Истории от комунистическа България

• 158 294
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 700
Коларовград не е ли Шумен?

# 2 701
 Татко Мецан, би ли ни напомнил, какво стана с Георги Димитров след така смелите му и добре формулирани изявления пред фашисткия съд? какъв беше резултата от процеса?

И после, ако може да го сравним с резултатите от Сталинските процеси.

Оправдават го поради липса на доказателства, а той дори има "наглостта" да заяви, че е недоволен от присъдата, че не е справедлива и иска да бъде оправдан, защото е невинен, а не "поради липса на доказателства"

Колкото до намекът, че фашисткият съд е отсъдил по-хуманно от Сталинските съдилища, две мнения няма, напълно си права. При Сталин такъв процес изобщо не би имало, където да разрешат на обвиняемия да говори публично такива неща. Каменев и Зиновиев са ги изтезавали нечовешки, за да се съгласят да се явят на процес и да кажат, че са били направили заговор срещу Сталин, като този сатрап им обещава да ги остави живи, ако направят това.

На процеса те сами говорят против себе си всякакви небивалици, след което разбира се, незабавно ги разстрелват и не само тях, ами и семействата им до девето коляно.

Така че, вижда се, че Сталин е бил много по-страшен и от Хитлер, което и Желю Желев го е писал във "Фашизмът". Спор няма по това.

Но това не променя фактът, че никой българин няма основание да се срамува от поведението на Георги Димитров, а дори и върлите антикомунисти дори можем да се гордеем с държанието му на този процес, като достоен българин.
За мен той е нееднозначна фигура, не съм му фен, но в никакъв случай не е целият в черно.

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 16:19 от Татко Мецан

# 2 702
Някой чувал ли е по подобен начин да възхваляват така Чаушеско в Румъния, както ние Тодор Живков?

# 2 703
Някой чувал ли е по подобен начин да възхваляват така Чаушеско в Румъния, както ние Тодор Живков?

Е те затова го убиха, много похвално!

# 2 704
...и Добрич Коларовград.
Не знаех, че Добрич се е казвал така. Помня го като Толбухин.
ПП Много сте бързи, докато публикувам разбрах, че е техническа грешка. И за Шумен не знаех.
Грешка на езика. Шумен беше Коларовград-имаше паметник на Васил Коларов в центъра. Е-вече го няма. Някой тук няма ли де се разреве и да ни нарече талибани?
Щото той паметника на В. Коларов точно като онзи на Буда беше и също толкова значим за някои може би... hahaha

# 2 705
...и Добрич Коларовград.
Не знаех, че Добрич се е казвал така. Помня го като Толбухин.
ПП Много сте бързи, докато публикувам разбрах, че е техническа грешка. И за Шумен не знаех.

Техническа грешка е направила Герри, Коларовград се е казвал Шумен, а Добрич - Толбухин. Монтана пък беше Михайловград:)

А "Цар Освободител" се е казвал "Адолф Хитлер", а после - "Ленин".

# 2 706
Татко Мецан, точно така е за Сталин. Макар, че се отклонихме, но той се е отнесъл достатъчно жестоко и с най-близките си роднини. Като първородният му син, например.

# 2 707
  • Куциндрел
Мавзолеят спокойно можеше да стане музей на комунизЪма. Можеше да се изложат от цялата страна комунистически символи, творчество и т.н. вместо да се изхвърлят на боклука. Можеше и да се сложат документи и черната страна на комунизма.

Те СА изложени. Но явно не си ходила да ги видиш.

Колкото до мястото на Мавзолея - а, ако може да не е тоя музей на комунизъма на най-хубавото място в София, баш пред Двореца. Там където си е, е идеално.
Къде е?

# 2 708
Татко Мецан, точно така е за Сталин. Макар, че се отклонихме, но той се е отнесъл достатъчно жестоко и с най-близките си роднини. Като първородният му син, например.

Макар че и това се изтъкваше като пример какъв велик бил бащицата Сталин, защото бил казал - "аз фелдмаршал за лейтенат не разменям". Защото немците му били предложили да разменят сина му срещу Паулус. Но дали това е вярно, че са предложили, и дали наистина така е казал, не е доказано. А синът му Василий се самоубива, като се хвърля върху бодливата тел в лагера, по която тече ток. Ама той и към жена си и към другите си деца също е бил жесток.

Затова и казвам, че Г.Д. въобще не е бил звяр от такъв порядък и има и достойни прояви, за разлика от Сталин, дето освен собствения си народ е изтребил и всичките си съпартийци, с които е бил "другар" преди това. Заедно са били на заточение с Иван Будягин и той му е бил нещо като учител, а после Сталин го разстрелва и него, и семейството му.

# 2 709
За пръв път чувам за Коларовград. Сигурно е било за кратко, като Варна и Сталин.

# 2 710
Simple Smile Така е, без това от втория абзац.

Малко материали от мрежите:

"На 7-ми ноември 1956 година планирах атентат срещу Тодор Живков, който щях да извърша с кора от банан, която да хвърля пред него. За огромно мое съжаление всичко се провали, защото пуснаха бананите чак на Коледа."

Това е велико  hahaha

# 2 711
Казвате, че паметници се издигат на герои. Именно - за онази система Димитров бе герой, следователно има мавзолей.

Не може да има закон - паметници не се бутат. Или закон - паметниците, които са противоречиви, задължително се бутат.

С всеки трябва да се действа според обстоятелствата и обществените нагласи.

Това са идеални  въпроси за решаване чрез местни и национални референдуми. Ако се види, че мнозинството иска даден паметник да не е там, нека се събори или да се премести в миманса.

За мавзолея мисля, че няма спор, че мнозинството искаше да се махне. Аз лично нямам в обкръжението си нито стари, нито млади, които да скърбят за него.

# 2 712

Но това не променя фактът, че никой българин няма основание да се срамува от поведението на Георги Димитров, а дори и върлите антикомунисти дори можем да се гордеем с държанието му на този процес, като достоен българин.
За мен той е нееднозначна фигура, не съм му фен, но в никакъв случай не е целият в черно.

Съгласна съм с това, речта му е много ефектна, харесва ми и плаката, дето Гьоринг(?) е дребно човече.

Нещо ми е противен около Септемврийското въстание.

Сеса http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9_%D0% … D1%82%D0%B2%D0%BE

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 16:36 от Iris04

# 2 713
# 2 714

Общи условия

Активация на акаунт