Истории от комунистическа България

• 158 307
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 685
Паметник е на комунистическото извращение. Те комунистите си ги харесват тези паметници и не могат да се разделят с тях. Защото те символизират триумфа на грабителите над здравия разум.
Според тях тези паметници \които са едни естетически лайна\ трябва да се пазят за поколенията точно там където са-в идеалния център, на тепето..... защото трябва вечно на 9 септември да се скланят глави и поднасят карамфили пред нашите вечни "освободители".

Да не смее никой  да отрече "културната" им ценност за поколенията-за какво са се борили АБПФК-то?

И Ленин не биваше да се бута и Варна трябваше да си остане Сталин и Добрич Коларовград. Паметниците на Гошо Тарабата що се бутаха бре? Как не ви е срам бе? И член 1-ви съборихте, и телената ограда бутнахте.

Пак ще повторя-Ще се бутат тепърва комунистически паметници и нови паметници ще се градят. Защото тези мрачни и гнусни времена свършиха и няма да се върнат, колкото и да ревете за тях!!!

# 2 686

Не проумявам що за извратетна идея е в 20-ти век хората да се кланят на мумии. Rolling Eyes

"- Огромно значение има. Неслучайно всички тиранични режими се уповават на монументална пропаганда. Разковничето е простичко. Огромният триизмерен образ действа много по-силно, много по-въздействащо, много по-проникващо в съзнанието на публиката. Неслучайно тоталитаризмът повтаря древните образци и в урбанизацията, и в създаването на мемориали, статуи и мавзолеи. "

# 2 687
И аз смятам, че беше грешка събарянето
Можеше да се направи музей на този социален експеримент, за да се помни и да не се забравя
Че иначе само подобни теми из мрежата ще поддържат спомена, и то понякога силно изкривен според това какво е било миналото и на кое ниво от соц-аристокрацията е било семейството на спомнящия си

# 2 688
  • Куциндрел
Мавзолеят спокойно можеше да стане музей на комунизЪма. Можеше да се изложат от цялата страна комунистически символи, творчество и т.н. вместо да се изхвърлят на боклука. Можеше и да се сложат документи и черната страна на комунизма.

Преди няколко години ходих в Батак. В тамошният музей си пазят всичко, включително и комунистическо.

Но ние като цяло никога не сме си пазили историята, що тоалетни и огради за направени от древни сгради.... Давам пример - Българево, минавайки през него разгледайте дуварите на къщите, като пристигнете на нос Калиакра вижте камъните на разкопаните стари сгради.

П.П. С кеф чета Нино, но като прочета Гери се питам, аджеба няма ли хомеопатия като за нея?!?

# 2 689

Защо ли египетски мумии се съхраняват и излагат в Британски музей?
Скрит текст:

Египетските мумии не се съхраняват, за да ходи египетския народ да им се клани, нали?

# 2 690

П.П. С кеф чета Нино, но като прочета Гери се питам, аджеба няма ли хомеопатия като за нея?!?
+1

# 2 691

А знаете ли, че в Германия все още има улица Сталин?

Абе по твоята логика да оставим булевард "Цар Освободител" в София, баш жълтите павета, с името, което е имал през 1943 г? Казвал се е булевард "Адолф Хитлер". Варна се е казвала град Сталин, а Шумен - Коларовград, на името на Васил Коларов.

В мавзолея съм влизал няколко пъти като дете, съвсем доброволно, чакаше се на голяма опашка, но никакъв ужас не съм изпитвал. Така бяхме надъхани тогава от пропагандата в училище, исках да видя великият Вожд и Учител. Е, насила да се водят деца там наистина е било малоумно.

Всякакъв може да е бил, но поведението му на Лайпцигския процес е било достойно, включително е защитил българския народ и е дръзнал да се опълчи срещу фашистката държава, което в онези времена му спечелва симпатиите на цялото прогресивно човечество, включително лондонските вестници пишат хвалебствени за него репотажи. Хвалебствени репортажи излизат и в американските, и във френските вестници. Става известен в цял свят с държанието си на процеса.

Да се изправиш ти пред фашистки съд и да кажеш - диваци и варвари в България са само фашистите, но аз Ви питам, господин председателю, в коя страна фашистите не са варвари и диваци?

Казва - наричаха моят български народ "див и варварски" и аз не мога да отмина това с мълчание.

Да кажеш в немски съд- "когато император Карл Пети е говорел на немски само с конете си, във "варварска" България апостолите Кирил и Методий са разпространявали славянската писменост"

Ами мъжество се иска за такива приказки в такава ситуация! Дет се вика, яко дупе се иска.

И все пак, благодарение на него тук не се установява режим от чист съветски тип. Той измисля теорията за "народната демокрация", режимът в България, който беше все пак по-либерален и свободен от съветския. Тук все пак не са умирали хората от глад, както в Поволжието при Сталин.

С колкото режимите в Полша, Унгария и Чехословакия бяха по-демократични и свободни от нашия, с толкова все пак пък нашият беше по-демократичен и свободен от съветския.

Всичките до един са престъпни и човеконенавистнически, разбира се, но Г. Димитров е най-малкото което нееднозначна личност и според мен в никакъв случай не е толкова черен, колкото Сталин например.

