Истории от комунистическа България

• 157 982
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 135
Продаваха ги, избеляваха по витрините, никой не ги забелязваше тогава.

Joy Joy Joy

# 3 136
Мецане, разните разновидности на хеви-метъла никога не са били супер пазарни, очевидно е (прочети статията от Монитор, към която дадоха линк по-горе), че в условия на недостиг на валута, се е купувало за продан само най-вървежното - мейнстрийма, така да се каже.

Това е причината да е нямало "всичко" в магазина, а не идеологически забрани. Особено пък след началото на 70-те години. Факт е, че се слушаше абсолютно всичко, начини винаги се намираха. Презаписът беше масово практикуван от всички. И апропо, касетофоните не струваха толкова, колкото ти пишеш. Цифрата на Параход е достоверна, нашият двукасетъчен Хитачи го купихме 78-ма година за около 120 долара с помощта на африкански студенти от Кореком - пълно беше с такива в София. Хубавите касетки (TDK< JVC, BASF) наистина бяха много скъпи, имаше евтини български и полски. Мъжът ми имаше 3 куфарчета с презаписани касетки, още не му дава сърце да ги изхвърли Simple Smile

Нищо не "изкарваме" и не измисляме ние със Cygnus - така беше наистина. Аз съм удивена, че след 25 години е настъпила такова масово промиване на мозъците относно реалностите на соц-а.
Значи не е "имало всичко", както се писа по-горе, а се "слушаше всичко". Никой не твърди обратното.
Малко по малко се доближаваме до истината.
Доколко Лед Зепелин, Пинк Флойд или Ролинг Стоунс са непазарни, няма да споря. Нито ще коментирам защо Бони М са били предпочетени от властта. Фактите са такива, каквито са. Това, което мен ме вълнуваше, тогава бяха англосаксонските групи, достигаше до мен не с "разходка по главната", а чрез пета ръка презаписани касетки, доставени по неведоми пътища.

"Условията на недостиг на валута" бяха оправданията и за бананите, и за автомобилите и за какво ли не. Истината е, че бяхме зле управлявана, неконкурентна икономика на постоянни дефицити.

Помните ли вица за причините, поради които тоалетната хартия е дефицитна? Защото планирането се извършвало "на глава от населението", а у нас задниците били повече от главите.

А за датата, на която на един човек щели да му доставят поръчания телевизор? В магазина му казали, че ще доставят телевизора на 1 февруари след 15 години. Човекът се замислил и попитал: "Ама сутринта или следобед? Защото сутринта на този ден ще идва техникът за пералнята".

# 3 137

Joy Joy Joy
смешно е, но се продаваха, но в малко домове ги имаше тези плочи. Или са ми се привидели, не вярвам, точно тогава като дете се учех да чета на английски Simple Smile Това може да се провери и докаже, тогава нямаше много разпространители - само Балкантон Simple Smile Иначе няма лошо да се смее човек Simple Smile Наистина ли не сте виждали плочата на Queen в музикалните магазини? Не е имало всичко, да, но легендарните и много известни рок групи се продаваха.

# 3 138
  • София
Значи не е "имало всичко", както се писа по-горе, а се "слушаше всичко". Никой не твърди обратното.

ми напротив, тук не повярваха, че изобщо е можело да се слуша западна музика, при това открито. то оттам тръгнахме да си спомняме по тая тема.

та не е "никой не твърди обратното"... все пак, беше само 2 страници назад Simple Smile

# 3 139
  • Варна
Напомняте ми за онези карти за игра от дъвки с певци.

http://detstvoto.net/index.php?newsid=3260

# 3 140

Joy Joy Joy

Преди стотина страници твърдяха, че и памперси имало, но не сме ги видели.
Да му се не види, в моята тийнейджърска глава само западни/британски групи имаше тогава, как да не видя, че ги продават на главната, а да се мъча с лоши презаписи.
Някой беше пуснал мухата, че в Жълтата подводница казвали на български "Спуснете веригите", та по сто пъти връщахме записа, а то трещи, шуми, как да разбереш какво казват.

