Истории от комунистическа България

• 157 987
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 030
  • София
Лошото е, че и сега си вярват, ама то и това ще е до време.

fatoumata,  "Какво аз бе! Кой си ти? Я, тихо! Ти-и-хо! Какво става тука бе? Ако се научи от министерството знаете ли какво ще стане? Всички ще ви изключат. До един! Я отстъпи! Какво е това бе? Бийтълс! Ще ви дам аз на вас едни Бийтълси! Какви са тия маймунски танци? Не ви ли е срам? Ако искате забавата да продължи - валс! Я извъртете един валс бе, покажете, че сте млади хора бе, нещо... мм..."

Толкоз за музиката : )

Обаче по морето пак беха открили капитализма рано, другарката певица Рени пееше на италиански!

Нине, нeдей така... Simple Smile тва е филм, все пак. преувеличено е и е ставало дума за строг режим в гимназиален пансион. нещата изобщо не са били такива глобално. аз още пазя лентите от магнитофона на баща ми със записи на американски рокенрол от началото и средата на 60-те години. а Балкантон издаваше плочи със западна музика още от 70-те години. през 80-те пък си имаше и си слушахме абсолютно всичко, което и на Запад.

# 3 031
  • Бургас
jam, може и да сте си слушали, ама скътани някъде на сигурно място ...  Flutter

# 3 032
Нино, подпалването още го помня, и всички въпроси,  останали без отговор тогава
Явно другарите много ги беше страх и си организираха сами разчистването на архивите

Виж като имаш време документалния филм за Партийния дом. Поднесен е много интересно. Свидетелите говорят и на зрителят е оставено да прецени сам какво и как.

А филмът Пантеон е много интересен. Характерна за времето реторика. Но по-интересно е какво казват участниците в комитета по обсъждане на самия филм. Понеже той така и не вижда бял свят тогава, защото "ония идиоти от радио Свободна Европа ако се докопат". Някакви деца са взели букви от въпросния Пантеон и това става повод за обществен съд едва ли не, но има и опити да се потули случая. Един от участниците в комитета по обсъждане на филма казва - до тук стигнахме, щото 43 години прикриваме какви ли не престъпления. Като взира включително и такива от битов характер, които нали "едно време ги нямаше". Говори за някакви убийства в Хасково, които са потулени, за някакъв пиян, който гази хора. Той е с рецидив.
Другото интересно в случая е как на малки деца промиват мозъците и ги вкарват от рано в една схема на доносничество, отмъстителност, възлагат им отговорност за вземане на някакви решения, които не са релевантни за възрастта им и изобщо грозна работа.
И в цялата картинка се промъква идеята, че едва ли не всичко това е срещу партията, срещу строя, срещу комсомола.
Абе тотална тъпня. Гледайте го. Силно препоръчвам, не е дълъг.

Джаме, така е, филм е, но мисля, че отлично илюстрира отношението на интелектуалци и прочие хора от обществото към тези неща. Иначе - да, слушала се е такава музика и са имали хората, но дали масово, дали е имало от къде да се закупи, както и техника и прочие.  Hug
Да добавя, съгласна съм , че може да не са били така глобално, даже сигурно не са, Това си говорихме още и в началото на темата, където Сия много хубаво обясни причините за някои различия.

# 3 033

На съседски събирания-гости. Сиреч на всеослушание.  Grinning

# 3 034
Аз да попитам- за военното обучение, помните ли?

# 3 035
# 3 036
Я разкажете по-вече за военното обучение. Много ме беше яд, че не можах да отида на такова.

# 3 037
Аз да попитам- за военното обучение, помните ли?

Това и казармата заслужават отделно обсъждане. Но трябва някой служил да се включи.
За всеки случай баща ми не е очарован от престоя си в Сливен, две от най-хубавите му години.
Да изпълняват всякакви неща, включително и извън военното обучение. И все пак са го повишили в някаква степен, трябва да го попитам каква и е имал награди, та си е идвал малко отпуск.

Много смътно си спомням, че ги викаха веднъж запас и баба ми и майка ми бяха много притеснени. Може да е било около някакви събития.

# 3 038
Мерси, Нино, дано ги има в тубата

88 бях на военно
Имам само хубави спомени, въпреки липсата на всякакви хигиенни условия
За нас това беше глътка свобода и почивка от натовареното ежедневие в МГ

# 3 039
Подпалването на Партийния  Дом е един подъл акт, каквото и да коментираме, отвсякъде прозират кирливите им ризи и гузните им съвести.

За военното обучение се пускаха тук и снимки.  Peace

За музиката- това беше един лъч на свобода и светъл простор за мен.
В сивата и мрачна България на моето детство, записите, независимо дали са на Mothern Talking, CC Catch, Queen, Pink Floyd или Мария Калас бяха може би един от  най-важните прозореци към света.
Не е вярно, че не са се пускали или издавали. Балкантон издаваше плочи с някои модерни западни изпълнители. Говоря за 80- те години, по - рано-са ми разказвали , че са презаписвали касетки от донесени отвън такива.
Който е ходил в Зимния Дворец на кънки, със сигурност е слушал западни хитове, то друго там не се пускаше. Grinning

# 3 040
Мерси, Нино, дано ги има в тубата

88 бях на военно
Имам само хубави спомени, въпреки липсата на всякакви хигиенни условия
За нас това беше глътка свобода и почивка от натовареното ежедневие в МГ

Има ги, да, даже в линка, който съм дала преди няколко поста има интервю, в което са вградени.
Препоръчвам ти и филма "Виновни няма".

take a smile  Peace така е, в последните години и моя приятелка ме образова с Депеш и т.н.

# 3 041
За мен беше едно отвратително преживяване. Всичко под строй, обучение как да маршируваш- защо! Тичане, като малоумни с противогази по едни поляни! Стрелба по мишени с манлихер, и калашник! За строевите подготовки да не говорим. За мен лично е простотия.

# 3 042
  За музиката по времето на социализма са се изказали Щурците  Laughing

http://www.youtube.com/watch?v=6DGkBxqf8xc

По мое време вече слушахме активно всичко, което ни интересуваше на записи, които се появяваха отнякъде и се мултиплицираха.

Военното беше тъпня.

# 3 043
добро предложение :

​Реформатор иска престъпленията на комунизма да влязат в учебниците по история
Добро е, но когато падна режимът ни обясниха, че трябвало да мине известно време, за да могат фактите да влязат възможно най-малко поправени. Иначе, често заинтересованите оказват влияние и подменят фактите.

# 3 044
  • София

аха - в класната стая. дискотека по случай Нова Година с новоиздадената плоча на Бони М - 1979-та година. много беше закътано.

много сте заблудени, наистина.

Общи условия

Активация на акаунт