# 2 692
Мавзолеят спокойно можеше да стане музей на комунизЪма. Можеше да се изложат от цялата страна комунистически символи, творчество и т.н. вместо да се изхвърлят на боклука. Можеше и да се сложат документи и черната страна на комунизма.

Те СА изложени. Но явно не си ходила да ги видиш.

Колкото до мястото на Мавзолея - а, ако може да не е тоя музей на комунизъма на най-хубавото място в София, баш пред Двореца. Там където си е, е идеално.

# 2 693

Защо ли египетски мумии се съхраняват и излагат в Британски музей?
Скрит текст:

Египетските мумии не се съхраняват, за да ходи египетския народ да им се клани, нали?
Ма ти верно ли сравняваш египетската мумия с нашата комунистическа мърша?

А паметника на Саддам що събориха? А на Ленин в Украйна? А на Сталин в Русия?

Само ние тук ще си ги съхраняваме, щото нашите комунисти имат слабост към тях.... Joy като ги гледат и се чустват важни и значими. Знаят, че са ценни за поколенията.

А колко джамии са съборени в София и други градове след "освобождението" знаете ли? Дайте пак да ги вдигнем, за да си припомняме тези хубави времена?

# 2 694
По-напред в темата стана въпрос, че днес се пропагандира много яко "онова време" и е така. Къде ли не, из социални мрежи, с възкресяването на всякакви Карамел му подобия, обикновени бисквити в опаковки от едно време /забележете само какви върхове на сладкарското изкуство/, разни сайтове и спомени от НРБ, СОЦ Вип Брадъри и много, и много, и много. И ето на какво се натъквам:

Чаровната репортерка от TVN Емануела Миланова взима интервю от Тодор Живков, по-късно ще ви покажем какво каза най-обичания държавник от народа...!

Да падладейш направо. Ретро - ретро, музей - музей, ама защо и бай Тошо пак първа пушkа. Не може ли да си сложат експонатите - автомобили, машини и прочие и това ретро да го извадят от тоя пусти контекст на комунизма. Че и възхвали на Тошо пак.
Кой караше Сия да му вади материали за младите и носталгията по соца? Веднага да излезе пред строя!  На му материал.

Хора, мисля, че дори не е нужен музей на комунистическия режим. Нека направят мемориали там, където трябва - Ловеч, Беляне и др. Има снимки, архиви все още, документи, филми. Така както са направили в Аушвиц, Освиенцим и прочие. Казват, че в Перник има масови гробове на лагерници. Това трябва да се направи. Мавзолеят не може да бъде никакъв музей.

Това е щото съм на по-силни лекарства  Wink Hug

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 16:09 от NinoTino

# 2 695
  Татко Мецан, би ли ни напомнил, какво стана с Георги Димитров след така смелите му и добре формулирани изявления пред фашисткия съд? какъв беше резултата от процеса?

И после, ако може да го сравним с резултатите от Сталинските процеси.

# 2 696
  • Куциндрел
Ох, след промените никой нямаше да се кланя на Г.Д. Така или иначе беше погребан.
Става въпрос за самата сграда като паметник.
При комунизма нямаше как, трябваше да има култ към личността, за това са го измислили с този мавзолей, както и да не останем по-назад от руснаците с техния Ленин.
Бях гледала или чела нещо за мумията на Г.Д. Специално са я поили с разни разствори периодично, че да не се разпадне, не била много добро качество. Специалисти от СССР са идвали за това.
Даже и костюми се шиели за преобличане на мумията.

# 2 697

Би ли обяснила какво общо намираш между МОЛ и мавзолей с ритнал камбаната вожд, пълен с трици?

И на мен ми е интересно каква е връзката.
Добре е, че махнаха мавзолея, беше грозен, а след като махнаха обитателя му, нямаше полза от него. Сега стана много по-приятно с градинката.
Дано да доживея да съборят и отвратителния паметник на съветската армия в София, та да си отдъхнем малко. Като оставим настрана грозотата му, той е обида за всички жертви на комунизма.
Постройките, паметниците и т.н. трябва да стоят, само ако имат някаква художествена стойност. Аз поне много се потискам от грозотата на София и на други български градове.
За комунистическите паметници в частност има идеално решение - музей. Виж с панелките например проблемът е огромен и трудно решим. Май ще ни надживеят.

# 2 698

Хора, мисля, че дори не е нужен музей на комунистическия режим. Нека направят мемориали там, където трябва - Ловеч, Беляне. Има снимки, архиви все още, документи. Така както са направили в Аушвиц, Осиенцим и прочие. Мавзолеят не може да бъде никакъв музей.

Точно.

Паметници се издигат на хора герои на въпросната нация. Паметници на антигерои, на мъчители и диктатори в целия свят се събарят когато падне режима, защото те са издигани с цел култ към личността и утвърждаване на античовешки строй , а не с цел историческа памет.

Комунистическите паметници подменят българската историческа памет-те са фал-ши-фи-кат и мястото им е на бунището или в музея!

# 2 699
...и Добрич Коларовград.
Не знаех, че Добрич се е казвал така. Помня го като Толбухин.
ПП Много сте бързи, докато публикувам разбрах, че е техническа грешка. И за Шумен не знаех.

Общи условия

Активация на акаунт