Истории от комунистическа България

• 158 066
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 925
 А социалистическият мъж?  ЛЕпи плочки, поправя Москвич, лее плоча, гледа домати, прави суджуци...
 И освен това е най-потентния в соцлагера.

Обезателно разгащен, така че да му се вижда цепката на задника.

Скрит текст:
В кладата на миналото думичката комунизъм успя да изгори като на средновековна клада на вещици, през пожара на празните думи и мантрите всички човешки стремежи, в които няма двуличие и дори елементарна честност. Илюзията, опитала се управлява през жестокостта на уравниловката, сивотата и насилието бе сякаш забравена. Днес думата "комунизъм" си тръгва (все по-бързо) чисто биологически.

Жестокостта на миналото и неговото естествено отрицание, омесено с емоциите, липсата на разум и рационалност изгориха смисъла на днес "опяваните", но не неразбрани ценности, които нямат идеология, пристрастия, омрази или любови. Думичката "нормалност" изтече в канализацията на историята, без помен или служба, без сантименталност или осъзнаване. "Капитализмът", в изпратената му местна редакция успя да бъде превърнат в грозна, омразна, потискаща, дори гнусна дума. Изнасилена от лъжата, тази дума и смисълът й са обезсмислени.

Думичката "богат" се превърна в псувня, грозен епитет, присъда. Разказите за трите ябълки, после за петте и за тира, които е отключил успехите на назначените "победители" отдавна са забравени, но в колективното ни съзнание богат - това е "лошо нещо". Трудът, упоритостта, умът, образованието, предприемчивостта като ключове към успеха останаха в миналото. Сякаш някой надзирател ни заключи в килията на посредствеността и хвърли ключа някъде по течението на реката на миналото.

Всеки от нас се откупуваше от миналото с надеждата, че това е само епизод. С надеждите, че доброто е всесилно, универсално, всепобеждаващо. И че винаги след след тъмнината винаги идва слънце - по принцип - както виждаме всяка сутрин. Но май се оказа, че заиграли се с успехите, ние сме губели ориентирите, загубили сме се в материалното, вещественото сякаш катурна, гътвайки, душевното. И сякаш точно днес, след четвърт век го осъзнаваме.

И ако тези думи са разказът на мразещ, нихилист, неверник, отрицател ви обиждат - то погледнете през прозореца, вижте новините, огледайте се в лицата на победителите - всички ние ще видим не просто лицето, а кривата гримаса на маската на компромиса. Компромисът, с които описваме и изживяваме дните си - като прокажени, като осъдени, като не познали силата на словото и знанието. Като корабокрушенци, като объркани деца, като сирачета, останали без родителите си, наречени измислени илюзии.

И тъй като в човешкия живот никога нещо не се е случвало или случва напразно - днешният, вчерашният, утрешният ни дни са дни за размисъл - къде сгрешихме и защо? Как да не повтаряме сторените глупости, наивности, грешки и кому да не не даряваме мислите, надеждите и бъдещето си.

И вероятно да открием простата и извечна истина - всички съкровища на тази земя са "заровени" в нас, където са истинските ни сила, вяра и надежда. Че всички истински богатства са в душите ни - вероятно неоткрити, запокитени сред слабостта ни и греховността ни. Там някъде сред думите на светите книги, хуманистите и незнайните отшелници, избягали от "света на материалното". Светът, в който живеем самоизмамно.

Останалото са мислите ни в нас, самите. Мисли, нямащи нищо политическо или идеологическо - мислите, които сякаш заслужихме пред себе си - мислите на човеци. Това е началото на истинският преход - походът към нас и душите си.

Всичко друго е прах и суетност, и простичката (и вечна човешка) задача - да изчистим от праха на миналото по огледалото на душите си и да разберем тленноста си през смисъла на забравените - не само християнски (но и християнски!) - вяра, надежда и любов. Най-вече към другия, оня до нас и онзи жив дето не го виждаме, но живеещ като нас. Някъде на същата, "наша" планета Земя.

И да се сетим за Господ, които забравихме, самозабравяйки се и не признали си, самозалъгвайки се, че парите заместват всичко.

Ментето "преход" свършва. Четвърт вековният му "Юбилей" не е празник.

Време за преход е, дори повече поход, но истински. Пътят в нас и към храма ни.

Време за преход е, но истински, пътят в нас и към храма.

# 2 926
  • София
Бе защо ми се дразните на персийския килим, нали ви казах, че Декотекс правят чудеса за жълти стотинки.

Персийски килим във всеки дом!

Между другото, снощи хвърлих едно око на темата и видях извадката на фразите и табелите, ако щете ми вярвайте, сама съм се смяла в леглото поне час, от очите ми сълзи текоха.
Ще върна назад да видя кой ги е постнал и специално ще му благодаря, така не се бях веселила много отдавна.

Аха, баба ти е имала персийски килим.  Laughing всичко ще си кажете вие.  Laughing

Баба ми беше истинска буржоазка, дори когато даваше  трудодни в ТКЗС-то. Мебелите и са с интарзии - монограми от преплетените им букви с дядо ми. И разбира се, жената ми скътваше чеиз, обаче немА късмет да ме види че го ползвам, щото аз много се мотах с туй.
Имам същия чеиз, включително и мебелите с интеразии, поръчвани от дядо ми във Виена. Било е някаква мода.
И кашмирени одеала, кристали, порцелан, чаршафи и прочие съкровища.

