е низвергнат.

За тези, които искат документална картина на живота на соцлагера в края на 80-те - Так жить нельзя. "Така не може да се живее" на С.Говорухин. Последният, човек съзвучен с епохата, днес говори други работи, но филмът си е информативен.

За по-любознателните препоръчвам някои книжки - "Ночевала тучка золотая" А. Приставкин, "Тежък маршрут" Е. Гинзбург, Шаламов, Л.Копелев, М. Солонин и разбира се - Солженицин.

Много, много ми се щеше да има повечко достойни български имена за такъв списък, но не е пък като да няма - "Хайка за вълци" И. Петров, "Задочни репортажи..." Г. Марков. Изкушените може да се поровят по библиотеките за "Куциан" Й. Вълчев.

Като се прочете, погледа туй-онуй, като се съпостави с личен опит, наблюдения, разкази на други хора, като се помисли връз всичко това, и се почете още по история, икономика, морал - тогава говорим за познание. И позициите звучат другояче.

Списъчето е съвсем примерно, но помага.

# 2 560
  • Най-сетне у дома
Списъчето е съвсем примерно, но помага.

Сърдечно благодаря! Филмите са ми непознати, захващам ги.

Интересен факт: главната катедрала във Вилнюс е превърната в музей на атеизма още през 1946-та и е останала така до падането на диктатурата. Както и, впрочем, са затворени почти всички църкви в Литва и превърнати в складове, хамбари, магазини, по-големите - в болници.

Аз не съм християнин, но подобно поругаване на храмове ме изпълва с отвращение.

# 2 561
  • Пазете Гор
Много от манастирите в родния ми край са били обърнати на свинарници. Може и случайно да е, ама надали. Но с осквернението нашите се спряха дотам. В Съветския съюз много от манастирте са превърнати в лагери - печално знаменитите Соловки, зловещата Сухановка са най-известните от хиляди. Особена е съдбата на Валаамовския манастир, в езерото Ладога. Чететебе. Wink.

# 2 562

За тези, които искат документална картина на живота на соцлагера в края на 80-те - Так жить нельзя. "Така не може да се живее" на С.Говорухин. Последният, човек съзвучен с епохата, днес говори други работи, но филмът си е информативен.
филмът не ми се отваря  Rolling Eyes
Saule ,  съдбата на храм 'Христа Спасителя ' в Москва и на много други храмове е подобна. Взривяват го и превръщат мястото в плувен басейн. Познавам руснаци,  които негодуват за възкресяването на храма - били пари,  хвърлени на вятъра.

# 2 563
  • Пазете Гор
Напиши го в  търсачката на youtube - и гледай, take a smile.

# 2 564

филмът не ми се отваря  Rolling Eyes
Saule ,  съдбата на храм 'Христа Спасителя ' в Москва и на много други храмове е подобна. Взривяват го и превръщат мястото в плувен басейн. Познавам руснаци,  които негодуват за възкресяването на храма - били пари,  хвърлени на вятъра.

Плановете са били да се построи огромен мастодонт, завършващ със статуя на Ленин. Грандомания отново. Но ВСВ спира "проекта" и те го превръщат във въпросния басейн, с размерите на язовир. В центъра на Москва. На всичко отгоре басейнът е бил отопляем, представи си тази безумна грандоманщина. Това променя изцяло микроклимата в района.

Рибозом, изгледах филма! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт