Истории от комунистическа България

• 158 128
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 910
Не!
Отвори тема за заплатите и за прислужниците в едно, призовах ви!

Интервю на Валери Петров, много го уважавам като творец,  след демокрацията - и какво сега, нима на домашната помощница ще казвам слугиня.

# 2 911
  Аз едно време живеех на Бигла, до къщата на Милко Балев. Той имаше прислужница, и като им носеха специалното снабдяван , излизаше да го вземе на вратата.
 А пък ние, децата, гледахме с интерес, щото тогава много малко хора имаха прислужници.

Сега сме пак по темата hahaha

# 2 912
Отделно не знам дали си приказвахте за образа на социалистическата жена.
Освен скромна, тя трябваше да е и много други неща.

Ееех, какво чудо беше социалистическата жена. Можеше да готви, да шие по журнал най-модерни тоалети, да плете, да бродира...
Ще ти хване бримка, ще ти закърпи чорап, ще ти изцеди кисело мляко в чорап, за да направи десерт, ще намери начин да поправи развалена храна, та да не стане зян, ще работи, но ще сложи и туршия за зимата, ще пере на ръка, ще чисти, ще гледа деца, внуци и правнуци, че и кейк ще ти извърти в свободното време...
Къде такива жени сега...

# 2 913
  А социалистическият мъж?  ЛЕпи плочки, поправя Москвич, лее плоча, гледа домати, прави суджуци...
 И освен това е най-потентния в соцлагера.

# 2 914
Дойде времето и мен да ме обхване носталгия!  Joy

# 2 915
Буржоата премериха ли си персийските килими и прислугата? tooth
Един партиен отговорник навремето така е наричал баба ми и дядо ми, за да ги дразни и сплашва. Викал например: "Буржоата пак тръгна с колата". Да не сте рода нещо?

# 2 916
  • София
Отделно не знам дали си приказвахте за образа на социалистическата жена.
Освен скромна, тя трябваше да е и много други неща.

Ееех, какво чудо беше социалистическата жена. Можеше да готви, да шие по журнал най-модерни тоалети, да плете, да бродира...
Ще ти хване бримка, ще ти закърпи чорап, ще ти изцеди кисело мляко в чорап, за да направи десерт, ще намери начин да поправи развалена храна, та да не стане зян, ще работи, но ще сложи и туршия за зимата, ще пере на ръка, ще чисти, ще гледа деца, внуци и правнуци, че и кейк ще ти извърти в свободното време...
Къде такива жени сега...

Да, да се върнем на темата.
В дамски форум сме, все пак.

....да сменя крушки, да върти гаечния ключ, изобщо да върти ключ, да избягва буржоазни прояви като склонност да се поддава на суета, да носи елегантни тоалети, да има прическа, маникюр и педикюр и да се гримира.

Елицо, ти с твоята външност да не се обаждаш. Имаш много хляб да ядеш, докато достигнеш до великия социалистически идеал на кранистката, доячката и тъкачката многмашинничка, която освен всичко изброено без окото и да мигне може да извади мъжа си от кръчмата с шамари и да го занесе на гръб до семейната постеля, в помеждутъка след приготвянето на пръжките с лук за вечеря и изнасянето на акумулатора на жигулито в къщи, за да се зарежда.

# 2 917
 Аз едно време живеех на Бигла, до къщата на Милко Балев. Той имаше прислужница, и като им носеха специалното снабдяван , излизаше да го вземе на вратата.
 А пък ние, децата, гледахме с интерес, щото тогава много малко хора имаха прислужници.

Сега сме пак по темата hahaha

Тъй, де, и за нещо не му вникнах в проблема. Ама то си били техни проблеми.

# 2 918
 А социалистическият мъж?  ЛЕпи плочки, поправя Москвич, лее плоча, гледа домати, прави суджуци...
Чете вестник, сменя крушки, когато изгорят... В сравнение с жената списъкът е доста по-кратък.

# 2 919
  • Пазете Гор
А сега с тая пуста демокрация и пазарна икономика изпоомекнаха на мъжете копията. Баба продаваше на пазара (1970-84) по две касетки магданозени връзка катаден. И то яки връзки, по цол дебели, дядо ги връзваше с цепени от стари дрехи връвчици. Не са го яли само от гурманска страст, я. То какво гурме в наше село...

Дали заради соца, или просто времената си вървят - но днешните хора са много по-кьопави с ръцете от тогавашните. От хората, с които се срещнах миналата седмица едва ли има някой, който може да сложи дръжка на брадва. То само това да не можеха...

# 2 920
Чете вестник, сменя крушки, когато изгорят... В сравнение с жената списъкът е доста по-кратък.
Играе бридж или белот, шах и табла...

# 2 921

Трябваше да дойде светло бъдеще и за жената. Ама нещо се забави. Гадните западняци пак ни изпревариха.

# 2 922
Завидяха на домашната помощница на Ази. И сумтят как така тази жена с нискоквалифициран труд изкарва толкова пари? После били демократи. hahaha
Четат само началото - домашна прислужница и края - 2500 и се тюхкат, в техните представи е Айшето от чИстУтата.
Жената си се усъвършенства в професията си и като гледам се справя добре. То не става само с плюене и чакане. Whistling

Глюпости, как ще и завиждам. Мене ме мързи да чистя на хората килимите. Даже моя ме мързи да изчистя...
 Който, между другото, също е персийски - чеиз ми е от баба ми.

Аха, баба ти е имала персийски килим.  Laughing всичко ще си кажете вие.  Laughing

ПС. С изключение на Персийския килим, Laughing  мога да се подпиша под всяка дума, която си написала.  Все едно аз съм го писала.

# 2 923

Дали заради соца, или просто времената си вървят - но днешните хора са много по-кьопави с ръцете от тогавашните. От хората, с които се срещнах миналата седмица едва ли има някой, който може да сложи дръжка на брадва. То само това да не можеха...

Ах, сетих се в тая връзка нещо чудесно...  Хората бяха много сръчни в ръцете , щото на нямането на това и онова правеха от нищо-нещо. Примерно - от бутилка  - ваза. От палета - кресло. От стари панелни радиатори - ограда. Помагайте да се сетим за още...

Сега с такива работи се занимават само екоманиаците по рециклирането.

Аха, баба ти е имала персийски килим.  Laughing всичко ще си кажете вие.  Laughing

Баба ми беше истинска буржоазка, дори когато даваше  трудодни в ТКЗС-то. Мебелите и са с интарзии - монограми от преплетените им букви с дядо ми. И разбира се, жената ми скътваше чеиз, обаче немА късмет да ме види че го ползвам, щото аз много се мотах с туй.

# 2 924
Кратък отговор на въпроса защо загубихме Студената война:
"Ако не се полагат достатъчно грижи за поддържане на мебелите, те бързо овехтяват, губят добрия си външен вид, не могат да се ползуват нормално и често се налага подменянето им, което е нецелесъобразно от икономическа гледна точка." Из "Ремонт на мебели", изд. "Техника", 1988

Сега се замислям колко време и енергия са губели моите и вашите родители в занимания като варене на компоти, поправяне на ВЕФ-ове и прочие.

Общи условия

Активация на акаунт