Баба ми почина точно десет дни преди 10 ноември 1989. вероятно, за да се наслади по-мащабно на гледката на рухването на така омразния и строй.
И моята няма този късмет, но в темата за задгробния живот, която още е жива дават надежда, че има шанс и нещо такова да се случва.

# 2 927
Цитат
Сега се замислям колко време и енергия са губели моите и вашите родители в занимания като варене на компоти, поправяне на ВЕФ-ове и прочие.
И във висене по опашки и предаване на разузнавателна информация къде са "пуснали" дефицитна стока.  animal037

# 2 928
  • Пазете Гор
Две телефонни кабини - толкоз за средно курортно градче. Чакаше се по час, че и отгоре в разгара на сезона. 80-те, Бяла. Губи време.

... Хората бяха много сръчни в ръцете , щото на нямането на това и онова правеха от нищо-нещо. Примерно - от бутилка  - ваза. От палета - кресло. От стари панелни радиатори - ограда. Помагайте да се сетим за още...
  Сега с такива работи се занимават само екоманиаците по рециклирането.

Аз определено одобрявам, че някога найлоновите пликчета - от мляко най-често - не изхвърляхме, а ползвахме за каквото полезно дойде след измиването им. Сушехме ги над мивката.

Непонятни за съвременника са действия като пресяване на баластра през пружина, табелките "Рециклирам капачки за буркани", поправка на охладителна система с червен пипер.

Помогнете ми с един български филм, в който един образ обясняваше на една загоряла като траперски тиган невеста как цяло Габрово вече затваря със стари капачки. Слага една, слага втората, натиска, здраво. А невестата го гледа и примира от нега. Кой беше филма, мамка му и памет!

# 2 929
Уф, много аграрен стана диалогът. А и спомените ми са от дефицитните зими в началото на 90-те. Отивам да се кипря. Личната ми астроложка предрече, че на фаталната дата 13-ти ще срещна жена на име Анна, която ще се влюби в мен. Не искаме да разочароваме дамата. Стискайте ми палци!

И пуснете тема за заплати и благополучие.

# 2 930
  • Куциндрел
А ти ще се влюбиш ли в нея? Хайде, успех. Peace

# 2 931

Само ако изкарва повече от 2К на месец.

# 2 932
Две телефонни кабини - толкоз за средно курортно градче. Чакаше се по час, че и отгоре в разгара на сезона. 80-те, Бяла. Губи време.

А, превръзките, А?  Носиш си, ама ако ти дойде неочаквано?!

# 2 933
  • Куциндрел

ИТ жените са малко странни, имай го предвид.

# 2 934
Ако перифразираме Г. Димитров, "ИТ жените са малко странни, но аз ви питам, госпожи съфорумки, кои жени не са странни" Joy

а не само ИТ жените изкарват над 2К, а и множество други жени с най-разнообразни професии, адвокатки, одиторки, шефки на отдели в големи фирми, преводачки, счетоводителки, журналистки в телевизии, пи-арки, служителки в рекламни агенции и кви ли още не...

# 2 935

ИТ жените са малко странни, имай го предвид.

Така е. По едно време бърках "странни' с kinky и разочарованието бе голямо. Надяваме се днешната дама да оправдае очакванията на маг Мария Асенова.

# 2 936
  • София
То и сега е така.
Не си ли пазите красиви бурканчета, за да ги пълните я с течен шоколад, я с какао/ канела /ядки и прочие.
Аз имам цяла колекция, макар, че веднъж се набутах с едни от ИКЕА и още ме е яд.
Сега съм си събрала едни много красиви от мед, цяла колекция.

Скоро префасонирах една спалня в моя приятелка под строгото ръководство на Богиня, която ме инструктира каква боя да купя, каква четка и какво да шлайфам по дървото. Иначе минахме и без шлайф, де, но да не се отклонявам.

Скоро мисля да се засиля към реставриране на едно кресло и едно писалище, но нямам достатъчно самочувствие още.

Уф, много аграрен стана диалогът. А и спомените ми са от дефицитните зими в началото на 90-те. Отивам да се кипря. Личната ми астроложка предрече, че на фаталната дата 13-ти ще срещна жена на име Анна, която ще се влюби в мен. Не искаме да разочароваме дамата. Стискайте ми палци!

И пуснете тема за заплати и благополучие.

Детето ми е болно и не мърдам от вкъщи, иначе вече ме срещна и се влюбих, минавай на следващата точка от прогнозата и да се разпишеш в темата за благополучието, да знам дали ще разцъфти нашата любов Simple Smile

# 2 937
То и сега е така.
Не си ли пазите красиви бурканчета, за да ги пълните я с течен шоколад, я с какао/ канела /ядки и прочие.

Ово е стандарт - бъркам в хладилника, гледам - кутия сладолед. Отварям я, вътре зелеви сарми.

# 2 938
  • Куциндрел
а не само ИТ жените изкарват над 2К, а и множество други жени с най-разнообразни професии, адвокатки, одиторки, шефки на отдели в големи фирми, преводачки, счетоводителки, журналистки в телевизии, пи-арки, служителки в рекламни агенции и кви ли още не...
А, не. Naughty Според темата само ИТ и чистатчки изкарват 2000 лева, другите се задоволяват с 800.

Хайде, някой да се престрашава и да пуска пустата тема. Не за друго, но имам малко свободно време до следващата задача.

# 2 939
Аз ще ви пусна другата тема, щом толкова ги е страх хората.

Какво заглавие да й сложа?

"За заплатите, прислужниците и персийските килими? " Добре ли е?

Сериозно, предложете заглавие и пускам.

Общи условия

Активация на акаунт