# 3 141
Точно за британски групи не сме твърдяли, нито точно тези, които са били в главата ти. Моите също не ги продаваха, записвахме си ги, завивахме касетофони с одеало да се записва. Но Тина Търнър, Куин, Пинк Флойд, Бийтълс се продаваха, твърдя само това, което съм видяла. Трябва да бъдем обективни.

Забранените Стикс от онзи списък имат песен "Лодка в реката", която не само се въртя много, но и Мими Иванова я изпя преведена (1980 г излиза)

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 15:24 от Cygnus

# 3 142
Аз го чувах като "Кво става тука, бе" Simple Smile

За Тина Търнър да изясня - тя има концерт в България през 1981 г., т.е. одобрена е от най-високо ниво.

# 3 143

Joy Joy Joy
смешно е, но се продаваха, но в малко домове ги имаше тези плочи. Или са ми се привидели, не вярвам, точно тогава като дете се учех да чета на английски Simple Smile Това може да се провери и докаже, тогава нямаше много разпространители - само Балкантон Simple Smile Иначе няма лошо да се смее човек Simple Smile Наистина ли не сте виждали плочата на Queen в музикалните магазини? Не е имало всичко, да, но легендарните и много известни рок групи се продаваха.

Не съм я виждала в магазините, но сестра ми се беше  била за нея - даже май двоен албум беше. и както при книгите вървеше в комплект с някакви простотиии. Добре, че Тодор Живков не пееше. Ама да кажеш, че избелявали по витрините - пак ще  Joy

# 3 144
значи говорим за различни неща, дефицит в случая.

# 3 145
Точно за британски групи не сме твърдяли, нито точно тези, които са били в главата ти. Моите също не ги продаваха, записвахме си ги, завивахме касетофони с одеало да се записва. Но Тина Търнър, Куин, Пинк Флойд, Бийтълс се продаваха, твърдя само това, което съм видяла. Трябва да бъдем обективни.

Забранените Стикс от онзи списък имат песен "Лодка в реката", която не само се въртя много, но и Мими Иванова я изпя преведена

Ето това ме подразни:
нещата изобщо не са били такива глобално. аз още пазя лентите от магнитофона на баща ми със записи на американски рокенрол от началото и средата на 60-те години. а Балкантон издаваше плочи със западна музика още от 70-те години. през 80-те пък си имаше и си слушахме абсолютно всичко, което и на Запад.
За Пинк Флойд - не, у нас не. Може да е имало някаква вложка в съветско списание, но у нас не бяха издадени.

# 3 146

Joy Joy Joy

не сме ги видели, аз ти казах.

# 3 147

не сме ги видели, аз ти казах.
свършили са преди да ги видите и да се наредите на опашка Simple Smile при нас на село си седяха, няма  кой да ги купи  Wink

# 3 148

ми напротив, тук не повярваха, че изобщо е можело да се слуша западна музика, при това открито. то оттам тръгнахме да си спомняме по тая тема.

та не е "никой не твърди обратното"... все пак, беше само 2 страници назад Simple Smile

И 2, и 20 страници назад не помня някой да е твърдял, че изобщо не е можело да се слуша западна музика.
И от касетофони до касетофони има разлика, също и коя година е купен, също има разлика. Ти сигурно по-добре от мен знаеш колко е струвал касетофонът на съученика ми, у който се събирахме да слушаме хеви-метъл.

Далеч по-късно вече може и да е имало за 120 долара, но през 1980 неговото Сони струваше 320 долара, и то еднокасетъчно, а пък магнет Грундиг като този от снимките не помня точно, но 400-500лв сигурно е струвал, при заплати около и под 200лв.

Може да се е слушало всичко, но го нямаше да се продава, а за прослуватата плоча на Куин, дето емнайсе пъти попита някой - ами не, не съм виждал такава.

# 3 149
..на депеш strange love беше хит в дискотеките, пускаха я по  няколко пъти.

Това хубаво, ама защо тези групи не идваха и на концерти в България?
Как може след промените да ни включват при всяко турне..
Жалка работа, голяма радост, че имало някой по-отворен дисководещ..и един Тома..

Скоро ровихме с мъжа ми в кутия му със съкровища и спомени.
Разревах се като му гледах всичките билети от концерти, като знам на кои години аз гледах Депеш на живо  Tired

Общи условия

Активация на акаунт