Истории от комунистическа България

• 157 863
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 255
  • Пазете Гор
Германия, Унгария, (оттам СССР се сдобива със забележителния Бела Кун), Финландия, по-късно и България, после Испания. С право са се страхували, но това не дава право да действаш както тях.

Някои историци обясняват краха на "бялата" съпротива срещу болшевизма в Русия именно с несправянето й с главната задача - тя не се доказва като ценностно по-различна от тях. В макар и несравнимо по-малки мащаби - но "белите" също бесят, реквизират, безчинстват, мъстят. Може да не им е идеология, може да е следствие - но е факт и резултатът е виден - червените печелят. Не само заради това, но и заради това.

Именно в това съзирам смисъла на този ни разговор - не само да сравни злини, но най-вече да установи що е зло, и да го осъди.

# 3 256
Не може и да ми твърдите, че преди 9-ти по нашите земи е царяла някаква пасторална идилия, щото не е вярно. Бедност и мизерия е царяла и едноличен царски режим. Верно, с перспективи един ден да я преборим, щото пътят е правилен, европейски ценности и т.н. В Гърция е било по-зле, казват...

А, не. Ама намерих едни списания с реклами - магазинът на Сингер, магазинът на Милка на Граф Игнатиев, на АЕГ - можете да намерите всякакви домакински уреди. Това от глупостите , но е много подобно.  За зверствата 1925-1943 знаем много, за зверствата на комунизма още знаем много малко. За хубавото преди нищо не знаем, за националните обекти на комунизма, които още гният тук-таме - Ооооо. 

# 3 257
За зверствата 1925-1943 знаем много, за зверствата на комунизма още знаем много малко. За хубавото преди нищо не знаем, за националните обекти на комунизма, които още гният тук-таме - Ооооо. 

Така - периодът несправедливо минава под общия етикет "глад и мизерия", както е било удобно много време.

А иначе времената наистина са си били диви и варварски.

# 3 258

Именно в това съзирам смисъла на този ни разговор - не само да сравни злини, но най-вече да установи що е зло, и да го осъди.

Исак Бабел,  Конармия  - Съдбата на човека е пуйка, животът му-копейка.

То и сега е така де.

# 3 259
Жаве, защо се занимаваш? Не виждаш ли какви надъхани хора имаш насреща, те не искат и дума да вдянат от написаното от теб Tired

Ти дори не вдяваш, че ние вдяваме. Темата е за истории от комунизма - и това, че някъде другаде или някога по друго време също са "си били негрите", по никакъв  повод не може да омаловажи престъпленията на "другарите".  А някои, дето са минали между капките да обвиняват останалите в лъжа и да обясняват колко добре и безгрижно се живеело в соца.
Това е проблемът, че никога  комунистите не си признаха и не се извиниха, само се пребоядисаха в социалисти и продължиха да облъчват колко са "загрижени" за населението.  Mr. Green
Пардон, Станишев се извини на Местан ( агент от ДС) и дори се замляска публично с него, ама то беше поради други причини. Все едно гущерът да се извини на опашката си. Mr. Green

Поколенията трябва да знаят истината, а не да всичко да се замете под килима и да се пускат розови балончета от дъвки Идеал.

# 3 260
Четейки темата, разтърсена от жестокостта, кръвта, костите и погубените съдби на хиляди човешки същества, се чувствам тотално съкрушена и безкрайно омерзена.
Сякаш съм обречена да живея върху стенанията на толкова невинни изстрадали и измъчени хора. Как изобщо раждаме децата си и търсим шастие и градивно развитие. Нима е възможно?!
Как изобщо може да се посади щастие  върху кръв и кости? Пиещо страшните сокове на злото, а не живителни сокове на добродетели, честност и доблест?!
Как може да има благоденствие и радост за един народ и една страна, когато всичко това все още тегне над нас? 
Кога и дали изобщо има шанс да изкупим греховете на предците си ?(съвременниците си?? Cry) Cry Tired

Аз явно съм някакъв отписан идеалист. Винаги съм вярвала в доброто; винаги съм била родолюбец. Но четейки тези редове тук се запитвам: що за изявено родолюбие притежавам, що за вяра?! 
кое точно ги провокира и дали не е някакво съчетание на тотално изкривено избиване на чувство за непълноценна, разбита хармония (народна, не лична), комплексарщина , същита с изпитване на вина и съществременно силна потребност за разграничаване  (скъсване) от всичките гадости, в/с които съм израстнала и  отчаян копнеж за творене на Добро.....

# 3 261
  • Куциндрел
За толкова издевателства върху хора прочетох, че не мога да формулирам какво ми е в главата.

# 3 262
  Мен пък знанието за тези неща ме окрилява. Чувствам се удовлетворена, че всички тези избити хора вече не са скелети в гардероба,за който никой не говори, докто знанието се изтрие напълно, че за всичко това може да се вика високо, докато и глухите чуят, че вече имат собствен глас, че имат имена.
 Потриса ме мисълта за общество, изградено върху лъжлива идеология, подигравката с истината, криенето на чудовищните престъпления, а не това, че живеем върху кости.

Хората винаги живеят върху кости.

# 3 263
Знанието е сила. Затова комунистите много държаха нищо да не знаем.

# 3 264

Аз явно съм някакъв отписан идеалист. Винаги съм вярвала в доброто; винаги съм била родолюбец. Но четейки тези редове тук се запитвам: що за изявено родолюбие притежавам, що за вяра?! 

Всичко ти е наред  Hug

# 3 265
# 3 266
Интересен материал, Жаве.

# 3 267
Четейки темата, разтърсена от жестокостта, кръвта, костите и погубените съдби на хиляди човешки същества, се чувствам тотално съкрушена и безкрайно омерзена.
Оф.... големи емоции. Всички народи градят бъдещето си върху кървавата почва на миналото. Франция си има терора на Френската революция, Англия си има милионите избити из всичките й колонии, търговията с роби и мачканите с векове ирландци, САЩ си имат една от най-бруталните и унищожителни граждански войни в историята....

Какво си ревнала като дете? С нищо не сме по-различни. Дори при нас всичко е по-меко. Издевателствата над комунистите преди 9 септември са несравними с това, което се е случвало в други държави. Жестокостите след 9 септември пък са абсолютно несравними не просто с Чехословакия, Полша и Унгария, а дори и с Румъния. Възродителният ни процес пък е леко галене с перце на фона на етническите прочиствания и зверствата срещу евреите в Западна Европа от 15 век насам, арменците в Османската империя, мюсюлманите в Гърция или действията на сърбите в Босна....

Така че не се омерзявай много-много. Ние сме доста софт всъщност.

# 3 268
Веднъж и аз да се съглася с nofelet.

# 3 269
Има го и този момент.

Общи условия

Активация на акаунт